Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK

Nirrti
(Jacqueline Samuda)




 Képek

 Szimbióta neve:

Nirrti

 Faj:

Goa'uld

 Kapcsolódó jármű:

Nirrti hajója

 Epizódok, melyekben szerepelt:

3x03 Fair Game (Tiszta játszma) (Első felbukkanás)
5x06 Rite Of Passage (A változás útja)
6x16 Metamorphosis (Metamorfózis)

 Sorozatbeli szerepe:

1x14 Singularity (Szingularitás) című részben nem szerepelt. Feltételezhetően ő írtotta ki Cassandra bolygójának, Hankának (P8X-987) teljes lakosságát és a CSK-7-t. A Hatak típusú hadihajója a bolygó körül keringett, amit a fekete lyuk miatt idehozott távcsővel vettek észre. Egy naqahdah bombát ültetett be Cassandrába, ami a csillagkapun keresztüli utazás révén aktiválódott és visszaútnál felrobbanva megsemmisítette volna a földi csillagkaput. Teal’c emlékei alapján Nirrti ellensége Apófisznak, akihez elküdlte egy hasonló szerkezettel ellátott békekövetét.

3x03 Fair Game (Tiszta játszma) című részben Daniel Jackson, mint egy hindu istennőt azonosította. Nirrti volt a sötétség istennője, a káosz egyik megnyílvánulása. Egyébként nem sokat tudunk róla. Feltételezhetően ő írtotta ki Cassandra bolygójának, a Hankanak (P8X-987) teljes lakosságát és az egyik CSK csapatot is (ld. 1x14 Singularity (Szingularitás) ). Egy naqahdah bombát ültetett be Cassandraba, aminek a segítségével a földi csillagkaput akarta megsemmisíteni. Nirrti részt vett az Asgard Thor által a Földön tartott tárgyaláson, mint a Goa’uld rendszerurak képviselője. Majdnem megölte Kronoszt és megsebesítette Teal’cet, hogy rá terelje a gyanút. Végül azonban a CSK-1 túljárt az eszén és akkor már a láthatatlanná válás sem segített neki. Yu és Kronosz fogolyként elhurcolta a csillagkapun át.

5x06 Rite Of Passage (A változás útja) című részből kiderült, hogy Kronosz halálával (ld. 4x21 Double Jeopardy (Kettős kockázat) ) Nirrti megszökött börtönéből. A CSK-1 segítségével a Földre került és Cassandra orvosi adatait kutatta. Kiderült, hogy Nirrti embereken végzett kutatásokat, amiknek az eredményeit el akarta titkolni. Ezért pusztította el Cassandra bolygójának, Hankának lakóit. Nirrti Cassandrának csak azzal a feltétellel volt hajlandó segíteni, ha szabadon engedik láthatatlansági készülékével és Cassandra vérvételével együtt. Hammond tábornok nem egyezett bele, de mikor Dr. Fraiser túszul ejtette a Goa’uldot a Csillagkapu Parancsnokságban megengedte, hogy szabadon távozhasson segélye után. Végül Nirrti meggyógyította Cassandrát és Hammond tábornok is betartotta szavát, Nirrti eltávozott.

5x15 Summit (A csúcstalálkozó) című epizódban csak szóba került a neve Danielék beszélgetésénél, aki attól félt, hogy Nirrti fel fogja ismerni őt a találkozón. Jacob azonban megnyugtatta, hogy Nirrti renegát lett és hogy a jelenléte nem kívánatos a Goa'uld rendszerurak között.

5x18 The Warrior (A harcos) című részben csak megemlítették a nevét, amikor K’tano rajtaütött és a maga oldalára állította Nirrti Jaffáit.

6x09 Allegiance (Szövetség) című epizódban a neve csak szóba került, amikor arról társalogtak, hogy ki lehet a láthatatlan támadó az Alfa-bázison. Végül arra a következtetésre jutottak, hogy Nirrti sosem szövetkezne Anúbisszal.

6x16 Metamorphosis (Metamorfózis) című részben egy orosz csapat vezetője, Evanov ezredes a Csillagkapu Parancsnokságra hazahozta a ...

Bővebben...

 Mitológiai szerep:

Nirrita egy védikus jelegű istenség, akit Jamával hoznak kapcsolatba. Egy ember nyakában lovagol délnyugat felé. Ez a világnak az a negyede, amelyre Nirrita felügyel. Mivel a dél, Jama és a halál iránya, kézenfekvő, hogy Nirrita élettársa Nirriti legyen a romlás istennője. Nirriti neve összefügg a nirava, naraka = "pokol" szóval. Az indiai mitológiában a pusztulás, bomlás, halál, romlás megszemélyesítője. Már a Rég-védákban is felbukkan.


 Találtál egy hibát? Itt jelentheted!


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK