Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK6x10 Cure (A gyógyszer)

Írta:
Damian Kindler 

Rendezte:
Andy Mikita


Epizódismertető

Ebben a részben először egy olyan bolygót láthatunk, amit már sokszor láthattunk, és ezúttal még csak meg sem próbálták kevéssé emberibbé tenni a helyszínt.

Az öltözetek, a rangjelzések, az egész megjelenés olyan volt, mintha egy valaha már létező emberi államot láthattunk volna. A környzet egy szép rét volt, ahol legszívesebben leheveredtünk volna, de sajnos - és állítólag - ott már évek óta ásatás folyt, aminek csak a gaz és az ősi, felszaggatlan terep mondott ellent.

Ekkor ismerhettük meg a bolygó első embereit, akik szokásosan egy politikus és katona által voltak reprezentálva, és szinte szórol-szóra elmondhatták volna az eredeti CSK film szövegét - a milyen jó hogy egy civilizált faj fog végre érkezni és annak a legjobbjai.

Nos, az itt következő rész valóban mulatságosra sikerült, ugyanis az első megjelentek természetesen a CSK1 tagjai voltak, közöttük O'Neill, aki még talán a szokásosnál is lazábban érkezett és botladozott párat, és még lazábban "Üdv"-özölte volna a jelenlévőket. Ez természetesen még nekik is feltűnt, mivel a döbbenetet azért nehezen tudták volna elrejteni.

Ezek után megérkeznek egy japán stílusú villába, amely berendezése inkább egy europai stílusra utalt - szemmel láthatóan erre most nem akartak pénzt költeni, ez most pontosan úgy nézett ki, mint egy ízléstelenül berendezett újgazdag ház.

Itt elkezdődtek a tárgyalások, amelyben megpróbáltak volna valamiféle egyezményt tető alá hozni - ebben Carter és Jack próbált közös nevezőre jutni a partnereikkel. Ekkor, csodálatos módon és váratlanul kiderült hogy a vendéglátók csak amúgy ferengi módra játszották a hülyét (Ferengi vagyongyűjtési szabályok, 15 pont), mivel tulajdonképpen tisztában voltak azzal hogy mire is jó a Csillagkapu, sőt, át is adtak Jackéknek egy listát arról, hogy milyen bolygókra szeretnének eljutni. Legnagyobb megdöbbenésükre erős goauld megszállás alatt lévő bolygók voltak... Természetesen, hogy ne egyszerű legyen a döntés, a bolygó lakói felajánlották az életelixírt, egy olyan gyógyszert ami minden betegséget legyőz és minimálisak a mellékhatásai.

Gyakorlott CSK-soknak ekkor már beugorhatott valami szimbióta kivonat, és látszott Jackéken is hogy valami nem tetszik nekik - csak még nem értették hogy mi az "átverés" az üzletben. Nos, amig ők elvitték az anyagot elemzésre, addig a csinos régésznő levitte Teal'cet és Jonast az altemplomba a hieroglifákhoz, ahol titokban Jonas fülébe súgta hogy szereti... Ja nem, bocsánat, megkeveredtem, azt mondta hogy valami baj van a gyógyszerrel, mert a mellékhatásai egyáltalán nem ártalmatlanok! No, több sem kellett Jonasnak és Teal'cnek, oszt visszahúztak estefelé hogy kiudvarolják a régésznőből hogy mégis mi az, ami ennyire zavaró.

Sajnos eddigre a bájos hölgy már emlékezetzavarban szenvedett mivel semmiről sem tudott és semmire sem emlékezett - avagy, csak ezt akarta volna mutatni? A lényeg az, hogy erősen felcsigázta ezzel Jonast, aki szépen be is tört a sátrába és gondosan átlapozta a semmitmondó jegyzeteit, majd amikor végre megtalálta a szabásmintából és egy nyomtatott áramkörből álló hatalmas színes rajzát, akkor egyből tudta hogy az egy térkép, ami titkos, és ahová nekik el kell menni. Nos, ekkor ezt sürgősen meg kellett osztania Teal'ckel, és megtalálták az egyetlen helyet, ahol mindenki, de legalábbis a régésznő jól láthatta és hallhatta őket, így azt láthattuk, hogy tud arról hogy mit terveznek.

Ennek, prekoncepcióink ellenére nem volt hatása, mivel a következő pillanatban az állítólag jól őrzött telep belsejében találjuk magunkat, ahol éppen csak minimális elváltoztatással próbálták meg velünk elhitetni hogy nem egy szennyvíztisztítóban járunk. Ahogy ott nézegetnek, sétálgatnak, és gyönyörködnek a tájban, már lehet hallani az ismerős ciripelő hangot, és bennük is tudatosodik - ott lenn, ott nagyon sok szimbióta van... Ekkor már egyszerűbb volt a dolog hiszen már felfedezhették őket - ezért egy kis szalonbunyó után az egyik őrrel együtt Jonas is fürdőt vett egy pár száz szimbiótát tartalmazó medencében.

Hatalmas meglepetés ért ekkor bennünket, mivel Teal'c egyszerűen lefutott, kiemelte - ahogy az őrt is, és Jonasnak nem volt baja - de az őr ott maradt teljesen mozdulatlanul.

Elkezdték vizsgálgatni, babusgatni, természetesen minden eredmény nélkül - de eddigre már az is kiderült hogy az átadott lötty valójában szimbiótakivonat volt. Az, hogy a szimbióta lötty formájában is hasznos, ez egy teljesen új dolog volt, de legalább most már ezt is tudhatjuk. Az ízéről egyébként ezúttal nem esett szó.

Szó esett viszont arról, hogy szükség lenne a tokrák segítségére, mivel nélkülük az őrt nem lehetne kigyógyítani a katatóniájából. A tokrák természetesen jöttek, láttak, és nem csináltak semmit - mivel nem értették hogy mi történt, csak odáig jutottak el, hogy valami hiba lehet a szimbióta génszerkezetében, illetve arra, hogy még túl fiatal volt a beültetésre - mindenesetre azt mondták, ilyet még nem láttak.

Ekkor, természetesen már kénytelenek voltak a bolygó lakói is lapot teríteni, és ekkor mutatták be a szürreális akváriumban senyvedő valamit, amire Teal'c habozás nélkül rávágta hogy egy goauld királynő... Mondjuk, nekem Hathor jobban tetszett mint királynő, és nem hinném hogy ez a félig meztelencsiga, félig csúnya valami elbűvölte volna a férfiakat.

Naszóval, eközben Jonas&Teal'c mégegyszer megnézik a freskókat, amit már eddig is néztek, és csodálkozva felismerik Ré jelét is! És akkor hirtelen, mintegy folyóírást, felolvassák, hogy ez a bolygó valaha Ré fő bolygója volt, amit elfoglalt tőle valaki, akit már megölt valaki, akit szintén megöltek - szóval, ez egy klassz bolygó, mert aki goauld ezen uralkodott, azt már mind kinyírta a Tauri klán. Nos, ekkor jöttek rá arra is hogy ide valami áruló királynő is el volt temete hosszú időre (azaz szvsz kellett volna lennie szarkofágnak is), mégpedig egy olyan királynő, akikről mindenki azt hitte hogy halott, és csak legendák keringtek arról, hogy mégiscsak életben maradt.

Nos, ha továbbmegyünk, akkor az is kiderült hogy ez a királynő ráadásul a tokrák királynője volt, és ez, a csodálkozáson kívül még fel is háborította a tokrákat. Érdekes módon egyébként egészen nyugodtak voltak, csak az "emberi jogok" alapján követelték a királynő szabadon bocsájtását. Természetesen ebből nem lett semmi, mivel kiderült - a szimbiótakoktél elmaradása esetén az azt szedő emberek függősége - halált okozott volna, így tehát, nem volt rá semmi okuk hogy elengedjék. Kiderült ugyanis hogy a szer valójában erős függőséget okoz - elvonása szinte azonnali megbetegedéshez és halálhoz vezetne.

Ez persze rögtön megmagyarázta hogy miért akartak anno goauld bolygóra menni - azt hitték majd szereznek maguknak egy másik királynőt...

Nos, mindezt a huzavonát megelégelve az egyik tokra feláldozta magát, és így a királynő még utolsó tettével megmenthette a bolygólakókat, azaz át tudott nekik adni egy megoldást arra hogy a hibás gén következményeit kezelni tudják.

Ezek után békésen másvilágra szenderült, és egy hordágyon elvitték a tokrák - valahová...

Hát, így végződött a halhatatlnsági szérum és CSK1 története.

Írta: AT
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK