Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK2x10 Bane (A nyolcadik csapás)

Írta:
Robert C. Cooper 

Rendezte:
David Warry-Smith


Egy nagyon fejlettnek látszó világba érkezik a csapat, de sehol senki. Valószínűleg nem a Goa'uldok tehetnek erről, mert ők nagyobb pusztítást végeztek volna. Hirtelen egy óriási rovar száll le Teal'c hátára, Jack le akarja lőni, de amint kibiztosítja a pisztolyt a zaj hallatán a rovar megcsípi Teal'cet, aki rögtön rosszul lesz. De nincs sok idejük az ápolására, mert az egyik épület mögül egész rajnyi rovar bukkan elő. Daniel tárcsáz, Jack és Sam pedig Teal'cet támogatja - irány a Föld. Amint átérnek a kapun lezáratják az íriszt, hallják amint a rovarok nekicsapódnak az írisznek.

Hammond: "Mik ezek?"
O'Neill: "Rovarok, uram. Nagy, randa rovarok."

Janet megvizsgálja Teal'c hátát, nagyon csúnya a szúrás környéke - valószínűleg elfertőződött. A Goa'uld lárva általában segíteni szokott, de most nem és Teal'c egyre rosszabbul érzi magát.

Janet tudatja a többiekkel mi a helyzet, valami vírusfertőzés lehet, mert lázzal és izomfájdalommal jár együtt. A vérmintában jelentős Teal'cétől idegen DNS-t talált, de annak megállapítására, hogy ez mit jelent nem vállalkozik. Sam felveti, hgoy a Pentagonban együtt dolgozott dr. Timothy Harlowval, aki zseniális genetikus és a hozzáférési engedélye is megvan. Hammond elintézi, hogy dr. Harlow még aznap megérkezzen. Dr. Harlow megvizsgál egy újabb vérmintát, de ott már nyoma sincs Teal'c DNS-ének, valami retrovírusról lehet szó. Úgy tűnik a rovar mérge átírja Teal'c génállományát, ráadásul mindez nagyon gyorsan történik, a Goa'uld lárva a jelen esetben csak fékezni tudja a betegség terjedését, visszafordítani nem.

Jack meglátogatja Teal'cet a betegágyánál, Teal'c elmondja, hogy érzett már nagy fájdalmakat, de ilyen betegséget még sosem, mintha valami mássá változna és ezt nem akarja.

Teal'c: "Nem akarok mássá változni, mint ami most vagyok O'Neill."
O'Neill: "Az orvosok majd rendbe hoznak."
Teal'c: "O'Neill... te a barátom vagy. Ha már nem marad több remény segíts majd meghalni."

Hammond tábornok hívatja O'Neillt, megmutatja neki a parancsot, amit Maybourne ezredes hozott - át kell neki adni Teal'cet.

Maybourne: "Ez a Bázis a frontvonalon van. A maguk feladata a felderítés, a miénk a kutatás és fejlesztés. Információforrásként Teal'c önöknek volt a leghasznosabb, most ugyanilyen hasznos lehet a mi számunkra is. Ez az organizmus egy biológiai fegyver."
O'Neill: "Teal'c megmentette a maga nyomorult életét mindenki máséval együtt. Ez semmit nem jelent magának?"
Maybourne: "Oh dehogynem. És szeretnék neki személyesen is köszönetet mondani."
O'Neill: "Tábornok, kérem engedélyezze, hogy péppé verjem ezt a pasast."

Sam számonkéri dr. Harlown, hogy csak ő érthesítette Maybourne-t. Timothy azzal védekezik, hogy ő csak a legjobb ellátást akarta nyújtani és a Bázis nem készült fel egy ilyen feladatra.

Teal'cet megbilincselve viszik a furgonhoz, Maybourne és Harlow beszélgetnek: Nem tudni mennyi ideje lehet még hátra Teal'cnek, attól függ, hogy milyen erős benne a Gao'uld lárva, de a gyógyszerek segíthetnek. Maybourne viszont azt mondja nem lesz szükség gyógyszerekre - azt akarja, hogy Teal'c átváltozzon. Teal'c elszakítja a láncot és áttöri a sofőrt elválasztó rácsot is.


SGC - Sam szerint érdemes lenne visszatérni a bolygóra, Jack emlékezteti, hogy a bolygó tele van randa, csípős rovarokkal. Jön Hammond tábornok, befutott egy vészjelzés a furgon sofőrjétől.


Újra a furgont látjuk félig lecsúszva az útról, odabent mindenki eszméletlenül fekszik. Teal'c kiveszi a Goa'uld lárvát a hasából, fog egy rádiót és beveszi magát az erdőbe.

SGC a gyengélkedőn.
Maybourne: "Annyi embert és kutyát akarok, amennyit csak ez a bázis adni képes 5 perccel ezelőttre."
O'Neill: "És nálam jelentkezzenek. Én vezetem a keresést."
Maybourne: "Csakhogy a felelősség az enyém."
O'Neill: "Oh, ne aggódjon Maybourne, magát is tartom felelősnek. De ezek a mi embereink, úgyhogy én irányítom őket. Ha nem tetszik mehet Hammondhoz."
Maybourne: "Megyek is... Ha egy tisztet megüt, hadbíróság elé kerül."
O'Neill: "Dehogy ütöm meg Maybourne, inkább lelövöm."

Maybourne távozik, Jack pedig azt tudakolja Harlowtól mi történt. Teal'c őrjöngeni kezdett és a lárvát is ő maga szedte ki. De miért - kérdezi Daniel.

O'Neill: "Azt mondta inkább meghal minthogy átváltozzon valami mássá."
Daniel: "Az öngyilkosságnak vannak könnyebb és gyorsabb módjai, még egy Jaffa számára is."

Dr. Harlow szerint nem fog meghalni, mert annak a rovarnak a mérge megváltoztatja a szervezetét, azzal, hogy kivette a lárvát elősegíti a változást.

A Goa'uld lárvát valami folyadékba rakták, jelenleg jól van, de nem tudni meddig. Janet megjegyzi, hogy bár többet tudna a Goa'uldok fiziológiájáról. Sam azon bosszankodik, hogy ő biztosan tud, mert Jolinar hátrahagyhatott erről is információkat, csak nem tudja előhívni őket. Addig is megpróbálnak olyan környezetet létrehozni, mint amilyen Teal'c "erszényében" volt.

Teal'c rádión jelentkezik, ne hagyják, hogy Maybourne kövesse, de nem hajlandó elárulni hol van.

Dr. Harlow azt mondja ha megtalálnák Teal'cet akkor segíthetnének rajta mert hozzáfér olyan kísérleti RNS gátlókhoz, amik a szimbióta segítségével meggyógyíthatnák teal'cet. De az ellenszer megtalálásáshoz szükség van a rovar mérgére. Sam tájékoztatja Hammond tábornokot a hallottakról. Jack elmondja, hogy nem találják Teal'cet, 30 km-t tett meg egy óra alatt és már Maybourne is odarendelte az embereit.

Eközben Teal'c eljut egy városba, ott néhány alak megállítja, hogy honnan szerezte a tetoválását. A Chulakon - mondja Teal'c - egy Orak késsel bemetszik a bőrt és olvadt aranyat csuragtnak bele és rettenetesen fáj. Továbbmeggy és egy lerobbant külvárosi épületben húzódik meg, már nagyon rosszul van.

SGC - Féregjárat nyílik, jön vissza az SG-1 és még mielőtt az írisz bezárulna egy óriásrovar is átröppen. Jack megsebesíti a rovar szárnyát, Sam pedig lefújja valamivel. Később megmutatják mit találtak a bolygón. Egy átváltozott testből tucatnyi új rovar lesz és az átváltozás utolsó fázisához sötét kell. A bolygó lakói valóban a Földről származott emberek lehettek, de egész civilizációjukat kiirtották a rovarok.

Sam számításokat végzett, a rovar hatványozódva szaporodik és ha úgy számolják, hogy egy emberből 10 rovar kel ki, akkor ez 6-8 hét alatt több milliónyi rovart jelent, és ezek ráadásul optimista számítások mivel nem ismert az inkubációs időszak.

Teal'c ujjai között már valami ragacsos anyag képződött. Hirtelen betoppan egy kislány. Ally azt mondja Teal'cnek, hogy nagyon rosszul néz ki. Teal'c először elküldi majd valami ennivalót kér tőle. Ally megosztja vele a csokiját és utánpótlást is hoz.

Ally: "Te Kimble vagy?"
Teal'c: "Mi az a Kimble?"
Ally: "Melyik bolygóról jöttél: Hát dr. Richard Kimble - a szökevény. Az érdekel nem köröznek-e, odalent rólad kérdezősködnek."
Teal'c: "Nem találhatnak meg."
Ally: "Mit tettél?"
Teal'c: "Nem tettem semmit."
Ally: "Amíg rád nem bizonyítják."
Teal'c: "El kell menned."
Ally:" Miért?"
Teal'c: "Mert veszélyes vagyok."
Ally: "Nem hiszem, nem bántanál."
Teal'c: "Honnan tudhatod?"
Ally: "Én azt megérzem. A fatertól örököltem. Ő zsaru volt, a szagáról felismerte azt aki sáros volt."
Teal'c: "Miért vagy itt velem?"
Ally: "Mert nincs jobb dolgom."
Teal'c: "Hogy-hogy nem jársz oktatási intézménybe?"
Ally: "Melyik bolygóról jöttél? Hahó! Nyáron senki nem jár suliba, csak a nagyon hülyék."
Teal'c: "És mi van azzal, aki megszült téged?"
Ally: "A muter? Egész nap gürcöl, hogy legyen mit ennem és fedél a fejem fölött... Az ülő vadat könnyen leterítik."
Teal'c: "Én nem vagyok vad."
Ally: "De ülsz vagy nem? Na gyere kelj föl. Elviszlek egy tuti helyre."

SGC - Az elnök visszavonta Maybourne parancsát, így ha a rendőrök megtalálják Teal'cet, akkor a Bázis kapja meg őt, de Maybourne is tovább keresheti. Dr. Harlow talál egy olyan szert, ami képes lelassítani az átváltozást a mintákban, ez ugyan nem lenne képes egy ember meggyógyítására, de a szimbiótával együtt Teal'cnél elég lehet. Azonban már nagyon kevés az idő, mert a szimbióta haldoklik.

Maybourne emberei eljutnak ahhoz a házhoz, ahol Teal'c rejtőzik, Allyt is megtalálják és Maybourne megpróbálja kikérdezni a kislányt, azonban Ally nem túl segítőkész.

Maybourne: "Keresünk valakit. Ennek a háznak a környékén látták, még mindig itt van. Segíthetnél nekünk. Magas férfi ..."
Ally: "Nem láttam itt senkit, de ha láttam volna sem kötnéd az orrodra."
Maybourne: "Na és miért?"
Ally: "Azért mert nem tetszik a szagod."

A Goa'uldnak már csak percei lehetnek hátra.
O'Neill: "Kár, hogy nem lehet feléleszteni olyan villamos nyavalyákkal, mint a Vészhelyzetben ... tudják, az olyan... Mi van?"
Carter: "Nem lehet ilyen egyszerű?"
dr. Fraiser: "Azzal megölnénk."
Carter: "Igyekeztünk a legapróbb részletekig leutánozni a Teal'c erszényében uralkodó természetes viszonyokat. Táplálék, hőmérséklet."
dr. Fraiser: "Csak az elektromos töltést nem."
Carter: "Pedig minden testet nagyon gyenge, de állandó elektromosság jár át és a Goa'uld talán igényli ezt."
dr. Fraiser: "Akkor valami gyenge áramforrásra van szükségünk."
O'Neill: "Mi van?"

Miután Maybourne-ék elmennek Ally visszamegy Teal'chez, akit már sűrű pókhálóhoz hasonló dolog takar be. Ally hívja a rendőröket, ha Teal'c nem mondja meg, hogy mit csináljon, nem akarhatja, hogy ez történjen vele.

Az elektromosság hatására javul a Goa'uld állapota. Csörög a telefon, Ally van a vonalban és Jackkel akar beszélni. Menjenek el Teal'cért, de jobban teszik ha sietnek.

Amikor odaérnek Teal'c már szinte teljesen be van "bábozódva".
Teal'c: "O'Neill."
O'Neill: "Igen én vagyok."
Teal'c: "Ölj meg!"
O'Neill: "Hmm... nem."
Teal'c: "Az átváltozást nem állíthatod meg."
O'Neill: "Nem hazudok neked, ramatyul nézel ki. De túl fogod élni, meggyógyítunk."

Teal'cet visszaviszik a Bázisra, visszarakják a Goa'uldot az "erszényébe". A Goa'uld jól érzi magát és a készítmény segítségével úgy látszik leállította az átalakulást és most már a Goa'uld egyedül is helyrehozza a keletkezett károkat.

Daniel: "Különös, a halálos ellenségünk mentette meg az életét."
O'Neill: "Hé, örüljünk, hogy visszakapta a kukacát."
Hammond: "Szóval csupa jó hír?"
Carter: "Reméljük."
Hammond: "Maybourne parancsára a rovart és minden kutatási anyagot át kell küldenünk az 51-es körzetbe."
O'Neill: "Kár, hogy nem lőttem le."
dr. Harlow: "Sajnos ennek nem tehetünk eleget, uram."
Hammond: "És miért?"
dr. Harlow: "Nos azért, mert amint Teal'c teljesen fölgyógyul a rovar áldozatul esik egy szerencsétlen laborbalesetnek, amiért teljes mértékben én leszek a felelős."

Teal'c teljesen meggyógyult és Daniellel együtt meglátogatja Allyt, aki éppen abban a házban játszik, ahol Teal'c rejtőzött.

Ally: "Nagyon jól nézel ki. Biztos nem mondhatod el mi történt, de az egész valami titkos James Bond akció, igaz?"
Teal'c: "Így igaz. De hálám jeléül hoztam egy új fegyvert. Nagyobb a hatótávolsága és a tűzereje."
Ally: "De baró! Hát ez óriási! Van időtök játszani?"
Daniel: "Hát ami azt illeti...
(Ally lespricceli Teal'cet és elszalad) Nem kellett volna megtöltenünk, igaz?"
Teal'c felrak egy napszemüveget és elővesz egy másik vízipuskát: "Akkor hogyan védené meg magát?"
(És lespricceli Danielt és Ally után ered).
Daniel: "Már értem."

Az epizódok leírásait Kati készítette. Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK