Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK2x17 Serpent's Song (Kockázatos játékok)

Írta:
Katharyn Powers 

Rendezte:
Peter DeLuise


Az SG-1 egy sivatagos bolygón várakozik a csillagkapu mellett. A Tok'rak hívták őket oda egy üzenettel, ami mindössze egy rakás koordinátát tartalmazott.

Eközben a bolygó felé tart egy halálsikló, amit Goa'uld anyahajók lőnek, a sikló a csillagkapu közelében zuhan le. Mikorra az SG-1 odaér a sikló már üres, de néhány lépésnyire a pilótát is megtalálják, aki nem más mint Apophis és a segítségüket kéri. Teal'c le akarja lőni, de Sam azt mondja, hogy Apophis értékesebb élve, mint halva. De nincs sok idő az elmélkedésre, mert Apophis üldözői már közel járnak, így tárcsáznak, és magukkal viszik Apophist a Földre.

Megérkezvén a Bázisra Apophis Kal Mah-t, vagyis menedéket követel. Hammond be akarja záratni, de Janet ellentmond, mert ha nem engedik kezelni Apophist, akkor semmi hasznát nem vehetik majd. Hammond beleegyezik, de 4 fős állandó őrséget állíttat a betegszoba elé. Apophis mindkét combcsontja eltört és belső vérzése van, a szimbióta meggyógyíthatná, de a Goa'uld is megsérült. Sam úgy látja megkínozták, visszaemlékszik arra amikor az Ashrak megpróbálta megölni Jolinart, Apophist is azzal az eszközzel kínozták meg. Maga a Goa'uld is haldoklik és szarkofág nélkül csak napok, esetleg hetek kérdése a halála.

O'Neill: "Mit akarhat tőlünk?"
Daniel: "Hallhatta maga is mit mondott, menedéket."
O'Neill: "Ezt nem veszem be."
Daniel: "Úgy vélte könyörületesek leszünk még hozzá is. Igaza volt."
O'Neill: "Gondolja, hogy megrendezte ezt? Hadd mondjak valamit. A könyörületem kimerült abban, hogy öltem meg ott rögtön."
Teal'c: "Láttam már olyat, hogy egy Goa'uld legyőzőjének szolgálatába szegődött. Apophis fordított esetben mindig élvezte az ilyen helyzeteket."
Carter: "Csakhogy itt nem mi győztük le őt."
Teal'c: De nagyban hozzájárultunk a bukásához."
Hammond: "A két hajóján egy egész hadsereget vesztett el."
Carter: "Bra'tac azt mondta megrendült a helyzetet a rendszerurak közt."
Daniel: "A vére már ott van a vízben és a többi cápa már szagot fogott."
Teal'c: "Ezért keresett nálunk menedéket."
O'Neill: "Ilyen az élet. Én azt mondom, verjük ki az öregfiúból, amit csak tudunk, aztán dobjuk vissza a kapun át a cápáknak."

Hammond azt mondja, hogy Apophis most tulajdonképpen hadifogoly - vannak jogai. Sam szerint pedig gondolniuk kell a gazdatestre is. Hammond ismerteti a parancsot, hogy szedjenek ki a lehető legtöbb információt Apophisból.

Apophis magához tér és beszélni akar Jackkel.
Apophis: "O'Neill, meg fogok halni."
O'Neill: "Vérzik a szívem."
Apophis: "Nem tudsz hazudni. Az egész a te műved. Örülsz neki?"
O'Neill: "Nem igazán. Mit akarsz?"
Apophis: "Élni."
O'Neill: "Nem segíthetek. Ezt az isteneddel rendezd el. Oh egy pillanat, hiszen te vagy az istened Hát ez gond."

Apophis azt mondja, hogy ő nagyon sokat ér, sokat tanulhatnának tőle, de a Goa'uld tudásért cserébe egy gazdatestet kér - hiába.

Apophis: "Egyetlen emberi élet többet ér az egész világodnál?"
O'Neill: "Úgy van, ezért hívnak minket jó fiúknak.
(Jack indulni készül) Doki, majd értesítsen, ha meghalt."
Apophis: "Sokaris."
O'Neill: "Tessék?"
Apophis: "Egy ősi, nagy hatalmú Goa'uld. Ti segítettétek megerősödni. Az utolsó Jaffam az élete árán mentett meg tőle. De nem nyugszik, míg rám nem talál. Ezért akartam idejönni, hogy biztos lehessek benne ti is követtek engem a halálba."

Teal'c elmeséli, amit Sokarisról tud: a rendszerurak vezetője volt, míg egy összeesküvés véget vetett a hatalmának. Apophis és Ré is ellene volt, Apophis azt hitte Sokaris elpusztult. Daniel elmondja, hogy Sokaris volt az egyiptomiak legrettegettebb istensége, a túlvilág eredeti ura. A Halottak könyve szerint egykor az egész Föld ura volt. Memphisben székelt örök sötétségben és a földjeit kígyók lakták. Ezek a kígyók Unas fajtájából lehettek, talán még egyszerre használták a kétféle gazdatestet. Hogy Sokaris gazdateste milyen azt nem tudni, de az ő idejében a Tuat vagyis a másvilág az ő uralma alatt tele volt tüzes tavakkal, ahová a bűnösöket dobták, kínzás és csonkítás után. Ez volt a pokol, Sokaris pedig az ős sátán.

Daniel beszél Apophisszal.
Apophis: "Van egy közös tulajdonunk - Amaunet, a királynőm."
Daniel: "Az ő neve Shau'ri, a feleségem."
Apophis: "Ők most már egy személy."
Daniel: "Amaunet megszállta őt, Shau'ri a foglya, de ott van még benne. Hogy segíthetnék rajta?"
Apophis: "Amaunet, szerettem őt. Nem hiszel nekem?"
Daniel: "Nem. Nem. Mert ez lehetetlen."
Apophis: "Ugyan miért? A mi kapcsolatunk, a tudásunk, a puszta lényünk is több annál hogysem megértsd."
Daniel: "Tudom, hol van a gyerek."
Apophis: "A fiam?"
Daniel: "Igen, saját kezűleg segítettem a világra az Abydoson."
Apophis: "Horus elvette tőlem."
Daniel: "Nem, én tettem."
Apophis: "Most már nincs szükségem a fiúra. Amaunet, tudtam, amint megláttam, hogy tökéletesen királyném lesz."
Daniel: "Ha nem mondja meg, hogy hol van itt helyben megölöm."
Apophis: "Nincs meg benned ahhoz az erő, sem az akarat."

Mielőtt Daniel válaszolhatna, Sam az indítóterembe hívja. Az írisznek az a Sagan doboz csapódott, amit a Tok'raknak adtak - idejönnek. Martouf és két másik Tok'ra érkezik, tudják, hogy foglyul ejtették Apophist, de vissza kell küldeniük arra a bolygóra, ahol elfogták. Az SG-1 elmondja, amit megtudott, hogy lehet, hogy a koordinátákat, amiről azt hitték, hogy a Tok'ra küldte maga Apophis küldte nekik.

Martouf helyett most már Lantash beszél, ugyan miért akart volna Apophis a Földön menedéket keresni. Jack elmondja, hogy Apophis reméli, hogy így a Föld is elpusztul. Lantash szerint át kellene adni Apophist Sokarisnak, így talán megkegyelmez.

Lantash: "Nem értitek mit tettetek? Ebben a harcban győzelemre nincs esélyetek. Fölborítottátok a Goa'uldok közti egyensúlyt és ezért az egész népetek elpusztul."

Hammond tábornok tudni akarja, hogy mi történik majd Apophisszal, ha átadják - valószínűleg kivégzik a kínzások után.

Lantash: "Ennek csak örülhettek, Apophis bűnös. Nem menekülhet a büntetése elől."
Janet: "Nem is fog. Haldoklik."

Apophis rohamosan öregszik és szarkofág nélkül, ami megfiatalítaná nincs esélye. De amíg él stratégiailag fontos információkat tudhatnak meg tőle. Lantash szerint a Föld fejlettségi színvonalán ezeknek nem vehetik hasznát, és arra ne számítsanak, hogy a Tok'ra megvédi őket.

Újra Martoufé a szó, bocsánatot kér mondván Lantash-t néha leragadják az érzelmei. Természetesen nem kényszeríthetik őket semmire, de szeretnék megnézi Apophist. A gyengélkedőbe vezetik őket, Apophis Amaunetet szólongatja, majd óegyiptomiul kezd beszélni - a gazdatest szólalt meg.

A Tok'rak már indulnának, amikor újabb utazó érkezik. Valamik az írisznek csapódnak, Martouf szerint Sokaris megtalálta őket, a pilótái látták, amint áthozták Apophist a csillagkapun és a Tauri koordinátáit minden Goa'uld ismeri. Sam azt mondja, hogy az írisznek ki kell tartania, hisz trinium és titán ötvözete mikronokra az eseményhorizonttól, semmi sem reintegrálódhat. Mégis történik valami, a rés az írisz és a féregjárat között elég nagy ahhoz, hogy részecskék jelenjenek meg ott - részecskegyorsítóval lövik a féregjáratot. Az íriszen vöröses fény látszik és Sokaris képe jelenik meg.

Sokaris: "Tauri népe, elvettétek, ami az enyém. Ezért min elpusztultok."

Az írisz kezd felmelegedni. A féregjárat 38 percig volt eddig legtovább nyitva, azután összeomlik - újra kell tárcsázni. Sam megpróbál beszélni Apophisszal, aki azt mondja, hogy semmit sem tehetnek ellene, őt is ezzel győzték le.

Vízzel hűtik az íriszt, de nem sokat segít. Amint szétesik a féregjárat megpróbálják Sokaris előtt megnyitni, de nem járnak sikerrel. Ráadásul, ha a csillagkapun nem is tudnak átjönni, akkor majd űrhajóval jut el Sokaris a Földre. Hammond azt mondja, az a parancs, hogy hagyjanak fel minden orvosi beavatkozással és küldjék vissza Apophist. Martouf szerint ettől a támadás abbamaradna, mert Sokaris harcban áll Horusszal és nem a Tauri a legfőbb gondja.

Jack megmondja Apophisnak, hogy visszaküldik, de már csak a gazdatest válaszol. Azt mondja véget nem érő álomban élt, azt remélte, ha felébred viszontláthatja asszonyát és gyermekeit. A régi életében a rémálom előtt írnok volt, és most arra ébredt, hogy meg kell halnia. Daniel megígéri neki, hogy elvégzi a szertartásokat, és méltósággal eltemetik Egyiptomban, lelke átjut a 7 kapun, ahol viszontláthatja asszonyát és gyermekeit és örökre velük marad.

Utoljára még Apophis is megszólal.
Apophis: "Segítsetek!"
O'Neill: "Nem."
Apophis: "Egy testet."
O'Neill: "Nem."
Apophis: "Nagyon félek."

A Goa'uld meghalt, de a gazdatest még él.
Daniel a gazdatesthez először óegyiptomiul: "Azt mondtam ez a szobrocska visszaviszi az utolsó lélegzetét és a lelkét Egyiptomba."
Ezzel a gazdatest is meghal.

Eközben újra szétesett a féregjárat, indítják a tárcsázó programot, és most sikerrel járnak. Teal'c a féregjáraton visszaküldi Apophis testét. Nincs más hátra, mint várni.

Carter: "Ha Sokaris élve akarta őt újra támadni fog."
Martouf: "Nem, szerintem nem fog. Sokarisnak ugyanis van szarkofágja azzal még a halálból is visszahozhatja Apophist, hogy folytassa a kínzását Nem hiszem, hogy jobb sorsot érdemelne."

Martouf megadja a tárcsázandó koordinátákat, ahol ugyan nem találják majd meg őket, de adnak egy eszközt, amivel majd kapcsolatba léphetnek velük. Cserébe a Tok'rak kapnak egy GDO jeladót, aminek a jelzése alapján kinyitják nekik az íriszt itt a Földön.

VÉGE


Az epizódok leírásait Kati készítette. Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK