Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK

Still Waters Run Deep - Lassú víz partot mos
TVZONE #115.
Írta: Steven Eramo


Acélos pillantásával, impozáns megjelenésével és izmos termetével, az SG-1 földönkívüli tagja olyan erő, akivel számolni kell...

Az agresszív Goauldok istent utánzó vezetőjének, Apophisnak ex-személyi testőreként, ennek a bátor és erős harcosnak kérdés nélkül kellett parancsokat teljesítenie. Azonban amióta a Földre érkezett és csatlakozott a Jack O'Neill ezredes vezette katonai és felfedező csapathoz, Teal'c nem csak függetlenségét szerezte vissza, hanem most már szabadon is mer gondolkodni.

Sztoikus és megfontolt természete alapján Teal'cet sokan az erős és hallgatag típusba sorolnák, de ennél sokkal több rejlik benne. Noha nem mindig fejezi ki magát a legkézenfekvőbb módon, ez nem jelenti azt, hogy nem ugyanazt a fájdalmat, haragot vagy éppen boldogságot érzi, mint a csapattársai. Kimagasló jelenléte ellenére Teal'c rendkívül kifinomult érzelmei kimutatásában és ez óriási kreatív kihívást jelent Christopher Judge számára.

Teal'cben nagyon sok az érzelem és mégis nagyon kevés módon tudja kimutatni - magyarázza - A legnehezebb dolog egy színésznek a csend megjelenítésének megértése és az, hogy megbízzon ebben. Egyszer szerencsém volt James Earl Jonasszal dolgozni és ő adott egy olyan tanácsot, amit soha nem felejtek el: Hagyd, hogy a csend legyen az erősséged.
 
 

Amikor valami szórakoztató történik, nehezemre esik, hogy Teal'c ne mutasson érzelmeket. Voltak olyan pillanatok néhány epizódban, ami mint embert igazán megindított és szinte sírni lett volna kedvem, de Teal'c nem így reagált volna. Ki kell fejeznem az érzelmeket bármik legyenek is, de a nézőknek Teal'c érzelmeit kell bemutatnom anélkül, hogy túljátszanám a reakcióit, ami időnként hihetetlenül nehéz.

Judge egy színész barátjától hallott először a Csillagkapu SG-1-ről, aki Teal'c szerepére pályázott. Teal'c a Jaffák közül való, Apophis választotta ki őt őrei vezetőjének, hogy védje a Goauldokat. Mint mindenki, aki Apophist szolgálja, Teal'c is egy Goauld lárva szimbiótát hord magában. A lény megvédi Teal'cet a betegségektől és sebesülésektől, miközben a testében él és növekszik. Judge egyből beleszeretett a karakterbe miután elolvasta a párbeszédet és azon nyomban felhívta az ügynökét, hogy szervezze meg számára a meghallgatást.

Odamentem, felolvastam a szerepet, a meghallgatásomat rögzítették, de eltelt néhány hét és még mindig nem hallottam felőlük. - emlékszik vissza a színész - Aztán felhívtak, hogy két nap múlva próbafelvétel. Amikor odaértem a többi főszerepért 3-3 színész jelen, de Teal'c szerepére 8 jelölt volt. Ezt úgy vettem, hogy a producerek egy bizonyos személyt keresnek, aki megmutatja nekik, hogy milyen is ez a karakter. Az első felolvasás után a többi szerepre jelentkező színészek közül szinte mindenkit hazaküldtek, de Teal'c esetében engem tartottak ott egyedül. Akkor már tudtam, hogy vagy én kapom meg a szerepet vagy senki.

VEZETNI EGY FORRADALMAT

A sorozat bevezető része az Istenek gyermekei a Csillagkapu Parancsnokságon kezdődik, amikor is visszahívják a nemrég nyugalmazott O'Neill ezredest (Richard Dean Anderson), hogy vezesse át az SG-1 csapatát a Csillagkapun, ami hasonló átjárók segítségével azonnali bolygóközi utazást tesz lehetővé a galaxisban. A Csillagkapu bázis elleni meglepetésszerű támadást követően, amit Apophis és Teal'c vezetett, O'Neillt utasítják, hogy keresse meg és pusztítsa el a Goauldokat, még mielőtt inváziót indítanának a Föld ellen.

Az ezredest és csapatát elfogja Apophis és halálra ítéli őket, ők azonban összebarátkoznak Teal'ckel, akinek cselekedetei felkelést indítanak el saját népe körében a Goauldok ellen.Eredetileg azt hiszem Teal'cnek egyetlen célja volt, mégpedig népe felszabadítása. - mondja Judge - Nagyon nyílt volt elképzeléseiben és nem érdekelték olyan dolgok, mint pl. a humor vagy közeli és tartós kapcsolatok kialakítása. Amikor először találkozunk Teal'ckel, őt csak népének felszabadítása érdekli, de a sorozat előrehaladtával megtanulta értékelni az egyéni kapcsolatokat. Volt olyan idő, amikor a saját családját is feláldozta volna, ha így a népe szabadon élhetett volna, de most már nem hiszem, hogy megtenné ezt. Inkább találna olyan megoldást, hogy teljesítse a feladatát, de a családját is megvédje.

Az elmúlt két sorozat folyamán Teal'c egy kicsit megengedte, hogy átsüssenek az érzelmei, de nagyobb részt még mindig több réteg komorság takarja őket. - mondja nevetve a színész - De úgy érzem, hogy most már felismerte, többet kell nyújtania magából, ha erős barátságokat akar kiépíteni azokkal az emberekkel, akikért meghalni is hajlandó lenne, de akikkel együtt nevethet és ünnepelheti is az életet. Először nehezen hitte el, hogy az emberek nem csak a védelmét akarják. De vannak olyanok akik törődnek vele annyira, hogy meg akarják ismerni, és Teal'c még csak most kezdi megérteni ennek a fontosságát az életben.

ÚJ BARÁTOK

A gyengéd óriás szoros barátságot alakított ki O'Neill-lel és az SG-1 csapatával, Samantha Carter századossal (Amanda Tapping) és dr. Daniel Jacksonnal (Michael Shanks). Továbbá Teal'c rendkívül lojális olyan emberekhez is, mint a Csillagkapu Parancsnokságot vezető Hammond tábornok (Don S. Davis) és dr. Fraiser (Teryl Rothery), mindketten nagy kedvességet és együttérzést mutatnak Teal'c irányába. De O'Neill-lel érzi magát a legjobban.

Azt hiszem O'Neill-lel való viszonyát a kölcsönös tisztelet határozza meg. - mondja Judge - Az ezredes áll a legközelebb ahhoz, amilyen Teal'c vagy legalábbis amilyen volt, egy katona aki teljesíti a parancsokat, de nem mindig ért velük egyet. Azt hiszem azért érzi Teal'c. hogy O'Neillel van a legtöbb közös vonásuk, mert mind a ketten harcosok. Hasonló a helyzet Hammond tábornokkal is, ő mesterére, Bratacra emlékezteti. Egy bátor ember, aki csatákban harcolt, megjárt szoros helyzeteket és mindezt túlélte, hasonlóan Bratac-hoz és a bölcsességét és tudását is hasonlóan adja át a fiatal harcosoknak.

Daniellel való kapcsolata többé-kevésbé a kíváncsiságon alapul. Teal'cet lenyűgözik az emberek és gyakran csodálkozik azon, hogy mennyire szenvedélyes Daniel és időnként az érzelmei vezérlik. Noha Teal'c kezdi jobban megérteni az ellentétes nézeteket, de a legtöbb dolgot még mindig feketén-fehéren látja, valami vagy jó rossz vagy rossz. Az ő esetében nincs olyan , hogy nem foglal állást, nincs olyan, hogy ne tudna dönteni két dolog között. Teal'c érdekesnek találja, hogy Daniel képes életben maradni úgy, hogy pillanatnyi döntéseket hoz és bizonyos esetekben engedi, hogy a szíve vezesse. Teal'c még sohasem találkozott senkivel aki csak a szíve alapján hozna döntéseket, anélkül, hogy átgondolná a következményeket és talán Teal'c egy kicsit irigyli is ezért.

Ami Cartert és Teal'cet illeti, az ő kapcsolatuk lett még a legkevésbé kifejtve a sorozatban - folytatja a színész - Teal'cnek még sohasem volt női bajtársa és talán jó is ez a távolság a karaktereik között, mert Teal'c bizonytalan a tekintetben miként közelítse meg. Ezenkívül sosem ismert olyan nőt, aki a csatában is egyenrangú vele, így ehhez is hozzá kellett szoknia. Élvezem a jeleneteinket Amandával és remélem több interakció lesz a karaktereink között a következő sorozatban.

Nagyszerű ezzel a szereplőgárdával dolgozni. - teszi hozzá Judge - Azt hiszem bárki, aki Richard Dean Andersonnal készül egy sorozatban játszani, némileg izgatott lesz. Egyértelműen ő a világ egyik legnagyobb televíziós sztárja, így azt várnád el van telve magától vagy kihasználná a hatalmát, de szó sincs erről. Richard egy intelligens, hétköznapi alak és tulajdonképpen elég sok időt töltöttem vele a forgatás első szünetében. Michael Shanks és én a legjobb barátunk vagyunk, olyan mintha az öcsém lenne. Mindenki jól kijön egymással és ebbe a stáb is beletartozik. A forgatáson nagyon sokan golfoznak és a producerek elmennek golfozni a stábbal és a színészek is elmennek golfozni a stábbal. Nincsenek átléphetetlen határok, ami eléggé szokatlan és nagyon oldottá és együttműködővé teszi a munkakörnyezetet.

 A RAJONGÓK ARRA VANNAK

Csak a közelmúltban tapasztalta a színész, hogy mekkora hatása is van munkájának a sorozat rajongóira Teal'cként. Vancouverben (Brit Columbia) forgatunk és a 2. és 3. sorozat közötti szünetben visszamentem Los Angelesbe, és igazából ott tudatosult bennem, hogy mennyien is nézik a sorozatot. Egyik nap miközben vezettem a mellettem haladó autót vezető fiatal nő azt kiabálta: Teal'c! Teal'c! Igazából ez a kellemes rész. - mondja nevetve - Bárhová megyek úgy tűnik mindenki ismeri a sorozatot és a karakteremet, nagyon jólesik így felfedezni milyen sokan néznek minket és élvezik, amit csinálunk.

Judge Los Angelesben született és nőtt fel. Ősei Afrikából származnak ill. Cherokee indiánok, már nagyon kis korában tudta, hogy színész akar lenni. De reálisan is nézte a dolgokat és akart valamit amire támaszkodhat. Tulajdonképpen azért váltottam középiskolát egy bulizósból egy másikra, mert ott nagyobb volt az esély az atlétikai ösztöndíjra. - mondja. Telekommunikációt és filmezést tanult az Oregoni Egyetemen, futball ösztöndíjasként. Noha Judge komolyan gondolta a színészetet mégis tett egy rövid kitérőt a foci felé, és védőként háromszor játszott az All American Hula Kupáért végzősként.

Még Oregonban részt vett egy versenyen a helyi rádió reggeli műsorvezető helyéért. Szellemes monológjával el is nyerte az állást. Ez segített neki bekerülni a színészvilágba, de tanulmányokat is végzett a neves Howard Find Studio-ban Los Angelesben. Hivatásos színészként első szerepét 1990-ben kapta a Palimadár (Bird on a Wire) cím? filmben Mel Gibsonnal és Goldie Hawnnal, ahol Sikes rendőrt játszotta. További filmjei a Candence, House Party II, Little Fiels és Glory Years. Televízióban rendszeresen játszott a Sirens című sorozatban és feltűnt a The Fresh Prince of Bel-Air, Wiseguy, 21 Jump Street és a MacGyver című sorozatokban.

FÁRASZTÓ NEM NEVETNI...

A jeleneteim többsége Richarddal van - mondja a színész - és ő a forgatáson szereti megnevettetni az embereket. Persze ha látja, hogy már nevetsz, akkor grimaszol a felvétel alatt, különösen a közeli képeknél és ekkor véged. Egyszer egy jelenetet rengetegszer vettünk fel, de mégsem tudtam komoly maradni, így végül egy olyan felvételt használtak fel, ahol éppen kiegyezünk és én mosolygok. Még mindig mérges vagyok Richardra emiatt, de ez is része annak, ami olyan szórakoztatóvá teszi a Csillagkapu készítését. Szörnyű lenne a helyzet, ha Richard komisz lenne, de mottója Michael Greenburggel együtt [Anderson üzleti partnere és a sorozat co-executive producere] az élet túl rövid, érezzük jól magunkat.

Február 18-án Judge és színésztársai elkezdtek dolgozni a Csillagkapu SG-1 3. sorozatán és nincs is más hely, ahol a színész szívesebben lenne.Ez a szerep igazán jó időben jött nekem, színészként magabiztosabb vagyok, mint valaha a munkámmal és a képességeimmel kapcsolatban. - mondja Judge - Emlékszem, hogy beszélgettem Jay Avocone-nal (Kawalsky őrnagy) és Michael Shanksszel a bevezető rész első néhány forgatási napja után és megkérdeztem őket: Gondoljátok, hogy a nézők meg fogják érteni [mármint a szerepét]? Teal'ckel kapcsolatban annyi minden belül játszódik le, hogy a szemét és arcát kell figyelni, hogy megértsük mire gondol és mit érez. Mindketten azt mondták: Igen, meg fogják érteni és hála istennek, úgy látszik mindenki megértette.

Fordította. Kulcsár KatalinCímoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK