Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK4x12 Tangent (Röppálya)

Írta:
Michael Cassutt 

Rendezte:
Peter DeLuise


Epizódtartalom

Az epizód elején egy kifutópályán láthatjuk az ezredest, Samanta-t és Daniel-t. Egy magas rangú katona társaságában megérkezik Hammond tábornok is, és a beszélgetésből kiderül, hogy egy átalakított halálsiklót fognak tesztelni. Kisvártatva Teal'c is megérkezik, és rögtön mély benyomást tesz mindenkiben, amikor alacsonyan elrepül a nézők felett és betöri az autók ablaküvegeit. A leszállás után mindenki nagyon meg volt elégedve az átalakított halálsiklóval, melynek fedélzeti rendszereit nagyrészt megegyeztek az eredetivel leszámítva a létfenntartást és a fegyverzeti vezérlőt azzal a két levegő-levegő rakétával, melyet éles bevetésre kellett volna vinniük. Miután O'neill és Teal'c felszáll, és a célpontra repült, a dolgok kicsúsztak az irányításuk alól és a sikló az űrbe indult.

Mivel űrrepülésre is alkalmas, nem haltak meg rögtön. Egy kis üzenet játszódott be a kabinban, melyből megtudták a gép különös viselkedésének okát. Apophis építette be ezt a biztonsági mechanizmust Teal'c árulása után az ilyen dezertációk megelőzés végett. A helyzet egyre kilátástalanabb, mivel a földtől távolodva a rádiójel-váltás is egyre több időbe telik. A gép nincs felszerelve hosszú távú repülésre, így az oxigén és energiakészletek fogyni kezdenek. A gyorsulás ugyan megáll, de irányításuk még mindig nincs. Eközben a földön dolgoznak a probléma megoldásán, kiküldik a CSK-2-t a szövetséges fajokhoz. Eközben kidolgoznak egy megoldási koncepciót, mely szerinte a két fedélzeti rakétát kioldás nélkül begyújtva a Jupiter tömegvonzási hatását kihasználva létrehozzanak egy gravitációs parittyát. A terv sajnos kudarcba fullad, a röppálya-módosítás nem sikerül.

Visszatér a CSK-2, aki rossz híreket hoz, csak a Tokráknak van a közelben bevethető egységük, de az éppen titkos küldetésen van és nem akarják felfedni célját. Sam következtetéses úton rájön, hova mehet a hajó és azt megelőzve egy Goa'uld által uralt világba mennek a kapun. Ott megfigyeléseket végeznek, amikor hirtelen gyűrűvel felsugározzák őket a felszínen állomásozó hajóra. Szerencsére nem gárdistákkal, hanem egy régi Tokra ismerőssel, Sam apjával találkoznak. Meggyőzik, hogy segítsenek a bajba keveredetteknek, és elindulnak hajójával. A számítások aggasztóak, elvileg már nem tudják megmenteni O'Neill-t és Teal'c-ot. Szerencsére Teal'c a kelnorim állapotába süllyedve kevesebbet lélegzik és a szívverése is lelassul. Így nőnek életbennmaradási esélyeik. Amíg a segítség feléjük tart, egyre kevesebb a levegő és hideg is kezd lenni, minden kevésbé fontos rendszert lekapcsolnak a siklón. A mentőhajó 120%-on üzemelő hajtóművei leállnak, és két Goa'uld anyahajó között találják magukat. Szerencsére sikerül hamar megjavítani és időben elérik a naprendszert. Ott azonban újabb gond támad, hiszen a sikló nem fér be a szállítóhajó rakterébe. Egy veszélyes művelet során, amikor is O'Neill ás Teal'c kilöki magát az űrbe, így a transzport-gyűrűk már befoghatják őket. Sikeresen végrehajtják az akciót.

Amikor a kinnrekedt sikló felé tartó hajóban Sam apja, Sam és Daniel beszélgetnek, érdekes véleménykülönbség rajzolódik ki azzal kapcsolatban, hogy mit etikus és mit nem felhasználni azokból a technológiákból, amiket bevetések során szereznek. Végül is megállítják, hogy az emberiség technológiája gyermekcipőben jár.

 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK