Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK3x22 Nemesis (Nemezis)

Írta:
Robert C. Cooper 

Rendezte:
Martin Wood


Epizódismertető

O’Neill ezredes a gyengélkedőn meglátogatja Danielt, aki vakbélműtétjét heveri ki. Jack búcsúzni jött, jól megérdemelt szabadságát horgászással tölti majd. Indulás előtt benéz Carter őrnagyhoz is. Sam kedvenc időtöltésével, egy naquada generátorral foglalatoskodik. Ez meglepi Jacket, meghívja Cartert horgászni, de a nő nem él a lehetőséggel. Búcsúzás után O’Neillt egy asgard transzportersugár elviszi. Sam riadóztatja a bázist.
Jack az asgard hajón bolyong egy darabig, s közben egy csapat fém bogárral is találkozik. Thor a kommunikációs rendszeren keresztül magához irányítja. Azért nem közvetlenül maga mellé transzportálta, mert a sugár energiája odavonzza a bogarakat. A kis UFOnauta nincs jól, a halálán van. Az ezredest a vezérlőpulthoz küldi, majd elszenderedik (még nem hal meg). Jack egy kis követ arrébb rak, erre a kivetítőn Thor jelenik meg és mesélni kezd. Korábban már említett egy ellenséget, ami a goa’uldnál is veszélyesebb (lásd: 3x03 Fair Game / Tiszta játszma c. rész). Ezek a replikátorok. A parancsnoksága alatt álló hajóival ellenük vonult, ám a bogarak feljutottak a vezérhajóra és megtalálták benne a Földről tárolt információkat, ezért oda irányították a hajót hipersebességgel. Thor a legénységet időben eltranszportálta és egymaga maradt, hogy megállítsa őket. Elkészítette ezt a felvételt, ha nem járna sikerrel. A transzportert elrontotta, hogy a replikátorok ne tudjanak elmenekülni, így csak befelé működik, kifelé nem.
A Parancsnokságon Hammond és Sam tanácstalan. Hirtelen O’Neill hologramja jelenik meg előttük. Jack kéri, hogy szedjenek össze neki némi fegyvert és jó sok robbanóanyagot. Röviden felvázolja a helyzetet is.
A fegyver szállítmány megérkezik, de jön vele Teal’c és Sam is. Sietve odébb állnak, mert a replik már jönnek. Letesztelik rajtuk a fegyvereket, a zat hatástalan, viszont a hagyományos töltényes puskák jól szuperálnak. A gond csak az, hogy a széteső bogarak még így is összeállnak.
Thor felébredt, meglepve tapasztalja, hogy Carter és Teal’c is eljöttek. Ennek az az oka, hogy találtak módot a menekülésre: hoztak szkafandert, hogy majd dolguk végeztével távozzanak egy űrsikló majd felszedi őket. Jack úgy tervezte, hogy belülről felrobbantja a hajót, ehhez kéri Thor tanácsát. Hiába, ez elvetélt ötlet, az asgard hajókat úgy építették, hogy a belső robbanásokat elfojtó mezők fékezzék meg. Thor most ébren van, ezért elmondja, hogyan találták meg a replikátorokat. A galaxisuk egyik elhagyott bolygójáról hozták fel a hajóikra tanulmányozás céljából, csak őket találták meg, a készítőiket nem. Akkor még nem sejtették milyen veszélyesek. Ezek a lények aztán elkezdtek sokszorozódni, a hajókból lakmároznak és reprodukálják önmagukat, ez egyetlen céljuk. Rövid idő alatt az asgardok pestisei lettek. Nagyon tanulékonyak, így hiába a technikai fölény az asgardok alulmaradtak velük szemben.
Thor javaslatára áttanulmányozzák felvételének műszaki részét, amitől Jack korábban kissé megriadt, ezért nem nagyon firtatta. Persze most már itt van Sam.
A bázison Hammond tábornok Davis őrnagytól érdeklődik. Az asgard hajó álcázója miatt képtelenek azt bemérni így a rakétatámadás reménytelen. Az oroszok bevonása is benne van a pakliban egy esetleges támadás esetén.
Thor szerint a replikátorok a hajót addig eszik és sokszorozódnak belőle, ameddig lehet. A hajótest épsége, ugyanis fontos a leszálláshoz. Viszont ha leszállás közben a hajó sodródni kezd, akkor elég a légkörben. Ehhez pedig a megfelelő pillanatban kell berobbantani a hajtóművet. Jack és Teal’c elindul hát a hajtóműhöz. Sam addig az érzékelőkön figyeli őket, a replikátorokat sajnos nem látja, mert a hajóra lépve első dolguk volt az érzékelők kiiktatása, két társa is csak a hőérzékelők révén látható. A hajtóműhöz érve csalódniuk kell, a terem tele bogárral, ez reménytelen.
Daniel otthagyja a gyengélkedőt és csatlakozik a tábornokhoz, együtt izgulnak tovább.
Ha belülről nem is, de kívülről sikerülhet a robbantás, ezért Teal’c kimegy az egyik zsilipen az űrbe (azért ő, mert a szimbiontája miatt jobban elviseli a sugárzást). Induláskor nem veszik észre, hogy az oxigéntartályára sav csöpög. Kint elhelyezi a bombát és már jönne is vissza, de a zsilipajtó bezáródik (a replik műve), Sam is tehetetlen. A gondot fokozza, hogy az oxigéntartály eldurran, Teal’c hamarosan megfullad. Sam betranszportálná, de a replik kiiktatták az ott levő transzportberendezést, ezért Teal’cnek el kell távolodnia a hajótól, hogy egy másik berendezés hatósugarába kerüljön. Közben Thor halálhörgéseket hallat, ezért Sam gyorsan bekapcsolja neki a sztázist. Teal’cnek sikerül kellő távolságba kerülnie és mindjárt ott fekszik Jack előtt. Szerencsésen túlélte ezt az űrsétát.
Most már biztos mind meghalnak, nincs kiút. Persze a bombát is jókor kell felrobbantani, ha túl korán, akkor a hajó nem pusztul el, ha túl későn, akkor a bomba előbb elég a légkörben. Samnek újabb ötlete támad…
Hammond nagyban intézi a dolgokat a Parancsnokságon, majd a szeme láttára eltűnik a csillagkapu. Daniel és Davis valószínűnek tartják, hogy társaik így próbálnak meg elmenekülni az asgard hajóról, mint annak idején Daniel Apophis hajójáról (lásd: 2x01 The Serpent's Lair / Kígyófészek c. epizód), de akkor volt tárcsázó, most viszont… Davis szerint ettől függetlenül tudják aktiválni, mert a kapunak van egy minimális töltése. Hammond sem tétlenkedik, felkapja a telefont és parancsba adja, hogy állítsák fel a második kaput.
Teal’c forgatja a kaput, addig Jack lövöldözi a repliket. A kapu aktiválódik, jön Sam is Thorral, akit átküldenek a kapun. De még nem mehetnek, meg kell várniuk, míg a hajó belép a légkörbe, addig is nem szabad engedniük, hogy a replik a kapun átjussanak.
A bázison értesülnek az asgard hajó légkörbe való belépéséről, levették az álcázást, így már be tudják mérni.
Jack türelmetlenül várja mikor nyomhatja végre meg a gombot, de eljön ez a pillanat is. A hajtómű robban, a hajó sodródni kezd…
…Davis jelenti, hogy a Csendes-óceán felé már csak egy tűzgolyó zuhan. Nem tétlenkednek most sem, oda küldenek egy tengeralattjárót.
A hajó, legalábbis ami megmaradt belőle a vízfelszínén úszkál ill. süllyed, de egy replikátor túlélte…
A folytatás következik.

Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK