Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK2x13 Spirits (Szellemek)

Írta:
Tor Alexander Valenza 

Rendezte:
Martin Wood


Az eligazítóban Hammond tábornok trinium kőzetmintát mutat az SG-1-nek, amit az SG-11 hozott vissza a PXY887-es bolygóról, ez segíthet a Goa'uldok elleni harcban, mert százszor könnyebb és erősebb az acélnál. Eközben Teal'c elmorzsol egy darabot, Hammond hozzáteszi, hogy ez persze csak nyers ércminta, ami tele van szennyeződésekkel, azért morszolódik ennyire.

Az SG-11-et visszaküldték újabb ércmintákért, de még nem tértek vissza pedig már 48 órája meg kellett volna érkezniük. A feladatuk az, hogy megkeressék őket.

Aktiválódik a kapu az SG-11 kódjával, de nem érkezik senki, csak egy nyílvessző vágódik át a kapun, áttöri az eligazító üvegét és Jack karjába fúródik.

Teal'c, Daniel és Sam útra kész, de még meglátogatják O'Neillt a gyengélkedőn. Daniel elmondja, hogy a nyíl indián eredetű, de modern gyártmány - valószínűleg trinium ötvözet. Hammond tábornok is bejön - közli, hogy az SG-11 megtalálása mellett feladatuk lesz egy kitermelési egyezmény előkészítése is.

Hammond: "Százados, mivel most ön veszi át a CSK-1 parancsnokságát, átadom felettesei utasítását: Legyen diplomatikus."
Carter: "Igenis."
O'Neill: "Ahogy én szoktam." :)

Megérkezvén a bolygóra az SG-11-nek nyoma sincs. Mintha egyszerűen eltűntek volna, mindenféle dolog félbemaradt (odaégett kávé, félbehagyott mondat a számítógépen). Körülnéznek a tábor környékén és találnak egy totemoszlopot triniumból. A stílusa a Salish indiánok művészetét idézi és a törzs történetét meséli el: Gonosz zsarnokok hozták ide őket egy távoli bolygóról. A Goa'uldokat Xe'ls, a törzs védelmezője elpusztította. Xe'ls a Salishek legfőbb istene - jó szellemként tartják számon és holló alakban ábrázolják. Zajt hallanak és Teal'c meglát egy farkast. Hirtelen apró nyílvesszők találják el őket és mindhárman elvesztik eszméletüket.

Egy tágas házban térnek magukhoz, a felszerelésüket elvették és nem engedik ki őket. A falak vékony triniumszálból vannak. Szokatlan, hogy a technikai fejlettség dacára az indiánok még mindig az ősi módon élnek.

Bejön egy indián két kisérővel.
Tonané: "Tonané vagyok."
Carter: "Samantha Carter százados CSK-1."
Tonané: "Hosszú név."
Carter: "Mit szól ahhoz, hogy Sam."
Tonané: "Sam."
Carter: "Ők a barátaim. Dr. Daniel Jackson."
Tonané: "Doc?"
Daniel: "Hívjon csak Danielnek."
Teal'c: "Én Teal'c vagyok."
Tonané: "A szellemek szerint benned egy démon lakik."
Teal'c: "Ez a démon nem bánt titeket. A szavamat adom."
Tonané: "Ez igazán kedves gesztus tőled. De nem tudom mennyit ér a szavad. Csak most találkoztunk."
Carter: "Mi nem akarunk semmi rosszat."
Tonané: "Ha nem akartok semmi rosszat, akkor minek a fegyver?"
Carter: "Önvédelemre. A barátaink eltűntek, őket keressük."
Tonané: "A barátaitok nem tűntek el, a szellemekkel vannak."
Daniel: "Úgy érti meghaltak?"
Tonané: "Oh nem, nem. A szellemekkel."
Carter: "Oh, a szellemekkel."
Tonané: "Ti nem ismeritek őket?"
Daniel: "Oh de, dehogynem, határozottan... ismerjük a szellemeket. De az erdőben annyian vannak, melyikükre is gondol pontosan?"
Tonané: "Hát mondjuk Xe'lsre ... Takayara."
Carter: "Foglyok vagyunk?"
Tonané: "Nem. Szabadon járhattok."
Carter: "Megkapjuk a fegyvereket?"
Tonané vállat von: "Miért ne?"

Tonané elmondja, hogy éppen téli szálláshelyükre vonultak amikor látták, hogy a barátaik a heggyel háborúznak, a Kí kellett nekik, vagyis a trinium. Xe'ls elvitte őket és azt mondta neki, hogy lőjön át egy nyilat az álló víz körén jelnek, hogy ne kövessék őket.

Tonané felajánlja, hogy elviszi őket Xe'lshez és majd elmagyarázzák neki, hogy az egész csak félreértés volt.

Carter: "Azt akarod mondani, hogy elviszel a barátainkhoz?"
Tonané: "Én nem tudom, hogy ők hol vannak, de Xe'ls igen. Megkérdezhetjük, nem?"
Carter: "De."

Elindulnak az erdő felé, útközben Daniel elmondja, hogy valószínűleg valamilyen szertartás lesz, lehet, hogy még táncolnia is kell, de bármilyen nevetségesnek is tűnik is, jobb megtenni amit kérnek.

Sam megkérdezi Tonanétől, hogyan távolítják el a szennyeződést a Kíből. Tonané válasza: szólnak a szellemeknek, hogy kérjék el a Kít a hegytől. Ha a hegy jókedvében van bedobja a Kít a folyóba, a folyó fényesre csiszolja, ők pedig kiveszik és azzá formálják, ami kell.

Az erdőbe érve Tonané Xe'ls és Takaya után kiált.
Daniel: "Nem is fogsz szertartásos táncot járni vagy ilyesmi?"
Tonané: "Az ük-üknagyapám még úgy hívta a szellemeket. De egy nap Xe'ls azt mondta csak szólítsatok. Azóta így megy."
Előbukkan egy farkas.
Tonané: "Takaya barátom, a bundád különösen fényes ma. (Majd halkan Samhez) Egy kis hízelgés nem árthat."
Carter: "Milyen két szép nagy szemed van."

Tonané azt mondja Samnek, hogy kérdezzen a barátairól. Sam ugyan eléggé furcsának találja, hogy egy farkastól érdeklődjön az SG-11 után, de megteszi. Nem kap választ. Tonané arra biztatja Samet, hogy beszéljen még Takayaval, de Sam bevallja, hogy ő csak egy farkast lát nem pedig egy szellemet. Tonané a szélhez hasonlítja a szellemeket - azt sem látni, de mégis tudjuk, hogy ott van.

Az egyik fára leszáll egy holló - Xe'ls. Vele Daniel próbál meg beszélni. Bocsánatot kér a barátai nevében is, nem akartak rosszat az ottaniaknak és hálásak lennének, ha elengednék az SG-11-et. A holló károg egyet.

Daniel: "Hallottátok? Mintha azt mondta volna, hogy elengedi őket."
Teal'c: "Én is éppen így hallottam."
Tonané: "Te is ezt hallottad?"
Carter: "Attól tartok, hogy nem egészen."
Tonané: "Szerintem inkább azt mondta, hogy meggondolja és majd visszatér."
Carter: "Ez az, ezt hallottam."
Daniel: "Egészen biztos? Úgy értem én..."
Carter: "Daniel, felejtse el, hagyjuk hadd gondolja meg a madár."

Amíg a madár gondolkodik, ők azért körülnéznek az erdőben, de nem találnak semmit. Újra leszáll melléjük a holló és Tonané azt mondja Xe'ls úgy döntött, hogy elengedi a barátaikat és valóban a ködből előtűnik az SG-11. Azt mondják semmire sem emlékeznek az elmúlt 48 órából.

Miután egyik feladatukat sikerrel teljesítették, következik a triniumot érintő tárgyalás a falu véneivel. Ők megértik, hogy nem akarnak rosszat és csak a Kíre van szükségük, de a módszereik károsak. Sam azt mondja vannak kevésbé pusztító bányászati módszereik is, a vének azt ajánlják Tonané velük mehetne, hogy kivizsgálja a dolgot.

SGC - Sam összefoglalja a történteket Jacknek, megérkezik Tonané és Hammond tábornok.

Tonané: "Azt hittem a bányászati módszereiteket mutatod be, George."
Hammond: "Úgy is lesz, de egy gyors orvosi vizsgálat következik előbb."
O'Neill: "George?"
Hammond: "Tonané, ő Jack O'Neill ezredes."
Tonané: "Jack?"
O'Neill: "Persze. Miért ne?"

A bemutatott bányászati módszerek nem igazán nyerik el Tonané tetszését - ezek éppen olyan pusztítóak, mint a korábbiak. Tonané ragaszkodik hozzá, hogy az ő módszerük a jobb és ők is csak így juthatnak Kíhez. Hammond Daniel gondjaira bízza Tonanét, hogy mutassa meg neki a bázist és egyben képeket az őseiről.

Miután Tonané kimegy Hammond elmondja, hogy a Tonané által felajánlott mennyiség nem elég ipari felhasználásra, ő pedig azt a paracsot kapta, hogy minden eszközt vegyen igénybe. Amikor a Salishek dél felé vonulnak majd átküldenek még egy csapatot újabb minták begyűjtésére. Samnek és Jacknek nagyon nem tetszik a dolog, de Hammond végre akarja hajtani az utasítást, egyébként is a helyreállítás után az ottaniak nem is fognak tudni a dologról és nem lesz belőle baj.

Mindenki elhagyja az eligazítót, Conner százados Hammond irodájába megy összeüti a karját és Hammond eltűnik. Visszatérve az eligazítóba már ott vár rá az SG-11 többi tagja.
Conner: "Ahogy gyanítottam. Félre akarták vezetni Tonanét, ideje megismertetnünk őket a szellemek hatalmával."

Körbejárják a bázist és mindenkit eltüntetnek akivel találkoznak. Jack meglátja néhányukat és riadóztatja a bázist. Tonané és Daniel az egyik folyosón hallják meg a riasztást.

Tonané: "Mit jelent ez a hang Daniel?"
Daniel: "Ez azt jelenti... azt jelenti, hogy megnézhetjük a bázis titkosabb részeit is."
(és bevezeti Tonanét egy raktárba.)

Jack a fegyvertárnál találkozik Sammel és Teal'ckel, elmondja nekik, hogy az SG-11 a bázist járja és egy kézlegyintéssel eltüntet mindenkit, vagyis ők nem az igazi SG-11. Közben Jack levesz egy pisztolyt, a bekötött keze miatt nem tudja kibiztosítani ezért szó nélkül odanyújtja Samnek, aki kibiztosítja és szintén szó nélkül visszaadja.

Először a laborba mennek és ott találják dr. Warnert, aki azt mondja, hogy Tonané járt ott, legyintett egyet és mindenki eltűnt. Jack rákérdez, hogy mi a helyzet az SG-11-gyel, Warner azt mondja, hogy velük nem kell törődni. Ez igencsak felkelti Jack gyanúját.

O'Neill: "Szóval ki maga?"
Warner: "Tessék? Dr. Warner."
O'Neill: "Én nem hinném.
(Teal'ckel együtt fegyvert fognak rá) Warner: "Tonané egyik őrző szelleme vagyok, O'Neill ezredes. Ha tudják, hogy hol van vigyenek hozzá. Ha bántódása esik akár neki, akár nekem, sosem kapják vissza az embereiket."
O'Neill: "Mi nem szeretjük a fenyegetőzést."
Warner: "Ahogy mi sem."

Megpróbálja őket is eltűntetni, de Teal'c lelövi a zat pisztollyal. Az ál-Warner a földre zuhan és idegen lénnyé változik.

A raktárban rejtőzködve Daniel meghallja, amint két idegen arról beszél, hogy megszakadt a kapcsolat Xe'lsszel, Takaya a keresésére indul, ha vele is megszakadna a kapcsolat akkor pusztítsák el a helyet.

Daniel visszahúzódik a raktárba.
Daniel: "Amint azt már mondtam ez itt egy raktár, azért raktározunk dolgokat, hogy mindig mindenből legyen kéznél, mint mondjuk ez itt."
Tonané: "Nem mehetnék haza?"
Daniel: "Jól van, Tonané, megmondom az igazat. Van egy kis gond. Meg kell találnunk Jacket."
Tonané: "Rendben.
(körülnéz) De itt nincs."
Daniel: "Így van."

Tonané és Daniel a gyengélkedőbe mennek, ott találkoznak a többiekkel.
Daniel: "Jack?"
O'Neill: "Daniel?"
Daniel: "Maga maga?"
O'Neill: "Igen. És maga?"
Daniel: "Tessék?"
O'Neill: "Nem érdekes. Tonané, beszélnünk kell."
Tonané: "Daniel azt mondja valami baj van. Talán haza kéne mennem."
(és már indulna is az ajtó felé :)

Jack megpróbálja kideríteni, hogy mi köze van Tonanénak a történtekhez. Megmutatják neki Xe'lst. Tonané azt mondja az ő szellemeik csak védenek, ők nem fenyegetnék a bázist csak, ha veszélyeztetik Tonané népét. Mert ha ez a helyzet semmit sem tehetnek, elpusztítják őket.

Daniel: "Jól van, én úgy hallottam nem pusztítják el a bázist míg nincs meg Tonané."
Teal'c: "Meg kell győznünk az idegeneket, hogy nem hozunk el több triniumot a bolygójukról."
O'Neill: "A helyzet az, hogy kihallgatták a mi kis összeesküvésünket, nem tudom mivel győzhetnénk meg őket, hogy bármit is ér a szavunk. Ezt meg egész egyszerűen lelőttük. Nem hiszem, hogy túl hosszú beszélgetésre számíthatnánk a többiekkel."
Daniel: "Jól van, akkor talán fordulhatnánk a vénekhez. Elmondhatnánk mi történt."
O'Neill: "Bevallani mindent? ...Jó, rendben. Teal'ckel menjenek vissza és vegyék rá a véneket, hogy járjanak közbe az érdekünkben."

Daniel a csillagkapu előtt megpróbál beszélni a farkasalakban lévő Takayaval.

Daniel: "Takaya, mielőtt eltüntetnél... vagy megharapnál, hallgass meg."

Daniel elvezeti az idegeneket Xe'lshez, akik segítenek társukon. Miután meggyógyult Xe'ls azt mondja Takayanak, hogy pusztítsa el a helyet. De Takaya ígéretet tett Danielnek, hogy meghallgatja őket.

Jack azt mondja az idegeneknek, hogy ha nem bíznak az emberek szavában, akkor zárják le a csillagkaput és így senki sem megy oda akit nem akarnak.

Az idegenek az emberek második bűnének azt hozzák fel, hogy felfedték a kilétüket Tonané előtt. Mindeddig harmóniában éltek a Salishekkel, amióta 1000 éve kiűzték a bolygóról a Goa'uldokat és felvették a Salishek szellemeinek alakját, hogy megvédhessék őket. Most azonban majd félni kezdenek tőlük és felfegyverkeznek ellenük a folyóba szórt Kível. Daniel azt mondja, hogy a Salishek többre becsülik a természetet a technikánál, jobban kellene bízniuk bennük. Ha tényleg olyan nagyra becsülik a Salisheket akkor ne játsszák előttük az istent.

Xe'ls legyint egyet és megjelenik Tonané. Jack bemutatja őket egymásnak. Xe'ls elmondja, hogy ez az igazi formájuk, de nagyon sok alakban meg tudnak jelenni. Tonané azt mondja, hogy a szellemek mindig is kedvesek voltak népéhez és olyan alakban jelennek meg, amilyenben csak akarnak.

Aktiválódik a csillagkapu, Tonané végre hazamehet. Az idegenek mielőtt még átlépnének a kapun legyintenek egyet és mindenki újra megjelenik. Az idegenek és Tonané pedig visszatérnek a saját bolygójukra.

VÉGE


Az epizódok leírásait Kati készítette. Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK