Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK6x12 Unnatural Selection (Természetellenes kiválasztódás)

Írta:
Jeffrey F. King 
Robert C. Cooper 
Brad Wright 

Rendezte:
Andy Mikita


Epizódismertető

Az epizód a Prométheusz folytatása.
Thor a CSK-1 segítségét kéri, bolygóját lerohanták a replikátorok. Jack nem nagyon érti, hisz az új hajójuk sehol nincs az asgardokéihoz képest és még nem is készült el. Persze épp ez az előnye is, hisz a replikátorok finnyásak, nem érdeklik őket a kezdetleges technológiák. Thor elmeséli, hogy is történt a támadás:
Reese (lásd: 5x19 Menace / Fenyegetés c. rész) tanulmányozása során rábukkantak egy parancssor töredékre (asszem ez a neve), ami ennyi: „Gyertek elő!”. Reese által ezt a jelet elég erősen tudták sugározni ahhoz, hogy a replikátorok a forrásához menjenek. És itt állítottak csapdát az asgardok, elhelyeztek egy időtorzítót, ami az időt 10 a negyediken-szeresére lassítja, így ami a repliknek egy nap, az nekünk 1 év lesz vagyis az idő fogságába esnek és lesz bőven idő megoldást találni a problémára. Az időtorzítót időzítették (mint egy bombát) és egy szupererős fémmel megerősített bunkerbe rejtették. Aztán az összes asgard elhagyta a bolygót (az egyik asgard szülőbolygóról van szó), mert sajnos ehhez egy bolygót fel kellett áldozni. Jelenleg az elmenekült asgardok a hajóikon várják a végkifejletet. DE az asgardok számításába hiba esett, a repliknek még időben sikerült átrágniuk magukat a bunkeren és elérték az időtorzítót. Sajnos nem csak leállították azt, de meg is fordították a hatását és így 10 a negyediken-szeresére gyorsították az időt. Így komoly veszélyt jelentenek a megmaradt asgardokra és majd a Földre is, de nem a technikánk miatt, a nyersanyagaink kellenek nekik.
Itt jön a képbe a CSK-1, nekik kéne visszaállítani az időtorzítót. Jack nem akarja elsietni a dolgot, de Thor olyan kedves, hogy már vissza is vitte a Földhöz őket és a Parancsnokságról már fel is transzportált egy rakás fegyvert meg kaját az útra és már be is léptek a hiperűrbe, hogy mielőbb odaérjenek a bolygóhoz. A hajó fölösleges legénységét (egy újságírónő, egy hulla, 2 katona és 3 NID ügynök) természetesen visszasugározták a Parancsnokságra. Jack így csak holokivetítéssel tudja megbeszélni a dolgot Hammonddal. A Földre leső leendő veszély miatt az elnök is simán áldását adja az akcióra. Ja, és nevet adtak a hajónak is, Jack Enterprise-nak akarta nevezni, de végül mégis Prométheusz lett.
Thor ad egy időzítőt, amit majd rá kell kapcsolniuk a torzítóra. Hamar fény derül egy nagy problémára, Thor nem gondolt hűtőre, a kaja egy része könnyen megromolhat, így pl. a sok fagyi, aminek a megmentését Jonas és Tilk már megkezdte, hamarosan Jack is csatlakozik hozzájuk. Thor búcsúzik, már közelednek a bolygóhoz, az asgard hajó nem mehet, hisz kész svédasztal a replikátorok számára.
A Prométheusz megérkezik a bolygóhoz, és találkozik is az első replikátorhajóval, nincs gond, tényleg nem érdekli őket a Prométheusz.
A bolygó felszínén némi meglepetés éri a csapatot, egy épület van a bolygón és körötte homokos pusztaság. Aztán jobban megnézik ezt a pusztaságot, a homok alatt összefüggő replikátorblokkokat találnak, valszeg az egész felszínt ez borítja. Sam azzal magyarázza, hogy feléltek mindent, ezért - hogy ne pazarolják az energiát – így pihennek.
Behatolnak az épületbe. Meglelik az időtorzítót. Ekkor az egyik helyiségből egy fiatal férfi jön elő (fémes ruhájából a tapasztaltabb rajongók már most levágják, hogy ő is replikátor), őt még egy kisebb csoport követi. Kérdőre vonják a CSK-1-et, Sam közben tájékoztatja, O’Neillt, hogy sokáig kellene itt dolgoznia. Persze Jackék még mindig nem értik mit keresnek itt ezek az emberek. Az egyikük lelövi a poént, elmondja, hogy ők is replikátorok. Nem kell kétszer mondani, az egész CSK-1 átmegy Ramboba és osztja az áldást. Hiába, ezeket az újgenerációsokat nem fogja golyó. Az elöljárójuk felszólítja a csapatot, dobják el a fegyvereket, és ekkor még előbújik pár eredeti bogár is, úgy mond nyomatékosítás miatt. Ezt sem kell kétszer mondani, földieink értenek a szép szóból. Rövid vita kezdődik, a replikátorok puszta evolúciónak (természetes kiválasztódás) tekintik a felülkerekedésüket más fajokon, persze ezt O’Neillék nem így látják, hangot is adnak véleményüknek. Erre a főreplikátor közli a tényt: az emberek sem cselekednek másként. Mint felsőbbrendűeknek a repliknek eljön az ideje, hogy leigázzák a galaxisokat, amint kellően sokan lesznek. Nem árt tudni, emberi külsőjükkel nem az emberekre akarnak hasonlítani, hanem Reese-re. Erre a főreplikátornak eszébe jut vmi, elfelejtett bemutatkozni, ő az Első és már nyújtja is kezét Jacknek, aki kétkedve bár, de kezet ráz vele, pontosabban az Első szorítja meg szegény Jacket, de nagyon, közben a másik kezével szó szerint belenyúl a fejébe.
Jack a Parancsnokságon van az elsővel, de ez csak a látszat, a saját elméjében vannak. Pechére a replikátor nyitott könyvként olvas az emlékeiben és kénye-kedvére hánytorgatja fel a legrosszabbakat (így fia halálát). Megzsarolja az ezredest, mindent tudni akar a korábbi összes küldetéséről és ha nem lesz segítségére, akkor mindig feleleveníti a fia halálát. Aztán Jack hirtelen felébred, a Prométheuszon találja magát a többiekkel, akik hasonló megpróbáltatást éltek át. Első tervük egy kamikaze akció, túlterhelik a hiperhajtóművet, előidézve egy robbanást és elpusztítva minél több replikátort. Sam összefut a hajtóműnél a sráccal, aki az első meglepi volt a bolygón. Ő az Ötödik, egymaga hozta ide a csapatot, hogy jobban érezzék magukat. Eltántorítja őket a hajó felrobbantásától, mert az csak energiát adna a testvéreinek. Sam már látja, hogy ő nem olyan, mint a testvérei, sokkal emberibb. Az Első vacsira invitálja a CSK-1-et, a kajájukat a hajóról nyúlták le és vitték át az épületbe.
Benn egész pofás kis asztalon (replikátorblokkokból van) tálalták a fogásokat (jó vendéglátó módjára legalább kicsomagolhatták volna őket). Az Első bemutatja kis családját, összesen hatan vannak (3 férfi, 3 nő). A CSK-1 nem nagyon akar csemegézni, még a bogarak láttán sem, pedig vendéglátóik erősen ragaszkodnak hozzá. Végül Ötödik böki ki, hogy evés (energiapótlás) nélkül legyengülnek és így nem tudnak bemászni az agyukba. Ötödiket amúgy selejtként kezelik, mert őt nem hajtja a legfőbb cél (a sokszorozódás). Sam felajánlja magát Ötödiknek (mármint, hogy bemásszon az agyába), aki testvérei biztatására él a lehetőséggel. Sam megdöbbenve veszi észre, hogy nem a saját tudatában vannak, hanem Ötödik tudatalattijában, ahol egyedül lehetnek testvérei figyelő szeme nélkül. Carternek sikerül meggyőznie a fiút, hogy segítsen nekik, visszájára kell állítania az időtorzítót, aztán eljöhet a CSK-1-gyel.
A csapat magához tér, Ötödik már el is végezte a szükséges beállításokat a torzítón. Már csak az időzítőt kell beállítani, DE a Prométheuszhoz kell kb. 2 perc amíg kiérnek és kb. még 2 amíg beindítják a hajtóművet (Jonas és Tilk már rohan is a hajóhoz), ezért 5 percre kéne állítani, ha viszont Ötödik velük megy, testvérei gyorsan észreveszik eltűnését és leállítják a gépet. Jack azt javasolja, hogy 3 perc után induljon el, ő úgy is gyorsabb, hisz gép. Viszont a kockázat továbbra is fennáll. Ekkor az ezredes utasítja Samet, hogy állítsa 5 percre az időzítőt, ám közben a kezével 3-at mutat, s Sam fogja az adást, kénytelen-kelletlen beállítja, feláldozva ezzel szerencsétlen Ötödiket.
A CSK-1 minden tagja a hajón van, már megkezdik a felszállást, alig fél perc lehet hátra.
Első felfedezi Ötödik árulását és még utoljára felnyitja a szemét, közli vele, hogy az emberek becsapták, erre Ötödik kinyitja az időzítő számlálóját és elképedve látja ahogy az idő lejár, a torzító aktiválódik minden lelassul.
A Prométheuszról értesítik Thort, ám a győzelmet beárnyékolja Ötödik cserbenhagyása, a CSK-1-et emészti a bűntudat.
Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK