Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK3x06 Point Of View (Nézőpontok)

Írta:
Jonathan Glassner 
Brad Wright 
Robert C. Cooper 
Tor Alexander Valenza 

Rendezte:
Peter DeLuise


Írta: Jonathan Glassner, Brad Wright, Robert C. Cooper és Tor Alexandra Valenza
Rendezte: Peter DeLuise

Mellékszereplők
Jay Acovone (Kawalsky)
Peter Williams (Apophis)
Ty Olsson (Jaffa #1)
Shawn Reis (Jaffa #2)
Tracy Westerholm (SF őr)

Kapcsolodó szereplők: Apophis Charles Kawalsky
Kapcsolodó fajok: Goa'uld
Felirat letöltés: magyar angol

Kapcsolodó cikkek
Kapcsolodó cikk 1
Kapcsolodó cikk 2

Epizódismertető

Másfél évvel ezelőtt Daniel egy fejlett idegen civilizáció hátrahagyott műveként felfedezett egy dimenziók közti utazásra szolgáló tükröt (ld. 1.20 There but for the grace of God / Isteni kegyelem). Aktiválta és tudta nélkül egy alternatív valóságba került át. Nem találta az SG-1-t, ezért visszatért az SGCbe, aminek ő ott nem volt része. Belecsöppent egy Teal'c által vezetett Föld elleni Goa'uld invázióba. Végül nagy nehezen el tudott menekülni és figyelmeztetni a saját realitását a közelgő fenyegetésről. Visszaérkezése után az eszközt egy raktárba helyezték a Földön.

Az epizód elején az Area 51-ben tárolt tükrön át Sam Carter és Kawalsky őrnagy érkezett át egy alternatv valóságból. O'Neill ledöbbent, hogy újra látta a barátját, hiszen ő meghalt a benne lévő Goa'uld miatt jó két évvel azelőtt (ld. 1.03 The enemy within / Az ellenség karmaiban). Carter a hasonmásától lepődött meg, akinek hosszú haja volt és soha nem is gondolt a seregbe való belépésre. A másik Sam pedig Jacktől volt meghatódva, mert az ezredes hasonmása a férje volt és elesett az SGC védelmekor a Goa'uld elleni harc során.

A két utazó elmondta, hogy a Goa'uld elleni invázió elől menekültek, amit Teal'c alteregója vezetett az SGA ellen. Remélték, hogy ebben a realitásban élnek a hasonmásaik. A két Carter jelenléte elkezdte fenyegetni az alternatív életét, mert elkezdett rázkódni, amit a földi entrópia sejtszintre történő lezuhanása okozott. Úgy döntöttek, hogy a látogatóknak vissza kell térniük. Előtte azonban az SG-1-nek át kellett menni velük a tükrön és megmenti a másik Földet az inváziótól.

Samet hátrahagyták, nehogy ő is elkezdjen szenvedni hasonló problémákkal a másik világban a megduplázódás miatt. Teal'c teljes Jaffa páncélruhát vett fel, hogy lefoglalja a hasonmását és ha kell átvegye a helyét. Megépítették azt az erősítőt is, melyet Jack épített az Asgardok elérésére (ld 2.16 The fifth race / Az ötödik faj). Teal'c kénytelen volt végezni a másik Teal'ckel, de így elérte, hogy Sam át tudott ugrani a kapun át, míg őket pedig elfogatta Apophis.

Minden jól sikerült és az Asgardok visszatértek, hogy segítsenek az embereken. Eltűntették Apophist és a maradék Jaffákat, majd feltámasztották a zattal megölt Hammond tábornokot. Daniel megállapította a helyes realitást vissza és az alternatív Sam érzelmes búcsút vett férje hasonmásától.

Elemzés

1. az Area-51-ben tárolták a korábbi Stargate küldetésekből származó tárgyakat. A nyitó jelenetben rövid időre a 2.04 The gamekeeper / Emlékek rabjai című részben látott virtuális valóság széket is láthattuk a polcon. Érdekesség, hogy abban az epizódban is szerepelt Kawalsky.

2. A másik dr. Carter használta azt a szólást, hogy "az Isten szerelmére!" ("For crying out loud") a vallatásnál, pedig ez O'Neill ezredes gyakran használt frázisa. Ebből is látszott a csoport számára, hogy mennyire közel kerültek egymáshoz Jackkel az alternatív valóságban.

3. A másik realitásban Dr. Carter fejtette meg a Stargate titkát négy évvel ezelőtt és nem Daniel Jackson.

4. Az Apophis által vezetett Goa'uld erők minden nagyobb várost elfoglaltak a Földön. Az SGAban előre tudták hat hónappal, hogy jönni fognak, de nem tudtak semmit sem kitalálni ellenük.

5. A mi valóságunkat nem foglalták el a Goa'uldok. Carter feltételezése szerint ennek oka a két valóság közti különbség, amik hozzájárultak a saját túlélésünkhöz. Nálunk Teal'c csatlakozott a Stargate programhoz és Sam is hadsereghez stb.

6. A másik Sam szörnyű halálra készült fel a Földön. Tudta, hogy az entrópia probléma be fog következni, de azt remélte, hogy csak évekkel később.

7. A másik Apophis és Teal'c kinézete a producerek ötletére hasonlított a a klasszikus sci-fi sorozatokban látott megoldásokhoz (ld. Star Trek - Tükröm, tükröm epizód).

8. Az alternatív Apophis lehet nem az egyik csatahajójának a fedélzetén érkezett. Sokkal valószínűbb, hogy az SGA fölötti ellenőrzés után magán a csillagkapun át érkezett. A Föld légkörében lévő hajóról való tárcsázás esetén a hetedik ékjel szintén a Föld szimbólumma lenne. Amikor Daniel elmenekült hajdanán a Goa'uld hajóról, akkor nem a Földet, hanem azt a bázist tárcsázta, ahova az emberek menekültek (ld .2.01 The Serpent's Lair / Kígyófészek).

Megválaszolatlan kérdések

1. Miért nem használták a dimenziótükröt Daniel visszatérése után más valóságokkal való kapcsolatfelvételre?

2. Hogy jött össze Sam és Jack ott? A miénkben ez miért nem következett be?

3. Az alternatív valóságbeli Kawalsky miért nem lett Goa'uld?

4. Az SGC mostmár bármikor képes felhívni az Asgardokat az O'Neill által hajdanán távolsági utazásra szolgáló eszköz újraépítésével? Vagy a generátort az alternatív valóságban hagyták?

 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK