Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK7x12 Evolution II. (Evolúció II.)

Írta:
Damian Kindler 
Peter DeLuise 

Rendezte:
Peter DeLuise


Epizódismertető


Bevezetőként az előző rész tartalmából látunk részleteket. Egy idegen harcos bukkan fel mely megtámadja Teal'c-et és Bra'tac-ot. Kiderül, hogy egy teljesen új technológiával állnak szemben. Daniel rájön, hogy merre fele találhatják meg azt az eszközt, mely alapján készült az első szarkofág és mely segíthet egy fegyver létrehozásában a harcosok ellen. Közben, hogy még több információkhoz jussanak, megkísérlik elkapni az egyik harcost élve. De nem sikerül, minden fegyvernek ellenáll. Daniel és Dr. Lee megtalálja az eszközt Dél-Amerikában, de közben lázadó aktonák elfogják őket. Az SGC-n sikerül kiszedni a közben elfogott harcosból, hogy honnan is származik.
Hammond irodájában vagyunk O'Neill-lal, akinek közli a tábornok, hogy követelést kapott az államtitkári hivatal, miszerint váltságdíjat követelnek a két doktorért. 72 órájuk van. Kiderült továbbá, hogy hondruas-i kormányellenes forradalmárokról, lázadókról van szó. A forradalárok arra számítanak, hogy az USA-nak törékeny a kapcsolata a nicaraguai kormánnyal, ezért nem lesz semmilyen mentési kísérlet. Ám tévednek. Az elnök a segítségét ajánlotta fel, miszerint utasítja a CIA-t, hogy gyűjtsenek minél több információt róluk, de nem valószínű, hogy egy nemzetközi konfliktust meg fog kockáztatni.
Daniel-t viszik a parancsnok házába, ahol kérdéseknek néz elébe. Tudni akarja, hogy mi is az az eszköz mit kimentettek a templomból. Daniel, aki már két napja nem evett és ivott, nem beszél. A parancsnok úgy akar rá hatni, hogy előtte eszik és iszik. Daniel megszólal. Elmondja, hogy az egy ókori lelet és ő egy archeológus, aki leletek után kutat. Most talált egyet. A vezető nincs megelégedve a válasszal és újra megkérdezi, hogy mi az. Daniel megint nem szólal meg. A vezető "megszidja" amiatt, hogy csak így idejön és lopja a leleteket. Szerinte nem jobb a doktor nála. Majd utasítja az egyik katonát, hogy vegyen elő egy szerkezetet, valamiféle sokkolót, és biztosítja Daniel-t arról, hogy el fogja mondani, amit akar.

FŐCÍM

Az SGC-n Hammond tájékoztatja O'Neill-t, a CIA szerint, Burke ügynök tudja, hogy hol lehet a két doki. O'Neill ismeri ezt a Burke-t, és megkérdezi Hammondot, hogy rá kell e bízniuk magukat. Hammond igennel válaszol, mely az ezredesnek nem igazán tetszik, de nem említi a tábornoknak, aki folytatja, hogy az ügynök arra kérte, hogy maga az ezredes is vegyen részt az akcióban. Egy C140-es vár már rá a Petersonon és 2 óra múlva indul.
O'Neill Carterhez megy, akinek elmondja, hogy Daniel-ért megy, és rá akar kérdezni a harcos ügyre, de Carter rávágja, hogy nem lesz probléma vele. Még egy kis olyan "hú de szeretlek és nagyon vigyázz magadra" nézés, majd az ezredes elindul.
Daniel-t látjuk, viszik vissza a cellába, félig ájultan, majd Dr. Lee-t viszik el.
Jacob megtudja, hogy a Tartarus-on (ahonnan a harcos jött) van egy bázisa Anubisnak, bejutni oda képtelenségnek tűnik, mert egy hatalmas érzéskelő-rendszer az egész. A Csillagkapu az építményen belül van és egy nagy erejű pajzs védi. Hammond tudni akarja, hogyan alkotta meg a harcos, mi a szándéka velük, és ha van lehetőség, megállítani őt, várja a javaslatokat. Carter szerint a Csillagkaput az erőtér ellenére biztosan erősen védik. Abban egyetértenek, hogy valahogy ki kell iktatni legalább kis időre az érzékelőrendszert. Selmak jelentkezik a feladatra, hogy átmegy a Csillagkapun, a szuperkatona páncélja mögött. Carter és Bra'tac aggódik, ugyanis nem tudni, milyen fizikai veszteséget okozhat a pajzson való átlépés. De Jacob is egyetért Selmak-kal, szerint majd ő életben tartja. Mivel nincs senkinek se jobb ötlete, ez a terv. Jacob kiiktatja az érzékelőrendszert így a hajó elérheti a felszínt. Menekülni is a hajóval fognak. Hammond áldását adja az akcióra, bár Carternek láthatóan nem tetszik az ötlet.
Közben O'Neill már Dél-Amerikában van, ahol találkozik is Burke-kel. Az ügynök elmondja, hogy éppen ahol ülnek, ott látták a dokikat utoljára, majd egy Rogelio (bár az előző részben Rohilio volt) Duran nevű kalauz elvitte őket a túrára. Nem sokkal később anti-hondruas-i szélsőségesek elfogták őket. Jack tudni akarja, hogy honnan tud erről, Burke pedig meséli, hogy sokan ebből élnek, hogy infókat adnak el. És elmeséli, hogy tavaly is volt egy mérnök, akit így találtak meg. Továbbá elmondja, hogy fegyvereik is vannak, valamint, hogy egy vitás területen fognak majd mozogni. Ekkor Jack azt mondja, hogy túl régóta van itt. Erre egy kissé Burke begurul, mert szerint O'Neill juttatta oda, ahol most van. Egy régi történek kerül előtérbe, miszerint Burke-ra "ráverték", hogy lelőtte társát, és az ügynök szerint Jack nem állt ki mellette, mikor megtehette volna. Az ezredes azzal védekezett, hogy ő csak azt mondta akkor, amit látott. Burke most örül magának, hogy most ő a főnök, hisz az ő terepén vannak, de Jack biztosítja afelől, hogy ő csak egy kalauz, semmi több. Ekkor Burke elmegy és egy másik Rohilio-hoz (vagy Rogelio-hoz) hasonló kalauz jön oda hozzá.
Lee-t hozzák épp vissza a cellába, valószínű ugyan olyan megkínzás után, mint amin Daniel esett át. A doktor lihegve mondja, hogy sajnálja, de nem bírta ki, és hogy elmondott nekik mindent.
A parancsnok figyeli, vizsgálgatja az Ősi eszközt, majd babrál rajta valamit és az eszköz bekapcsolódik.
Újra az SGC-n, ahol Jacob felvette a páncélt és indulásra készen áll. Átlép a Csillagkapun?
?és már a bolygón is van. A pajzson nemes egyszerűséggel átlép. Az épületen belül egy kopasz ürgével, valószínű egy Goa'uld-dal találkozik, aki azt parancsolja, hogy kövesse őt. Egy laborba érkeznek, ahol leülteti Jacobot. A kopasz szerint károsodott és valamit babrálni kezd a műszereken, valószínű azért, hogy megjavítsa.
Közben Teal'c, Carter és Bra'tac a hajón vár jó pár holddal arrébb. Jacob késésben van, Carter aggódni kezd.
A kopasz még mindig a műszereken babrál, mikor belép a laborba Anubis. Érdeklődik a szuperkatonáról, hogy hogyan sikerült az útja (közben kiderül, hogy a kopaszunk neve Thoth). Thoth azt mondja Anubisnak, hogy még vizsgálja a harcost, csak később tud megfelelő jelentést tenni neki. Anubis azonban átirányítja őt egy meghibásodott távoli szondához, azt kell megjavítania. Jacob egyedül marad.
Carter fenn már aggódik, Teal'c pedig már a visszavonulást javasolná, mikor jelez az érzékelő, miszerint a bolygón az érzékelőrendszer lekapcsolt. Teal'c azonnal indítja a hajót. Jacob egy, a szellőzőrendszer kijáratához irányítja őket, ott talán be tudja őket juttatni.
Jackaet és a kalauzt látjuk, ahogy megérkeznek annak a templomnak a helyére, ahol az eszközt találták Daniel-ék. Hirtelen felbukkan Burke, aki ezek szerint meggondolta magát és inkább Jackkel tart. O'Neill kicsit még gondolkodik, de végül úgy dönt ad még egy esélyt Burke-nek. Kifizetik a kalauzt, majd ketten nekivágnak az esőerdőnek.
Daniel-t láthatjuk kikötve egy székhez, amint újabb vallatáson megy keresztül. A parancsnok újabb és újabb kérdésekre akarja tudni a választ, ám Daniel nem nagyon tud (vagy akar?) válaszolni neki. Végül azt böki ki, hogy talált egy figyelmeztetést, miszerint az eszköz ártalmas is lehet. A vezető cáfolja ezt, még soha nem érezte ilyen erősnek magát, mint most ? mondta. Majd megmutatja Daniel-nek, hogy bekapcsolta. Daniel nagyot néz és azonnal az eszköz kikapcsolására inti a parancsnokot. Továbbra is azt mondja, hogy nagyon veszélyes az eszköz. A parancsnok azt mondja, hogy hazudik, de ekkor egy katona megkérdezi tőle, mi van ha mégsem? Szerinte az eszköz átkozott és ki kell, hogy kapcsolják. Rafael (a vezető) nem akarja kikapcsolni, ezért a katona próbálja meg, de ekkor a parancsnok, lelövi őt.
Újra a Tartaluson vagyunk, ahol Jacob éppen engedi be a többieket.
Most meg az esőerdőben találjuk magunkat, mikor Burke meséli éppen az ezredesnek az ottani emberek szokásait, életét, mikor Jack észrevesz valakit. Óvatosan közelítenek?és megtalálják Rohilio (vagy Rogelio) holttestét. Jack megnézi, hogy él e és ekkor hirtelen felébred. Mind a ketten megijednek, majd a kalauz azt mondja meglőtték. A mentőcsapat majd kiviszi őt. Megtudják tőle, hogy Dr. Jackson-t északra vitték, át a határon. Burke nem akarja itt hagyni őt, de a kalauz biztosítja, hogy nem először lőtték meg, és kéri, hogy mentsék meg a barátaikat?. Csak mert sok pénzzel jönnek neki:-]
Thoth (a kopasz) visszatér a laborba, mikor látja, hogy a szuperkatona eltűnt. Jelentést tesz Anubis-nak, aki választ akar a katona viselkedésére.
Jack-ék folytatják útjukat az esőerdőben.
Jacob, Teal'c és Carter az épületben kóvályog információkat gyűjtve. Eddig 3 katonát láttak, Carter pedig tudni akarja, vajon hány lehet belőlük Anubis-nak. Egy másik laborba lépnek be, ahol Goa'uld tárolókat találnak, ám mind üres, egy kivételével.
Daiel megpróbálja kibontani a cella falát, de Dr. Lee szerint meg kéne várni az éjszakát, mert így túl könnyű célpontok lesznek. Daneil szerint nincs már annyi idejük hátra, s közben kibontja a falat.
Közben, a parancsnok a házában fekszik a bekapcsolt eszköz mellet, majd láthatjuk, hogy az eszköz kezdi kifejteni igazi hatását, ugyanis a szeme kezd "elfehéredni". Carter szerint a Goa'uld királynő, akit találtak, több ezer Goa'uld-ot hozhat a világra, de nem tudja mi célból, hisz akik születnek azok hatalomra fognak vágyni, ami nem túl jó egy gyalogos katonának. Ám kiderül, hogy a királynő Anubis szövetségese, és csak akkor fog szülni, mikor az agyhullám-mintája minimális, így nem adja át a genetikus emlékezetét, vagyis nem lesznek hatalomvágyóak a katonák. Így Anubis arra használja őket, amire csak akarja. Egyetértenek abban, hogy nem szabad, hogy ez a Goa'uld szüljön. Carter elővesz egy kis C4-et és a tartály alá helyezi azt.
Megint az esőerdőben, Jackkel és Burke-kel. Burke megint kiakad azon a régi ügyön. Elmeséli az igazságot, miszerint Woods (akit lelőtt még régen) átverte mindkettejüket. Leadta a helyzetüket az ellenségnek, és mikor Woods rájött, hogy Burke tudja mit művelt, a fegyvert ellene fordította, az ügynök pedig reagált, és lelőtte. Mindezt elmondta, majd továbbment, Jack-en pedig látszott, hogy most már talán megbízik benne.
Daniel kiszedi az utolsó darab fát is a cella falából, mikor lövések hallatszanak. A katona, akit megölt Rafael, életre kelt, valószínűleg az eszköz hatására, és elkezdett lövődözni. Daneil-ék, ezt kihasználva, menekülni kezdtek. Mikor a "zombinak" kifogy a lőszere a többi katona tüzet nyit rá és lelövik. Még ellenőrzik, hogy biztosan meghalt e, majd gyorsan a cellához sietnek, ahonnan Daniel és Dr. Lee már megszökött. Mindenki utánuk ered az erdőbe.
Carter-ék még mindig az épületben vannak, és próbálják kideríteni, mit is a terve Anubis-nak.
Jack-ék továbbra is haladnak céljuk felé, mikor tüzelést hallanak. Majd a két dokit látjuk, ahogy menekülnek, de Lee már nem nagyon bírja a futást. Az ezredesék eléjük sietnek, megpróbálják bekeríteni a lázadókat. Daniel-ék továbbra is futnak, mikor Dr. Lee összeesik, nem bír tovább menni. Daniel berakja őt egy bokorba és elvonja a lázadók figyelmét. Jack-ék még mindig csak közelednek. Végül Danielt elkapják és a kivégzés szélén áll.
Jacob-ék eljutnak Anubis termébe, ahol katonák lépéseit halljuk, majd egy erkélyről lenézve Carter-ék is látják, a hihetetlent. Egy egész hadserege van Anubis-nak a Kull harcosokból (ahogy Anubis nevezte).
Rafael, egy késsel akarja megnyúzni Danielt, mikor Jack lelövi az összes katonát.
Carter-ék, meglepődöttségükből még nem igazán tértek vissza, mikor a kopasz, Thoth lép be a terembe. Teal'c, a zattal rálő, de nem sok hatása van rajta, ezért Carter szinte kivégzi a fegyverével. Rögtön riadót fújnak a bázison. Carter felrobbantja a C4-et, aztán futás van a hajóhoz, közben követni kezd őket az egyik harcos.
Jack ellátja Danielt amennyire tudja, mikor megjelenik a már kedvenc zombink. Jack szitává lövi a testét, de semmi hatása. Ekkor jön Burke és a gránátvetőjével lazán szétlövi a zombit. Az ügynök érdeklődik, hogy mi is volt ez az élőhalott dolog, de végül elkönyveli magában, hogy bizalmas.
Teal'c-ék továbbra is menekülnek. Megpróbálják becsukni maguk mögött az ajtót, de egy harcos megfogja azt. Több szuperkatona is fut utánunk, de végül sikerül felszállniuk. Ám Bra'tac szerint valaki kinyitotta a hátsó hajtómű nyílását a levegőben. És ekkor megjelenik egy szuperkatona a raktérben. Carter azonnal tüzet nyit, de a katona jókora pofont ad neki. Majd Teal'c-et veszi célba, aki fedezékbe ugrik, de mégis sikerül eltalálnia őt. A következő célpont Jacob, aki a raktérbe menekül. A kull harcos követi őt oda. A Tok'ra-nak sikerül olyan pozícióba csalni őt, hogy Bra'tac kitranszportálhassa őt a levegőbe, hogy a gyűrűkkel együtt kipróbálhassa a szabadesést. Teal'c-nek és Carter-nek nem esett súlyos baja.
Jack-ék elérték a katonák táborát. Közben megtudták, hogy a mentők megtalálták a kalauzt.
O'Neill megköszöni a segítségét Burke-nek. Daniel-ék pedig visszaszerezik a Ősi eszközt.
Végül, mindenki az SGC-n találkozik egymással, mindenki jól van. Jacob reméli, hogy sikerül egy fegyvert csinálni a kull sereg ellen...
Írta: Andrew
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK