Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK7x05 Revisions (Javítások)

Írta:
Joseph Mallozzi 
Paul Mullie 

Rendezte:
Martin Wood


Epizódismertető

A MALP egy mérgező és kihalt bolygóról küld képeket. Sam a Parancsnokságról irányítva egyfajta erőtéren átküldi a szondát, s egy élettel teli normális környezetre bukkan. A CSK-1 elmegy felfedezni ezt a helyet, többek közt annak reményében, hogy az erőtér technológiáját megszerezhetik.
Védőruhában menetelnek a kupoláig, majd az erőtrén átmenve megérkeznek a MALP-hoz. A légkör normális. Hamarosan egy kisfiúval, Nevinnel is összeakadnak, aki elvezeti őket a városba.
Egész pofás kis településre érkeznek. Feltűnő, hogy minden ember halántékán ott van egy kis implantátum. A csapat a tanács elé járul. Megtudják, hogy a mérgező bolygó elől a számítógép (link) irányította kupola az egyetlen menedékük már több mint 400 éve. A link révén mindent megkapnak, amit csak akarnak (akár emlékeket is). Amúgy a csillagkapu eredeti szerepét nem ismerték egész idáig.
Daniel a könyvtárat, míg Sam a linket indul felfedezni egy helyi házaspár (Pallan és Evalla) közreműködésével. Jack és Teal’c marad Nevinnel és apjával, Kendrickkel. A fiú a CSK-1 megjelenése miatt máris felfedező akar lenni.
Sam Pallan segítségével azon fáradozik, hogy letöltsék a kupola terveit a linkből.
Felmerül, hogy a CSK-1 vhogy viszonozhatná a helyiek segítségét. Úgy döntenek, felajánlják az átköltöztetésüket egy normális világba. Ezt közlik Kendrickkel, aki élne a lehetőséggel fia érdekében. A tanács már nem így gondolkodik, nem kérnek a költözésből. Érdekes, hogy a 4 tagú testület női tagja hiányzik (az első beszélgetés alkalmával még jelen volt). Sam rákérdez erre, de azt a választ kapja, hogy évek óta 3 tagú a tanács.
Daniel tovább kutakodik a könyvtárban, s egyszer csak Evalla szó nélkül feláll és elmegy. Dr. Jackson követi egész egy épületaljig, ami puszta hologram, ez a kupola széle. Rajta kívül vannak a mérgező területek, amik a biztos halált jelentik Evalla számára.
Sam észreveszi, hogy a link energiája az érkezésük óta jelentősen változott. Pallan megtekinti az adatokat, de a számítógép szerint a változás a normális értékek közt van és ő maga is így emlékszik vissza. Carter szerint a rendszer hibás, de ezt aztán mesélheti Pallannak.
Jack és Teal’c visszatér a MALP-hoz, hogy üzenjenek a Parancsnokságra, de az nincs a helyén.
Sam értesül Evalla eltűnéséről és megemlíti Pallannak, de a férfi nem tudja miről beszél, hisz soha nem is volt nős és nem ismer semmilyen Evallát.
A városba visszatérve a védőruháikért akarnak menni (Kendrick és Nevin otthonába), de Nevin egy másik házhoz vezeti őket, persze a ruhák ott vannak. Szóval a gond az, hogy ez nem az a ház, ahol eredetileg éjszakáztak és a furcsa ebben, hogy ez csak Jack és Teal’c számára nyílvánvaló. Amúgy Nevin soha nem felfedező akart lenni, hanem kertész, s az apja sem akar költözni és soha nem is akart. Jack már látja, hogy a link befolyásolja őket. Mondja nekik, hogy vegyék le az implantokat, de az elmondásuk szerint azonnali halált okozhat. Ezt viszont korábban nem is tudták…
A CSK-1 megbeszélést tart. Sam számításai szerint a link energiája olyan mértékben csökkent az utóbbi időben, hogy az előbb-utóbb a kupola megszűnéséhez fog vezetni a közösség pusztulásával egyetemben. A link a közösség védelme érdekében befolyásolja a gondolataikat. Az egyetlen esély a link átprogramozása, így kiiktatják a tudatbefolyásoló hatását. Ehhez azonban Pallan segítsége is kell, az pedig már keményebb dió.
Sam felkeresi Pallant, próbálja meggyőzni, de nem megy semmire. Betoppan Daniel és ismerteti felfedezését. A könyvtárban talált egy dokumentumot, ami tartalmaz minden adatot a településről. Ezt a település ügyvédei hagytak hátra évszázadokkal ezelőtt, ők voltak az utolsók, akik csatlakoztak a linkre, de előtte még PAPÍRON rögzítettek egy csomó mindent. A dokumentum szerint a település kezdetben 100 ezernél is több lakost számlált (most azonban pár ezer fős a város). Ez arra utal, hogy a link a közösség érdekében nem csak az emberek tudatát befolyásolja, de egyéneket is feláldoz. Erre pedig azért van szükség, mert a folyamatos energiaveszteséget a link a kupola alapterületének csökkentésével kompenzálja. Az így csökkenő élettér pedig nem elegendő mindenkinek. Pallan azonban nem hajlandó levenni az implantátumot, mert fél, hogy meghal. A hosszas győzködés végül sikerrel jár. Pallan azonnal nekilát az átprogramozásnak.
Közben a CSK-1 maradék 2 tagjára új veszély leselkedik. A link módosítja a lakosság tudatát, hogy kapják el a betolakodókat és rakjanak a fejükre implantokat. Az egész közösség sarokba szorítja Jacket és Teal’cet, Pallan az utolsóelőtti pillanatban törli az emberek emlékezetéből a CSK-1-ről meglévő emlékeket. Így az implantokat épp átnyújtó Kendrick (és persze a többiek) már nem is érti mi ez az egész és ki is a 2 idegen.
Újabb happy end, a CSK-1 még abajgatja egy kicsit a költözőket. Pallan az egyetlen, aki tud arról, hogy egy szerette meghalt (igaz nem emlékszik rá), ezért arra kéri Samet, hogy meséljen róla.

Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK