Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK6x02 Redemption II. (Megváltás II.)

Írta:
Robert C. Cooper 

Rendezte:
Martin Wood


Epizódismertető

A kapu még mindig nyitva. McKaynek támad egy ötlete: mivel a féregjárat alkalmas rá, hogy rádiójeleket oda-vissza továbbítson, lehetségesnek tartja, hogy egy elég erős elektromágnes generátorral ártalmatlanítani tudják majd a túloldalon található fegyvert. Carter ellenzi az ötletet, mert az íriszt ki kell nyitni a feladathoz, aminek következtében a hátralevő idő felére csökkenhet és az sem biztos, hogy működik is az elektromágneses hullám. Hammond viszont jóváhagyja nem látván más eshetőséget.
Bra’tac megtalálta a bolygót, amelyről Anúbisz a Földet támadja. Már indulnának is, amikor Rya’c közli, ő is menni akar. Szerencséjére nem kell sokat győzködnie Teal’c-et.
A generátor előállt, rögvest el is indítják, majd megnyitják az íriszt. A kapun keresztül érkező energiamennyiség egyre nő. Mindenfelé cikázik az áram a generátor miatt, az elektromos készülékek zárlatot kapnak, így a vezérlőpult is, de Samnek az utolsó pillanatban sikerül lezárnia az íriszt, ám emiatt csúnyán megrázza az áram. Szerencsére túléli.
Teal’c-ék kilépnek a hiperűrből és álcázzák hajójukat, de hamarosan halálsiklók támadnak rájuk. Anúbisz ezek szerint már az álcázott hajókat is képes érzékelni. Amikor kellően megközelítik a bolygót, Teal’c, Bra’tac és Rya’c a gyűrűkkel teleportál a bolygóra. Itt egy kisebb küldöttség fogadja őket. Természetesen legyűrik a túlerőt, de Rya’c találatot kap a háta közepére. Sebe komoly, de korántsem életveszélyes.
Sam elmélete beigazolódott, a kapu robbanásáig hátralevő idő a felére csökkent, így már alig több mint egy nap van hátra. McKay a gyengélkedőn meglátogatja a sebeit nyalogató Samet és kiönti neki a lelkét. Eredetileg zongoristának készült, de hiába játszott kitűnően, nem volt érzéke a művészethez. Aztán elment tudósnak, de úgy látszik, ehhez sincs érzéke és elviselhetetlen modorával csak a Sam iránti irigységét igyekszik leplezi.
Teal’c-ék meglelik a kaput és a fegyvert (kb. így néz ki: a kapu körül kör alakban sok fura oszlopszerűség, amiket kék sugárnyaláb köt össze és közvetlen a kapu előtt szintén egy fura oszlopszerűség, amiből kék sugárnyaláb a kapuba irányul). Teal’c már látott hasonlót, ez az Ősök fegyvere, Anúbisz minden bizonnyal rájött hogy lehet használni, de többet biztos nem tud építeni. Teal’c elmegy Bra’tac-kal, hogy elpusztítsa a szerkezetet, Rya’c-ot hátrahagyják, mert sérülése miatt csak hátráltató tényező lenne. Mennek, mennek az erdőben, amíg bele nem botlanak egy erőtérbe. Hamarosan találkoznak egy őrjárattal is és elfogják őket.
A CSK Parancsnokságon Sam és McKay tanácstalanul ácsorog. Jonas az indítócsarnokban „gyönyörködik” a kapuban, majd csatlakozik hozzá Carter, akitől megkérdi, hogy mégis hogyan hozták le a kaput, amikor az ajtók túl kicsik. A válasz: a tetőn keresztül emelték be, és ez adja az ötletet Samnek.
Teal’c-et és Bra’tac-ot kihallgatják, de „sajnos” nem csiripelnek. Rya’c nem vár tovább, már besötétedett, elindul, hogy előkerítse elkallódott társait.
A Parancsnokságon megkezdték a kapu kiemelését. Sam ötlete, hogy a kaput vigyék ki az X302-vel az űrbe. Ám ez nem olyan egyszerű, ugyanis a kapu 6-szor nehezebb, mint az X302 más lehetőség azonban nincs… A gép pilótája ki más lenne, mint Jack. Egyedül kell mennie, mert a gépen minden lehetséges módon könnyíteni kell
Rya’c rábukkan apjára és Bra’tac-ra, épp Anúbisz elé akarják vinni őket.
Chekov ezredes felajánlja Hammondnak a második csillagkapu bérbeadását, de a tábornok nyomatékosan kijelenti, hogy azt el kell temetni, mert nem tudnak védekezni még egy ilyen támadás ellen. Jack megérkezett a felszállópályára. A gépből minden nélkülözhetőt kivettek, még a futóműveket is, ezért egy nagyobb repülőgép tetejéről indul majd.
Teal’c és Bra’tac fogva tartóik kíséretében menetelnek egy erdei úton. Egyik pillanatban lövések záporoznak az égből, majd egy halálsikló suhan el felettük. Fordul még egyet-kettőt és már csak a 2 fogoly marad talpon. Rya’c jól megtanulta kezelni a röppentyűt…
Jack indítja a gépet, elég lassan halad. Fokozatosan kell gyorsulnia, hogy el tudja hagyni a légkört, azonban egy idő után lassulni kezd és végül leállnak a hajtóművek is, zuhanni kezd vissza a Föld felé. McKay gyorsan előáll egy tervvel, hogy zuhanó repülésben célozza be az óceán közepét, így a robbanás nem okozhat majd akkora pusztítást a bolygón. A többiek inkább a hipertérhajtómű mellett döntenek, igaz, a légkörben még sosem próbálták megnyitni, de nincs mit tenni. Jonas szerint a hajtóművet működtető naquadria annál instabilabb, minél több energiát akarnak kinyerni belőle, ezért csak 1 másodpercre szabad beállítani az indítóját. Carter sikeresen átprogramozza a gép parancsait, s már csak Jackre vár a feladat, aki meg is nyitja a hiperűrablakot, eloldja a kaput, majd belép az ablakon a hiperűrbe. A parancsnokságon a beérkező adatok azt mutatják, hogy a kapu átment a hajóval együtt és nincsen nyoma katapultálásnak. Ekkor egy szép kis fényjelenség jelenik meg az égbolton. És már jön is egy újabb hír: az ezredes sikeresen katapultált, műholdas felvételen látni, ahogy a tengerbe csobban a kabinja.
Rya’c a fegyver elpusztítására indul, amikor az egész leáll, persze ettől még szétlövi. Bra’tac aggódik, hogy talán már késő van.
A Parancsnokságon Hammond épp csomagol, amikor betoppan a világ megmentője. Az elnök felajánlotta Jacknek, hogy bármit kérhet. A tábornok nyugdíjba megy O’Neill pedig admirálisi álmokat szövöget. Hívás érkezik, mind a vezérlőbe sietnek. Teal’c jelentkezik, örömmel újságolja, hogy elpusztították Anúbisz fegyverét.
Az indítócsarnokba épp leeresztik a másik kaput. Hammond elmeséli Jacknek, hogy az oroszok odaadták némi dollár, az X302 és a korábbi repülő terveiért cserébe. És az utolsó feltétel az volt, hogy egy orosz tiszt kapjon helyet a CSK-1-ben, de O’Neill közli, hogy a csapat már teljes, ugyanis belement, hogy Jonas is csatlakozzon. A Csillagkapu program újraindul, a küldetések folytatódnak…

Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK