Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK2x20 Show And Tell (Bújócska)

Írta:
Jonathan Glassner 

Rendezte:
Peter DeLuise


Azonosítatlan utazó érkezik, az íriszt lezárják, azonban az írisz magától újra kinyílik. Bezárják és az írisz újra kinyílik, és megérkezik az ismeretlen utazó egy kisfiú személyében. Sam átkutatja, hogy nincs-e nála valami, de nem talál semmit és azt is érzi, hogy a fiú nem Goa'uld, se nem Jaffa. A kisfiú azt állítja, hogy figyelmeztetni jött őket.

Janet is megvizsgálja a fiút, úgy tűnik nem jelent veszélyt a Bázisra, nincs se naquada a hasában (ld. Cassandra), se bomba a fogában (ld. Ry'ac). Viszont meglehetősen gyenge, alultáplált.

Sam megkérdezi mi a neve, de ő válasz helyett O'Neill ezredeshez fordul, és a nevén szólítja. Azt mondja, hogy az anyja árulta el a nevét és a szoba üres része felé mutat. Elmondja még, hogy az anyja régóta figyeli O'Neillt és bízik benne, egy másik bolygón látta meg először és követte a csapatát a csillagkapun át, egészen addig követte, míg át nem hoztak egy bizonyos Tonanét (ld. Szellemek) és akkori döntései alapján ítéli úgy az anyja, hogy O'Neill az egyetlen tisztességes vezető. Csak akkor mond többet, ha a többiek kimennek.

O'Neill: "Mondd csak, hogy hívjalak."
Kisfiú: "Nekem nincs nevem."
O'Neill: "És anyád, hogy hív?"
Kisfiú: "Fiam."
O'Neill: "Ez nem igazi név."
Kisfiú: "Nem. Inkább meghatározás. Anya azt mondja neked is van fiad."
O'Neill: "Csak volt. Már nincs."
Kisfiú: "Őt hogy hívták?"
O'Neill: "Charlie."
Kisfiú: "Charlie. Tetszik a Charlie. Nagyon szép név. Hívhatnál Charlienak."

Innentől a kisfiú neve Charlie. Charlie egy Reetalia nevű bolygóról jött, szép bolygó volt, míg a Reetouk nagy részét ki nem irtották világítószemű gonosz lények, vagyis a Goa'uldok. Charlie azért jött, hogy figyelmeztesse őket - a Reetou lázadók ki akarják irtani az embereket.

Az eligazítóban Sam elmondja, hogy úgy tűnik az íriszt a központi computer vészkódjával programozták, a Bázis egy másik termináljáról. Jack elmondja, hogy a fiú túlélt egy Goa'uld mészárlást, dr. Fraiser szerint ez megmagyarázná "anyát" - önvédelmi reakció lehet, meggyőzte magát, hogy az anyja sosem hagyja el, a szelleme mindig vele marad. Viszont ez nem magyarázat arra honnan tud a Salishekről és Jack fiáról.

Hammond tábornok beküldi a fiúhoz Teal'cet, hogy kérdezze ki a Goa'uld támadásról, vajon a története egyezik-e a szokásos taktikával. Amikor Charlie meglátja Teal'cet nagyon megrémül, fél, hogy meg fogja ölni. Jack próbálja megnyugtatni, de nem sikerül, így az anyukához fordul, vagyis lényegében a levegőhöz beszél.

O'Neill: "Nézze, anyuka. Azt mondta, bízik bennem. Én meg azt mondom Teal'c rendes fickó, sőt minden barátom itt a Bázison rendes."

Charlie egy másik irányba mutat, hogy anya ott van. De végülis sikerült meggyőznie őt, mert most már nemcsak Jackben, hanem csapatának tagjaiban is megbíznak. Teal'c közelebb jön, de hirtelen rosszul érzi magát és elhagyja a szobát. Azt mondja valami nincs rendben a gyerekkel, jobb ha Jack óvatos lesz. Janet vizsgálatai semmi veszélyes dolgot nem találnak, de Charlie rosszabb állapotban van, mint gondolták. Több létfontosságú szerve súlyosan fogyatékos, komoly orvosi beavatkozás nélkül nem éri meg a felnőttkort.

Charlie elmondja, hogy a támadás nem a Reetou központi hatalom terve, hanem egy lázadó csoportosulásé. A lázadók szerint a Goa'uldokat szemtől szembe nem lehet legyőzni, csak a lemorzsolódás biztosíthatja a sikert. Azaz meg akarják ölni a potenciális gazdatesteket, és ha nem marad utánpótlás a Goa'uldok lassan kihalnak. A Reetou központi hatalom szerint ez nem megoldás ezért is küldték őket ide.

Charlie maga nem Reetou, az anyja viszont igen, ezért nem láthatják őt az emberek. Charliet az anyja közvetítőnek alkotta, eredetileg meg akarta várni míg felnő, de a gyorsított fejlődést nem bírja a teste, ezért hamarabb kellett jönniük.

Charlie még elmondja, hogy az anyja hetekkel korábban jött át a csillagkapun, megfigyelte a gépek működését és amikor eljött az idő kinyitotta az íriszt. Mindenki meglehetősen hitetlen a láthatatlan Reetou és képességeivel kapcsolatban. Szűklátókörűségük bosszantja anyát ezért szétlő egy monitort, hogy bizonyítsa jelenlétét.

Már csak az a kérdés, miként védekezzenek a Reetouk ellen, legelőszöris észlelni kellene őket.
Teal'c: "Én segíthetek. A szimbiontám valahogy érzi a lényt."
O'Neill: "Rendben, de ez még nem az igazi."
Teal'c: "Hogy-hogy?"
O'Neill: "Meg tudod állapítani hány Reetou van a szobában? Vagy, hogy pontosan hol van, mit csinál?"
Teal'c: "Ilyen részleteiben nem. Csak a jelenlétét érzem."
O'Neill: "Látod, nem az igazi."

Segítséget kérnek a Tok'raktól, amikor Sam apja megérkezik kiderül, hogy van olyan fegyverük, az ún. transzfázisú romboló (TFR), ami láthatóvá teszi és képes elpusztítani a Reetoukat. A fegyver segítségével vethetünk egy pillantást Charlie anyjára, egy zöldes, csápokkal rendelkező lényt látunk, így Charliet valószínűleg klónozták, és úgy tervezték meg, hogy láthassa Reetou anyját.

Jacob elmondja, hogy a Reetou lázadók olyanok, mint a terroristák, iszonyú károkat okozhatnak. Ötfős, öngyilkos osztagokban dolgoznak: bejutnak, szétválnak, pusztító szerkezeteket telepítenek és megpróbálják maximalizálni az okozott károkat. A földi fegyverek nem árthatnak annyit, mint a TFR, de lelassíthatják őket, csak sajnos nem látják a célpontot. A legjobb megoldás az információszerzés, legjobb azt megtudni, hogy honnan várják őket. Charlie anyja megadja a Reetou lázadók bolygójának a címét. A bolygón viszont nem csak egy kis lázadó csoportot találnak, hanem több száz Reetout.

Charlie el van szontyolodva, mert az anyja el fog menni. De Jack is egyetért anyával abban, hogy jobb lesz Charlienak a saját fajtája közt maradni.

A Bázison a vezérlőbe beépítenek egy tenyérazonosítót, nehogy Reetouk is kezelni tudják az irányítóberendezéseket. Szükség is volt az elővigyázatosságra, mert alighogy elkészülnek Teal'c és egy Tok'ra rosszul lesz és mivel anya Charlieval van, így több mint valószínű, hogy nem egyedül jöttek vissza a Reetou lázadók bolygójáról. Sam riadóztatja a Bázist. A Reetou lelövi a Tok'rat, de Teal'cnek sikerül TFR-rel megölnie a Reetout. Egy másik folyosón négy másik Reetout is látnak, így lezárják a szintet, és módszeresen átvizsgálnak minden folyosót a Reetouk után kutatva.

Végül sikerül az összes Reetou terroristát megsemmisíteni, de áldoztatok is vannak, köztük "anya" is. Charlie nagyon beteg, a Földön nem érné meg a felnőttkort, csak egy szimbionta képes meggyógyítani, így Charliet Jacob magával viszi a Tok'rak közé.

VÉGE


Az epizódok leírásait Kati készítette. Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK