Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK1x17 Solitudes (A jég foglyai)

Írta:
Brad Wright 

Rendezte:
Martin Wood


Az epizód kezdetén látjuk amint aktiválódik a kapu és a Parancsnokságon utazó érkezésére készülnek fel, de mivel azonosítatlan az aktiválás bezárják az íriszt. Ekkor megérkezik a CSK-1 kódja, kinyitják nekik a kaput noha csak 24 óra múlva kellene visszaérkezniük. Egy technikus jelenti, hogy a kapu fogyasztása a kétszeresére nőtt és tovább nő.


Daniel és Teal'c zuhannak át a kapun. Ezzel egyidejűleg a rendszer túlterhelődik, mindenféle vezetékek kiégnek és a féregjárat szétesik. Gyorsan hívják az egészségügyieket és Hammond tábornok tudni akarja hol van O'Neill és Carter. Teal'c azt mondja, hogy közvetlenül mögöttük jöttek és nem tudja hol lehetnek.

A következő képben egy jeges csillagkaput látunk, ami előtt ott fekszik Jack és Sam eszméletlenül. Sam hirtelen magához tér és látja, hogy ez bizony nem a bázis.

Daniel a gyengélkedőn fekszik még mindig nem tért magához. Hammond tábornok tudni akarja mi történt. Teal'c elmondja, hogy amikor átléptek a kapun valakik a távolból tüzet nyitottak rájuk energiafegyverekkel. Az is lehet, hogy goa'uldok voltak. De szerinte nem találták el O'Neilléket sem, mivel csak pár méterrel voltak lemaradva - át kellett jutniuk a kapun.

De akkor hová tűnhettek? Egy technikus behozza Hammondnak a szükséges javítások listáját. Teal'c vissza akar térni, de Hammond ezt csak akkor engedélyezi, ha előtte egy szondát küldenek át, mert akár egy egész hadsereg is várhat rájuk.

A következő kép ismét a jégvilágot mutatja. Jack magához tér, de nagyon fáj a lába:
Carter: "Ezredes, hála az égnek."
O'Neill: "Carter"
Carter: "Maradjon veszteg, azt hiszem eltört a lába."
O'Neill: "Nem. Biztos, hogy eltört a lábam ... Halljam, mi a rossz hír? Vagy átépítették az indítócsarnokot vagy már nem Kansasben vagyunk."
Carter: "Daniel mellétárcsázhatott."
O'Neill: "Mit csinált? ... Azt mondja, hogy ez egy téves hívás? Az isten szerelmére! Hol van Daniel?"
Carter: "Nincs itt uram, se ő, se Teal'c."
O'Neill: "Itt kell lenniük." (A rádiója után nyúl)
Carter: "Én már próbáltam... Két órán keresztül volt eszméletlen."
O'Neill: "Ők előttünk mentek át a kapun."
Carter: "Igen, láttam. De most akkor is egyedül vagyunk. Akárhol legyünk is most."

Sam elmondja, hogy mire jutott azalatt, míg Jack eszméletlen volt. Egy gleccserszakadék mélyén vannak és mivel a kapu is itt van így ez valószínűleg egy jégkorszak. Fentről beszűrődik némi fény a hasadékokon keresztül, de túl keskenyek.

Carter: "Bajban vagyunk."
O'Neill: "Ugyan már. Csak hazatárcsázunk és máris minden rendben. Hol a tárcsázó?"
Carter: "Azt sem találom."
O'Neill: "Oh. Szóval bajban vagyunk."
Carter: "Bajban vagyunk."

Ismét a Föld. Javítják a csillagkaput, már majdnem minden kiégett szupravezetőt kicseréltek, de még legalább 24 óra kell a tesztelésre. Csak aztán lehet újra használni a kaput. Új kép: Sam megpróbálja helyrerakni Jack lábát.

O'Neill: "ÚRISTEN!"
Carter: "Jól van. Azt hiszem a helyén van."
O'Neill: "Már megint csak hiszi?"
Carter: "Biztos vagyok benne. Mindjárt sínbe rakom. És jobb lesz, mint újkorában."
O'Neill: "Csak nyugodtan doktor."
Carter: "Sajnos nem ilyen doktor vagyok."
O'Neill: "Az ember nem is gondolná, hogy fáj egy ilyen törés, pedig igen"
Carter: "Sajnálom uram, de még nem csináltam ilyet. Először tört el csontja?"
O'Neill: "Hát nem, hol is tartok? (számol) Kilencnél. Ha a koponyatörés is számít."
Carter: "Az hogy sikerült?"
O'Neill: "Kis ejtőernyős baleset. Az iraki-iráni határ fölött ... még nyolcvanban."
Carter: "Jól van, ez most kicsit fájni fog."
O'Neill: "Tudom, tudom, tudom, tudom"
Carter: "Na és mi történt?"
O'Neill: "A földbe csapódtam - A többit találja ki ... Az ejtőernyő egy kicsit későn nyílt ki ... az is pontosan így fájt."
Carter: "Sajnálom, ezredes. Igazán igyekszem."
O'Neill: "Tudom százados. Csak fejezze már be!" (A fogai között szűrve a szavakat.)
Carter: "Szóval a földnek csapódtak, és?"
O'Neill: "És boldogan éltek amíg meg nem haltak!"
Carter: "Már majdnem kész van."
O'Neill: "Nem. Már kész is van, százados, nagyon jó kis sín. HAGYJA ABBA! "
Carter: "Na és mennyi idő után mentették meg?"
O'Neill: "Nem mentettek meg. Nem volt teljesen hivatalos küldetés. Ha érti mire gondolok. Szóval magamnak kellett boldogulnom ... 9 napig."
Carter: "És mi tartotta életben?"
O'Neill: "Sara."
Carter: "A felesége?"
O'Neill: "Akkoriban. Újra látni akartam ... Fölmérte a készleteinket?"

Sam felsorolja mi van: élelem három napra, esetleg kicsit többre, vizük ugyan nincs sok, de jég van elég. Ezenkívül vannak még főzőik, hőtartó pokrócaik. A lámpaelemek viszont gyorsan ki fognak merülni. Sam nagyon el van kenődve, nem hisz abban, hogy hazakerülnek. Jack megpróbál lelket önteni belé, sőt mi több szinte parancsba adja neki, hogy higgyen abban, miszerint megtalálják a kiutat. Sam segít felállni a földről Jacknek, aki aztán szemrevételezi a barlangot:

O'Neill: "Ez az. Egy kis festés, pár ablak, egy kandalló a sarokba és egész otthonos lesz."

Az SGC gyengélkedőjén magához tér Daniel. Teal'c elmondja neki, hogy a csillagkapu elromlott, és túl nagy sebességgel zuhantak át a kapun. De Jack és Sam nem jöttek. Daniel is úgy gondolja, hogy itt kellene lenniük, mert közvetlenül utánuk jöttek. Teal'c elmondja, hogy egy szondát fognak visszaküldeni a bolygóra.

Ismét a jégvilág. Sam megtalálta a tárcsázót a jég alatt, megpróbálja kiásni a késével. Jack is felmászik, hogy segítsen, de nagyon nagy fájdalmai vannak. Bevallja, hogy valószínűleg egy bordája is eltört. Közben Sam elmondja, hogy szerinte mi történhetett a többiekkel:

1. Daniel mellétárcsázott és ők is itt vannak valahol.
2. Daniel nem tárcsázott mellé, de Csillagkapu valami miatt meghibásodott, Daniel és Teal'c visszakerült a Földre, ők pedig ide.
3. A kapu meghibásodott, ők idekerültek, Daniel és Teal'c pedig egy másik bolygóra.

Ezek az elképzelhető lehetőségek. Jack: akkor vegyék úgy, hogy visszajutottak a Földre és akkor már biztosan elkezdték keresni őket. De vajon hol? Sam valószínűségi alapon közelíti meg a dolgokat, és szeinte akár 10 év is beletelhet míg ehhez a bolygóhoz jutnak. Jack: nem, ha először ide jönnek, és Sam túl sokat gondolkodik. És tovább aprítják a jeget.

A Bázison ellenőrzik a Csillagkaput, minden kész - lehet újra használni. Tárcsázzák a P4A771-et. Az SG-3 - Teal'c vezetésével - készen áll, csak arra várnak, hogy milyen képeket küld vissza a szonda. Amikor átér a szonda vöröses bolygófelszínt látunk szabályos oszlopsorokkal. Nyoma sincs se Jacknek, se Samnek, se a tűzharcnak. Hirtelen az egyik oszlop mögül lőni kezdenek, el is találják a szondát és a kép is megszűnik. A Parancsnokságon azonnal bezárják az íriszt, SG-3 vissza, az akció lefújva.

Jack jeget olvaszt egy edényben, Sam tovább vágja a jeget.

O'Neill: "Kész a leves."
Carter: "Egy pillanat. Mindjárt átjutok."
O'Neill: "Jöjjön. Ugye nem akarja, hogy kihűljön."
Carter: "Maga főzni is tud?"
O'Neill: "Nem, de az olvasztott jegem, az isteni"

Vajon miért hibásodhatott meg a kapu? Sam nyomja a tudományos szöveget, Jacken látszik, hogy nem nagyon követi. Valószínűleg az energiaáramlás iránya változott meg valahogy, mint mikor egy villám valamilyen erő hatására két helyre csap be. Az ok a támadás volt, az energialövedékek átirányították az energiaáramlást még mielőtt kiérhettek volna a túloldalon. Emiatt egy olyan bolygóra kellett érkezniük, ami a Földhöz relatíve közel van. Valahol a P4A771 és a Föld között. Ha a Paracsnokságon is erre jutnak akkor ez behatárolja a keresés irányát. Ez jó hír, viszont Jack állapota tovább rosszabbodik.

SGC - Teal'c és Daniel a csillagtérkép előtt állnak.
Daniel: "Szóval, ha nincsenek ott és nincsenek itt ...
Teal'c: "Akkor lehet, hogy elpusztultak a féregjáratban."
Daniel: "Igen és akkor nincs mit tennünk, nekem is eszembe jutott. De ha mégis élnek. Ha van rá egy kis esély, hogy a meghibásodás egy másik Csillagkapun küldte át őket."
Teal'c: "Nem Carter százados volt aki kiszámolta, hogy a kódkombinációk száma milliós nagyságrendű?"
Daniel: "De. De szűkítenünk kell a kört."

Sam és Jack tovább ásnak a tárcsázóhoz. A jégbe fagyva találnak egy holttestet, a Kígyógárda egy tagját. Neki nem sikerült.

SGC - Daniel valóban megpróbálja szűkíteni a szóbajöhető bolygók számát. A P4A771-et és a Földet egy piros vonallal kötötték össze és Daniel összegzi, amit tudnak: a féregjárat szétesett, amint ő és Teal'c átértek, de mi történhetett a többi energiával. A technikus aki a javítást vezette ezt ugyan nem tudja, de szerinte le kellett vezetődnie valahol a többletenergiának. Például egy másik csillagkapun.

Daniel: "Mi van ha zárlat történt? És az energia itt kötött ki, vagy itt?" (Bolygókra mutat) A vonal mentén bárhol.
Hammond: "Ezeket a világokat mind kutassuk át?"
Daniel: "Így legalább az egész galaxis helyett csak egy tucatnyi lehetőságben kell gondolkodnunk."
Hammond: "Tegyük fel, hogy igaza van. De mért nem hallottunk eddig felőlük?"
Daniel: "Teal'ckel úgy vágódtunk ki a kapuból. Én arra sem emlékszem, hogy hogy értem földet. Talán súlyosan megsérültek, és akkor a kapu közelében kell legyenek. Ennyivel tartozunk nekik."

Eközben Sam és Jack sikeresen kiásta a tárcsázót. Minden jel megvan, noha a kiindulópont jelét még sohasem látták. Most vagy soha. Jack állapota már nagyon rossz, a tüdeje is megsérülhetett. Sam hozzákezd a tárcsázáshoz, sorban megnyomja a jeleket, úgy tűnik minden rendesen működik - kigyúlnak a fények, de amikor elküldi a hívást (nagy piros gomb) nem történik semmi. Leáll az egész. Jó címet tárcsázott? - kérdezi Jack. Igen, úgyhogy valami tönkremehetett a vezérlőműben. Talán meg lehet javítani, ha le tud ásni odáig. Muszáj próbálkozni, de Jack nem engedi, hogy most hozzálásson, mert már nagyon régóta fenn vannak. A tárcsázó meg ott lesz reggel is. Jack fájdalmai megint nagyon erősek.

Carter: "Magával mi lesz?"
O'Neill: "Megmondtam, hogy ki fogunk jutni ... Legfeljebb tovább tart, mint gondoltuk."

SGC - Daniel a csillagtérkép előtt áll és cédulákat ragaszt potenciális bolygók mellé. Bejön Hammond tábornok, Daniel elmondja, hogy két újabb bolygóról jött jelentés, de egyiknek sem lélegezhető a levegője. Hammond kénytelen hivtalosan eltűntnek nyilvánítani Cartert és O'Neillt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy leállna a keresés. Hammond távozik, Daniel pedig a térkép felé fordul azzal, hogy itt valami nagyon nem stimmel.

Sam Jackhez bújva alszik, Jack csak próbál aludni.
O'Neill: "Százados ... Bármennyire is tetszene ez más körülmények közt, de ..."
Carter: "Próbáljon aludni."
O'Neill: "Szóval azt csináljuk."
Carter: "Elvesztette az eszméletét. Gondoltam, ha nem melegítjük egymást nem érjük meg a reggelt."
O'Neill: "Nagyon jó ötlet. Csak tudja nehéz úgy aludni, ha valaki pont az ember törött bordáján fekszik."
Carter: "Sajnálom. Jaj nagyon-nagyon sajnálom." (Lentebb viszi a karját)
O'Neill: "Így ... így már jobb."
Carter: "Alszom kicsit, aztán megjavítom azt a tárcsázót.
O'Neill: "Rendben. Jó éjt."
Carter: "Oh. Ezredes."
O'Neill: "Esküszöm, hogy az csak a pisztolyom. (Sam kacarászik) Ne vihogjon, kérem."
Kicsit később.
Carter: "Ha nem sikerül én nem bánok semmit. És maga?"
O'Neill: "Én bánnám, ha meghalnék."

SGC - Daniel elgondolkozva sétálgat a térképszobában. Hammond tábornok az eligazítóban várakozik hírekre. Visszatér az SG-3 egy újabb bolygóról, de eredménytelenül.

Sam javítja a tárcsázót, de még mindig nem működik. Jack tovább gyengült. Nem tudni milyen súlyosak a belső vérzései és lehet, hogy a törött lába már fagyni is kezdett. Sam inni ad neki, igyon amennyit csak tud, mert rövidesen már nem tudnak jeget olvasztani.
Sam már 12 órája dolgozik a panelen és bár úgy tűnik nincs semmi baja, mégsem működik. Valami nem stimmel. Jack azt mondja, hogy ideje a B tervre váltani, vagyis Sam fogja a maradék készleteket és másszon ki onnan. Próbáljon a felszínen életben maradni. Sam nem hajlandó, inkább még megpróbálja megjavítani a Csillagkaput és akkor mind a ketten hazamehetnek.

SGC - Aktivizálódik a Csillagkapu, Teal'c és a SG-3 jön vissza, Teal'c a vállán hoz egy sebesült katonát. Befut Daniel és Hammon, megkérdezik mi történt. Egy barlangot vizsgáltak éppen és a katona több métert zuhant egy sziklapárkányról. De Carter és O'Neillt nem találták. Hammond tábornok lefújja a keresést, ez volt az utolsó bolygó, amit Daniel megjelölt. Daniel megpróbálja meggyőzni, hogy még folytassák, de hiába.

Samnek új ötlete támad. Teljesen kikapcsolja a rendszert majd újra be. Újra tárcsáz, de minden ugyanúgy történik mint korábban. Annyi különbséggel, hogy enyhe földrengés rázza meg a barlangot, amikor elküldi a hívást.

Daniel a csillagtérkép előtt áll és mintha ott is enyhe földrengés lenne érzékelhető. Az asztalon lévő pohárban remeg a víz, a Csillagkapu fényei kigyulladnak, de nem történik semmi. Bejön Teal'c mit csinál még ilyenkor is ott Daniel. Azon töprengett mit hagyhattak ki. Egy világ kimaradt.

Jack magához tér, az hogy nem sikerült nem Sam hibája. Ideje áttérni a B tervre. Menjen. Sam vonakodik, végül beleegyezik, fogja a hátizsákját és elkezd kimászni a barlangból.

SGC - Daniel megpróbálja elmagyarázni Hammondnak, mire jött rá, de szokás szerint túl távolról kezdi. Hammond nem érti:
Hammond: "Hova akar kilyukadni?"
Daniel: "Mi van ha létezik egy másik kapu. Itt. Mi van, ha a túlterheléstől a féregjárat egy másik kapura ugrott át itt."
Hammond: "A Földön?"
Daniel: "Igen."

Teal'c elmondja, hogy elképzelhető két csillagkapu egy bolygón, ha az egyik elveszik a Goa'uldok számára. Daniel gondolkozik, hogy eldugott helyen kell, hogy legyen különben már felfedezték volna. Kutatnak a rádióadások után. Daniel visszaemlékszik, hogy a kezdeti időkben nagyon rázkódott a kapu, még a rezgéselnyelők előtt. Ha a másik kapun nincs ilyen, akkor a szeizmikus aktivitás alapján meg lehetne találni a másik Csillagkaput. Abban az időpontbn, amikor a kapu meghibásodott ill. aznap hajnalban, olyan volt mintha aktiválódna a kapu, az ékzárak fénylettek és enyhe rezgés volt érzékelhető.

Daniel: "Mi van ha a saját számodat hívod? (kérdezi Teal'ctől) Miért tőled kérdezem? (Hammond tábornokhoz fordul) Mi van, ha a saját számát hívja?"
Hammond: "Foglalt jelzést kap."
Daniel: "Mi okozhatna ilyen rengést, hacsak nem ők akarnak hazajönni? De sehogy sem jutnak át. Mert hiába néznek ki máshogy a jelek a koordináták ugyanazok."


Carter kijut a felszínre. De csak hó és jég, ameddig a szem ellát.

SGC - Megtalálták a másik Csillagkaput az Antarktiszon. 50 km-re a McMurdo bázistól. Rögtön indulnak is oda.

Mivel fent sincs több esély az életre, ezért Sam visszamegy - visszacsúszik a barlangba. Jack szinte eszméletlen. Teljesen át van hűlve, Sam odabújik, hogy megint melegítsék egymást. Felkészülnek arra, hogy együtt haljanak meg.

A jégmező felett feltűnik egy helikopter, majd mentőcsapat ereszkedik le a barlangba. Megtalálták őket. Rendbe fognak jönni.

Carter: "Tábornok, átjött értünk a Csillagkapun?"
Hammond: "Nem egészen, százados."

A Parancsnokság emberei hamarosan megérkeznek, hogy lezárják a területet és a Csillagkaput. És itt a vége :)

Az epizódok leírásait Kati készítette. Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK