Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK8x11 Gemini (Ikrek)

Írta:
Peter DeLuise 

Rendezte:
William Waring


Epizódismertető

A Parancsnokság folyosóin Daniel és Sam sétálgat. Arról beszélnek, hogy a Prométheusz új hajtóművei már lehetővé teszik, hogy elutazzanak a Pegazus galaxisba Atlantiszra és kapcsolatot teremtsenek az ottani expedícióval (lásd: Csillagkapu - Atlantisz c. sorozat). Sam biztosítja barátját, hogy a CSK-1-ből maga Daniel a legalkalmasabb arra, hogy menjen, hisz ő az Ősök szakértője. Persze erről Jacknek más a véleménye (lásd: SGA 1x01 Rising I.).
Nem várt kapuaktiválás történik. A bejövő féregjáraton Sam 4 hónapos íriszkódja érkezik, utána pedig egy szöveges üzenet: "Küldjetek MALP-ot!"
Nincs veszteni való, indul hát a szonda. Nagy a sötétség, a kamera nem közvetít semmit, aztán felbukkan a monitoron Sam. Mindenki ledöbben... rövid csevely és kiderül, hogy őt Ötödik alkotta magának (lásd: 8x02 New Order II. / Új világrend II.), tehát ez egy replikátor és azért lépett kapcsolatba a Parancsnoksággal, mert szeretné, ha elpusztítanák.
Sam javasolja O'Neillnak, hogy az Alfa-bázisra vigyék és hallgassák ki. Jack áldását adja, de elvárja, hogy végül mindenképpen pusztítsák el.
Az Alfán felkészülnek a repli Sam fogadására. Teal'c kezeli a disztruptort, ami az egyetlen hatásos fegyver az ember formájú replikátorok ellen. A repli Carter furcsálja, hogy nem szedik le egyből, de az igazi még szeretne vele beszélni. Teal'c egy szobába vezeti, de az igazi Carter nincs ott, ő a szomszéd szobában kamerán figyeli a replikátort, de tökéletesen hallják egymást. A repli Sam belekezd hát élettörténetébe: Ötödik miután megalkotta fokozatosan adta át az igazi Sam emlékeit és úgy alakította személyiségét, hogy az kedvére való legyen. Muszáj is volt neki, hisz az igazi Sam soha nem szerette Ötödiket. De mégsem úgy sültek el a dolgok, ahogy Ötödik szerette volna. A repli Sam sem volt képes viszonozni érzelmeit... ezért elmenekült Ötödiktől és leválasztotta magát a szubtéri kapcsolatról (mint a vezeték nélküli internet, csak ez a replikátorok közt áll fenn kb. úgy mint a Star Trekben a borg), így Ötödik nem képes megtalálni. Aztán tárcsázta a Földet és innen már ismerős a dörgés. Azért akar elpusztulni, mert nem tudja elviselni Ötödiket és a kínzásait. Persze van olyan kedves és elárulja, hogy Ötödik idejön, ebbe a galaxisba és nem tudják megállítani, mert módosította magát és testvéreit (kivéve a Carter másolatot), hogy védettek legyenek a disztruptorral szemben.
Samantha tájékoztatja Jacket az új hírekről. Elképzelhető, hogy blöff az egész, de a biztonság kedvéért értesítik Thort.
Teal'c ezalatt sikertelenül vallatja a repli Samet a replik létszámáról, elhelyezkedéséről... stb. Aztán a repli Sam beleun és úgy dönt rákényszeríti Teal'c-et, hogy megkapja amiért eredetileg is jött. Szép lassan a Jaffa felé közelít. Azonban Sam mindezt látja a kamerán és nem akarja hagyni, ezért beront a szobába és kettejük közé áll. Erre a repli Sam felajánlja, hogy megmutatja hogy kínozta őt Ötödik. Az igazi belemegy, és a repli már nyújtja a kezét és beleduja Sam homlokába: az indítócsarnokban a kapun Carter érkezik, Daniel és néhány katona üdvözli, majd le is lövi őket. A csarnok ajtajait azonban lezárják, de O'Neill is benn maradt, próbálja megölni Samet, de nem megy, mivel replikátor és nem működik rá a géppityu. Aztán megjelenik Ötödik és bíztatja, hogy győzze le a régi énjét és ölje meg O'Neillt. Aztán Sam megteszi. A szimulációnak vége és újra a replikátor hajón van Sam másolata Ötödikkel, aki biztosítja, hogy hamarosan elfoglalhatja a helyét majd mellette. De a repli Sam arcán látni, hogy nem viselte túl jól ezt a kis szimulációt...
Teal'c utasítja a replikátort, hogy vessen véget a kapcsolatnak. Majd kihívja Samet, hogy beszéljenek. Carter megnyugtatja, hogy minden ok, a repli fejében voltak és így már a bizalmát is sikerült egy kicsit elnyerni.
Ezalatt a repli Sam szubtérkapcsolatot létesít Ötödikkel és biztosítja, hogy sikerült az emberek bizalmába férkőznie, de még idő kell neki...(szóval így állunk)
Teal'c állandó felügyelete mellett a 2 Sam nekilát, hogy megoldást találjanak a disztruptor áthangolására. A repli szerint Ötödik egy kóddal tette immunissá magát és társait, amit megtud szerezni, ha szubtérkapcsolatba lép, de akkor könnyen felfedheti Ötödik a helyzetét és elindulhat érte.
Sam előbb Jack beleegyezését kéri, aki vonakodva bár, de rábólint.
Eztán megkezdik a fegyverrel a kezdeti teszteléseket. Hamarosan Thor is küld egy disztruptorműholdat, amit ha átállítanak Ötödik kódja alapján, akkor sikeresen védekezhetnek ellene.
A repli Sam szomorúan közli, hogy Ötödik megtalálta a helyzetét és 2 óra múlva ideér, szerencsére a szükséges kódot azért még megszerzi. Az adatokat közvetlenül tölti be a gépbe, egyszerűen beledugja a kezét... Robotzsaru se csinálhatná jobban.
Jack utasítást ad a bázis kiürítésére és a repli Sam elpusztítására, de Sam még kitart, muszáj kipróbálniuk a módosított fegyvert, különben a galaxisnak vége.
Ötödik újra kapcsolatba lép a repli Sammel. Kissé aggódik, mi van ha a módosítás előtt érkezik? Ha úgy sütik el a fegyvert, akkor neki kampec, de a repli Sam garantálja, hogy az emberek nem tüzelnek, amíg ő azt jóvá nem hagyja.
Teal'c pályára állítja a műholdat. Már csak meg kell várni, míg a szükséges módosításokat a számítógép elvégzi, és ezeket már csak fel kell tölteni a műholdra.
Azonban Ötödik idő előtt érkezik. No, most mi legyen. Sam azon ügyködik, hogy a feltöltés mihamarabb végbemenjen. Eközben a repli Sam suttyomban élesíti a műholdat és tüzel. A szubtérkapcsolatban Ötödik kérdőre vonja "társát", de ez már nem számít semmit. Ötödik újfent árulás áldozata lett, de most már bele is pusztul.
A replikátorhajó pusztulását észlelik a bázison, majd azt is, hogy a feltöltés most ért véget. Hoppá! Teal'c már tüzel is a repli Samre, hiába, ezért közelharcra tesz próbát, de a replikátor ereje meghaladja az övét. Sam az egyik géphez ugrik, és pütyörészik gyorsan a billentyűn, de másolata megállítja. A repli Sam kihasználta őket, nem volt semmilyen kód, éppen most van, mivel kiismerte a fegyver működését és immunissá tette magát. Testvéreinek jelenleg is sugározza a kódot a szubtéren. Egyetlen célja volt, hogy átvegye a replikátorsereg vezetését a gyenge Ötödik felett. És sikerült! Tudja, hogy Sam beindította a naquadagenerátor túltöltését, hisz az ő fejével gondolkozik, de rögvest le is kapcsolja, majd a kapu felé veszi az irányt. Sam és Teal'c kétségbeesetten erednek a nyomába.
Már lépne át a kapun, amikor Teal'c elkapja. Nem sokra megy, de a karját nem engedi. Aztán a repli visszadugja fejét az eseményhorizontból, majd karjának sejtjeit deaktiválva Teal'c kezében csak szürke fémpor marad, és Sam pont ekkor kapcsolja le a kaput.
A Parancsnokságon Carter az újonnan szerzett ember formájú replikátorsejteket tanulmányozza. Erre még nem volt lehetőség, ezért igyekszik kihasználni, addig is Teal'c és Jack vigasztalni próbálják, de Cartert még emészteni fogja a bűntudat rendesen.
Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK