Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK

Anúbisz
(David Palffy)




 Képek

 Szimbióta neve:

Anúbisz

 Faj:

Goa'uld

 Bolygó:

Anúbisz bolygója

 Kapcsolódó jármű:

Anúbisz flottája
Anúbisz flottája
Anúbisz mentőhajója
Anúbisz szuperfegyveres hajója

 Epizódok, melyekben szerepelt:

5x22 Revelations (Felismerések) (Első felbukkanás)
6x01 Redemption I. (Megváltás I.)
6x02 Redemption II. (Megváltás II.)
6x22 Full Circle (A kör bezárul)
7x01 Fallen (A bukott angyal)
7x02 Homecoming (Hazatérés)
7x12 Evolution II. (Evolúció II.)
7x21 Lost City I. (Az elveszett város I.)
7x22 Lost City II. (Az elveszett város II.)
8x03 Lockdown (Zárlat)

 Sorozatbeli szerepe:

5x15 Summit (A csúcstalálkozó) című epizódból derül ki, hogy a Goa’uld Tanith az ő megbízásából kötött egyezményt a tollanokkal (ld. 5x09 Between Two Fires (Két tűz között) ), ám akkor még nem árulta el a nevét Travellnek, Samnek és Danielnek. A Goa’uld Zipacna meghívta a hajóra és Anúbisz nevének megemlítésével győzte meg Ozíriszt, hogy hozzá hasonlóan a hatalom ígéretében csatlakozzon Anúbiszhoz és képviselje a rendszerurak találkozóján. Zipacna azt is elárulta vele kapcsolatban, hogy Anúbisz olyan kényszerítő eljárásokkal rendelkezik, mellyel kiszedte egy elfogott Tok’ra titkait, miszerint új fegyvert fejlesztenek Revannán. Ozíriszt meg is hívták, de elsőre még nem árulta el a követeléseit Anúbisszal kapcsolatban.

5x16 Last Stand (A végső mentsvár) című részben Ozírisz elárulta, hogy az ezer éve halottnak hitt Anúbiszt képviseli. Yu, Baal és Olokun nagyon felhördült a hír hallatán, mivel hajdanán ők próbálták megölni. Ozírisz azt követelte az egybegyűltektől, hogy Anúbisz kapja vissza a rendszerúri pozícióját, amit szavazásra bocsátottak. Ozírisz a lakosztályában Yuval is elbeszélgetett Anúbiszról, aki a legjobban ellenezte a visszatérését, mert a hét rendszerúr közül csak ő volt hajdanán tanúja Anúbisz gonoszságainak. Ozírisz azzal próbálta meggyőzni, hogy Anúbisz kijátszva a Goa’uld-Asgard Védett Bolygók Egyezményét megsemmisíti a Taurit. Erről beszámolt Daniel is Jacobnak, aki Anúbisz nevének hallatán elmesélte röviden, hogy hajdanán Anúbiszt száműzték a rendszeurak közül, mert a bűnei még a Goa’uld számára is kimondhatatlanok voltak. Azután Ozírisz felfedte, hogy Anúbisz állt a titokzatos támadások mögött. Nevében a Goa’uldok közti egység megvalósításáról beszélt, de gond nélkül megtagadta a veszteségeik miatti kárpótlást és megfenyegette őket, hogy akár mindegyikőjüket képes legyőzni a légiflottájával. A csatlakozásért cserébe demonstrációként elfoglalta a revannai Tok’ra bázist. A szavazáson végül egyedül Yu szavazott Anúbisz újbóli tagsága ellen.

5x22 Revelations (Felismerések) című epizódban láthattuk először Anúbiszt. Az Asgard flotta fegyverei hatástalannak bizonyulnak Anúbisz új pajzsával szemben. Ozírisz rabul ejtette Thort, majd Anúbisz ismeretlen technikán alapuló különleges letöltőkészülékével a hajó számítógépébe lementette Thor tudását. Thort végül sikerült kiszabadítani fogságából, viszont a hajó, amire kimentették veszélybe került. Ebben a pillanatban jelent meg Freyr három asgardi hajóval, melynek technológiája messze felülmúlta Thor hajójának technológiáját. Anubis elmenekült.

6x01 Redemption I. (Megváltás I.) és 6x02 Redemption II. (Megváltás II.) című epizódokban Anúbisz egy a Goa'uldok számára ismeretlen technikát alkalmazott a Föld megsemmisítése céljából. A földi csillagkapu előtt hologrammként jelent meg, ahol elmondta a Taurinak, hogy a végső pusztulás vár rájuk.

6x09 Allegiance (Szövetség) című epizódban megemlítették, hogy a Risa-rendszerben megtámadta a Tok’ra bázist. Mivel a földi kap...

Bővebben...

 Mitológiai szerep:

Inpu (Inpw) az egyiptomi mitológiában isten, a halottak oltalmazója. Fekvő sakál vagy vadkutya illetve sakál- vagy kutyafejű ember alakjában jelenítették meg. Anubisz az elhunyt túlvilági megítélésénél, mint bíró volt jelen, így az istenek bírálójának (egyiptomi "szab") is nevezték. A sakál hieroglif jele bírót is jelentett. Anubisz kultusza Kaszában (görögül Künopolisz, azaz "kutyaváros"), a 17. Nomoszban tartozó városban keletkezett, de nagyon korán elterjedt Egyiptomban. Az Óbirodalom időszakában Anubiszt a holtak istenének tartották, fő jelzői: "Henti-Imentiu", vagyis a Nyugatiak (elhunytak) élén álló, "Ra-Szetau (a holtak országának) ura", "az istenek palotájában élen álló". A Piramiszövegek szerint Anubisz a holtak birodalmának főistene volt. Eredetileg a napisten, Ré 4. Fia volt, de később ez megváltozott. Plutarkhosz szerint Anubisz Ozírisz és Nepthüsz (Nebethut) fia, akit anyja a mocsárban rejtett el, hogy megvédelmezze Széth haragjától. Az isteni gyermeket Ízisz találta meg és nevelte föl. Amikor Ozírisz elhagyta Egyiptomot, hogy tanítását az egész világon elterjessze, Anubisz kísérte el útján. Amikor pedig Széth megölte Ozíriszt, Anubisz szervezte meg apja temetését. Testét szövettel takarta be és ezzel alkotta meg az első múmiát. Ezért tekintették Anubiszt a temetési szertartások teremtőjének. Ő tartotta számon a megholtak szívét, míg Ozírisz a meghalt fáraót személyesítette meg, akit istenhez hasonlóan feltámasztott. Az i. e. III. Évezred végétől azonban Anubisz feladatai fokozatosan áthárultak Ozíriszre, aki a jelzőit is átvette, Anubisz pedig átment az Ozírisz-misztériumokhoz kapcsolódó istenek körébe. Thottal együtt részt vett Ozírisz ítélethozatalában. Anubisz nevével sűrűn találkozunk a halotti irodalomban, abból tudjuk, hogy ő volt az elhunyt testének épségben tartását szolgáló balzsamozásnak, mumifikálásnak az isteni védnöke, sőt egyes elképzelések, ábrázolások szerint ő maga végezte a balzsamozást. Azt tartották róla, hogy ha rátette kezét a múmiára, akkro varázs révén Ahba, "boldog állapotba", "lelki világosságba" jutott a halott és ennek az érintésnek a következtében új életre kelt. Anubisz helyezte el a sírkamrában a halott körül a Hórusz-fiúkat, és mindegyiknek adott megőrzésre egy kanopuszedényt az elhunyt bebalzsamozott belső testrészeivel. Anubisz szoros kapcsolatban állt a thébai nekropolisszal, amelynek a pecsétjén kilenc fogoly felett lévő sakálként ábrázolták. Bata isten fiváránek tartották, erről szól a Két testvér története. Az ógörögök Hermésszel azonosították.


 Találtál egy hibát? Itt jelentheted!


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK