Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK2x14 Touchstone (Próbakő)

Írta:
Sam Egan 

Rendezte:
Brad Turner


Jelentést tesznek Hammondnak, hogy a Madronaról begyűjtött adatok elemzése azt mutatja, hogy az ottaniak képesek befolyásolni a bolygó időjárását. Ilyen eszköze a Goa'uldoknak sincs, a madronaiak technikailag fejletlenek, így valószínűleg idegenek vitték a bolygóra a berendezést. A helyiek próbakőnek nevezik a szerkezetet, a főpap elforgatja a koncentrikus gyűrűket és ezzel befolyásolja az időjárást a bolygó teljes felszínén. Még nem tudják milyen elven működik, ezért is akarnak visszamenni, hogy megvizsgálják a próbakövet.

Megérkezvén a bolygóra az eget sötét viharfelhők borítják és szinte folyamatosan villámlik. Daniel üdvözli Rohamet és La Moor hercegnőt. Kiderül, hogy eltűnt a próbakő, vissza kell kapniuk mert a próbakő védelme nélkül a bolygó hamarosan lakhatatlanná válik.

Azok akik ellopták a próbakövet ugyanolyan ruhát viseltek, mint az SG-1 és a fegyvereik is ugyanilyenek voltak, ráadásul ők is a csillagkapun keresztül távoztak. El akarják fogni őket, és bár ez nem szerezné vissza a próbakövet, de talán előcsalogatná az igazi bűnösöket. Viszont ha visszamehetnek a Földre akkor ott minden eszközük megvan, hogy megtalálják az igazi tetteseket. Végül Roham úgy dönt, hogy elengedi őket.

SGC - Jack tájékoztatja Hammondot és tudni akarja, hogy vajon átmehetett-e csapat a kapun a tábornok tudta nélkül. Hammond szerint ennek nincs semmi esélye.

O'Neill: "Táborok úr, ellenőriztethetem Carterrel a computert, hogy lássuk van-e jele, hogy valaki átosont a kapun... titokban, természetesen az ön háta mögött."
Hammond: "A csillagkapuval semmi sem történhet anélkül, hogy én ne tudnék róla. Arról is jelentést kapok, ha valaki tüsszent mellette."

De beleegyezik, hogy ellenőrizzék.

Sam nem talál semmit a próbakőről, de Daniel a meteorológiai csatornán felfedezi, hogy szokatlan viharokról adnak híreket, több folyó is kilépett a medréből - mintha valaki babrálna az időjárással. Bárki is hagyta a berendezést a Madronan, az ottani vizonyokra hangolta be, viszont aki idehozta a Földre az csak találomra tekergeti és nem tudja mit csinál.

Jack azt mondja nem is biztos, hogy a Földön van a próbakő, de Sam talált valamit. Három napja amikor az SG-2 visszatért a rendszer túltöltődött és nagyjából ekkor lopták el a próbakövet is. A legutóbbi ilyen energiakitörésnél a féregjárat átugrott az antarktiszi csillagkapura. Az SG-2 rendben visszatért, de közvetlenül utánuk valaki használta a másik csillagkaput, megpróbálva így elrejteni az energiakitörést. De vajon ki használhatta a másik kaput hisz az hivatalosan le van zárva.

Jack beszél Hammonddal, kiderül, hogy a csillagkapu program indításakor volt némi filozófiai vita a célját illetően - voltak akik biztosítani akarták, hogy bolygóközi diplomácia rovására is megszerezhessenek mindent, amit csak akarnak. Talán ők a felelősek a próbakő ellopásáért.

Sam mérései alapján Nevadába saccolja a próbakő helyét, és a 2. csillagkaput is odavitték. Valamint az SG csapatok által visszahozott dolgok is egy ottani bázisra kerülnek. Az SG-1 is ellátogat Nevadába.

Ott Reynolds őrnagy fogadja őket, meglehetősen lelkes, hogy találkozhat az SG-1 csapatával és Maybourne ezredeshez vezeti őket és útközben röviden elmondja melyik laborban mivel foglalkoznak.

Reynolds: "Ez pedig a biológiai labor."
O'Neill: "Itt tartják a kis zöld emberkéket?"
Reynolds: "Az 51-es körzetben nincsenek idegenek."
O'Neill Teal'chez: "Persze a jelenlevőt leszámítva."

Megjön Maybourne azt mondja nem tud semmit a próbakőről. Sőt az állítja, hogy a második csillagkaput is lezárva tartják amióta csak idehozták és még csak le sem tesztelték. De azért inkább személyesen is ellenőriznék. Maybourne egy hangárba vezeti őket, ahol becsomagolva fekszik a csillagkapu. Közelebbről megvizsgálva Sam észreveszi, hogy a kapu műanyagból van. Végül csak annyit sikerül megtudniuk Mayboure-tól, hogy a csillagkapu elszállítására civilek adtak utasítást.

Hammondnak sem sikerül semmit sem megtudnia a 2. csillagkapuról, de míg Nevadában voltak abbamaradt a kísérletezés a próbakővel - valószínűleg rájöttek, hogy a kísérletezéssel felhívják magukra a figyelmet. Samnek van egy ötlete hogyan találhatnák meg a másik csillagkaput. Elmennek a Madronara és azonnal visszafordulnak, de túlterhelik a féregjáratot és így a 2. kapun át térnek vissza. Ha egy szondát küldenek, akkor a műholdas helymeghatározás bemérné a csillagkapu helyét.

Jack és Daniel tér vissza a Madronara, ahol már hóvihar tombol. Sikerül visszaküldeni a szondát a másik kapun át, de túl sötét van, szinte semmit sem látni. Sam bekapcsolja a helyzetmeghatározót, de még mielőtt sikerrel járna a szondát szétlövik. Csak annyit sikerül megállapítani, hogy valahol Dél-Utahban van a kapu.

Hammond még egy lekötelezettjével próbál beszélni. Civil ruhában találkozik egy Whitlow nevű férfival. Hammond két dolgot akar tudni: kinél van a csillagkapu és az időjárásbefolyásoló gép. Whitlow azt mondja ha katonai ügy lenne akkor tudna róla, de itt civilekről van szó. Hammond rákérdez Dél-Utahra - Whitlow azt mondja, hogy nemrég a kezébe került egy igénylés az NID-nek kellett egy C5-ös, ami elég nagy repülőgép - akár egy csillagkaput is el lehet vele juttatni bárhová. Még annyit tud mondani, hogy a gép a Fekete Hegyektől délre szállt le.

Ez már elég információ ahhoz, hogy az SG-1 tudja az úticélt, a nem hivatalos kiránduláshoz. A hangárban 3 embert látnak, a negyedik egy teherautóban tárcsáz és aktiválja is a kapu közepén fekvő csillagkaput. A négy férfi átugrik a csillagkapun, de sikerül megakadályozniuk, hogy a táskát is magukkal vigyék, ami a próbakövet tartalmazza.

Visszaviszik a Madronara a próbakövet, Roham a helyére forgatja a gyűrűket, eláll a hóvihar és hamarosan helyreáll az időjárás a bolygón.

Hammondnak nem sikerült megtudnia kik ugrottak át a kapun és a nyomozást is kivették a kezéből. De legalább azt sikerült elérni, hogy újra elcsomagolják a csillagkaput, de most már egy állandó lezárt íriszt is hegesztenek rá és Hammond állíttat mellé megbízható őröket.

A kapu lezárásánál Maybourne is jelen van.
O'Neill: "Mi lesz az állásával, Maybourne?"
Maybourne: "Oh ne aggódjon, fura dolgok történnek magas helyeken."
O'Neill: "Mintha nem tudnám."
Maybourne: "Embereket áthelyeznek és tárgyakat is, van olyan is ami elvész, egy parancs az egész. Minden nap egy új nap."VÉGE


Az epizódok leírásait Kati készítette. Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK