Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK

"When the gate opens, the adventure begins"
(Ha a kapu kinyílik, kezdődik a kaland)

Így szól a híres film, az 1994-ben forgatott Roland Emmerich-féle Stargate (Csillagkapu) jelmondata. A film sok szempontból nyitott kérdéseket feszegetett. A Csillagkapu nem más, mint a végtelen világegyetemre nyíló kapu. Ezelőtt 65 évvel régészek egy hatalmas fémgyűrűt találtak Egyiptomban, melynek titkára csak most jött rá egy tudós. A gyűrű egy csillagkapu, - egy kapu egy másik világba. Egy bolygókat összekötő alagút, melynek segítségével megismerhető a múlt és a jelen, sőt gyarmatosítható a világűr valamennyi bolygója. Daniel Jackson, a fiatal egyiptológus, Jack ONeill parancsnok és csapata átlépnek a csillagkapun és egy idegen világban, az Abydos bolygón találják magukat. A dolog nem megy zökkenőmentesen, mert a felfedezett civilizáció és a mai emberi kultúra ütközése nem konfliktusmentes.

Miután a mozifilm világszerte nagy sikert aratott, és a producerstáb elkészítette a téma egy másik lehetséges változatát, a Függetlenség napját, ahol a földönkívüliek látogatnak a Földre. Így a Stargate-ben felvetett kérdések nagy része válaszolatlan maradt. Mi történik, ha az ember eljut egy idegen civilizációba? Hódítóként vagy pusztítóként jelennek-e meg közöttük? Ezekre és hasonlóan izgalmas kérdésekre keresnek választ az alkotók immár egy várhatóan 88 részesre tervezett sci-fi kalandfilm sorozatban, amelynek alapját ez a film szolgáltatta.

Az alkotók szerint a részek körbejárják ezeket az izgalmas problémákat, és minél több folytatást látunk, annál többet értünk meg a bennünket körülvevő világ másságáról. A Stargate SG-1 forgatása még 1997. februárjában kezdődött meg a kanadai Vancouverben, a MacGyver-sorozat ismert forgatási helyszínén, a Bridge Stúdióban, és idén már a második széria munkái folynak. A belső felvételekre a vancouveri Bridge Stúdiónak külön erre a sorozatra készült épületében került sor. A kétszintes épületben rendezték be a titkos U.S. légierőbázist, ahol a csillagkapu valamint az ellenőrző terem, a parancsnoki iroda és egy kör alakú folyosó található. Az egész kb. 18 méter széles és 4-5 méter magas. Az ötös stúdió - ahogy elnevezték - a legmodernebb technikával van felszerelve, és annyira tágas, hogy a népes stáb - mintegy 200 ember dolgozik nap mint nap a Stargate SG-1 sikerén - kényelmesen elfér benne.

Az első 22 részt már bemutatták Amerikában. A sorozat nyitófilmjének premierje 1997. július 27-én volt a Showtime televízió esti műsorában és a folytatásokat minden péntek este vetítik. A sorozat első visszhangjai kedvezőek.

Készítők

A Stargate SG-1 harmadik szériájának nagy érdeklődéssel várt bemutatója június végén volt az amerikai Showtime televízió műsorán. Idén is 22 részt készít a stáb. Egy-egy epizód forgatása kb. hét napig tart, ehhez jön még az úgynevezett második egység, a speciális effektusok összeállításának ideje, amely 7 naptól akár több hétig is eltarthat, a forgatással a hideg hónapok beköszöntével végeznek. A Stargate SG-1 az MGM Worldwide Televison, A Showtime Television, a Double Secrets és a GEKKO Film Productions koprodukciójában készül. Idén csatlakozott a produkciós csoporthoz az országos amerikai FOX televízió, amely a kábelhálózaton kívüli országos sugárzást biztosítja a sorozatnak. Ezzel a nézettségi adatok megközelíthetik a rendkívül népszerű X-aktákét is.

Díjak

A sorozat sikerét az is bizonyítja, hogy már az első évében két neves díjra is jelölték. A CableACE Award-ra és a Saturn Award-ra jelölték, mint a legjobb televíziós drámai illetve sci-fi sorozatot. Richard Dean Andersont ezenkívül külön jelölték a Saturn Award legjobb TV színész kategóriájában.
A legjobb színész kategóriában RDA-t választották. Gratulálunk !

A Stargate-SG1 vitte el a pálmát a 2000. évi Saturn Awardon. 3x-os hurrá!

A 2001. május 12-ikén, Vancouver Hotelben megtartott Leo Awards-on a Csillagkapu két díjat is kapott, ezek közül egyben gyöztesként végzett.
Legjobb sorozat-produkció design kategóriában gyöztes
Stargate SG-1 - The Light - Richard Hudolin, Bridget McGuire, Brentan Harron, Doug McLean, Ivana Vasak, Mark Davidson, Robert Davidson

Legjobb sorozat vizuális effekt
Stargate SG-1 - Small Victories - James Tichenor, Jean-Luc Dinsdale, Robin Hackl, Craig Van Den Biggelaar, Debora Dunphy, Kent Matheson, Judy D. Shane, Erik Ellefsen, Jason Macza, Christine Petrov, Jeremy Hoey

Stargate SG-1 - The Curse - Michelle Comens, Shannon Gurney, Kent Matheson, Judy D. Shane, Erik Ellefsen, Jason Macza, Rosano Lepri, Bruce Woloshyn

[Forrás : Gabi]

 Az MGM Hivatalos Stargate SG-1 Honlapja
 Magyar Csillagkapu Levelezőlista


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK