Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK

A Csillagkapu című sorozat elkészítéséhez az azonos című mozifilm sikere után látott hozzá a jogok tulajdonosa, az MGM. 1997-ben 44 részt rendeltek, majd a siker láttán még ennyit és 2000. májusában a Showtime és az MGM megkötötte a szerződést az ötödik évadra is.

Itthon csütörtök esténként az első és a második évadot adta le a TV3 (RIP), még 1998-99 környékén.
Tervezték a folytatását ill. az ismétlést is, de a csatorna megszűnésével a kérdés teljesen nyitottá vált. Csak reménykedhettünk, hogy valamelyik másik tévéadó is felfigyel erre a sorozatra.

Nagynehezen, sok e-mail és kétkedés után az RTL Klub július 10-ével elkezdte vetíteni a sorozatot hétfőnként a legelejétől kezdve. Rögtön az első epizód után megváltoztatták a vetítési időpontot, a leglehetetlenebb időpontokra rakták át a sorozatot. Az RTL Klub - sok kihagyás, pakolás közepette - leadta a teljes első évadot.

Újabb, hosszú kihagyás után Magyarország másik "vezető kereskedelmi csatornája" karolta fel a sorozatot, és adta le folyamatosan a második évadot, szombatonként, 17:40-kor. Ezen a csatornán szerencsére nem volt olyan rossz sorsa a sorozatnak, mint az RTL Klubon.

A mozifilmhez képest alapos változásokat fedezhetünk fel:
(1) A sorozatban az ellenséges idegeneket Goa'uldoknak hívják - ezek kukacszerű lények, amelyek a gazdatestbe költözve átveszik az irányítást ill. a gazdatest immunrendszerének szerepét.
(2) Nem csak a mozifilmben látott két Csillagkapu létezik, hanem számtalan található szerte a világegyetemben.

Megkönnyítendő utazóink sorsát a legtöbb bolygón emberi társadalmakkal találkoznak, mivel a Goa'uldok a Földről rengeteg embert vittek magukkal gazdatestnek vagy rabszolgának.

De nem csak a koncepció változott, hanem maguk a szereplők is, noha a mozifilm fő figurái megmaradtak.

Jack O'Neill A karakterek közül megmaradt a főszereplő Jack O'Neill, akit a filmben Kurt Russell formált meg - nevét O'Neil-nek írták -, és nem csak a név változott, hanem a személyiség is. Richard Dean Anderson csak olyan feltételekkel fogadta el a szerepet, ha változtathat az ezredes megformálásán. A filmbeli ezredes a fia halála miatt teljesen magába roskadt és csupán száraz parancsokat osztogatott. A sorozatbeli O'Neill - noha ő sem felejtheti a fia halálát - de sikerült továbblépnie. A filmből a humor is teljes mértékben hiányzott - a sorozatbeli O'Neill-nek viszont van humora és szarkasztikus megjegyzései nélkül már el sem tudnánk képzelni őt.

Daniel Jackson A mozifilm szereplői közül találkozhatunk még Dr. Daniel Jacksonnal, a tüsszögő archeológussal és nyelvtudóssal, akit a mozifilmben James Spader, míg a sorozatban Michael Shanks személyesít meg. Az 5. évadban sajnálatos módon meghal, helyébe Corin Nemec lép.

Samantha Carter A SG-1 csapatát két új tag teszi teljessé, akiket a sorozat első részében ismerünk meg. Elsőként Dr. Samantha Cartert (Amanda Tapping) asztrofizikust, a légierő századosát, aki nélkül jópárszor nem mászhatott volna ki a csapat a bajból.

Teal'c A csapat 4. tagja Teal'c (Christopher Judge), aki a Goa'uldok szolgálatában állt, mint Jaffa, de a sorozat bevezető részében megmenti jövendőbeli csapattársai életét, és csatlakozva hozzájuk teljessé teszi az SG-1-et. További csillagkapus oldalak, linkek
 Richard Dean Anderson
 Daniel Jackson
 Amanda Tapping
 Christopher Judge
 Teryl Rothery
 Don S. Davis
 Bolygókódok
 Index Csillagkapu fórumCímoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK