Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK6x11 Prometheus (Prométheusz)

Írta:
Joseph Mallozzi 
Paul Mullie 

Rendezte:
Peter F. Woeste


Epizódismertető

Sam épp beszállni készül autójába, amikot Julia Donovan, az Inside Access riportere megállítja.

A riporter kérdéseket tesz fel Samnek a Prométheusz projekttel kapcsolatban. A projekt több milliárd dollárba került, és kongresszusi jóváhagyás nélkül használták az adófizetõk pénzét.

A riporter egy fiolát mutat Samnek, amiben egy Trinium nevû fémötvözet mintája található. Az ötvözetnek köze van a Prométheuszhoz, és ez egy olyan anyag, amely nem található a Földön. Sam ezután sem nyilatkozik a Prométheuszról.

Sam beszámol Hammondnak a történtekrõl. Semmit sem erõsített meg, amit a nõ kérdezett, de a riporter 4 nap múlva le akarja adni a történetet. Davisen a sor, hogy beszéljen a riporterrel, de nem jár sikerrel. A nõ forrásai helyes információkkal szolgáltak számára, és ha minden így halad, nagy bajba kerülhet az SGC. George a piros telefonnal próbálkozik...

Julia Donovan besétál producere irodájába, Samet és Davist találja ott. A producer közli a nõvel, hogy a tévétársaság tulajdonosa nem akarja leadni a történetet. Donovan persze nem akarja átadni a már meglévõ anyagot Saméknek.

A producer, Mallet megpróbálja meggyõzni Samet és Davist, hogy hadd vegyenek szalagra mindent, ami a Prométheusszal kapcsolatos, és ha eljön az ideje, övék a sztori.

SG1, George és Davis átgondoják a lehetõségeiket. Jacket leszámítva – aki persze elképesztõen ostoba ötletnek tartja az egészet –, mindenki egyet érte azzal, hogy meg kell találniuk a riporter információforrását. Hammond Samet és Jonast kéri meg, hogy kezeljék a helyzetet.

Sam és Jonas fogadja a TVstábot egy titkos bázis elõtt (nem az SGC). Az egész egy lerobbant raktárhoz hasonlít kívülrõl, de amint több száz méterrel a felszín alá mennek, leírhatatlan látvány fogadja õket:

... a Prométheusz, avagy az X303. Julia Donovan csak nevet az egész koncepción, de Sam elmondja neki, hogy az X303 a harmadik a a földi és idegen technológiát egyesítõ hajók sorában. A hajó ötvözi a kristály- és rendes technológiát, de a motorok még nem üzemelnek. Miközben Jonas és Sam a producerrel és Donovannel járja be a hajót, a tévéstáb zateket használva iktatja ki az õröket.

Sam a gépteremben észreveszi, hogy a hyperhajtómû szimulátor leállt. Amikor megpróbálja elérni a hidat, nem kap választ. Jonas Mallett-tel és Donovannel marad, míg Sam utánajár a dolgoknak... összefut a tévéstábbal, akik elég furcsán viselkednek. Kettejükkel elbánik, amikor rátámadnak, majd elfut, mert a harmadik egy zattel próbálja lelõni.

Jonas megpróbálja lelassitani, bárki is nyúlt bele a rendszerbe, miközben Sam a tévéstáb elöl menekül, és beszalad egy raktárhelyiségbe, amit rázárnak.

Jonas kiszed az irányítópultból egy kritstályt, lefagy a rendszer. Megérkezik a "tévéstáb", és a producer elárulja nekik, hová tette Jonas a kristályt. Nyilvánvaló, hogy õ is a gonikkal van, míg Donovan nem tudott az összeesküvésrõl semmit. A "tévéstáb" beindítja a hiperhajtómûvet, ha ez túlmelegszik, az szép kis lyukat vájhat bolygónkba.

Jack megérkezik a helyszínre. Most igazán mérges. Ekkor hívják a felszínt a terroristák, és közlik Davisszel, hogy Adrian Conrad és Simmons szabadon bocsájtása az ára a hajtómûvek leállításának.

Idõközben Sam "össze-MacGyver-ezik" egy rádiót, és felveszi a kapcsolatot Davisszel és O'Neill-lel. Elmondja nekik, hogy bezárták egy raktárba, és megtudja, hogy 3 órája van arra, hogy mûködésképtelenné tegye a hajtómûveket, addigra érnek oda a foglyok. Persze elõször ki kell jutnia a helyiségbõl..

Simmonst Davis kíséri a helyszínre, és megpróbálja a férfi segítségét kérni, de nem jár sikerrel. Az X303 fedélzetén Jonast visszacsinál mindent, amit elrontott, különben lelövik Donovant. A producert már lelõtték.

Betoppan Teal'c! (Remek napszemüveg!) Õ hozta Adrian Conradot. (Egyelõre ennyi.)

Sam lelkesen vágja magának az ajtót a bezárt szoba ajtajába .

Adrian Conrad megérkezik a Prométheuszra, bejelenti, hogy õ meg tudja szerelni az hajtómûvet. (Minden Goa'uld konyít a Goa'uld technológiához. Ez kicsit lapos megoldás... 8o))

Teal'c bízik Sam képességeiben, de Davis közli vele, hogy a fedélzet, ahol Sam jelenleg tartózkodik, levegõ nélkül marad, mihelyst a hajó elhagyja a légkört.

Simmons hívja Davist, és közli vele, engedjék szabadon mozogni a hajót, különben... Sammy elkészül a nagy mûvel, kimászik az ajtón. Hallja, amint beindul a hajtómû, és csak annyit morog: "A francba" (Crap). Remek. A hatalmas hajó a felszín fölé emelkedik

.

Sam megpróbál megmaradni a nyomás nélkül maradt fedélzeten. Csak szalad ki a levegõ, de õ végül biztonságba jut.

Simmons meglátogatja a foglyokat, elmondja, hogy rajong Donovan mûsoráért. (DeLancie remekel.) A riporter most tduja meg, hogy Jonas földönkívüli, aki pedig azt hallha Simmonstól, hogy Sam halott.

Teal'c és ONeill egy "glider"-rel berepül az X303-ba.

Sam persze nem halott, szépen végigmászik az X303 alagútjain (dejavu: nagyon Star Trekes az alagutrendszer, gondolj csak a Jeffries Tube-okra 8o)) és mûködésképtelenné teszi a hajtómûvet. Éljen!

A gonik rájönnek, hogy valaki szabotálta a hajtómûvet, elindulnak megkeresni Samet. Adrian Conrad + Goa'uld a hiperhajtómûvön dolgozik. Samet megtalálják a gonik, és épp lelõnék egy zattel, amikor õket lövi le Jack és Teal'c.

A Goa'uld megjavítja a hajtómûvet, az X303 elvágtat az ûrbe.

Adrian Conrad, jobban mondva a Goa'uld le akar számolni a legénységgel. Simmonsszal bírkózik, a férfi meglövi, a kígyó Simmonsba költözik.

Teal'c megtalálja az egyik életben maradt gonit, Jack és Teal'c elindul kiszabadítani Jonast és Donovant

Lassított felvételben bunyózik Jack és Teal'c és Simmons + Goa'uld. (Fura, hogy épp így vették fel ezt a jelenetet.) Szép ütések, halálközeli élmény, majd az X303 kilép hipertérbõl. Jack kinyit egy zsilipet és Simmons kirepül az ûrbe.

Sam nem tudja, hová kerülhettek. Az egyik goni elmondja nekik, hogy az úticél egy az Õsök által raktárnak használt bolygó volt. Egy a gond, ha Sam nem tudja hol vannak, akkor azt sem tudja eldönteni, hogy merre kell hazamenniük..

Sam tanácstalan. Ekkor érkezik megy egy Asgardi hajó, és Thor a hídra transzportál.

(Jack: Azt hittem kipróbálod az új testet.
Thor: Így is tettem.
Jack: Szép.)

Thor elmondja az SG1-nek, hogy az Asgard szemmel tartja a föld környékét, és látták, hogy valaki hipertérbe lépett onnan. Thor a földiek segítségét kéri, mert a replikátorok elfoglalták a bolygójukat. Szükségük van az SG1 segítségére és az X303-ra.

Folyt. köv... (2003. januárjában)

Megjegyzések:

  • Tetszett. Az epizód elsõ fele erõsen Sam-központû, a második SG1.
  • Érdemes megnézni a Desperate Measures c. részt (5. évad), hogy tudja az ember, kicsoda Adrian Conrad és Simmons.
  • John DeLancie, akit a Star Trek TNG/DS9/VOY-ból ismerünk és a Legendbõl, ismét jól játszott.
  • Sam MacGyvert játszik, ez mindig remek.
  • Thor hangja Michael Shanks volt, mint mindig.
  • Az X303 az Aliens (II) leszállóegységére emlékeztetett.
  • A jelenet, amikor Simmonst kirepíti Jack az ûrba az Alien (I) végére emlékeztetett.
A képek forrása: The Jonas Quinn Asylum. THX!!
Írta: Mesh
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK