Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK2x03 Prisoners (Világok gyilkosa)

Írta:
Terry Curtis Fox 

Rendezte:
David Warry-Smith


Az első képen egy esőerdőt látunk és Daniel videózik.

O'Neill: "Na ebből elég, menjünk vissza. Mivel nem találtunk semmi világrengetőt ideje becsuknunk a boltot."
Daniel: "Hiszen alig érkeztünk meg, nem tudhatjuk mi várhat itt ránk.
O'Neill: "Fű és moha."

Daniel még próbálná meggyőzni Jacket, hogy maradjanak, de Sam azt mondja, hogy nem fogott semmilyen rádióadást és nem mért légszennyezést sem. Daniel még próbálna mondani valamit, de Jack nem hagyja szóhoz jutni. (a kezek :) A bolygó a légi felderítőké lesz, ők pedig indulnának vissza földre.

Ekkor feléjük rohan egy férfi és a segítségüket kéri, valami Taldort emleget, de az SG-1 nem nagyon érti, hogy miről beszél. Megpróbálnak segíteni neki és magukkal viszik. Egyszerre valami hangot hallunk, a menekülő férfi azt mondja itt a Taldor, hirtelen éles fény vetül rájuk felülről. A fény átviszi őket egy óriási üres terembe, ahol most már kékes fény világítja meg őket.

Egy férfi és egy női hang szól hozzájuk, de a hangok gazdáit nem láthatják. Tudatják velük, hogy mivel háborgatták az ősi földet és egy gyilkosnak (Roshur) segítettek, osztoznak a bűnében és ezért átküldi őket a Hadante börtönbolygóra, hogy ott töltsék további életüket.

Átzuhannak a kapun és Roshur elrohan. Mindenfelől börtönlakók közelednek és fütyülnek. A csillagkapu egy földalatti teremben van, ami óriási barlanghoz hasonlít és gyökerek vannak mindenfelé. A rabok még mindig közelednek, amikor Teal'c észrevesz két füstölgő lábmaradványt, valaki a kapu előtt állhatott, amikor az kinyílt és föloldódott a térörvényben. Egy börtönlakó hirtelen odaszalad felkapja a maradványokat és elfut vele. Sam követi és beszélni akar vele, de nem jár sikerrel és megtámadja egy nagydarad alak. A háttérből valaki rászól Vishnoorra és Sam rögtön szabad. Az idősebb nő Lineaként mutatkozik be, láthatóan tartanak tőle a börtön lakói, és kijelenti, hogy Sam a védelme alatt áll, ezt hallva szétoszlik a tömeg. Majd Linea is távozik az SG-1 magára marad.

O'Neill: "A helyzet adva van. Mi hiányzik?"
Daniel: "Egy tárcsázó nem ártana."
O'Neill: "Tegyük fel, hogy olyat nem találunk, akkor mi kell?"
Carter: "Energia, amivel feltölthetjük a csillagkaput."
Teal'c: "Akkor kézzel elforgathatjuk."
Carter: "Megtettük már."
O'Neill: "Szóval energiaforrást keresünk. Teal'c, morcosan menj előre."

Elindulnak, de újra kezdenek gyülekezni a rabok, Teal'cet elengedik, de Jack előtt elállják az utat.
O'Neill Teal'cre mutatva: "Mi vele vagyunk." És rögtön továbbengedik őket.

Daniel elmeséli, hogy ez olyan mint Botany Bay (Sydney kikötőjének régi neve), mert amikor az angolok gyarmatosították Ausztráliát büntetőtelepet csináltak belőle - bár ez itt egy egész börtönbolygó.

Teal'c: "Talán Taldor azt hiszi, hogy a csillagkapu egyirányú."
Carter: "Itt talán ez igaz is."

Kettéválik a csapat, Daniel és Teal'c körülnéznek a telepen, Jack és Sam pedig beszél Lineával. De még mielőtt elindulnának Jack azt tanácsolja Danielnek, hogy vegye le a szemüvegét, mert a gyengeség jeleit itt nem jó kimutatni.

Sam és Jack meg is találják Lineát, aki rákérdez, hogy ugye ők, nem a Taldor szigetállamából jöttek. Nem, a Földről és szeretnének lelépni innen.

Linea: "Hová mennétek? Mélyen a föld alatt vagyunk, ráadásul kezdem azt hinni, hogy a nagy kör egy teljesen ismeretlen világra vitt át minket, amelyen szinte minden élet kipusztult. Ez a nyilván több ezer éves építmény az egyetlen emlék. Ezért választotta a Taldor börtönnek, más hasznát nem vehették."
Carter: "Szóval a csillagkapu az egyetlen be és kijárat."
Linea: "Sokan azt hiszik, hogy amikor új rabok érkeznek a csillagakpun át, meglovagolhatják a hullámot és visszajuthatnak a másik oldalra."
O'Neill: "...Az igazság az, hogy meghalnak."
CArter: "Tudja az, amit maga az előbb hullámnak nevezett, valójában az a kapu megnyitásakor keletkező instabil örvény, bármi ami belekerül teljesen dezintegrálódik."
O'Neill: "Mi is találtunk egy pár füstölgő lábat a kapu előtt."
Linea: "Két eszköz van és csakis kettő az emberek irányítására: a félelem és a reménység. Ezen a világon a félelem állandó, és csak a szökés lehetőségébe vetett hit adja a reményt."
O'Neill: "Szóval ... reménységből ölik meg magukat?"
Linea: "Ha ők azt hiszik, így megszökhetnek, ki vagyok én, hogy ellentmondjak nekik?"
O'Neill: "Mi jobb módot is tudunk."
Linea: "És tőlem mi kéne?"
Carter: "Energia."
Linea: "Az energiának több formája van, nem minddel szolgálhatok."
O'Neill: "Pillanatnyilag egy kis elektromossággal is beérnénk."
Linea: "Akkor hasznára lehetünk egymásnak."

SGC - Visszeérkezik az SG-3, amelyet az SG-1 keresésére küldtek. Magukkal hozták az SG-1 fegyvereit és jeladóit, de magyarázatot nem kaptak, mindössze annyit, hogy bűnt követtek el és ezért börtönbe küldték őket. Hammond ezt már diplomáciai ügyként értékeli és szakértőket küld a helyzet megoldására.

Linea azt mondja, hogy szerinte tudást csak akkor lehet szerezni, ha adunk is. Majd elővesz egy üvegcsét, amiben az aktivátorai vannak. Majd egy gyökérgombolyaghoz lép és aktivátort cseppent rá. A gombolyag közepe zölden kezd fényleni, Sam kérdésére azt válaszolja Linea, hogy ez több, mint kémiai reakció. A folyadék átitatja a gyökér magját és a benti szerves anyag alapszintű (atomi) reakcióját indítja be, vagyis Sam szavaival élve szerves alapú hidegfúziót indít el.

Sam már el is kalandozna ennek a tudományos jelentősége felé, de Jack visszatereli a legfontosabb kérdéshez, hogy vajon be lehet-e indítani vele a kaput. Ez bizony lehetséges. Linea kételkedik, hisz a kombinációk száma milliárdokra rúg. Tudni szeretné, hogyan sikerült ezt megoldaniuk. Jack azt mondja, hogy ha ad energiát akkor magukkal viszik.

A következő képben Teal'c éppne a nyakánál fogva tart egy rabot.
Daniel: "Teal'c, szerintem elég lesz."
Teal'c: "Ha még egyszer megpróbálsz bántani engem vagy a barátaimat, véget ér a türelmem."
(Elengedi, éppen ekkor ér oda Sam és Jack.)
O'Neill: "Látom Teal'c, máris barátkozol."
Teal'c: "Semmit sem találtunk."
Daniel: "Bár abban biztos vagyok, hogy ez a barlang egy 1500 éves mesterséges fogadócsarnok, tehát a mi civilizációnkkal majdnem egyidős...
(Jack kérdőn néz rá) ennek persze a jelen helyzetben nem vesszük hasznát."

Jack és Sam elmondja, hogy ők viszont megtalálták amit kerestek, Linea ad energiát, ha magukkal viszik. Daniel megjegyzi, hogy megtehetik-e ezt, hisz azt sem tudják miért került ide Linea.

Carter: "Mi miért kerültünk ide?"
O'Neill: "Mert a fűre léptünk."

Teal'c megjegyzi, hogy Linea valami módon kivívta a többi rab tiszteletét, Daniel szerint inkább félnek tőle. Jack szóvá teszi, hogy ezek szerint Daniel még sohasem volt börtönben, ő viszont már volt és Linea csak azt tette, amit a túlélésért meg kellett tennie és ők is ezt fogják tenni. Sam elmondja, hogy itt két teljesen idegen berendezést kell összekapcsolniuk, nem pedig csak drótokat összekötniük.. A jeladók nélkül nem tudnak visszatérni a Földre,mert az írisz zárva lesz, mivel Daniel ismeri a legtöbb címet kezdje el kigondolni, hogy hová menjenek.

Aktiválódik a kapu, a rabok körülötte gyűlekeznek és valami vályúféleséget készítenek elő. A kapun valami ételnek nehezen nevezhető dolog jön át. Vishnoor legelőször Lineának ad az ételből, majd ő maga következik és azután a többiek. Utolsóként az SG-1 is megközelíti a kétes kinézetű dolgot és tesznek egy próbát vele.

SGC - Visszetér a Taldorról a küldöttség, Kovacek őrnagy elmondja, hogy az SG-1 megsértette a törvényt a P3X775-ön, és talán ebbe bele kell törődni, a Taldor ítélethozó szerve ugyani a zéró-tolerancia elvét vallja. Nincs fellebbezés és csak egyféle büntetés, az életfogytiglan létezik szinte minden vétségre. Nem túl igazságos, de a bolygón elenyésző a bűnözés. Az erőszak nem lehet megoldás, mivel technikailag sokkal fejlettebbek náliunk, és csak egy ellenséget szereznénk. Az SG-3 vezetője felajánlja, hogy ismét elmennek a Taldorra, Hammond azonban úgy dönt, hogy az SG-3 terv szerinti bolygóra, a P2A509-re megy, Kovacek pedig térjen vissza a Taldorra és mondja meg, hogy nem adjuk fel, de aztán Hammond tábornok inkább úgy határoz, hogy inkább ő maga mondja ezt meg :)

Sam megkeresi Lineát, hogy megkérdezze miért van itt. Linea azt válaszolja, hogy egy kísérlete tragikus következményekkel járt és több ezren meghaltak. Egy járvány tört ki , Linea felajánlotta a segítségét, de a gyógyszere még inkább felgyorsította a járvány terjedését.
Carter: "Magát okolták?"
Linea: "Igen."
Carter: "Nem lep meg, mi sem ezt érdemeltük."
Linea: "Ne hidd, hogy ártatlan vagyok."

Linea elfogadja az ajánlatot, mert az SG-1 ideérkezése felborította az erőegyensúlyt és csak idő kérdése, hogy Vishnoorék kihívják őket és ha veszítenek nem kapnak több lehetőséget.

SGC - Hammond már útra kész, de sietniük kell mert mint Kovacek mondja a Taldor szerint a pontosság a civilizáltság jele. Megérkezésük után majd a tanácsterembe transzportálják őket és talán hajlandóak lesznek megmutatkozni a taldoriak. Arrogánsak, szűk látókörűek, de valamiért szeretnének kapcsolatba lépni a Földdel. Indulhat a diplomáciai küldöttség, Hammond és Kovacek közvetlenül az eseményhorizont előtt áll.

Hammond: "Hát akkor gyerünk."
Kovacek: "Mivel ez lesz ez első útja, uram, egy jó tanács. Fújja ki a levegőt, mielőtt átlép az esemény horizonton, a túloldalra érve az ember ösztönösen nagy lélegzetet vesz. És még ..."
Hammond: "Boldogulni fogok ... Biztos, hogy jó címet tárcsáztak?"
Kovacek: "Igen, uram"
Hammond: "Mit meg nem teszek az embereimért." :)

Az SG-1 éppen azt próbálja eldönteni, hogy hová is menjenek, amikor ismét aktiválódik a kapu. A rabok egy része úgy helyezkedik, hogy elérje őket a "hullám". Daniel megpróbálja lebeszélni őket, de félrelökik. A rabok eltűnnek az örvényben és egy újabb rab érkezik. Vishnoor Daniel beavatkozását kihívásnak veszi és azon nyomban elfogadja. Daniel számon kéri Lineától, hogy miért engedi, hogy e többiek eldobják az életüket.

Linea: "Az ő életük, ez egy olyan szabály, amit még én sem szeghetek meg."

Linea a háttérbe vonul, Danielre rátámad Vishnoor, Jackre pedig három másik rab. Sam Linea segítségét kéri. Daniel már fuldoklik, amikor Linea a tenyerén lévő kör alakú valamivel a földre küldi Vishnoort. Megérkezik Teal'c és segít Jacknek kiszabadulni. Sam Danielhez siet, életben van, de alig.

Eközben Hammond és Kovacek próbálja meggyőzni a taldoriakat, hogy engedjék el az SG-1-et, de sikertelenül.

Linea Daniel szájába csöppent valamit, hogy magához térjen. Mint kiderül Daniel nyerte meg a küzdelemt. Majd Linea a frissen érkezett vak rabhoz megy és az ő szemébe is csöppent valamit, ami ugyan nagyon fájdalmas, de visszaadja a látását. Amikor a férfi meglátja Lineát szörnyen megrémül és elmenekül.

Daniel magához tér.
Daniel: "Mi történt."
O'Neill: "Hát ami azt illeti, kiütéssel győzőtt."
Daniel: "Pedig én úgy emlékszem nem álltam valami jól."
Carter: "Igen, de valahogy mégis győzött."
Daniel: "P2A509"
(Sam kérdőn néz össze Jackkel)
O'Neill: "Ez egy kis agykárosodást jelent?"
Daniel: "Nem, a CSK-3 készült a P3A509-re, a tábornok mondta az eligazításon. Mi is odamegyünk és a CSK-3 jeladóival jutunk haza."
O'Neill: "És ez éppen most jutott eszébe?"
Daniel: "Nem, amikor még fuldokoltam."

Mivel az élelem mindig ugyanakkor érkezik, amíg a többiek esznek ők feltöltik a kaput, kézzel tárcsáznak és már mehetnek is. A következő alkalommal már Danielnek kell élelmet osztania, először ismét Linea kap, majd az SG-1 és végül a többi rab. Amint eloszlik a tömeg hozzálátnak az előkészületekhez: gyökereket tekernek a csillagkapura, Linea aktivátort csöpögtet rá és ezután tárcsázzák a címet. A kapu aktiválódása után átlépnek rajta, ekkor más rabok is észreveszi, hogy szöknek, de csak a Linea által meggyógyítottnak sikerül követnie őket, mielőtt szétesne a féregjárat.

SGC - Hammond csodálkozva fogadja az SG-1-et, nem nagyon érti hogyan szöktek meg. Elmondják neki, hogy a P2A509 felé kerültek és az SG-3 egyik jeladójával jöttek vissza. De Linea segítsége nélkül nem lehetnének itt.

Jack éppen beszámol Hammond tábornoknak a történtekről, amikor az SG-3 behozza azt a volt rabot, aki követte őket a csillagkapun keresztül. Ő elmondja, hogy az első ember, akit látott a világok gyilkosa volt. A szigetállamok hadban álltak, Linea pedig teremtett egy járványt, amit ő nem kaphatott el, mire elfogták, alig maradt élő ember.

Sam eközben a számítógépen mindenfélét megmutat Lineának, beszélnek neki a csillagkapuról is, ami láthatólag nagyon érdekli Lineát. A tenyerén lévő kör alakú eszköz hatására Sam és a laboráns elájul, Linea pedig a csillagkapu kódokat futtatja végig a gépen.

Riadó a bázison, engedély nélküli csillagkapu aktiválás. Az ajtókat lezárták és a tárcsázást sem tudják leállítani. Bejön Sam és a technikus az irányítóba, elmondják, hogy mikorra magukhoz tértek Liena eltűnt.

A bázis önmegsemmisítést leállító programja nem reagál és nem fogadja el a kódokat. Látják, amint Linea a kapuhoz sétál és átlép rajta. Linea átprogramozta a computert, minden koordinátát kiszedett belőle. Az önmegsemmisítésig letelik a visszaszámlálás, de nem történi semmi, ill. az egész rendszer összeomlik, minden leáll.

A képernyőn a következő szöveg jelenik meg:
"Köszönöm a kedvességeteket. Az adósságomat leróttam."

Írta: Platschu
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK