Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK8x03 Lockdown (Zárlat)

Írta:
Joseph Mallozzi 
Paul Mullie 

Rendezte:
William Waring


Epizódismertető

Az űrben vagyunk, a Nemzetközi Űrállomást látjuk és halljuk a rádióforgalmazást. Az SGC-n Sam és egy orosz illetőségű hölgy is ugyanezen beszélgetést figyeli. Daniel is befut és érdeklődik a helyzet felől. Sam közli, hogy az orosz csapat éppen azon van, hogy a 7x22 részben látható pusztítás nyomait (űrszemét) kikerüljék. Egyszer csak egy nagyobb roncs nagyon megközelíti az állomást. Mindenki izgul - különösen a fenti csapat. A helyzetet szépen összefoglalja az orosz tiszt, de orosz nyelven. Daniel - némi gondolkodási időt követően - lefordítja:
- Azt mondja, hogy ha az amerikaiak az idegen űrhajók felrobbantását hatáskörön kívül akarják tartani, jobban tennék, ha nyomon követnék a szemetüket. - hát ennyit erről.
Majd hirtelen megszakad a kapcsolat az űrállomással melyet nem is sikerül helyrehozni.
Közben azt látjuk, amint a nagy darab roncs távolodik az állomástól és egy fekete, füstszerű gomolyag beszivárog az űrállomás panelei között.

FŐCÍM

Az SGC-n Jack épp a parancsnoki irodában fogadja az érkező Aleksei Vaselov ezredest, aki kicsit meglepődik, hogy Jack nem nagyon várta őt. O'Neill azután csak összekaparja az asztalán heverő papírok közül a szükséges aktát és végre majdnem képben van. Vaselov őszintén elmondja, hogy nem titkolt szándékkal kérte ide az áthelyezést. Szeretne ő lenni a negyedik tagja az SG1-nek. Jack megemlíti, hogy szinte mindenki az szeretne lenni a bázison. Jack egyenlőre nem akar ebben dönteni. Vaselov felhívja a figyelmét az eddigi pályafutására, amely telis-tele van kimagasló teljesítményekkel. Jack lehűti, miszerint amíg el nem végzi a szükséges tréningeket, addig a kapu közelébe sem mehet. Vaselov nagyon lehangoltan hagyja el a szobát.

Teal'C hamarosan földi lakástulajdonos lesz. A többiek ráveszik, hogy tartson egy kis lakásavatót. Majd pedig elmagyarázzák neki, hogy az mi is. Még rákérdez, hogy neki kell-e ennivalót készítenie. Sam javasolja, hogy a vendégek hozzanak. Erre beleegyezik.
Jack is befut, mire Sam vigyázzba vágja magát. Jack szerint nem kellene ezt csinálnia, és legközelebb ne is tegye! Majd taglalja, hogy micsoda problémákkal kell foglalkoznia. Pl.: a büfé nem olyan fajta krumplit kapott, amit kért. Sam pedig hallott az új orosz katona látogatásáról. Jack szerint azonban senki sem fog csak úgy hipp-hopp utazgatni, mert ha életét veszti, azért ő lesz a felelős. Sam szerint ez a megfontoltság rendkívül jellemző a parancsnokukra. Daniel szerint talán az is zavaró lehet, hogy az oroszok akarják ezt. Mindkettőre helyesel O'Neill. Abban maradnak, hogy további intézkedésig három fős marad az SG1.

Vaselov öltözik az amerikai katonaruhába. Közben megnézi a bal alkarját, ami tele van mindenféle kiütéssel és egyebekkel. Kopognak ezért gyorsan elfedi. Daniel jön tiszteletét tenni, egyúttal elmondja, hogy nem szabad Jack döntését személyesnek venni. Ezzel nem nyugtatja meg az ezredest. Daniel megpróbálja elmagyarázni Vaselovnak, hogy mekkora nyomás és elvárás nyomja most Jack vállát. Ám az ezredes láthatóan rosszul lesz és eszméletét veszti.

Viszik is már a gyengélkedőbe ahol egy Brightman doktornő veszi kezelésbe, Daniel pedig megy dolgára.

Valami fekete felhőszerű szemszögéből látjuk, amint az halad a folyosón végig, kerülgetve az embereket, akik ezt észre sem veszik. Befordul a sarkon és ...

... képváltás után Jack-et látjuk amint megy fel a gyengélkedőbe. A dokinő beszámol Vaselov állapotáról, melyek nem túl biztatóak. Láthatóan nem emlékszik semmire, ami mostanában történt vele és a testi állapota sem kielégítő. Mesél még a testét borító sérülésekről és arról, hogy a fehérvérsejtek megnövekedett száma alapján valamilyen fertőzést kaphatott el. Jack kérdésére még elmondja, hogy nem kizárt a fertőzés veszélye és javasolja, hogy mindenkit vizsgáljanak meg, aki érintkezett vele.

Az SG11 Daniel-el együtt indulni készül. Már közelednek az eseményhorizonthoz, amikor a kaput lekapcsolják, majd Jack hangját halljuk, aki felszólítja őt, hogy jelentkezzen a gyengélkedőn. Ám őt elkapja az egyik katonát és fegyverrel fenyegetőzve utasítja a többieket, hogy azonnal nyissák ki a kaput. Daniel - hogy hangot adjon elszántságának - rálő a két másik katonára. Jack pedig elindul a terembe kezében egy stukkerrel. Teal'C is megjelenik egy zatarral és rálő Daniel-re. Összecsuklik, de nem ájul el. Felkapja az elejtett fegyvert. Teal'C már majdnem újra lő, amikor Jack Danielre kiáltva vállon lövi őt. Úgy tűnik, sikerült megállítani.

Daniel "kedvenc" ágyán alszik a gyengélkedőben. Szemben az üvegfal mögött a dokinő számol be állapotáról Jacknek Samnek és Teal'C-nek. Úgy tűnik, hogy a lövésektől függetlenül jól van. Nem értik a dolgot, hiszen teljesen normálisnak tűnt, még az SG11 sem tapasztalt semmi különöset rajta. Sam gyanakszik, hogy talán a Vaselov féle dologgal függ össze az eset. A dokinő ezt nem zárja ki. Sőt, nagy esélyét látja annak, hogy egy fertőző betegség van kialakulóban a bázison. Jack elrendeli a karantént.

Samnek a dokinő elmondja, hogy Daniel jól reagál a kezelésre, szemben Vaselovval, akinél nem tudnak előrébb jutni. Egyenlőre várja az oroszok jelentését, hátha tőlük ered a dolog. Biztató azonban az, hogy a bázison - egyenlőre - máson nem jelentkezett a betegség.

Teal'C Vaselov megfigyelőjében lapozgat. Majd a magához térő ezredessel szóba elegyedik. Ő Daniel állapota felől érdeklődik. Majd Teal'C kérdez rá, miképp érzi magát. Nem sok jót tud mondani, de egy biztos:
- Nem olyan rossz, mint amikor Darshkevich tábornokkal iszogattam Novgorodban. Az a fejfájás rosszabb volt.
Teal'C együtt érzően bólogat, majd próbálja megnyugtatni, hogy nem ő tehet a kialakult helyzetről. Ebben nem osztja a véleményét Vaselov. Az emlékei sem jöttek még vissza az elmúlt napokról és ez nagyon aggasztja őt.

A dokinő megtudja, hogy egy másik orosz tiszt, aki az űrállomáson volt a rész elején említett esetkor, egy hétig betegeskedett, amikor befejezte küldetését. Azt nem tudja, hogy Vaselovval találkozott-e, de kevesebb, mint egy héttel azután az említett tiszt meghalt a kórházban. Az oroszok nem nagyon tudják, hogy mi volt a halál oka. Az viszont tuti, hogy ugyanazon tünetek jelentkeztek nála, mint az ezredesnél. Teal'C elmeséli, hogy Vaselov az elmúlt néhány napban úgy érezte magát, mintha csak kétségbe esett szemlélője lenne saját magának. Mivel egy szimbióta jelenléte kizárt, egy idegen entitás jelenlétére gyanakodnak. Akkor viszont bárkiben ott lehet.

Daniel végre magához tér és megdöbben, amikor a dokinő elmeséli, hogy szépen gyógyul a golyó ütötte sebe. Kiderült, hogy semmire sem emlékszik, de azonnal tudni akarja, ki lőtte meg. Jack nem engedi, hogy eltérjen a témától. Amire utoljára emlékszik az a Vaselovnál tett látogatása, ami alatt az ezredes rosszul lett. Ő segíteni próbált és ennyi. És még mindig tudni akarja, ki lőtt rá. Nagyban hallgatnak, bár Sam tesz egy szemmozdulatot Jack felé. Nagy a csend.
- Lövöldözött a kaputeremben - fakad ki a tábornok.
- Két embert megsebesített - segít neki Carter.
Majd pedig vázolja a jelenlegi elképzelésüket az entitást illetően. Daniel igen elgondolkodik a hallottakon. Majd beugrik neki egy mozzanat, amint az egyik katonára rálő.
- Anubisz volt - böki ki végül - illetve ő irányított engem.
- Anubisz halott - válaszolja Jack.
- Nem, nem az. És itt van a bázison. - feleli Daniel.

A kapu feletti tárgyalóban megbeszélik ezt a dolgot. Úgy tűnik, hogy nem kizárt az, amit Daniel állít, hiszen Anubisz eddig sem volt ember, csak a lét egy magasabb formája. Amikor pedig kilőtték, akkor kiszabadult védőpajzsából és várt az alkalomra, hogy tegyen valamit. És az űrállomás közelsége annak tűnt, ezért cselekedett. Most pedig megpróbál átjutni a csillagkapun. Hogy miért nem használja a hatalmas erejét? Mert akkor az Ősök - akik kitaszították maguk közül - ezt megtudnák és akkor semmi sem mentené meg a haragjuktól. Jack nem tudja, hogy mit kellene most tenni.

Sam meglátogatja Danielt, aki nem érti, mire ez a sok ember a gyengélkedőn. Ő elmondja, hogy Jack elrendelte a teljes személyzet orvosi vizsgálatát, hátha ki tudják mutatni, kiben lakozik most Anubisz. Daniel kérdésére beszámol Vaselov nagyon rossz állapotáról, mely úgy tűnik, hogy nem fog javulni. Sőt, rosszabbodni fog.

A fekete gomolyag megint megy a folyosókon.

Jack a Pentagont próbálja biztosítani arról, hogy továbbra is szükséges a karantén. A dokinő befut a telefonbeszélgetés közben. A telefonbeszélgetés után beszámol Vaselov állapotáról, és véleménye szerint egy maximum két hete lehet még hátra. Jack megígéri, hogy tájékoztatja az oroszokat.

Daniel - mivel már elengedik - meglátogatja Vaselovot. Ő megkéri Danielt, hogy a karantént követően juttasson el egy levelet a húgának. Daniel szerint erre semmi szükség, de az ezredes nem hülye. Érzi a nővérek viselkedéséből, hogy nem sok van már hátra. Daniel próbál lelket önteni bele és visszaadja a levelet azzal, hogy később még meglátogatja.
Ahogy elfordul az ágytól megint beugrik neki egy emlékfoszlány. dr. Brightman és az asszisztense, Evans hadnagy tolják őt a gyengélkedő felé. Majd a műtőben van, ahol az asszisztensnő kezét megfogja és valami fekete kijön belőle és belemegy a nő testébe.

Az említett hölgy épp kijön valahonnan és négy katonával találja szembe magát, akik csőre töltött stukkereket szegeznek rá. Felemeli a kezét.

Sam hallgatja ki a hadnagyot, aki szerint nem lehet benne, mert a dokinő néhány órája vizsgálta meg. Igaz, az is lehet, hogy csak még nem jelentkeztek rajta a tünetek. Sam megkéri, mondja el, mit csinált kedden. Ő teljesen kétségbe van esve, mert egyszerűen nem emlékszik rá. Sam sokat ígérően kinéz Jackre a megfigyelőszobába, ahová épp befut Teal'C és jelenti, hogy egy bizonyos Malcolm McCaffrey közlegény nem jelentkezett a kötelező vizsgálatra és senki sem tudja hol van. A hadnagyot magára hagyják.

Mindenki kutatja az elveszett közlegényt. Minden szobába benéznek. Az egyik kanyarban egy katona elkap egy másikat és a falhoz vágja majd elveszi a fegyverét. Kearney őrnagy jelenti Jacknek, hogy egy sérült katonát találtak, aki szerint McCaffrey közlegény támadta meg és elvette a fegyverét. Az őrnagy szerint a vezérlő felé tart. Teal'C-el és Sammal együtt Jack is elindul oda. A közlegény közben már oda is ér és szó nélkül lelő egy katonát, majd a vezérlőbe lépve a tárcsázó hátába nyomja a fegyvert és tárcsázásra szólítja fel. Befutnak Jack-ék is, aki nem tétovázik és egy zattal rálő McCaffrey-re. Az összeesik és kisvártatva kijön belőle a fekete felleg. Picit gondolkodik, majd a falon keresztül elhagyja a színt. Na, most van csak baj.

Daniel bekopog Jack-hez az irodájába és meséli, hogy hallott a dologról, de örül, hogy Anubisz még itt van. Jack nem osztja az örömét, hiszen a felleg simán átmegy a falakon, tehát amikor csak akar simán elhagyhatja a bázist. Daniel szerint nem ez a célja, különben itt ragad a Földön. Szerinte - nem lévén más megoldás - bele kell kényszeríteni Anubiszt, hogy használja a hatalmát, mert ekkor az Ősök fognak vele elbánni. Jack bízik benne, hogy van konkrét terve is...

Daniel és Sam tájékoztatja az egybegyűlteket a helyzetről és a tervükről. A lényeg, hogy eddig még sikerült megakadályozni azt, hogy Anubisz átmenjen a kapun. Ám hogy ezek után se tehesse meg, ezért szigorú intézkedéseket kell bevezetni. Három különálló zónára osztják fel a bázist. A kapu áramellátása ezek után már nem lesz elérhető a vezérlőből csak a 3-as zónában lévő szobából. A személyzetet és az orvosi csapatot is három részre osztják. Mindenki csak a saját zónájában tartózkodhat. Senki, még maga O'Neill sem mehet át egy másik zónába, amíg a karantén tart. Az összekötő folyosókat lezárják és ezek nyitása is csak a már említett szobából lehetséges. A személyzetet továbbra is napi vizsgálatoknak vetik alá. Az őrnagy kérdi meg ezek után, hogy ez valóban megállítja majd Anubiszt? Hangsúlyozzák neki, hogy itt a lényeg az, hogy lehetetlenné tegyék számára a kapuig való eljutást valakinek a testében. És ha erre rájön, akkor talán felfedi hatalmát és így lebukik az Ősök előtt. Tiszta sor.

El is kezdik a munkákat. Lezárják a folyosókat, biztosítják a kijelölt zónákat, stb. És tovább folyik az élet a karantén alatt.

O'Neill kap egy hívást az Elnöktől, aki aggódik a karaktén további fenntartásával kapcsolatosan. Jack próbálja meggyőzni, de megkapja a parancsot. 24 órát kapott arra, hogy visszaállítsa a normál állapotot.
Jack a hangosbemondón tájékoztatja a személyzetet arról, hogy az Elnök felhatalmazta őt arra, hogy a karantént bizonytalan ideig fenntartsa. Igaz, csak 1 hónapra van élelmük, de találtak biztonságos módot a további ellátásra. Addig is mindenki tegye továbbra is a dolgát. Ez is egy jó kis blöff.

Megint látunk a fekete felhő szemével, amint halad a folyosókon.

Sam bemegy az elkülönített szobába, mert "le kell futtatnia egy ellenőrzést". A két őrszem beengedi. Odabent pár gombot lenyom a két számítógépen, majd óvatosan előveszi a zatját és lelövi a két katonát. Majd folytatja a programozást. Ezek után elindul. Az útjába kerülő Danielt is lelövi a zattal. Közben a szobában láthatóan folyik valamilyen időzítés, melyből már csak 3-4 másodperc van hátra. És már nyílik is egy elválasztó ajtó, amint Sam belépve megint lelő egy őrszemet. Daniel kezd magához térni. Bemegy a vezérlőszobába. Közben Sam (vagy Anubisz?) valamit bütyköl az áramellátáson, emiatt kicsit villogni kezd a világítás. Erre Vaselov is felfigyel ágyában. Sam halad tovább útján. Daniel beér a szobába, ahol most kezdenek a fiúk is magukhoz térni. Épp látjuk, amint lejár egy újabb időzítés, és látjuk azt is a monitoron keresztül, hogy kinyílik az A-4 elválasztó ajtó és átsétál rajta Sam. Daniel végre a rádióhoz kap és jelenti Teal'C-nek, hogy Anubisz elkapta Samet és feléjük tart.
Az E-6 is kinyílik és Sam jön feltartóztathatatlanul. Riadó. Mindenki fegyveréhez kap és megy a kiszemelt helyre.
Az egyik kanyarban lezatol egy katonát egy másikat pedig a falhoz nyom. Szegény ott szorongatja, amikor Samet egy zat-találat éri. Összeesik és ekkor látjuk, hogy Jack lőtt rá. Odamegy hozzá és látja, amint Anubisz kiemelkedik Carter testéből és megáll felette.
Közben Daniel jelenti, hogy úgy tűnik Anubisz egy sor időzített parancsot programozott be a számítógépbe. Ám eddig még nem tudták egyiket sem felülírni. Jackhez ér Kearney őrnagy és egy katona. Ez utóbbit ott hagyják és ők pedig el.
Egyenesen az önmegsemmisítő szobába mennek, ahol Jack felszólítja az őrnagyot, hogy ő is tegye be a kulcsát és indítsák el a folyamatot. Ő kicsit vonakodik, de végül megteszi.

A katonák kísérik Sam-et, amikor megszólal az automata figyelmeztető rendszer:
- 5 perc az önmegsemmisítésig. 5 perc az önmegsemmisítésig.
Sam leüti a hátsó katonát és elszalad.

Az őrnagy ellép a géptől és nagyon nem értő pillantásokkal néz Jackre, aki miután megdicséri, hogy jól csinálta simán lepuffantja a zattal. Ezt követően pedig elveszi az őrnagy stukkerét. Kezd érdekes lenni.

- 4 perc az önmegsemmisítésig. 4 perc az önmegsemmisítésig. - hallgatja a gyengélkedőben Vaselov is. Majd leszedi magáról a csöveket meg egyebeket és felkel.

Sam megérkezik az vezérlőterembe, ahol már akad egy-két katona, és ott van Teal'C is, aki zattal fenyegetőzik. Sam kérve kéri, hogy engedje őt a számítógéphez, mert valaki beindította az önmegsemmisítőt és ő le tudja állítani. Teal'C szerint nem teheti, mert Sam fertőzött. Sam köti az ebet a karóhoz, hogy ő csak volt fertőzött, de Anubisz már másba költözött át. Teal'C ebben egyáltalán nem biztos. Sam kérleli és próbál rá hatni.
- 3 perc az önmegsemmisítésig. 3 perc az önmegsemmisítésig.
Mindenki Samet és Teal'C-et nézi.
- Teal'C, kérlek!
Teal'C nagyon gondolkodik. Végül:
- Rendben. - és leengedi a zatot.
Sam és a többiek is megkönnyebbülnek kissé. Sam nem tétlenkedik: máris az ujjaival "szaladgál" egy billentyűzet felett. Látjuk, hogy már csak 2 perc 25 másodperc van hátra, amikor...
- Önmegsemmisítés megszakítva. Önmegsemmisítés megszakítva. - közli a szenvtelen automata.
- Helyes - szólal meg Teal'C.

Vaselov nagyon nehezen, de halad célja felé. Az őrzött irányítószobában mindjárt lejár egy időzítés, melynek végén (a felirat szerint) automatikus tárcsázás kezdődik el. Ezt Sam is látja a saját monitorán. És már forog is a csillagkapu. Daniel jelenti, hogy Anubisz a kapu felé tart. Ő már várja, míg Sam megpróbálja megszakítani a tárcsázást.
És ekkor belép az indítóterembe O'Neill és megáll a rámpa előtt. Teal'C nem akar hinni a szemének. A tárcsázás véget ér, nyílik a kapu. És ekkor beront Vaselov ezredes és feldönti nagy erővel O'Neill-t. Feltápászkodnak, de ekkora már az ezredes megszerezte a stukkert. Farkasszemet néznek.
- Álljon félre! - szólítja meg Jack (vagy Anubisz) az ezredest, közben pedig lassan a kapu felé tereli.
- Nyet - jön a válasz, de még mindig hátrál.
A többiek az indítóteremben döbbenten nézik az eseményt.
- Szüksége van egy testre, hogy átmenjen a kapun. - szólal meg Vaselov. - Vigye az enyémet. Vigye az enyémet vagy megölöm mindkettőnket.
Anubisz nem sokat vacakol. kiszáll Jack testéből és máris - újra - Vaselovban van. Jack elájul. Vaselov lassan eszmél, felnéz az indítóteremre, megfordul és lassan átsétál a kapun. Kapu becsuk.
Sam és Teal'C befutnak az éppen magához térő O'Neill mellé, aki közli, hogy meg van. Azért felsegítik.
- Átjutott, ugye? - kérdi Jack
- Úgy valahogy - feleli Sam. - Sikerült felülbírálnom a beprogramozott tárcsázási folyamatot és bevittem egy másik címet. A KS7-535-re küldtem.
Ránéznek a kapura - mintha ez segítene.
- Fagyos - jegyzi meg Jack. Sam pedig nagyban bólogat.

Vaselovot látjuk, ahogy a szakadó hóban és szélviharban térdel a hóban, háttérben a csillagkapuval. És a kamera távolodik tőle.

VÉGE

Írta: Johnny
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK