Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK7x11 Evolution I. (Evolúció I.)

Írta:
Damian Kindler 
Michael Shanks 

Rendezte:
Peter DeLuise


Epizódismertető

Teal’c és Bra’tac egy mészárlás helyszínét járja végig. Két kisebb hatalmú goa’uld (Ramius és Tilgath) készült itt szövetségre lépni, ám úgy tűnik Ramius csapdát állított (mivel Tilgath hullája ott fekszik, ez a legkézenfekvőbb)- véli a két Jaffa egész addig, míg meg nem pillantják Ramius első Jaffáját. Haldoklik, de még elmondja, hogy ura alig tudott élve elmenekülni. Ebben a pillanatban megöli őt a támadó. Egyedül van, talpig fekete páncélban, karján egy praktikus kis energiafegyver. Nem kell több Teal’c-nek és Bra’tac-nak, lőnek, ám hiába. A fickónak meg se kottyan. Fedezékbe ugranak, de az csak közelít. Teal’c zattel sorozza, de nagyon, míg össze nem esik.
A Parancsnokságra szállítják a harcos hulláját. Segítségül hívják a Tok’rát, hogy megtudják honnan jött ill. ki vagy mi ez. Megérik kihámozni a páncéljából, olyan mintha a páncél egyben a bőre is lenne. A sisak alatt csupasz, fehér és csontos feje van, emberi, csak nagyon leegyszerűsített a felépítése. Ja, és van benne egy goa’uld is. A Tok’rától Jacob Carter jön, megállapítja, hogy nagyon fiatal a harcos, kb. három hetes! Ez arra utal, hogy célzottan állították elő szuperkatonának, de elég rosszul sikeredett, ezért szívelégtelenségben halt meg, nem pedig Teal’c zatjétől. Tehát ha egy ilyen példány tökéletesre sikeredik, akkor az NAGYON komoly ellenfél lesz.
A szuperkatonát mesterségesen hozták létre, mint Frankensteint. A szarkofág technológia lehet a kulcs. A sima szarkofág csak gyógyít és feléleszt, nem pedig új életet ad. Jacob említést tesz egy goa’uldról, Telchakról, aki a szarkofág technológiát feltalálta réges-régen. Az Ős szerkezet, ami az alapja volt ennek hatalmasabb erővel bírt, mint egy szarkofág, ezért nem is nagyon tudta kezelni. Telchak ahogy tudta lemásolta a technológiát és létrehozta az első szarkofágot. Anúbisz aztán lerohanta Telchakot a technológiáért, de az eredeti szerkezetet soha nem találta meg, az vhol elrejtve maradt Telchak egyik templomában. Anúbisz részben felemelkedett, ezért a technológiai ismeretei jobbak mint Telchaké voltak, így készíthetett egy életadó gépet.
A Tok’rák nagy hasznát vennék az eredeti szerkezetnek, mivel remek gyógyító készülék válna belőle mindenféle mellékhatás nélkül és most már remélhetőleg a szuperkatonák elleni fegyvert is sikerülhet ebből kifejleszteni. Danielnek eszébe jut vmi nagyapja kutatásaiból (az öreget lásd a 3x21 Crystal Skull / A kristálykoponya c. epizódban). Jó régen még kereste a fiatalság forrását, amit megtalált egy bizonyos Chak istenség templomának környékén vhol D-Hondurasban. Egy próbát megér a dolog, így Hammond utasítja Jacksont, hogy Dr. William Seymour Leevel keljen útra Hondurasba.
A többiek addig új tervet eszelnek ki: mivel a hullából nem sokat tudtak meg, el kell fogni egyet élve, és ki kell vallatni. A páncélja ellenáll szinte mindennek, de egy apró éles vmi, mint pl. egy trinium nyílvessző, áthatol rajta, tehát el lehet kábítani.
A CSK-1 maradék része Bra’tac-kal tart Ramius bolygójára, ugyanis valószínű, hogy a bevégezetlen munkát előbb utóbb egy másik katona befejezi. Szerencsére Ramius seregében vannak szabad Jaffák, akik segítenek Jackéknek, hogy elkerüljék uruk fogságába esését ill. segítenek a szuperkatona elfogásában.
Dr. Lee és Daniel Hondurasban egy Rogelio Duran nevű kalauzt bérel, hogy elvezesse őket a kérdéses területre. Megbeszélésüket egy kopasz férfi kíséri figyelemmel…
Ramius bolygóján a csapda készen áll a páncélos gyilkosnak, O’Neill fogja majd leszedni a kábítófegyverrel, a többiek addig igyekeznek majd feltartani. Még egy energiapajzsot (olyan személyi pajzs, ami a rendszeruraknak van) is elhelyeztek, hogy megfogja, ha lehet. Nem kell sokat várni, a kapunál álló megfigyelők jelentik az ezredesnek, hogy a célszemély megérkezett és feléjük tart. Amint a pajzs hatósugarába ér, Carter aktiválja azt, Jack lő, kétszer is, de nem kábul el a fickó. Sam szerint még egy lövés megölné, és sajnos élve kell… közben az erőtérből kilép (ez sem ért semmit) a harcos és nyomul tovább előre. A CSK katonák és a Jaffák mind tüzelnek rá. A harcos a Jaffákat leszedi és pár katonát megsebesít. Közben felrobban még egynéhány C4, de ez a szuperharcos csak megy szépen előre, s ügyet sem vet a rá tüzelőkre, akik egy idő után feladják. Szednék a sátorfát, de a kapunál maradtak jelentik, hogy Ramius Jaffái bekerítik őket minden oldalról. Bra’tac a megadást javasolja, majd a szabad Jaffák segítenek megszökni, és így legalább nem kell további veszteséget szenvedni. Jacknek nem tetszik az ötlet, de bízik az öregben.
Daniel kicsiny expedíciója eléri a nagyapja által leírt területet, de templom sehol. Szétválnak hát, hogy megkeressék. Dr. Lee kettőt lép és belepottyan. Micsoda mázli! Rogelio ’őrzi’ a bejáratot, míg a 2 tudós a kincset kutatja. Feltűnően szűk folyosón kell végig menniük és a plafon is alacsonyan van. Egy terembe érnek, ami teljesen ki van csempézve nagy négyzetes kövekkel. Semmi írás, semmi jel… csak nagyapó jegyzetei, amikben ez áll: „Minden vízfolyás odavezet”. Több sem kell dr. Jacksonnak, fogja Lee kulacsát és kiönti a padlóra. A víz pedig befolyik az egyik kőlap szélénél…
A CSK-sok és Bra’tac Ramius börtönének vendégszeretetét élvezik. Az egyik katona súlyosan megsérült, főként az ő állapota aggasztja mindannyiukat. Ramius meglátogatja új foglyait. Azt hiszi, merényletet terveztek ellene. Jack hiába próbálja elmagyarázni, hogy a szuperkatona miatt vannak csak itt.
Daniel és Lee felszedik a kőlapot, alatta ott van a kockaszerű kincs, amit ez idáig kerestek. Kiveszik a helyéről, a kőlap azonban vissza pottyan. Nagy robaj hallatszódik és a terembe betör a víz, a 2 tudós menekülőre fogja a dolgot.
Jack, Teal’c és Bra’tac az őr meggyőzésével próbálkozik. De a próbálkozásból nem sül ki semmi.
Duran már csak a víztükröt látja és éppen elfogadná munkaadói halálát, amikor hirtelen előbukkannak a vízből. Korai az öröm, terroristák ütnek rajtuk… köztük a kopasz férfi, aki még a faluban figyelte őket.
A börtönbe már behallatszódik a tűzharc, ami a szuperkatona megjelenésére utal. Tovább győzködik az őrt, de az lelép, s amilyen gyorsan eltűnt, olyan gyorsan visszaér és elengedi őket. Látta, amint Ramius meghalt, és ezzel istenébe vetett hite alapjaiban rendült meg. Még nincs veszve minden, irány a hangár!
A terroristák bekötött szemű foglyaikat vezetik a dzsungelben. Duran egy óvatlan pillanatban megfutamodik, de az AK-47-ek lövedékénél nem tud gyorsabban loholni… Ez megrettenti a 2 archeológust.
A szuperharcos a kapu felé vágtázik, ám egy Tel’tac fölérepül és gyűrűtranszporttal elkapja. A hajó rakterébe került, ahonnan elszívták a levegőt, de még így is döngeti az ajtókat.
A Parancsnokságon Hammond örömmel fogadja a csapatot és a foglyot. A harcost lekötözték rendesen, nem tud meglógni. Teal’c és Bra’tac nekilát a vallatásnak, azt elárulja, hogy ura Anúbisz, de ez már így is egyértelmű volt. Többet viszont nem szednek ki belőle. Ekkor lép elő Jacob az emlékelőhívóval. Ráteszik a fogoly fejére, Teal’c felteszi a kérdést, hogy honnan jött. Válasz nem jön, de mivel gondol rá, a készülék holografikusan kivetíti a bolygóról látható csillagos égboltot. Ez alapján már könnyen beazonosítják. A vallatás pedig folytatódik…
…de nem csak a Parancsnokságon: Danielt és Williamet kikérdezik, de semmi érdemlegeset nem tudnak meg. Váltságdíjat követelnek majd a kormányuktól. Daniel próbálja őket lebeszélni, hogy ez nagyon rossz ötlet, de a terroristák minek is vennék komolyan?
Jacob beazonosítja a bolygót, ahonnan legújabb ’vendégük’ jött. Ez a Tartarosz, a goa’uld űr szélén. A Tok’ra nemsokára nekilát felmérni a védelmi rendszerét. A felfedezést Hammond zavarja meg egy rossz hírrel: dr. Jackson és dr. Lee terroristák fogságába esett és valószínűleg már átvitték őket a határon Nicaraguába….
A folytatás majd következik.
Írta: P$YCHO
Egy halott jaffákkal teli "harcmezőn" találjuk magunkat, ahol Teal'c és Bra'tac méri fel, mi is történt. Arra jutnak, hogy valószínű a két szövetséges egymás ellen fordult. Til'gath és Ramius katonái halálos sebeit elemzik, mikor észreveszik Ramius első jaffáját. Még él. Oda rohannak hozzá és kérdik, hogy miért árulta el a mesterét. A jaffa azt válaszolja, hogy nem ő árulta el, hisz ők szövetséget akartak kötni. Egyetlen harcos?és ekkor egy, valószínű az a bizonyos harcos a fák közül előbukkan és lelövi a jaffát. Teal'c-ék rögtön a botfegyverükhöz nyúlnak, céloznak, majd egyet-egyet lőnek?de nem úgy tűnik, hogy egy kicsit is megsértette volna az idegent. Egymásra néznek, eldobják a fegyvert és fedezékbe ugranak, miközben a harcos lőni kezdett, majdnem eltalálva ezzel Teal'c-et. Bra'tac látja, hogy társa nincs jó helyzetben, ezért megpróbálja leütni a harcost, de az egyszerűen arrébb löki őt. Teal'c, látva, hogy az idegen közeledik felé, lőni kezd a zat-jével. Csak lő, lő, de a harcos továbbra is közeledik felé. Itt a vég? Persze, hogy nem, hisz a harcos, mikor abba a helyzetbe ér, hogy lelőhetné Teal'c-et összeesik. Bra'tac ránéz társára, mint aki azt mondaná: "Hát ez nem semmi volt!"

FŐCÍM

A jól megszokott Cheyenne-hegy bejáratát látjuk, majd azt, hogy pár katona, hozza át a kidöglött harcost a kapun, Teal'c és Bra'tac kíséretében. Hammond, Carter és Daniel érdeklődve nézi az idegent, majd a tábornok megkérdezi, hogy mi is történt. Teal'c-ék elmesélik, hogy a hírszerzésük helyes volt, és a szövetség nem jött létre, mert valószínű az idegen meghiúsította azt. Carter közben rádöbben, hogy egy teljesen új techológiával van dolguk, hisz a pajzs, ellenállt az energia alapú fegyvereknek. Daniel arra gyanakszik, hogy Ramius kísérletezett és ő akarta megölni Til'gath-ot, de mivel az ő katonáit is megtizedelték, szerintük valaki más áll a dolgok mögött. Hammond teljes vizsgálatot rendel el a harcoson, Carter pedig a Tok'ra segítségét kéri az ügyben.
Cartert és az apját látjuk, ahogy megpróbálják kideríteni röntgennel, mi van a pajzs alatt, de nem sok sikerrel, ezért megkísérlik eltávolítani a fején lévő pajzsot. Mikor eltávolítják, eléggé szép látvány fogad bennünket (úgy tudnám jellemezni: mint akit kifordítottak).
Máris a tárgyalóban vagyunk, ahol Carterék magyarázzák a többieknek, hogy egy Goa'uld-ot is találtak benne, de a testrészei aránytalanok és szerintük nem egy hosszú életű "valamit" akartak létrehozni. Az analízis még folyik, de azt már tudják, hogy nem Teal'c ölte meg az energiafegyverrel, ugyanis minden hasonló típusú fegyvernek ellenáll, az idegen szívrohamban halt meg.
A laborban vagyunk, ahol folyamatosan kerülnek elő az újabb és újabb információk a harcosról. Kiderül, hogy kevesebb, mint 3 hete alkották meg egy laborban. Jacob szerint ez a lény nem élt akkor, mikor létrehozták. Az életet "belé lehelték". Mivel erre egy szarkofág nem képes, Carter nem érti a dolgot. Selmak elmeséli neki, hogy a Goa'uld talált egy eszközt évezredekkel ez előtt, melyet az Ősök építettek, és a célja a gyógyítás volt. Ezt az eszközt később fel tudta a Goa'uld használni, hogy megalkossa az első szarkofágot. Továbbá elmondja, hogy a Tok'ra régóta keresi ezt az eszközt, hogy a negatív hatásokat kiküszöbölve, felhasználhassa azt, gyógyító célokra. A Tok'ra ötlete, hogy ezt az eszközt felhasználva, létrehozzanak egy olyan fegyvert, ami ellensúlyozza az életadó energiát, mely táplálja a lényt. Végül Daniel megkérdezi ki volt az a Goa'uld, aki megtalálta az eszközt. A válasz: Tel'chak.
Jackson "laborjában" vagyunk. Szerinte a nagyapja, Nicholas Ballard, rögeszméi között van az, hogy megtalálta a fiatalság forrását, és (állítólag) bizonyíték is van rá, hogy több mint ezer éve a maják használtak, és visszakövették az eredetét Chak-ig, a maja esőistenig. Daniel arra gondol, hogy lehet valami kapcsolat Chak és Tel'chak között. Szerinte Chak temploma valahol Dél-Amerikában volt, de mikor Nicholas megtalálta, már üres volt. Sajnos Daniel már nem tudja elolvasni a feljegyzéseket, nagyon zavarosak, de mikor Jacob ránéz, látja, hogy Goa'uld nyelven íródott.
Hammond irodájában, egy beszélgetés közben találjuk magunkat, mikor Daniel éppen meséli a tábornoknak, hogy talán megvan Chak temploma. Carter elmondja Hammondnak, hogy szerintük tudják, ki alkotta meg a harcost. Majd Selmak folytatja, hogy miután Tel'chak megalkotta a szarkofágot, Anubis háborút indított ellene az Ősi eszközért, de ez még jóval az átlényegülés előtt volt. Anubis, győzelme után viszont soha nem találta meg az eszközt. Elrejtették valamelyik templomában. Vagyis kiderült, hogy Anubis áll az egész harcos dolog mögött, hiszen tudott a technológiáról, sőt, még a tudása is megvolt hozzá, hogy megalkossa újra az eszközt, az Ősök tudása segítségével. A jó hír az, hogy az eredeti eszköz még itt lehet a Földön, mondja Carter, mely talán segíthet abban, hogy egy fegyvert alkossanak meg a harcosok ellen. Hammond beleegyezik, hogy Daniel, Dr. Lee-vel, Dél-Amerikába utazzon és kutassanak az eszköz után.
A két doktor már Dél-Hondruasban van, ahol valakivel egy találkozót beszéltek meg. Leülnek, egy helyi vendéglőben egy asztalhoz, ahol máris egy spanyol férfi fogadja őket és kérdezi, hogy mit kérnek inni, majd bemutatkozik. Ő Rohilio Duran, aki "túrákat" szokott szervezni és vezetni a környéken fekvő templomokhoz. Daniel megmutatja neki, hogy kb. merre fele szeretnének menni, de Rohilio biztosítja a felől, hogy arra nincs egy templom sem, és inkább az északibb területeket ajánlja nekik. Daniel kitart amellett, hogy délre akarnak menni és már-már azzal "fenyegetőzik", hogy ha nem viszi el őket oda, akkor keresnek valaki mást. Rohilio nem tétovázik, hisz sok pénzt ajánlottak neki, ezért inkább beleegyezik és elvezeti őket oda.
Vissza az SGC-hez. Bra'tac-ot látjuk miközben a tárgyalóban elemzi a helyzetet. Szerinte Anubis, ezekkel a katonákkal, minden sebezhető Goa'uldot le akar mészárolni, hogy végül egyesített erőivel, megütközhessen Ba'al-al és a rendszerurakkal, Hammond pedig attól fél, hogy Anubis hamarosan a Föld ellen indul. Bra'tac nem nagyon hisz abban, hogy a Tok'ra ki tudna fejleszteni egy fegyvert időben. Carter sajnálattal közli, hogy nem sikerült túl sok információt megtudni a halott harcosról. Teal'c szerint az egyetlen mód, hogy több információhoz jussanak, a vallatás, miszerint el kell fogniuk egyet élve.
Hammond, Carter laborjába megy, ahol az őrnagy elmondja, hogy minden fegyvernek, beleértve a földi fegyvereknek is ellenáll a pajzs, azonban ugyan olyan szövött rostokból áll, mint a kevlar, ezért valami apró, éles képes lenne áthatolni rajta, mint egy trinium nyílvessző.
Majd a folyosón Carter folytatja, de már O'neill-nak, hogy Bra'tac jelentése szerint Ramius még mindig célpont lehet, hisz még él. A tervük az, hogy Ramius bolygójának Csillagkapujánál várva elkapjanak egy harcost, mikor az átér rajta. O'neill visszakérdez, hogy mi van, ha mégse jön át rajta egy sem. Carter rögtön rávágja, hogy akkor valószínű hazajönnek, de szerinte Bra'tac hírszerzése jó. Találkoznak kapcsolataival a bolygón, felállítanak egy csapdát, Tok'ra erőtér meg minden, majd egyszerűen lelövik a nyugtatólövedékkel, hisz a pajzs a dolgokat beengedi, de ki nem. Végül Carter megkérdezi az ezredest, hogy mit gondol a tervről, amire csak annyit válaszol: "Van néhány megjegyzésem."
Egy gyönyörű esőerdei tájat látunk, ahol a két doktor és Rohilio mennek előre, keresve a templomot. Dr. Lee és Daniel nem értik a dolgot, mert elvileg a jó helyen vannak. Rohilio meg már unja az egészet, és állandóan csak azt mondogatja, hogy pedig ő megmondta, hogy ott nincs semmi. Daniel azt mondja, hogy egy templomot, egy totemet, vagy valamilyen jelet keresve, szóródjanak szét. Mind a ketten kimerülten néznek Jacksonra, majd mikor Daniel megismétli, hogy menyjenek, lassacskán elindulnak. Ám Dr. Lee lép egyet és elmerül. "Megtaláltam!" mondja.
A CSK-1-et látjuk Bra'tac-kal mikor is Ramius egyik embere megmutatja, hogy hol is lenne a legjobb hely a csapda felállítására. Carter elkezdi felállítani az erőteret, Reynolds pedig parancsot kap az ezredestől, hogy álljanak fel tüzelőállásba az út két oldalán, valamint telepítsenek C4-et. Reynolds megkérdezi O'Neill-t, hogy nem bízik az A-tervben? Mire O'Neill visszakérdez, hogy mikor működött az A-terv?
Daniel éppen mászik lefele abba a lyukba, amibe Lee beleesett. Rohilio-t kérik, hogy maradjon készenlétben, majd elindulnak a több, mint valószínű maja templomban.
O'Neill-ék már készenlétben vannak. Várnak. Semmi mozgás. A Csillagkapunál sincs semmi. Talán nem is jön?
A két doktor, hosszú séta után, zsákutcába fut. Semmi jel, semmi felirat, semmi nincs. Lehet, rossz helyen keresik.
A CSK-1 még mindig várakozik, mikor a CSK-3 jelenti, a kapu megnyílt és egy idegen lépett át rajta, mely feléjük tart. Mindenki kézbe veszi a fegyvereket, majd előbukkan a nagy Ő. Mikor a megfelelő pozícióba ér a harcos, a pajzsot bekapcsolják, O'Neill rálövi a nyugtatólövedéket. Egy. Kettő. Hatása semmi. A harcos egyszerűen kihúzza magából a lövedékeket, majd átlépi az energiamezőt. Mindenki lőni kezd (bár nem tudom minek, ha tudják, hogy semmilyen földi illetve energiafegyver nem tesz kárt benne). A harcos is tüzet nyit a jaffákra, akiket megöl, majd a földiek közül is néhányat megsebesít. O'Neill az időzítőhöz nyúl. Majd robbant? A harcos, pedig továbbra is menetel előre, megállíthatatlanul. Carter felrobbantja a C4-et. De harcos továbbra is csak megy-megy előre. Bra'tac felé tart, majd szép lassan elsétál mellette. Huh, ez meleg volt. De a harcost nem tudták elfogni, és a pozíciójukat felfedezték. A CSK-3, aki biztosította a kaput, támadás alá került. Bra'tac azt mondja, meg kell, hogy adják maguk, különben még többen meghalnak. Az ezredesnek nem tetszik az ötlet, de a jaffa mester szerint, így több esélyük van a túlélésre. Később a lázadó jaffák még kimenthetik őket.
Daniel-ék még mindig nem tudják, hogyan fogják megtalálni az eszközt, már ha tényleg ott van, ha nincs semmilyen jel. Daniel ekkor "elejt" egy mondatot: "Minden vízfolyás odavezet." Majd elkéri a kulacsot Dr. Lee-től. A vizet kiönti a földre, mely folyni kezd a kövek között, majd egy üregben lefolyik.
Kedvenc csapatunkat egy Goa'uld börtönben találjuk. Reynolds súlyosan megsebesült, ám stabil az állapota. Majd Ramius látogat a foglyokhoz. O'Neill rögtön üdvözli, és biztosítja, hogy nem azért jöttek ide, hogy megöljék őt. Elmondja továbbá, hogy egy van "nagy pasi, fekete cuccban." odakinn, és valójában őt akarták elfogni, de közben O'Neill rájön, hogy ezt úgyse veszi be Ramius. A Goa'uld egy szó nélkül elmegy.
Daniel-ék nagy nehezen leveszik az üreget borító követ és találnak valamit. Daniel szerint nagyon óvatosnak kell lenni vele, nehogy aktiválják az eszközt, mert akár függőséget, őrületet is képes okozni. Óvatosan kiemelik, majd a fedőkő hirtelen lezárul, és remegni kezd a föld. Hatalmas mennyiségű víz törik be a "terembe". Rohilio érzi a rengést és aggódni kezd.
O'Neill-ék még mindig a börtönben vannak, és Bra'tac szerint lehet, hogy a jaffák már nem fognak jönni. Teal'c azt mondja, a harcos csak Ramiusra vadászik, hisz mikor megpróbálták elfogni, akkor is csak menekülni próbált, hogy véghez vihesse a feladatát. O'Neill megpróbál beszélni a börtön őrével, nem sok sikerrel. Majd Teal'c kísérli meg ugyan ezt, ám az őr elmondja neki, hogy tudja, hogy kik ők, és nem érdekli, mit mondanak. Ekkor botfegyverek hangja hallatszik, ahogy lőnek valamire, vagy inkább valakire?
Rohilio rádión próbálja Daniel-éket elérni, és már látja, hogy a víz ellepi az egész építményt. Egyszer csak a vízszint növekedése megáll. Rohilio kétségbeesetten figyeli a vizet, hátha meglátja őket valahol. Majd, lehajtja fejét? túl sokáig maradtak lenn? és ekkor Jackson és Lee az eszközzel felbukkannak a vízből. Kimásznak, majd Rohilio kézbe veszi az eszközt, kérdezi, hogy mit is találtak. A két doktor feláll és felemelik a kezüket. Rohilio értetlenül néz rájuk, és azt mondja, hogy nem fogja őket kirabolni. Daniel a fejével bök egyet a spanyol háta mögé, aki megfordul és egy csapat felfegyverzett dél-amerikai katonával találja szemben magát.
Visszatérve Ramius bolygójára, a börtönben hallani lehet, hogy a jaffák sorra esnek el. A folyok, pedig folyamatosan próbálnak hatni az őrre, hogy ő lesz a következő, aki meg fog halni. Majd egyszer csak elhívják az összes őrt, mert fenn nagyon nem mennek jól a dolgok. Reynolds állapota egyre rosszabb. Egy percbe se telik és az őr visszajön, kinyitja a börtön ajtaját, szabadon engedve ezzel O'Neill-ékat. Elmondja, hogy Ramius halott, és most már hisz nekik.
Az esőerdőben egy kis ösvényen hurcolják a "túrázókat" a katonák. A foglyok szemét bekötötték, így nem látják, merre is mennek. Daniel elmondja, hogy ők tudósok, és ha ez egy emberrablás, akkor biztosíthatja őket, hogy nem érnek semmi. A parancsnok szerint ez nem így van, hisz mindenki ér valamit valakinek. Ekkor botlik meg Lee, és ekkor veszi le Rohilio a fejéről a kendőt, majd futni kezd. De sajnos az egyik katona egy lövéssel leteríti. Most már csak ketten maradtak.
CSK-1, felérve a gyűrűszobába, meglátja Ramius holttestét. Minden bizonnyal az egyik hajórára akart menekülni. Carternek támad egy ötlete, miszerint lehet, hogy mégis el tudnák még fogni a harcos. Látjuk, az "szuperkatonát" (Carter nevezte így még a börtönben), ahogy fut az úton, majd egy szállítóhajó száll fölé és a gyűrűkkel a hajóra transzportálja. Sikerült elfogni.
A katonák, Daniel-lel és Lee-vel, megérkeznek a táborukba. Leveszik róluk a kendőt, majd berakják őket egy fából készült "cellába". Daniel újból elmondja a parancsnoknak, hogy nem fognak értük fizetni, mert nem érnek semmit. Erre a parancsnok válasza az volt, hogy ha nem fizet senki, akkor meghalnak. Az ajtót bezárják, Lee pedig kétségbeesetten néz Daniel-re, hogy most mit fognak csinálni.
Hammondot látjuk Carterrel éppen kilépve a liftből. Carter szerint nem csoda, hogy még mindig eszméletlen a szuperkatona, hisz kikapcsolták a létfenntartást a hajón, amint a hajóra került. Így is 10 percbe tellett, míg elájult. Csoda, hogy még él. Közben megérkeznek a tábornok irodájába, ahol éppen csöng a telefon. Felveszi, és közlik vele, hogy a fogoly felébredt.
Lebilincselve látjuk a katonát, miközben Bra'tac és Teal'c vallatja. Kiszedik belőle, hogy Anubist szolgálja, de arra, hogy hogyan készítették őt, már nem kapnak választ. Hammond szerint már mást nem fognak belőle kiszedni, Carter elmondja továbbá, hogy nincsenek meg benne a normál személyiségi jegyek, valószínű a Goa'uld agymosás miatt. Jacob ötlete az, hogy használják az emlék-előhívó eszközt, és így talán megtudhatnának még többet tőle. A tábornok beleegyezik.
Kicsit később az ezredes a tábornokhoz siet, ugyanis Daniel 6 órát késik a szokásos kapcsolatfelvétellel. A tábornok elmondja, hogy a hondruasi kormány már keresi őket, elmentek még az utolsó helyre is, ahol látták őket, de semmi nyom.
Jacob megkezdi az eljárást, és szerinte amint gondol valamire, az azonnal megjelenik vizuálisan is egy bizonyos eszközön keresztül. Teal'c újra kezdi a vallatást. Első kérdése mi a származási bolygója. A harcos nem válaszol, ám Jacob máris előhoz egy csillagtérképet. A Tok'ra azt mondja, hogy ez az égbolt képe a bolygóról nézve. Carter nem ismer fel semmit belőle, de Jacob megnyugtatja, hogy olyan csillagtérkép-rendszerük van, amivel meg tudják állapítani, hol is van az a bolygó.
Újra latin-Amerikában vagyunk. A parancsnok a foglyokhoz megy. Eloldozza őket, vizet ad nekik, és egy ajánlatot, miszerint ha válaszolnak a kérdéseire, akkor kapnak még enni, inni és még talán egy takarót is éjszakára. "Kinek dolgoztok?" hangzik a kérdés. Daniel megismétli, hogy ők csak archeológusok? ekkor a vezér közbe vág, és fenyegetőzni kezd, hogy ha nem válaszolnak a kérdésekre, nagy bajok lesznek. Daniel elmondja neki, hogy nagyon nagy hibát követ el. De a parancsnok hajthatatlan, és azzal fenyegetőzik, hogy megöli az egyikkőjüket, hogy felkeltse a kormányuk figyelmét. Daniel elmondja még neki, hogy ha most elengedik őket, akkor sok bajtól mentik meg magukat. A parancsnok elgondolkodik, majd azt mondja rendben. A két doktor egy picit fellélegzik, de ekkor folytatja: "Akkor keményebb módon csináljuk." És elmondja nekik, hogy nem fog habozni, ha egyszer meg kell, hogy ölje őket, hogy példát statuálhasson velük, azért, hogy az amerikai kormány komolyan vegye őket.
A tárgyalóban egy demóban már látjuk is, hogy a Tok'ra segítségével sikerül rátalálni a bolygóra, ahonnan a szuperkatona jött. Jacob éppen elmondja azt, hogy most próbálnak meg minél közelebb jutni a bolygóhoz, információ szerzés céljából, mikor Hammond bejön a tárgyalóba és rossz hírt közöl: most kapta a hírt, hogy Daniel-t és Lee-t elrabolták, és azon kívül, hogy valahol Nicaraugában vannak, semmit sem tudnak róluk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Írta: Andrew
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK