Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK2x07 Message In A Bottle (Üzenet a palackban)

Írta:
Michael Greenburg 
Jarrad Paul 
Brad Wright 

Rendezte:
David Warry-Smith


Az SG-1 tagjai a Hold felsznéhez hasonló tájon sétálnak szkafanderben. A bolygó neve Tal mac, az élet már réges-rég kipusztult rajta, de a szonda mégis valamiféle AM sugárzást észlelt. A forrást is megtalálják egy gömb formájában. Ugyanaz a frekvencia, amit a szonda is észlelt. Ha minden igaz ez a gömb már akkor is sugárzott amikor a neandervölgyiek megjelentek a Földön. Valami felirat is látszik a gömbön.

O'Neill: "Mire való ez?"
Carter: "Hát a belső hőmérsékletét 0°C körül tartja, elektromágneses teret gerjeszt és alfa, gamma valaminf delta sugárzást bocsát ki."
O'Neill: "Mhh. Ezt én is tudtam, de vajon miért csinálja? ... A veszélyeket próbálom felmérni."
Carter: "Nos, nem tudom mi ez, uram, de az energiaforrása fejlettebb minden eddig látottnál, a Goa'uldot is beleértve."

Daniel szerint lehet, hogy egy időkapszula, képzeljék el, hogy a világukat pusztulás fenyegeti és hátrahagynak valamit, hogy aki odatéved megtudja mi történt. Teal'c azt mondja, hogyha egy Goa'uld elfoglalja egy másik Goa'uld bolygóját akkor az gyakran hagy hátra valami pusztító eszközt, de valósznűleg itt nem Goa'uldokról van szó. Végül Jack úgy dönt, hogy hazaviszik a tárgyat megvizsgálni.

A Bázison 3. szintű karantént kérnek a tárgyra, spektrumanalízist és közeli fényképeket is kérnek. Megismerkedünk még Graham Simmonsszal, aki fülig szerelmes Sambe.

A gömbön több ezer oldalt kitevő apróbetűs írás van, ami többek közt akár használati utasítás is lehet a gömb felnyitására. A belsejéről még semmit sem tudni, a lelet azonban az NID-t is érdekli (Maybourne és tsai). De amíg ki nem ismerik, jobb ha a tárgy a csillagkapu közelében marad.

Sam és Daniel egész éjszaka dolgoznak a gömbbel, Daniel arra jut, hogy a felirat talán nem is szöveg hanem számsor. Ha a kisebb jelek kitevők, akkor az ott egy nagyon nagy számot jelöl, de ezzel nem tudnak mit kezdeni.

Bejön Jack frissen, kipihenten. Daniel alig hiszi, hogy már reggel van. Jack parancsba adja, hogy pihenjenek és készüljenek az indulásra. Daniel inkább maradna és a gömböt vizsgálná, de Jack emlékezteti, hogy az SG-1 felderítő egység, majd ha visszajönnek folytathatja a vizsgálódást.

Éppen elhagynák a szobát amikor Simmons jelenti, hogy a gömb belső hőmérséklete emelkedik. +5°C, majd +15°C, továbbá az alfarészecske termelés a tárgy mágneses mezejében 600%-kal megemelkedett. A legjobb lesz, ha azonnal visszaküldik a tárgyat a P5C353-ra. A belső hőmérséklete ekkor már 35°C, ráadásul a gömb külső héja hirtelen megnyílik és belül kékesen világít. Miközben lecsavarozzásk az állványról a gömbből hegyes nyílszerű részek bukkannak elő. A kaput aktiválják, Jack és Teal'c futva hozza a gömböt, de még mielőtt átdobhatnák az "kilövi" a nyilakat, amelyek belefúródnak a betonba és rögzítik. Az egyik "csáp" O'Neill vállán fúródik át és a falhoz szegezi. Teal'c elrohan a fegyveréért, a tábornok pedig biztosnágiakat és egészségügyieket rendel az indítócsarnokba.

A gömb hőmérséklete most már 56°C. Janet szerint az ezredes sebe túl tiszta, nincs vér pedig az a valami a lapockát is átszúrta. Azonban Jacknek nagyon erős fájdalmai vannak, azt követeli Teal'ctől, hogy lőjjön a gömbre. A lövés hatására az energia egy része átvezetődik O'Neill testébe. A gömb egyszerűen beitta a lövések energiáját, Sam szerint így talán csak tovább táplálják, más megoldást kell találni. Megpróbálhatják lángvágóval átvágni a csövet, de ha a cső ugyanabból az anyagból van, mint a gömb burkolata, akkor több százszor erősebb az acélnál.

Maybourne ezredesék látni akarják a gömböt, azt remélik, hogy valami fegyvert találtak a Goa'uldok ellen, de Hammond tábornok úgy dönt, hogy amíg a gömböt vissza nem küldik a Bázison senki se ki, se be nem mehet. Daniel azt mondja, hogy valami csodát remélt ettől a tárgytól, Hammond emlékezteti, hogy már a fél galaxisból hoztak vissza tárgyakat, és ez most alaposan kifogott rajtuk. Meg kell próbálniuk az összegyűjtött adatok alapján kitalálni valamit.

A Bázison 4-es szintű karantént rendelnek el és belső energiaellátásra kapcsolnak. (Futótűz program)

Jacknek nagyon magas láza van, Janet antibiotikum koncentrátumot ad be neki. A gömb belső hőmérséklete +65°C-on állandósul. Janet megmutatja Samnek, hogy ami megfertőzte az ezredest mozgékony, mint egy baktérium, de parányi, mint egy vírus, enyhén radioaktív és láncokba rendeződik. Azonban nem csak magát az ezredest fertőzte meg ez a valami, hanem még a ruháját is.

UV lámpákat visznek az indítócsarnokba, a bekapcsolt lámpák megmutatják, amint az organizmus a csöveken keresztül a elérte a falakat, megfertőzve azokat valamint mindenkit, aki megfordult a gömb közelében. Az organizmus áteszi magát a betonon is és kedveli a kábeleket, így órákon belül megfertőzheti a számítógépeket is.

Janet mindenkit beoltott tetraciklinnel, kivéve Simmons hadnagyot, mert ő allergiás rá és emiatt az ő állapota még súlyosabb, mint O'Neill ezredesé. De a karantén miatt semmit sem hozhatnak.

A csillagkapun keresztüli evakuálásnak nincs sok értelme, mert csak magukkal vinnék a fertőzést és ha elfogy az antibiotikum akkor ott sem tudnak mit tenni.

Egyedül Teal'cnek nincs semmi baja, mert őt megvédi a szimbiótája. Már majdnem sikerül átvágni a csövet, amikor az hirtelen megmozdul és a már majdnem átvágott rész eltűnik a falban. A gömb nem engedi, hogy kiszabadítsák O'Neillt.

Eközben Sam és Daniel megpróbálják megfejteni mit is jelenthetnek a számok. Sam szerint utalhatnak az organizmus növekedésére, hiszen eddig exponenciális ütemben nőtt. Lehet, hogy egy figyelmeztetés, de ha csak ennyi áll benne, akkor mi az értelme? Talán a tovább lapokon találnak valami használhatót.

Teal'c fegyvere adott energiát az organizmus növekedéséhez, a szén-dioxid szint is megemelkedett, ha lecsökkentenék az oxigénszintet az talán lelassíthatná a növekedést. Beindul az önmegsemmisítő rendszer, ha felrobban a bázis az annyi energiát adna neki, hogy az egész bolygót eláraszthatná az organizmus. Megpróbálják leállítani a visszaszámlálást, de mivel az organizmus már a számítógépekben is bent van nem érvényesek a kódok. Az oxigén lecsökkentésének hatására 90%-kal lelassult a növekedés üteme.

A monitoron Daniel meglát egy jelet, ami a gömbön is megtalálható volt. Kommunikálni próbál velük a tárgy, de nem tudják mit akarhat mondani.
Daniel: "A lényeg az, hogy próbálkozik. Eddig fel sem merült bennünk, hogy idegen értelemmel van dolgunk, úgy kezeltük csak, mint egy kórokozót. Nem figyeltünk oda, mit mond!"
Hammond: "Mit kéne tennünk?"
Carter: "Hagyjuk nőni."
Hammond: "Mi?"
Carter: "Emeljük többszörösére az oxigénszintet, lőjünk bele még egyszer energiafegyverrel, hagyjuk, hogy az tegye amit csak akar."
Hammond: "Ez a tanács éppen az ellenkezője annak, amit eddig adott. Most akkor mi legyen?"
Carter: "Tábornok úr, minden lehetőséget ki kell próbálnunk."

Az organizmus láncokba rendeződik, talán csak egy kritikus tömeg elérése után ébred öntudatra, de még így is kérdéses, hogyan lesznek képesek kommunikálni vele, mivel olyan nyelvet használ, amit nem tudnak lefordítani. Sam szerint talán az ezredes nem véletlenül van ott, a sebe nem vérzett és traumát sem okozott, ami szinte lehetetlen, talán szándékosan tette ezt az organizmus. Abba kel hagyni a gyógyszerezést és meg kell próbálni Jack segítségével kommunikálni.

Az oxigénszintet +30%-ra állították be. Teal'c többször belelő a gömbbe. Jacknek már nincs pulzusa, de egyszerre felemeli a fejét, kinyitja a szemét és beszélni kezd, de nem a saját hangján. Az organizmus szól hozzájuk, ha visszavitték volna őket a saját világukba, azzal elpusztították volna őket, ezt nem engedhették meg. Sok ezer éve a világuk haldoklott, nem élhettek ott tovább ezért építették a gömböt és várták, hogy valaki átvigye őket a csillagkapun, mint azt rá is írták a gömbre. Az idegen világ légkörében feléledtek és szaporodni kezdtek. Vissza nem mehetnek, de itt sem maradhatnak, és már csak négy perc van hátra az önmegsemmisítésig. Az energia azonban nem árthat az organizmusnak, csak tovább szaporodnának, míg meg nem hódítanák a Földi világot.

Hammond: "Ha megengedik, hogy újra használhassuk a computereinket képesek lennénk megakadályozni ezt. Életben maradnánk."
O'Neill: "O'Neillnek szintén ez az akarata, szeretne élni... De mi lesz velünk?"
Daniel: "P4G881, azaz egy primitív világ sok oxigénnel és napfénnyel, olyan mint ez volt negyedmilliárd éve."
Carter: "Computer nélkül nem nyithatjuk ki a csillagkaput."
O'Neill: "És elvinnének oda a csillagkapujukon át?"
Hammond: "Igen."
O'Neill: "És miért tennék meg?"
Hammond: "Hogy mind életen maradhassunk."

Jack még végignéz rajtuk, majd a feje hátrahanyatlik. Hirtelen minden rendszer leáll, de rövidesen a számítógépek újraindulnak.

Hammond utasítást ad, hogy gyorsan tárcsázzák a P4G881-et. Jack ismét magához tér és a gömb visszahúzza a "csápjait". Mind a 7 ékzár kódolva, a kapu aktiválódik. Jack fogja a gömböt és átküldi a kapun, majd elájul.

Hammond tábornoknak és Samnek az utolsó pillanatban sikerül leállítani az önmegsemmisítést.

Jack magához tér, a többiek odasietnek hozzá, már jól van és a sebnek sincs semmi nyoma.

Az epizódok leírásait Kati készítette. Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK