Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK6x09 Allegiance (Szövetség)

Írta:
Peter DeLuise 

Rendezte:
Peter DeLuise


Akik figyelemmel követték a korábbi évadokat, azok számára teljesen nyilvánvaló, hogy a Jaffák és a Tok'rák nem rajonganak egymásért. És mi történik akkor, amikor a sors egy bolygóra sodor egy csapat lázadó Jaffa harcost, egy maroknyi Tok'rát, és persze néhány kommandóst a földről? Ebből a részből megtudhattuk!

Az epizód a földi erők Alfa bázisán játszódott. A titkos bázist egy olyan bolygón állították fel, melynek koordinátáit a Goa'uldok nem ismerték.
Anubis csapatai rajtaütöttek a Tok'rák rejtekhelyén, így azok kénytelenek voltak feladni bázisukat és elmenekülni az Alfa bázisra. A kezdő képsorok az érkezés kaotikus pillanatait mutatták.
A Tok'rák egy nehéz ládát hoztak magukkal. Amikor Jack kérésére kinyitották, kiderült, hogy egy Zatarc-vizsgáló volt benne.
Az érkezők között volt a Tok'rák vezetője, Malek, a biztonsági főnök Ocker, és Sam apja, Jacob. Ez utóbbi, megsérült menekülés közben, de mielőtt elhagyta volna a megszállt bázist, hátrahagyott egy taktikai atombombának megfelelő hatóerejű időzített robbanószerkezetet, hogy elpusztítsa a kiürített Tok'ra bázist és a tárcsázót, nehogy Anubis erői a nyomukra akadhassanak.

A megmenekült Tok'rák, bár meglepődtek a Jaffák jelenlétén, biztosították O'Neillt, hogy ez nem fog számukra problémát jelenteni... (Na majd meglátjuk. :))

A harc sajnos áldozatokkal járt. Az elesetteket a csillagkapu elé ravatalozták, és az aktiválódó kapuból kicsapó instabil örvény elnyelte a testeket. A szertartást azonban veszekedés zavarta meg. Ocker, és az egyik fiatal Jaffa, Artok, csúnyán összeszólalkoztak. Jack dühösen szétválasztotta őket, de a pattanásig feszült indulatok szemmel láthatóan csak ideiglenesen csillapodtak le. Gyilkos pillantásokat váltva, a Tok'rák és Jaffák szétszéledtek.

Jack megpróbált úrrá lenni az Alfa bázis, még mindig kaotikus viszonyain. Közben megérkezett Sam, akinek a Tok'rák reklamáltak a számukra kijelölt szálláshelyek miatt. Ez végképp "betett" O'Neillnek...
Végül kimerülten leroskadt Jacob mellé. Őszinte beszélgetés bontakozott ki közöttük, melyből sokat megtudhattunk a Tok'rákról, és Jack érzéseiről irántuk.

Jack: Hogy van a lába?
Jacob: Jobban. A Tok'ra-lét egyik előnye.
Jack: Ha maga mondja... Mi volt az a balhé a temetésen?
Jacob: Ne tulajdonítson túl nagy jelentőséget neki.
Jack: A magukfajta fickók miért olyan átkozottul...
Jacob: Arrogánsak?
Jack: Igen, valahogy úgy.
Jacob: Ez bonyolult, a szimbionta és a gazdatest között... Két személyiség egyesülésének néha árnyoldalai is vannak.
Jack: Meséljen erről.
Jacob: Jack, nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy milyen rossz élményei voltak, de ha akkor nem kapja meg a szimbiontát...
Jack: Jaj, kérem... ne használja ezt a kifejezést, jó?
Jacob: Ha akkor nem egyesül Kanannal, már halott lenne. Mellesleg, ha nem váltam volna Tok'rává, már én is halott lennék. Kanan megszegte az egyik alaptörvényünket: egyszerűen felhasználta magát. Hozzáteszem, hogy még Selmak is felháborodott a történteken, olyannyira, hogy el sem tudta rejteni előlem az érzelmeit, de Kanan a jó cél érdekében tette azt a borzalmas dolgot... Nem tudja megbocsátani ezt neki?
Jack: Nem.
Jacob: Szégyen, hogy valódi egyesülés nem jött létre. Akkor talán megértené, hogy a Tok'rák kicsit jobbak ennél.
Jack: Ó, én tökéletesen megértem őket.
Jacob: Már nem nagyon kedveli őket, igaz?
Jack: Magát kedvelem...
Jacob: Én másképp látom a Jaffákat. A legtöbb Tok'ra gazdatest a Goa'uld által elnyomott világokból érkezett. Egy feudális rendszerbe születtek, ahol munkára kényszerítették őket, vagy meghaltak.
Jack: Szóval ez a gazdatest hibája?
Jacob: Ez a történelem. Kétezer éve, minden egyes alkalommal, amikor egy Tok'ra meghalt a botfegyverek villámcsapásától, egy Jaffa fogta fegyvert. Az Anubishoz hű Jaffák serege éppen most rúgott fenékbe minket... Gondolja, hogy ez segít?
Jack: Nem.
Jacob: A Tok'ra vezetők arról beszélnek, hogy a vég közelebb van, mint gondolnánk. És nem hiszem, hogy a Goa'uld pusztulására céloznak. Inkább ránk... mindnyájunkra.

Persze az események nem hagytak időt melankóliára. Sam megdöbbentő felfedezést tett. Valaki megbabrálta a naqahdah-reaktort, és kis híján sikerült az egész bázist a levegőbe repítenie.

O'Neill biztonsági megfontolásból lezáratta az Alfa bázist. Megkettőzte az őrséget a csillagkapu körül, és elrendelte, hogy mindenki vizsgáljanak meg a Zatarc detektorral.
Kézenfekvőnek tűnt, hogy a szabotőr egy, a Goa'uldok által "átprogramozott" agyú illető, "Zatarc" lehet. (Ennek a kegyetlen módszernek a hatásosságát a "Divide and Conquer" című részben ismerhettük meg.)
Ez szintén ellenérzéseket váltott ki mindkét félből. A Tok'rák szerettek volna minél előbb új bázist keresni, míg a Jaffák vonakodtak, hogy egy Tok'ra szerkezet vizsgálatának vessék alá magukat. A Tok'rákon kezdték a vizsgálatokat, akik mind "tisztának" bizonyultak. Ezután a Jaffákon volt a sor. Bra'tac megígérte O'Neillnek, hogy meggyőzi a harcosokat, vessék alá magukat a vizsgálatnak, amikor újabb szabotázs borzolta tovább a bázison levők, nyugodtnak éppen nem mondható idegeit. Ockert, a Tok'rák biztonsági főnökét holtan találták. Malek Artokot, a fiatal Jaffát gyanúsította, akivel Ocker a temetésen összekülönbözött. Artok persze tagadta a vádat, de pimasz viselkedése még inkább gyanúba keverte. Malek ragaszkodott a Jaffa azonnali megvizsgáláshoz, amibe O'Neill, ha vonakodva is, de beleegyezett.

A Zatarc vizsgálat során a kijelző vörösre változott, ami azt mutatta, hogy Artok vagy Zatarc, vagy legalábbis eltitkol valamit a teszt során feltett kérdésekkel kapcsolatban. Mivel O'Neillnek és Samnek meglehetősen rossz tapasztalataik voltak a készülékkel kapcsolatban, nem vették készpénznek az eredményt. Mindenesetre bezáratták Artokot, a saját, és a bázis biztonsága érdekében.

Miután sikerült leszerelnie Malekot, felkeresték Fraiser századost, aki Ocker halálának okát próbálta kideríteni. A röntgenfelvételek tanulsága szerint, egy különleges alakú penge végzett a férfival, amit a tarkójába döftek, egyszerre roncsolva szét mind a gazdatest, mind a szimbionta gerincét. (Külön bónuszpont jár a készítőknek, a remekbe szabott röntgenképekért, amin a gazdatest nyakcsigolyái, és rákapcsolódó szimbionta is tökéletesen megfigyelhető.)

Bra'tac és Teal'c vitatták, hogy Jaffa követte el a gyilkosságot. Szerintük egy harcos szemtől-szembe állt volna az ellensége elé. A Tok'rák persze meg voltak győződve Artok bűnösségéről. Amíg ezen vitatkoztak, újabb bűntény történt a bázison. Valaki megkéselte Artokot, aki még mindig a cellájába volt zárva! Fraiser doki szerint a gyilkos fegyver ugyanaz, vagy legalábbis nagyon hasonló lehetett.

Egy Tok'ra után, most egy Jaffa is meghalt... Nem csoda, hogy kis híján egymás torkának ugrottak, és Jack O'Neillnek minden meggyőző erejére szüksége volt, hogy valamennyire lecsillapítsa a kedélyeket.

Bra'tac mester friss lábnyomokra bukkant az Alfa bázis mellett, melyek a környező erdőség felé tartottak. Gyors létszámellenőrzés után kiderült, hogy senki sem hiányzik. O'Neill háromfős keresőcsapatokat szervezett, amikhen egy-egy Jaffa, Tok'ra illetve földi ember tartozott, és nekiláttak az erdő átfésülésének. A keresés során egy lemészárolt őrjárat tagjaira bukkantak, de az ellenségnek nyomát sem látták.
A buja őserdőben bujkáló kommandósok a Predator hangulatát idézték fel, amit csak tovább fokozott, amikor Malek és Bra'tac szembetalálkozott az ellenséggel. A "szembetalálkozott" szó talán nem a legmegfelelőbb, mert az ellenség teljesen láthatatlan volt! Bra'tac ennek ellenére felvette a harcot, míg Malek bénultan figyelte, ahogy a Jaffa fegyvermestert végül leteríti, és a sűrűbe hurcolja egy ismeretlen és láthatatlan erő, végül rémülten elfutott, ahelyett, hogy bajtársa segítségére sietett volna. Szerencséjére egyenesen az érkező O'Neill karjaiban kötött ki.

Ha a láthatatlan ellenséget meg is úszta, Malek nem sok híján a felbőszült Teal'c kezei között végezte. Jack O'Neill és emberei sem csipkedték magukat, hogy a Tok'ra segítségére siessenek. Végül Jacob közbenjárására Teal'c elengedte Malek nyakát, aki így el tudta mondani, hogy az ellenség egy különleges személyi álcázópajzsot viselt, ami láthatatlanná tette. Így világossá vált, hogyan tudta végrehajtani a szabotázsakciót a bázison, és tudta megölni Ockert és Artokot.

Pajzs készítésének titkát Nirrti birtokolta, de feltehetően Anubis kezébe jutott, aki ily módon egy Jaffa orgyilkost, egy Ashrakot küldött a Tok'ra bázisra. Ezzel arra is fény derült, hogyan tudta Anubis kijátszani a Tok'rák bázisának biztonsági rendszerét. Az Ashrak ezután a menekülő Tok'rák közé vegyülve érkezett az Alfa bázisra.

Az Alfa bázison tartózkodók szembesültek a ténnyel, hogy egy láthatatlan ellenség ellen kell harcolniuk. Persze Sam nem lenne Sam, ha erre is ki nem talált volna valamit, ezúttal Malek segítségével...

Sam: Nirrti birtokolta ezt az álcázó technológiát. Észrevétlenül átjöhetett a kapun a Tok'rákkal. És megmagyarázza, miért nem találtunk védekezésre utaló nyomokat, és hogyan tudta Anubis kijátszani Tok'ra bázis biztonsági rendszerét. Egy láthatatlan kém zavartalanul tevékenykedhet.
Jack: Az a nő az idegeimre megy.
Jacob: Kétlem, hogy Nirrti szövetkezett volna Anubisszal... ő egy áruló.
Sam: Nos, bárki is, egy láthatatlan ellenséggel kell számolnunk. A TER nélkül, ami hatástalanítaná az álcázást, tehetetlenek vagyunk.
Malek: Van mód nagy frekvenciájú elektromágneses mező létrehozására?
Sam: Meg tudom változtatni a naqahdah-reaktor kimenetét...
Malek: 400 és 700 nanométer hullámhossz- tartomány között?
Sam: Hogy gerjeszteni tudjuk a fázis részecskéit és a látható fény tartományába hozzuk őket...
Jack: Carter...
Sam: Uram, a láthatatlan mezőt meg kell változtatnunk...
Jack: Azt akarja mondani, hogy ezt a fickó valahogy láthat...
Sam: Igen, uram.
Jack: Erre van szükségem.
Jacob: Amit lát az ember, azt le is tudja lőni.
Jack: Nagyon igaz...
Malek (Samhez fordulva): Segítek.
Jack: Remek... mozgás!
(Az Alfa bázison...)

Sam: Ki kell hoznunk a reaktort.
Jack: Csinálják. Azt akarom, mindenki más a kaput őrizze. Rendben van, figyeljenek! Ellenségünk láthatatlanná képes válni egy személyi pajzs segítségével. Valószínűleg a kapun keresztül jött, a sebesült Tok'rák közé vegyülve.
Jacob: Bárki is legyen, megpróbált kijátszani minket egymás ellen de ez nem fog sikerülni neki, mert már tudjuk, hogy köztünk van.
(Jack odabólint Teal'cnek, aki hasonlóképpen válaszol.)
Teal'c: Bra'tac elment. Halála hiábavaló, hacsak nem fogunk össze, hogy elintézzük közös ellenségünket.
(Jack a csillagkapu mellett állva, kiadja parancsokat embereinek.)
Jack: Tegyék amit tenniük kell, de az a kurafi nem juthat át a kapun.

Nos, a csapda készen állt. Sam és Malek a naqahdah-reaktort bütykölték, míg minden harcképes férfi a kapu körül gyülekezett. Tudták, hogy a kém, miután látta, hogy terve meghiúsult, a kapun keresztül akar menekülni, hogy jelentést tegyen Anubisnak a bázisról.
Nem is tévedtek, mert az orgyilkos valóban "megjelent" bár ottlétét csak bázis legénységének jajkiáltásai jelezték, ugyanis Malek és Sam még nem készült el a naqahdah-reaktor átállításával.

Az elkövetkező eseményeket az Ashrak szemszögéből láthattuk. Eszeveszett lövöldözés kezdődött a bázison. Egy Jaffa az orgyilkos felé tüzelt, de helyette egy Tok'rát talált el. Az Ashrak visszavonult, útközben még behúzott egyet Teal'cnek. Jack egy teljes tárat kilőtt P-90-es fegyveréből az Ashrak irányába. Bár Sam is csatlakozott zárótűzhöz, nem találták el az ellenséget.

A korábbi fejetlenségben sokan megsebesültek, így a szanitéceknek elég sok munkájuk akadt. Jack újra felállította az őrséget a kapu körül. Eltökélte, hogy nem engedi ki az Ashrakot a kezei közül.

A következő képsoron Jacket már két fegyverrel láthattuk, ahogy a kapu felé közelít. Az egyik a P-90-es, a másik még nagyobb, ijesztőbb kinézetű darab. Jacob, Malek és Sam még mindig a naqahdah-reaktort bűvölték. Próbálkozásukat lassan siker koronázta, elérték a kívánt hullámhossz-tartományt. Azonban az Ashraknak se híre se hamva... fokozták a reaktor teljesítményét, bár tudatában voltak, hogy ezzel a rendszer könnyen irányíthatatlanná válhatott volna.
Az Ashrak néhány pillanatra láthatóvá vált. Pontosan a reaktor mellett jelent meg, és éppen Samet akarta leteríteni, aki így megúszta az támadást, de az Ashrak kikapcsolta a reaktort, és ismét láthatatlanná vált. Ezután még leütötte Maleket is. Jack újfent elküldött egy tárat abba az irányba, ahol utoljára látta az Ashrakot. Megint eredménytelenül.
Jack újratöltött. Egy Jaffa, Rak'nor elterült a földön. Jack ismét lőni kezdett, Sam és Jacob hasra vetették magukat a golyók elől. Jack mindenkit a földre parancsolt, és körbefordulva a bázis teljes területét megszórta golyókkal (lassított felvételen, nagyon hatásos :-)). Közben Sam és Malek visszakapcsolták a naqahdah-reaktort, és hirtelen, pont Jack háta mögött, az Ashrak láthatóvá vált. Jackre akarta vetni magát, amikor egy botfegyverből leadott lövés végzett az orgyilkossal. Amikor összeesett, Bra'tac zilált alakja tűnt fel a háta mögül.

Mint kiderült, az Ashrak halottnak hitte Jaffa fegyvermestert, akit a szimbiontája meggyógyított, és így éppen idejében visszatért a bázisra.

Miután az ellenséget sikerült elpusztítaniuk, Bra'tac felemelte az Ashrak különleges kiképzésű kését, és így szólt:

"Ez az egyszerű penge megtette azt, amire mi nem voltunk képesek. Összehozott minket. Ez a penge Jaffák, Tok'rák és Tau'rik vérét egyaránt ontotta közös ellenségünk keze által. Testvérekké avatott minket. Összefogva, biztosak lehetünk benne, hogy ez nem történik meg újra."

Majd Bra'tac a földbe szúrta a pengét. -- És itt a történet vége.

Írta: Ida
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK