Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK7x14 Fallout (Végveszély)

Írta:
Corin Nemec 
Joseph Mallozzi 
Paul Mullie 

Rendezte:
Martin Wood


Epizódismertető

Ajánlott előtte megtekinteni a 7x02 Homecoming / Hazatérés c. részt ill. elolvasni az ismertetőjét.
Jonas Quinn érkezik a Parancsnokságra aggasztó hírekkel. Tanos, a bolygóját egykor leigázó goa'uld, aki egykor létrehozta a naquadriát egy olyan folyamatot indított el, ami a naquadát évezredek óta folyamatosan naquadriává változtatja. Jelenleg is zajlik a jelenség és hamarosan elér egy olyan szintet, ami a naquadria instabilitása miatt a bolygó pusztulását okozhatja.
Immár a Kelownán Sam Carter segédletével dolgozik Jonas és segédje, Kyana, aki feltűnően csinos lány.
A Parancsnokságra megérkeznek a Langara (ez a bolygó új neve) vagyis az ott található 3 nagy állam képviselői. A képviselőket meglepi, hogy a földiek egy lehetséges utat kínálnak nekik: a bolygó evakuálását. Mint kiderül, Tirania és Andari képviselője nincs tisztában vele, hogy a bolygó el fog pusztulni, ezért Daniel elég határozottan felnyitja a szemüket.
Sam a kutakodása nyomán rájön, hogy nem éppen évezredekkel ezelőtt indult el a folyamat. A Kelowna alatt található naquada készletek átalakulásához megfelelő katalizátorral pár év is elég. A tanakodást egy földrengés zavarja meg.
Carter tájékoztatja Hammondot. A földrengés oka egy kisebb naquadria telér felrobbanása volt.
A képviselők az evakuálásra egy lakatlan bolygót szeretnének, de mivel ott nincs semmi infrastruktúra, ezért nem lehetséges egy nagyobb menekült csoport ellátása. A tárgyalások lassan de biztosan a személyes és történelmi nézeteltéréseken való vitába torkollanak. Daniel azonban egész jól uralja a helyzetet.
Sam és Jonas visszatér, rossz hírekkel: Tanos annak idején sikeresen létrehozott egy adag naquadriát, de csak egy keveset, ezt kibányászták a kelownaiak és megcsinálták a bombát. A kísérleti robbanás pedig a többi naquada készlet átalakulását is beindította, ami a jelenlegi problémához vezetett. Ezt hallva Tirania és Andari képviselője teljesen kiakad, a tárgyalások ideiglenes berekesztését akarják...stb... stb... mindez alatt a bolygó a pusztulás szélén, nem rossz. Jack és Teal'c ekkor unja meg a diplomatáskodást és lelépnek, Daniel egyedül marad a képviselőkkel.
Sam rájön, hogy a naquadria átalakulását ha visszafordítani nem is, de leállítani képesek lehetnének, ha egy törésvonal mentén a naquada és a naquadria készleteket elválasztják egymástól. A kérdés az: HOGYAN? Jonas ekkor megmutatja Samnek azt a szuperfúrógépet, amit az elmúlt évben építettek. Tok'ra alagútnövesztő kristályokkal a gép képes lejutni kellő mélységig, hogy elhelyezzenek egy bombát. Kyana aggódik, hogy a földieknek hátsó szándékaik vannak, de Jonas megnyugtatja, majd megcsókolja, sejthető volt, hogy nem pusztán munka kapcsolat van köztük.
Sam csodálkozik, hogy milyen fejlett a gép, persze Jonas műve, hisz a Parancsnokságon tanultakat is felhasználta és ami azt illeti, Kyana is tett pár fejlesztést.
Kyana a laborba visszatérve elővesz egy dobozkát, belőle pedig egy injekciót, amivel bead magának vmit... itt vmi bűzlik.
Teal'c tér vissza a Parancsnokságra a Tok'ra kristályokkal. Hammond örömmel újságolja, hogy a képviselők az egyik evakuálásra kiszemelt bolygót tekintik meg.
Sam goa'uld fejlesztést talál a fúrón, aminek semmi keresni valója nem lenne ott. Az érintett rendszert Kyana tervezte...
Kyanát elfogják, és szembesítik. Rögvest színt vall. Az injekciónak hála nem fedezték fel a jelenlétét. Anúbisz támadása után érkezett, hogy megtudja, miért érdekelte annyira Anúbiszt ez a bolygó. Tehát Baalnak dolgozik. Jonas számára az a legrosszabb hír, hogy kezdetektől fogva a goa'ulddal dolgozott. A goa'uld közli velük, hogy kénytelenek lesznek igénybe venni a további segítségét, különben nem jutnak semmire, de nem hallgatnak rá.
A tesztek során kiderül, hogy a goa'uldnak van igaza. Nélküle nincs semmi esélyük. Hammond és Daniel tájékoztatja a képviselőket az új fejleményekről, akik nagy nehezen beletörődnek, hogy szükség van a goa'uld segítségére.
Kyanát kihozzák a cellából. A fúróval Teal'c, Jonas és Sam utazik, no meg a goa'uld.
A kelownai képviselő rossz hírt hoz: Baal üzenetet küldött Kyanának, de választ nem kapott, ezért lehetséges, hogy Baal idejöhet. De ez most a legkisebb probléma, tovább folytatják az áttelepítés tervezését
A fúró halad lefelé, a bizalmatlanságot harapni lehetne a levegőben. Jonasnak a legkellemetlenebb. Hirtelen nőni kezd a külső hőmérséklet, mivel egy magma folyáson haladnak át.
Daniel nem halad vmi jól a tárgyalosokon, ezért Jack felajánlja a segítségét.
A fúró épsége veszélybe kerül, a goa'uld visszafordulna, de Sam nem adja fel, és végül átjutnak a magmafolyáson.
A tárgyaláson a nagy szócsaták közepette Jack közli a képviselőkel, hogy nekik végük, nem akarják kitenni a befogadókat (akik a menekülteket fogadnák) ilyen nagy szemétkedésnek (hehe). Hammond is jóváhagyja Jack véleményét, ami bizony nagy döbbenetet okoz a képviselők közt.
A fúró bedöglik és egy km-rel a cél előtt megáll. Egyetlen esélyük, ha a kristályokkal alagutat növesztenek és vki lemászik a bombával. A goa'uld vállalja a feladatot, egyedül ő élheti túl. Mellesleg megemlíti, hogy még nem szólt Baalnak a naquadriáról. Ugyanis magának akarja. Nagy nehezen célba ér és elhelyezi a bombát. Ekkor a fúrón esni kezd az energia. Kyana már nem bír visszamászni, Sam nem akarja itt hagyni. De ha az energia 50% alá esik, akkor végük. Jonas veszi kezébe a rádiót és kerek perec megmondja a goa'uldnak, hogy csipkedje magát, mert nem fogják itt hagyni. Így hát Kyana nekiáll mászni.
A felszínen kétségbeesetten várnak, már rég vissza kellett volna érniük.
A fúrón az energia lassan eléri az 50%-ot. Kénytelenek megkezdeni az emelkedést, ám épp időben megérkezik Kyana is. Nyomás hát fölfelé!
A Parancsnokságra üzenet érkezik Kelownáról: szeizmikus mozgást érzékeltek a megadott koordinátákról, tehát sikerrel jártak. A fúrógépről azonban még semmi hír.
A tartalék energia lassan elfogy, ám épp időben eljutnak a felszínre.
Az indítócsarnokban Jonas és Kyana búcsúzik. A szimbióta halott, feláldozta a saját életét Kyanáért, aki az egészre úgy emlékszik, mint vmi álomra.
Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK