Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK4x18 The Light (A fény)

Írta:
James Phillips 

Rendezte:
Peter F. Woeste


Epizódismertető

Jack némi pénzt ad az egyik katonának és megkéri, hogy amikor átért, adja oda Danielnek. Sam rákérdez a dologra, az ezredes azt mondja, hogy sporttal kapcsolatos témában fogadtak és Daniel nyert. Elindulnak az indítócsarnok felé, közben Jack megkérdi még Cartert, hogy nem maradna-e mégis a Földön, hogy szabira menjen. Ekkor Sam rájön, hogy a fogadás valójában arról szólt, hogy ő a küldetést választja vagy a pihenést. A katona, akinek Jack a pénzt adta nekifut az éppen nyíló kapunak, és az örvénybe veti magát.
Dr. Jackson és csapata visszatért, nem értik, miért lett öngyilkos társuk, hisz korábban a küldetés során jó hangulata volt, semmi oka nem volt tettének. A küldetésen egy elhagyott Goa’uld palotát vizsgáltak, amiben Daniel szerint egy fényforrás a plafonra káprázatos hologramot vetít. Felmerül, hogy a bolygón okozhatta vmi társuk halálát. Teal’c a palotáról készített felvételeken egy mozgó árnyékot fedez fel, vki más is volt ott. Úgy döntenek, visszamennek, és alaposan körülnéznek. Daniel elég furcsán viselkedik, azonnal vissza akar menni. Ezt nem engedik neki, ezért hazamegy.
Másnap reggel indulás előtt Daniel sehol nincs, O’Neil elmegy hozzá. A lakása nyitva, a telefonkagyló félrerakva, a tűzhelyen sípol a tea. Az erkélyen, a korlát külső oldalán kapaszkodik Daniel. Szerencsére nem ugrik le.
Visszatérnek a bázisra. Daniel marad a Földön, de Teal’c, O’Neil és Carter elmegy a bolygóra. Védőmaszkot viselnek, de le is veszik, mert fölösleges. Elkezdik a palota átkutatását. Amint beérnek a fénylő terembe, megállnak, és bambán figyelik a jelenséget. Aztán magukhoz térnek és mennek tovább. Látnak vkit menekülni maguk elől. Végül ráakadnak: egy tizenéves fiú az, akit Lorannek hívnak. Egyedül él itt, a szülei felfedezők, de ők távol vannak (nagyon távol). Az előző csapat azért nem fedezte fel őt, mert elbújt előlük és nem is kutatták át tüzetesebben a palotát. Hammond hívja a CSK-1-et. Jack közli, hogy új barátra lelt. A tábornok megkérdezi, miért nem feleltek a hívására, már vagy egy órája ott vannak. A csapat viszont csak pár perce érkezett (állításuk szerint). Hammond rossz hírrel szolgál, a CSK-5 tagjai meghaltak, Daniel pedig kómában fekszik. Jack visszatér.
Teal’c és Carter tovább vizsgálódnak. A fiún látszik, hogy tud vmit, de nem mondja el.
A Földre visszatérve Jack is egyre furcsább lesz. Úgy vélik, a fény lehet a dologban, azonnali függőséget okoz és most az elvonás jelentkezik náluk. Daniel állapota hirtelen romlani kezd. Leáll a szíve, az ezredes visszaviszi a kapun.
Itt szerencsésen magához tér. Sam és Teal’c bennrekedt a fénynél, de Jack kihozza őket. Daniel a palotában marad Lorannel és elkezdi lefordítani a falon található írásokat. A többiek addig kimennek, Sam az elvonást kezdi megtapasztalni. A tengerparton ráakadnak két sírra, ők lehettek Loran szülei.
Visszatértük után Daniel jó hírrel szolgál, megfejtette az írást, mely szerint ez a hely egy Goa’uld ópiumbarlang. Az emberek függővé válnak tőle, de a szimbionta védelmet nyújt, ezért Teal’c-en nem jelentkeznek elvonási tünetek. Loranre pedig egyáltalán nem hat, ő úgy tudja azért, mert túl fiatal. Jack megunja a fiú titkolózását és keményen döntés elé állítja. Elmondja, hogy amikor ideérkezett a szüleivel, ők is a fény rabjaivá váltak, egy idő után már csak enni jártak ki. A fiúnak elege lett ebből, ezért kikapcsolta a készüléket. A szülők furcsán kezdtek viselkedni, kiszaladtak a palotából a tenger felé, bementek a vízbe. Loran másnap holtan akadt rájuk a parton, majd eltemette őket. Azóta is bűntudatot érez, ezért nem akarja kikapcsolni a készüléket.
Sam szerint nem a fény okozza a függőséget, azt nyugodtan ki lehet kapcsolni, ezt Loran meg is teszi. Rájönnek, hogy a gépet csak fokozatosan szabad kikapcsolni a leszokás érdekében, ezért kb. 2 hetet kell ott tölteniük a bolygón. Jack felajánlja Lorannek, hogy menjen majd velük a Földre, a fiú örömmel fogadja az ajánlatot.
Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK