Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK

Marduk



 Képek

 Szimbióta neve:

Marduk

 Faj:

Goa'uld

 Bolygó:

P2X-338

 Epizódok, melyekben szerepelt:

1x09 Thor's Hammer (Thor pörölye) (Első felbukkanás)
5x08 The Tomb (A sír)

 Sorozatbeli szerepe:

1x09 Thor's Hammer (Thor pörölye) című részben Kendra megemlítette a nevét. Marduk megtámadta Jebannán azt a templomot, ahol a gazdatestnek szánt híveket az ellene lázongó papok mentálisan felkészítették.

5x08 The Tomb (A sír) című részben a CSK-1 egy orosz csapat megmentésére sietett egy úgy nevezett zikkuratban. Daniel ékírásokkal teli domborműveket lelt, amik Mardukról szóltak. A Goa'uld annyira kegyetlen volt, hogy saját hívei fellázadtak ellene. Mardukot egy különleges élőlénnyel együtt zárták a szarkofágba, ami élve elkezdte eszegetni, de közben a szerkezet meg életben is tartotta. Végül a gazdatest meghalt és a Goa'uld Marduk magába az élőlénybe költözött. Balszerencsés módon azonban sikerült kiszabadulnia és gazdatestet cserélt, Vallarin őrnagyba bújt. A CSK-1-nek azonban sikerült ráomlasztania az egész épületet.


 Mitológiai szerep:

Akkád istenség, kinek sumér neve Amar-utuk. Éá és Damkina fia. Ő a ragyogó tavaszi nap megszemélyesítője. Négy szeme van, négy füle és láng csap ki torkából. Keze és lába akkora, mint az óriásoké. Születésekor apja nyomban a magasság és mélység istenévé tette. Marduk vette át a seregek vezetését, amikor a régi és az új istenek összecsaptak és Éá megrémült Tiámat hadaitól. Tiámat szövetségeseit a föld mélyébe zárta és Kingut megfosztotta a sorstábláktól. Tiámatot pedig kettéhasította: egyik feléből lett az égbolt, a másikból a szárazföldek. Aztán megalkotta és az égboltra helyezte a Napot, a Holdat és a csillagokat. Kingu vérét agyaggal összekeverve megteremtette az embert, hogy szolgáljon az isteneknek. Ugyanő teremtette meg a Tigrist, Eufráteszt, a növényeket, a városokat és házakat. Hálából az istenek 50 címet szavaztak meg neki: ő a "nagy harcos", az "élet ura" stb. Ahogy nőtt és terjeszkedett Babilónia, úgy gyarapodott Marduk tisztelete is. Kétarcú fejet viselt, mert közvetítő volt az emberek és az isenek között. Ő szerezte vissza Anzútól az ellopott sorstáblákat. Nevének gyakori jelentése Bél, ami "Urat" jelent.


 Találtál egy hibát? Itt jelentheted!


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK