Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK

MacGyver : A háttér

Egy Henry Winkler/John Rich produkció az ABC Television és a Paramount szervezésében. 7 évad, 139 részből álló sorozat. Nálunk a régi (akkor még) MTV2 és most az új TV2 vetíti, vetítette.

Főszereplők :

 • Richard Dean Anderson (Angus MacGyver)
 • Dana Elcar (Pete Thornton)


 • Rendszeresen felbukkanó mellékszereplők :

 • John Anderson (Harry Jackson, 1985-1990)
 • Teri Hatcher (Penny Parker, 1986-1990)
 • Bruce McGill (Jack Dalton, 1986-1992)
 • Michael Des Barres (Murdoc, 1987-1991)
 • Elyssa Davalos (Nikki Carpenter, 1987-1988)


 • Készítők

 • Ötlet : Lee David Zlotoff
 • Fő-producerek : Henry Winkler, John Rich, and Stephen Downing
 • Producerek : Michael Greenburg
 • Zene : Randy Edelman, Dennis McCarthy, Ken Harrison


 • Bemutatók Amerikában :

 • Az első rész : 1985. szeptember 29.
 • Az utolsó rész : 1992. augusztus 2.


 • Ki is ez a MacGyver ?

  MacGyver egy univerzális figura, vakmerősége nem ismer határokat. Az erőszakot mellőzve, ám minden keze ügyébe kerülő kacattal sikerül megoldani minden küldetését. Mai napig töretlen népszerűsége a kaland/akciójellegű részeknek, valamint az előbb említett erőszak-mellőzésének köszönhető.
  Furfangos, okos megoldásai bár mosolyogtatóak, de nagyon szórakoztatóak. Bemutatása után sok helyen példakép lett. A világ majdhogynem összes országában bemutatták, mindenhol osztatlan sikert aratva.

  A forgatás és a bemutatók

  Magyarországon a sok 'szovjetellenes' rész miatt csak a rendszerváltás miatt volt bemutatható. A 3. epizód is hozzánk kötődik, mivel Budapesten játszódik, az epizód címe : Thief Of Budapest. Ebben a részben egy cigánygyerek ellopja MacGyyer óráját, amelyben titkosügynökök nevei szerepeltek. Ez a kis lopás hosszú és izgalmas események sorát indítja el....

  Az első két évben Los Angelesben folytak a forgatások, majd 4 évre elköltöztek Vancouver-be, de az utolsó évad mégis Los Angelesben készült el.  Epizódkalauz : 1. évad (1985-1986)

  1. Robbanás a föld alatt (Pilot)

  Az új-mexikói kutatóintézetben váratlan baleset történik. A hatalmas robbanás húsz embert zár el a külvilágtól, köztük egy Nobel-díjas tudóst is. A feladat megoldhatatlannak tűnik ezért bízzák MacGyverre. Az epizód érdekessége, hogy Pete Thornton alakítója, Dana Elcar itt más szerepben látható.

  2. Az arany háromszög (The Golden Triangle)

    MacGyvert újabb megbízatása egy polgárháború dúlta dél-amerikai országba szólítja. Onnan kell kimentenie egy képes magazin fotósát. A fotós azonban nem akar lemondani a nagy sztoriról. MacGyvernek minden leleményességét és sármját be kell vetnie, hogy célját elérje.

  3. A budapesti tolvaj (Pegazus/The Thief of Budapest)

  MacGyver angol hírszerző barátjával Budapesten találkozik. Az ügynök rendkívül fontos dokumentuot akar átadni neki. Moszkva természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a terv ne sikerüljön. MacGyvernek jól jön a kis cigánylány, Jana segítsége... Az epizód bevezetője a "Pegazus" 1986-ban a legjobb kaszkadőrjelenetért járó "Stunt Award"-ot nyerte el.

  4. A szállítmány (The gauntlet)

  Egy méregszállítmánnyal teli repülőgép valahol Burmában lezuhan. A katasztrófa súlyos következményekkel fenyeget. MacGyvernek kell a roncsokat felkutatnia és a szállítmányt biztonságba helyeznie. Könnyebb a tűt megtalálni a szénakazalban.

  5. A rablás (The heist)

  A jótékony célra összegyűjtött nagy értékű gyémántokat gátlástalan tolvajok ellopták. MacGyver a rablás körülményeinek felderítése közben a zsákmány visszaszerzésének módját is kiterveli. Abból indul ki, hogy tolvajtól lopni nem bűn. A feladat korántsem veszélytelen.

  6. Trumbo világa (Trumbo's World)

  MacGyver egy barátja segítségére indul az Amazonas vidékére. A dzsungel ezernyi szépségében azonban nem sokáig gyönyörködhet, mert hamarosan egy furcsa természeti jelenséggel találkozik. Fel kell vennie a harcot a termeszjárás félelmetes következményeivel.

  7. Az utolsó állomás (Last Stand)  MacGyver ezúttal egy út menti fegyveres rablás kellős közepébe csöppen. A banda pénzszállító autót támadott meg, ám kelepcébe került és ezért túszul ejtette a fogadó tulajdonosát és vendégeit. MacGyver a kiszabadulásukon munkálkodik.

  8. Pokoli tűz (Hellfire)

  MacGyver barátai olajfúrással próbálkoznak a sivatagban. Súlyos baleset történik: az egyik kút felrobban. MacGyvernek és a kis társaságnak egyetlen esélye van a tűz megfékezésére, ha elhoznak egy teherautónyi dinamitot. Ez még sík terepen sem egyszerű feladat.

  9.  A tékozló fiú (The Prodigal)

  A kábítószerügyben koronatanú férfi arra kéri MacGyvert, rejtse el üldözői elől, míg vallomást nem tud tenni. A bátyja azonban elrabolja. MacGyver nem adja fel olyan könnyen és az emberrablók nyomába ered.

  10. Célpont: MacGyver (Target MacGyver)

  MacGyver pihenésképpen meglátogatja a nagyapját Minnesotában. Jó ideig nincs is tudomása róla, hogy minden lépését egy mindenre elszánt bérgyilkos és csapata követi.
  Mac nagyapját, Harryt John Anderson játssza, akivel nincs rokonságban, a névazonosság teljesen véletlen.

  11. Rémálom (Nightmares)

  A német cím igen találó az epizód eseményeire: 6 óra az örökkévalóságig. MacGyver a sikeresen teljesített megbízatása után szabadságra vágyik, ám San Pedro kikötőjébe érve rá kell döbbennie: ellenfelei a nyomában vannak, hogy az információkat megszerezzék tőle. Csakhogy MacGyver nem olyan ember, akiből bármit is egykönnyen ki lehet húzni...

  12. A halál kapujában (Deadlock)

  MacGyver visszatér Berlinből, de az ügynek azonban még nincs vége. A kelet-német titkosszolgálat messzire nyúló keze Amerikában is utoléri. Ezúttal régi ellenfele, Quaile vállalja, hogy bármi áron megállítja MacGyvert. Mac és Pete gyanútlanul besétálnak a csapdába.

  13. Felmelegedés (Flames End)

  MacGyverhez segítségért fordul régi szerelme, Amy Austin. A lány úgy érzi, olyan fontos információ birtokába jutott, amiért az életére törhetnek. Az adatok alapján MacGyver egy atomerőműből eltűnt uránszállítmány nyomára bukkan.

  14. Visszaszámlálás (Countdown)

  Egy utasszállító hajó fedélzetéről érkezik a vészjelzés. Bombariadót fújnak a Csendes-óceánon. MacGyver régi barátjával, Charlie-val siet a hajóra hatástalanítani az ördögi szerkezetet. Ehhez a művelethez azonban igen rövid idő áll a rendelkezésükre.

  15. A tégla (The Enemy Within)

  MacGyver ezúttal a berlini fal mögül tér haza kalandos körülmények között barátja, Craig Bannister segítségével. Los Angelesbe érve azonban újabb feladat várja: meg kell találnia az ügynökség soraiba befurakodott árulót.

  16. Amikor elmosolyodik (Every times she smiles)

  MacGyvernek látszólag könnyű dolga volt Bulgáriában. Ám a hazatérés nem olyan egyszerű, pláne, ha a véletlen a fecsegő táncosnő, Penny Parker mellé sodorja. A hazaút helyett aztán váratlanul az események sűrűjében találja magát. Penny Parker szerepében Teri Hatcher, RDA későbbi barátnője látható.

  17. Egy igazi férfi (To be a Man)

  MacGyvert egyűrbaleset helyszínére küldik. Afganisztánban lezuhant egy műhold, amelynek adattároló egységében pótolhatatlan információk voltak. Még mielőtt az oroszok megkaparinthatnák, MacGyvernek ki kell vinnie a berendezést ebből a forrongó katlanból.

  18. A rút kiskacsa (Ugly Duckling)

  Illetéktelenek mindenárom meg akarják szerezni a hadsereg új fegyverét, a Kígyószem rakétát. Attól sem rettennek vissza, hogy meggyilkolják az útjukban álló tudóst. Sőt, még a tudós ifjú tanítványa után is hajtóvadászatot kezdenek. ekkor lép közbe MacGyver.

  19. Lassú halál (Slow Death)


  Indiában MacGyver majdnem lemarad arról a vonatról, amelynek utasai végül is neki köszönhetik életben maradásukat.

  20. A szökés (Escape)

  Új ismerőse, a vonzó Sarah MacGyver segítségét kéri bátyjának kiszabadításához, aki egy észak-afrikai börtönben tartanak fogva. MacGyver természetesen elvállalja a feladatot. Az akció során azonban számos meglepetés éri.
  Ebben az epizódban láthatjuk Brian szerepében John De Lancie-t, aki majd a Legendben Richard Dean Anderson állandó szereplőtársa lesz.

  21. A lelkiismeret börtönében (A Prisoner of Conscience)

  Pete álnéven utazik a Szovjetunióba, hogy kimentse az országból egy tudós lányát. MacGyver a nyomába ered, hogy segítsen a barátja barátainak.

  22. A gyilkos (The Assassin)

  MacGyver egy veszedelmes sorozatgyilkos nyomára bukkan, aki minden áldozatát robbanószerkezettel öli meg. Az egyetlen használható nyom a bombákhoz használt időzítő szerkezet. A merénylő következő áldozata egy magas rangú főpap lenne. Halálos versenyfutás kezdődik az arcát mindig változtatni képes gyilkos és MacGyver között.

  Epizódkalauz : 2. évad (1986-87)

  23. Az emberi tényező (The Human Factor)

  Egy különleges biztonsági ellenőrző berendezést tesztel a Phoenix alapítvány. A lehetséges hibák kiszűrésének kényes feladatát MacGyverre bízzák. A tét nem kevés: polgári vagy katonai ellenőrzés alá kerüljön az alapítvány. Ettől az epizódtól kezdve lép be a főcímben is állandó szerepl?ként a MacGyver főnökét, Pete Thorntont játszó Dana Elcar.

  24. Kiradíroz Jimmy (The Eraser)

  MacGyvernek végre jut egy kis ideje arra, hogy hódoljon kedvenc sportjának, a jéghokinak. Az élvezet azonban nem tart sokáig. Egy szupertitkos eljárásról szóló információt valaki a kelet-németek kezére játszotta. MacGyverre vár a kockázatos és veszélyes feladat, hogy leleplezze a bűnöst. Nem is sejti azonban, hogy a tettes nyomába bérgyilkos is eredt.

  25. A nagy átverés (Twice Stung)

  Szomorú eseménnyel kezdődik az epizód. Kelly - MacGyver és Pete barátja - öngyilkosságot kísérel meg. Nem tudja megbocsátani magának, hogy egy csaló ügyes trükkel megszabadította a gyerekei taníttatására szánt pénzétől. Szerencsére MacGyver és Pete közbelép, és a bajbajutott ember segítségére siet. Csapdát állítanak a csalónak, és az bele is sétál....

  26. A szerencsegyermek (The Wish Child)

  MacGyver egy kis pihenésre számít, amikor elvállalja, hogy vigyáz kínai származású barátnője kisöccsére. Nem is sejtheti, micsoda kalandok és veszélyek sorát élik át ők ketten, amíg az anya távol van. A fiút ugyanis egy fanatikus szekta hurcolta magával, akik isteni erőt tulajdonítanak neki.

  27. Utolsó kísérlet (Final Approach)

  MacGyvert valóban testre szabott feladattal bízzák meg: izgalmas és hasznos elfoglaltságot kell találnia az utcagyerekeket összegyűjtő nevelőtábor lakói számára. Egy váratlan baleset következtében azonban nemcsak fantáziáját, de rábeszélőképességét is próbára teszi. Lehetőség adódik, hogy a fiúkat is bevonja a munkába, így a kaland egyben az ó épülésüket is szolgálja.

  28. Jack, a nagy hantás (Jack of Lies)

  MacGyvert felkeresi régi barátja, Jack Dalton (Bruce McGill), hogy a segítségét kérje. Ám Jack mindig veszélyes kalandokba sodorja MacGyvert. Ezúttal a helyszín egy közép-amerikai ország. Itt tartják fogva azokat a tudósokat, akiket ki kellene szabadítaniuk. MacGyvernek minden leleményességét latba kell vetnie, hogy az akció sikerrel járjon.

  29. A másik út (The Road not Taken)

  Az események színhelye ezúttal Délkelet-Ázsia. Itt tartózkodik MacGyver, amikor a helyi felkelők megtámadják az amerikai önkéntesek által fenntartott árvaházat. Amint MacGyver és Pete tudomást szerez a történtekről, minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy segítsenek a bajbajutottakon.

  30. Sasok (Eagles)
  A szirti sas védett madár, ennek ellenére gátlástalan vadorzók nap mint nap pusztítják. A Phoenix Alapítvány programot indított a veszélyeztetett madár védelmére. A mentőakcióban fontos szerepe van MacGyvernek, aki életveszélyes kalandba keveredik a nemes cél érdekében. Szerencsére most sem hagyja cserben a bátorsága. Lenyűgözően szép, bravúros légi felvételek készültek az epizód felvétele során.

  31. A csend világa (Silent World)

  Titokzatos álomról számol be MacGyvernek a munkatársnője, Carrie. Álmában sötét erdőben menekülnek valaki elől, MacGyvert pedig elgázolja egy autó. Egyikük sem gondolja, hogy Carrie rémálma hamarosan valósággá válik. A hadsereg új típusú rakétájának megszerzésére egy csoport nagy erőket vet be. MacGyverre vár a feladat, hogy kiderítse, ki áll a háttérben és mi köze mindehhez a munkatársnőjének.

  32. Hárman az úton (Three for the Road)

  MacGyvert felhívja Tony Sullivan, de a férfi rejtélyes módon csak annyit mond, hogy segítségre van szüksége. Mielőtt azonban találkoznának, Tonyt lelövik. MacGyver akaratlanul is részesévé válik az ügynek, amikor a hazavezető úton lerobban az autója. A jóhiszemű útitársak ugyanis mit sem sejtenek, hogy Tony gyilkosai a nyomukba eredtek.

  33. Phoenix ostrom alatt (Phoenix under Siege)

  A Felszabadítási Front nevű terrorszervezet sikeresen bejuttat egy kis csapatot a Phoenix Alapítvány területére. Az akció során fel akarják robbantani a szigorúan őrzött épületet. MacGyver a véletlennek köszönhetően éppen az épületben tartózkodik, amikor hírét veszi a készülő eseménynek. Természetesen szembeszáll a terroristákkal, de szorítja az idő, mert ki akar érni a kedvenc jéghokicsapata meccsére.

  34. Családi ügy (Family Matter)

  Pete Thornton feleségét és fiát álarcos rablók elrabolják valahol Louisiana mocsaras vidékén. A kétségbeesett férfi nem meri MacGyver segítségét kérni, ugyanis az emberrablók ragaszkodnak ahhoz, hogy Thornton egyedül vigye el a váltságdíjat az általuk megjelölt helyre. De MacGyver nem hagyja annyiban a dolgot, és veszélyes játszmába kezd barátai kiszabadítása érdekében.

  35. Gyengéd érintés (Soft Touch)

  Miután MacGyver kimenekített a szibériai munkatáborból egy politikai foglyot, azt hiszi, ezzel elválnak útjaik. De a véletlen közbeszól, és az egykori szovjet rab lesz MacGyver segítségére egy veszélyes merénylet meghiúsításában.

  36. Születésnap (Birth Day)

  Egy fiatalasszony ráébred, hogy férje kétes dolgokba keveredett, és megpróbál elmenekülni otthonról. A férfi és társai azonban szorosan a nyomában vannak. Az asszony kilátástalan helyzetében csak egyetlen esélye marad: a szerencsés véletlen MacGyvert az útjába veti. És MacGyver a segítségére siet.

  37. Kalózok (Pirates)

  Tengeri rablók garázdálkodnak a parti vizeken. A rendőrség tehetetlenül szemléli az eseményeket. Az egyetlen nyom, hogy a haditengerészet speciális egységére jellemző technikával követik el a sorozatos bűntényeket. A nem veszélytelen ügy felderítésére a hadsereg a PHOENIX Alapítványt és természetesen MacGyvert kéri fel.

  38. Kint a hidegben (Out in the cold)

  MacGyvert kissé megviselték az elmúlt izgalmak, és kikapcsolódásra a hegyekbe megy síelni. Ide az elveit feladva Pete is elkíséri. De hiába hagyják hátuk mögött a munkájukat, kiruccanásuk ezúttal sem zavartalan. MacGyvernek a rosszfiúk mellett még egy lavinával is fel kell vennie a harcot. A tét ezúttal egy nagy értékű mikrofilm megszerzése.

  39. Dalton, a kémek kéme (Dalton, Jack of Spies)

  MacGyver magánügyben érkezik egy nyugalmas kisvárosba, hogy megadja a végtisztességet barátjának, Jack Daltonnak. Csakhogy különös meglepetés várja a ravatalozóban, és élete ettől kezdve igencsak eseménydússá válik.

  40. A három barát (Partners)

  MacGyver arra készül, hogy megünnepelje Pete Thorntonnal kötött barátsága hetedik évfordulóját. Azonban a kellemesnek ígérkező mulatságból életveszélyes kalandnak bizonyul. A csapda egy hét évvel ezelőtti eseménnyel hozható összefüggésbe. Itt találkozhatunk először Murdockal (Michael des Barres), aki a későbbiekben még sokszor fogja keseríteni MacGyver életét.

  41. A bajnok (The Bushmaster)

  Panama fölött lezuhan egy repülőgép. Joe Hendersont, a gép egyik életben maradt utasát kémkedés gyanújával őrizetbe veszik a helyi hatóságok. MacGyver is tagja annak a maroknyi csapatnak amelyet arra a feladatra kérnek fel, hogy a bajba jutott férfit kimenekítse.

  42. Barátok (Friends)

  MacGyver egy sikeres akcióból tér haza Közép-Amerikából. Ám a sok izgalommal járó feladat után úgy érzi, itt az ideje, hogy abbahagyja az állandó veszedelemmel járó életmódot. Az Alapítvány által számára szervezett születésnapi parti vendégei viszont felelevenítik legsikeresebb akcióit. Ez megingatja az ünnepeltet az amúgy sem túl erős elhatározásában.

  43. A nagy fogás (D.O.A. MacGyver)

  MacGyver egy bajba jutott barátjától segélykérő hívást kap. Mivel annak idején Tony Braddock segítette sikeres szökésében egy marokkói börtönből, MacGyver nem halogatja a dolgot, és a férfi segítségére siet. Még éppen időben érkezik, hogy egy különösen veszélyes merénylet tervéről értesüljön. Viszont menekülés közben rálőnek, és mikor magához tér, elveszíti az emlékezetét.

   44. Pénzért és szerelemért (For Love and Money)

  MacGyvernek Csehszlovákiából kell börtönéből kihoznia egy neves ellenzéki személyiséget. A rutinfeladatot megnehezíti, hogy neki magának is álcáznia kell magát, mégpedig nászutas pár férfitagjaként partnernőt is kell magával vinnie.


  Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK