Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK2x05 Need (Szarkofág)

Írta:
Damian Kindler 
Robert C. Cooper 

Rendezte:
David Warry-Smith


Az első képben valakik éppen tárcsáznak a csillagkapunál és az SG-1 a fák között elrejtőzve figyeli őket. Miután aktiválódik a kapu naquadát küldenek át rajta egy tartályban, ez a legnagyobb kincs a Goa'uldok számára. Sam megjegyzi, hogy nekik is jól jönne egy kis érc. Miután átküldték az ércet a csapat visszatér a bányába és egyikük elhagyja kíséretet, az erdőben a szakadék szélre megy és úgy tűnik le akarja vetni magát. Daniel odarohan és elkapja még mielőtt leugrana. A zajra két Jaffa őr rohan oda és fegyvert szegeznek Danielre. Táguljon a hercegnőtől, erre az SG-1 többi tagja a Jaffákra fog fegyvert, de további őrök érkeznek. A hercegnő azt mondja tegyék le a fegyvert mert különben megölik őket, a túlerőt látva így is tesznek.

Egy piramisba vezetik őket az uralkodó elé. Le kell térdelniük és Pyrus tudni akarja, hogy kik ők. Daniel elmondja, hogy felfedezők. Pyrus úgy hiszi, hogy megtámadták a lányát, és Shyla nem mondja el, hogy mi is történt valójában. Pyrus nem hisz nekik, amikor azt mondják, hogy a Földön nem egy Goa'uld az úr, és mivel nem mondanak igazat a bányában kell dolgozniuk.

A bányában nem túl lelkesen fejtik a követ.
Carter: "Az öreg nem Goa'uld, az őrei nem Jaffák."
O'Neill: "Honnan veszi?"
Carter: "Más volt a hangja."
O'Neill: "Igen, észrevettem."
Carter: "Uram, nem tudom megmagyarázni, de amikor megérintett tudtam, éreztem. Vagy, hogy pontosabb legyek nem éreztem. Biztos a Goa'uld miatt van, aki belém költözött. Újabban furcsán érzem magam Teal'c mellett."
O'Neill: "Miért ki nem?"

Teal'c is úgy gondolja, hogy az uralkodó nem Goa'uld. De vajon segít-e ez rajtuk. Jön az őr, ha nem teljesítik a normát, nem kapnak enni. Jack persze nem állja meg megjegyzés nélkül, aminek az az eredméyne, hogy az ál-Jaffa megüti, majd Samet és Daneilt is.

Őr: "Dolgozzatok!"
O'Neill félig a földön: "Jó, jó, hej bányászni de jó."

Estére nagyon kimerülnek, kintről rabokat vezetnek be, az egyik őr megszólítja Jacket és ezt az alkalmat kihasználják, hogy megpróbáljanak megszökni. Minden jól is menne, de Daniel sántít az egyik lábára, emiatt lemarad és amikor az odaérkező őr tüzet nyit a leomló kövek maguk alá temetik. A többiek visszamennek segíteni és így elfogják őket.

Shyla és Pyrus beszélgetnek, Pyrus szerint az idegeneket biztosan valami távoli gonosz isten küldte, hogy kifosszák a bányákat. Már így is egyre kevesebb naquada van. Pyrus elhagyja a termet, Shyla pedig megnyom egy gombot és a trón alól előtűnik egy szarkofág, belőle pedig Daniel, most már jobban érzi magát. Daniel megkérdezi mi történt. Szökni próbált és súlyosan megsebesült, a barátait elfogták és ő adatta rá a királyi köntöst. Ha Daniel hálás amiért megmentette az életét, akkor ne szökjön meg, mert személyesen vállalt érte felelősséget. Shyla azzal magyarázza, hogy nem mondta el az igazságot a találkozásukról, mert az apja nem értette volna meg. Amikor Daniel megjegyzi, hogy noha nem Goa'uldok mégis naqudát bányásznak és van egy szarkofágjuk, Shyla megörül, hogy ismeri ezt a szerkezetet. Amikor Daniel azt mondja, hogy a kelleténél többször is használta Shyla még boldogabb.

Shyla sétálni viszi Danielt az erdőbe, a fákról áradozik Danielnek és kéri, hogy mesélje el mi mindent látott utazásai során. Daniel inkább azt akarja tudni, hogy mi lesz a barátaival. Shyla szerint az apja még mindig azt hiszi, hogy ártó szándékkal jöttek, de majd ők ketten meggyőzik, hogy nem jelentenek veszélyt a birodalomra. Daniel már rögtön indulna, hogy beszéljen Pyrusszal, de nem lehet mert nem érzi jól magát.

Daniel: "Én nem akarom derékba törni a mi kis bimbózó kapcsolatunkat."
Shyla: "Ez romantikusan hangzik."
Daneil: "Na jó, a helyzet a következő. Én hálás vagyok, amiért megmentetted az életemet és segítenél a barátaimon is, de úgy érzem az indokod rá olyasmi..."
Shyla: "Minket egymásnak szánt az ég..."
Daniel: "Mi? Hogy? Mit mondasz?"

Shyla elmeséli, hoy az anyjával sokat jártak erre sétálni, ő mondta, hogy egyszer majd eljön érte egy férfi a csillagokon túlról. Már kezdte azt hinni, hogy az anyja tévedett így kiállt a sziklára azt kívánva, hogy döntsön az ég. És akkor hirtelen megjelent Daniel és megmentette. Csak a sors akarhatta így.

Daniel meglátogatja a bányában a többieket, Jack megjegyzi, hogy meglepően nehéz megölni Danielt. Daniel elmondja, hogy Samnek igaza volt Pyrus nem Goa'uld van egy szarkofáguk és Shyla megmentette az életét mert szerelmes belé. Szóval mégis hálás, amiért megmentette a sziklánál. Nagyszerű mondja Jack, akkor szedesse le róluk a láncokat és menjenek haza. Daniel arca elkomorul, még nem lehet, mert előtte még meg kell győzniük Pyrust. Most csak tudatni akarta velük, hogy jól van, majd vacsoránál beszél Pyrusszal, ugyanis lakomát rendeznek a tiszteletére.

A vacsorán csak Pyrus, Shyla és Daniel vesz részt. Kiderül, hogy Pyrus megölte az ott lakó Goa'uldot 700 évvel ezelőtt. A szarkofág hosszabbította meg az életét. Az emberek pedig azért istenítik, mert megszabadította őket a gonosz istenektől és azért dolgoztat mindenkit, nehogy gonosz istenek jöjjenek. Színjáték, a Goa'uldokat utánozza amikor naquadát küld át a kapun, és azért annyira bizalmatlan mert fél, hogy rájönnek a titkára. Ez nem nagyon tetszik Pyrusnak, azt mondja Daniel barátainak meg kell halniuk. Shyla megpróbálja menteni a menthetőt és emlékezteti apját, hogy korábban azt mondta, hogy példát akart velük statuálni, addig dolgozzanak a bányában míg meg nem halnak.

Shyla szólt az őröknek, hogy jól bánjanak velük és biztos benne, hogy hamarosan meg tudják győzni Pyrust. De addig is ráveszi Danielt, hogy használja még a szarkofágot, jobban fogja érezni magát, mint valaha.

Daniel újra meglátogatja a többieket a bányában, már nem visel szemüveget, a haja zilált és a tekintete sem a régi. A többiek megkérdezik mi folyik itt, már napok óta nem látták. Daniel nem nagyon foglalkozik ezzel, inkább mondja el, hogy felfedezett valami csodálatosat és teljesen el van ragadtatva a szarkofágtól. Állítja, hogy nincsenek mellékhatásai és úgy érzi bármire képes lenne. A Parancsnokságra küldött egy üzenetet, nehogy aggódni kezdjenek. Sam rákérdez, hogy mégis hányszor használta a szarkofágot. 9-10 alkalommal. Daniel szóváltásba keveredik Jackkel, amikor az ezredes azt akarja, hogy vigye ki őket onnan. Daniel azt állítja, hogy ura a helyzetnek és tartsanak még ki egy ideig, majd távozik.

Shyla apja nagyon rosszul van, hamarosan Shyla lesz az uralkodó. Daniel könnyebbé szeretné tenni a bányászatot és a Goa'uldok ellen is lehetne védekezni. De vajon Daniel akkor is ott maradna, ha a barátait elengedné? Daniel azt válaszolja, hogy sehol sem érezte még ilyen jól magát, a saját bolygóján nem találta a helyét. De Shyla sok mindent nem tud még róla. Shyla azt mondja, hogy ők ketten mindent megváltoztathatnának.

A bányában már nagyon kimerültek a többiek. Sam Jolinar emlékeit látja időnként. A Tok'rak nem használják a szarkofágot, mert rosszat tesz az emberrel - elveszi a lelkét. Meg kell állítani Danielt.

Jack Daneil elé viteti magát. Daniel a trónon üldögél és kirobbanó jókedve van.
Daniel: "Helló Jack! Oh Jack! Mi szél hozta?"
O'Neill: "Mi odalent már az utolsókat rúgjuk. Carter egyre-másra ilyen Goa'uld víziókat lát. Azt mondja ha tovább használja a szarkofágot a sötét oldal győz. Ha nem győzött máris."
Daneil: "Ne aggódjanak, holnap elmegyünk innen."
O'Neill: "Tessék?"
Daniel: "Összeházasodunk!"
O'Neill: "Igen?"
Daniel: "De azt mondtam otthon előbb el kell rendeznem néhány dolgot, és maguk velem jönnek!"
O'Neill: "Bízik magában?"
Daniel: "Persze, szeret engem."

Másnap Shyla elkíséri őket a kapuhoz, elnézést kér a elszenvedett nehézségekért. Szeretné, ha barátok lennének és ezentúl szívesen és tisztelettel fogadják majd őket. Sam tárcsáz, Daniel pedig elbúcsúzik Shylától, ígéri hamarosan visszajön.

Megérkeznek a Bázisra.
O'Neill Hammond tábornokhoz: "Jól szórakoztunk uram, Carter hozott egy kis naquadát, Teal'c megint új barátokat szerzett, Danielt eljegyezték. Én meg... megyek zuhanyozni."

Daniel szervezete az orvos szerint kikészült, ő pedig úgy érzi, ha nem jut ki innen akkor megőrül. Daniel föl s alá járkál, mindig csak Shylára gondol. Sam emlékezteti, hogy felesége van. Daniel azt mondja csak volt, meddig kellene várnia, és ha meg is találja mi az esélye, hogy minden ugyanolyan lesz, mint régen. Sam azt mondja Daniel endorfinszintje a plafonon volt, és most visszaesett. Az a szarkofág olyan, mint valami narkotikum.

Daniel: Igen, az ember okosabb, erősebb lesz tőle és ezer évig él. Mi rossz van abban?"
Carter: "Ez lehet az egyik oka a Goa'uldok gonoszságának."
Daniel: "Hogyan?"
Carter: "Ki tudja? Ez a Goa'uld technológia. A gyógyító hatás talán az agyat befolyásolja. Megemeli azoknak azoknak a hormonoknak a szintjét, amik agresszívvá teszik. Régen Pyrus is rendes ember lehetett... Nézzen magára, ezek elvonási tünetek. Pedig alig néhányszor használta a szarkofágot."
Daniel: "El kell hoznunk, hogy tanulmányozhassuk."

Daniel vissza akar menni, Sam le akarja beszélni erről, de Daniellel már szinte nem lehet beszélni, borogat dolgokat és Samet is megbántja.

Sam azt javasolja Hammond tábornoknak, hogy zárják be Danielt, mert függőség alakult ki nála. Bejön Daniel hozza a lemondását, de még mielőtt választ kaphatna elájul.

Danielt lenyugtatózzák, dr. Fraiser azt mondja, hogy minden szervnél felfokozódott a működés, de nem tudja miért. Legfeljebb a tüneteket kezelheti, amelyek extrém kábítószermegvonásra utalnak. Daniel állapota tovább rosszabbodik, a szarkofág segíthetne rajta, de az elrabolhatná Daniel személyiségét. Így inkább várnak, és nem is hiába. Lassú javulás észlelhető. Azonban amikor Janet újabb nyugtatót akar beadni neki Daniel megtámadja és elhagyja a gyengélkedőt. Jack követi, Daniel beveszi magát egy raktárhelyiségbe. Jack megpróbál a lelkére beszélni, de Daniel mindenáron vissza akar menni. Jack azt mondja nincs rá szükség, most már majd jobban lesz, de Daniel nem hiszi. Verekednek, majd Daniel pisztolyt fog Jackre.

O'Neill: "Daniel, az istenért! Mit akar csinálni? Meg akar ölni? Rémesen néz ki... Én tudom, hogy mi ez és tudom, hogy milyen. De legyőzheti."
Daniel végül leteszi a fegyvert, tényleg a gyógyulás útjára lépett.

Éppen újabb úticélt beszélnek meg, amikor Daniel visszatér. Azt javasolja térjenek vissza a P3R636-ra, de még mielőtt tiltakoznának elmagyarázza miért oda. Ártatlan emberek ezreit szabadítanák fel a rabszolgaságból. Sikerül meggyőznie a többieket.

Újra Shyla bolygóján. Shyla már azt hitte sosem tér már vissza Daniel. Pyrus meghalt, már a szarkofág sem segíthetett. Daniel azt mondja neki, hogy ha nem szerette volna nem lenne itt. Vezetheti a népet anélkül, hogy olyanná válna, mint az apja, de nem használhatja többet a szarkofágot. Nem lesz könnyű, ezt pontosan tudja, de nem kell egyedül végigcsinálnia.

Shyla fog egy olyan Goa'uld fegyvert, mint amilyen Teal'cnek is van és elpusztítja a szarkofágot.

Az epizódok leírásait Kati készítette. Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK