Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK2x02 In The Line Of Duty (Vadászat)

Írta:
Robert C. Cooper 

Rendezte:
Martin Wood


A legelső kép egy szobrot mutat és egy látszólag csendes világot, de hirtelen egy halálsikló repül át fölötte és lövést ad le. Kinyílik a kép és mindenfelé égő tárgyak, halottak, sebesült és menekülő emberek. Az SG csapatok menteni próbálják a bolygó lakóit. Jack egy kisfiúval a karjában fut a csillagkapu felé, ott átadja Teal'cnek, ő pedig visszamegy Samért, aki megállt egy sebesültnél. Daniel egy erősen megégett férfihoz hív segítséget, majd hordágyon átviszik a kapun. Eközben Sam egy súlyos sebesültet próbál újraéleszteni, miközben szájon át lélegezteti a férfi hirtelen megragadja és csak egy idő után engedi el. Amikor Sam felemeli a fejét a szemei fénylenek. Ekkor ér oda Jack, hogy indulniuk kell. Jack vinni akarja a sebesültet is, de Sam azt mondja, hogy már meghalt, elharapta a nyelvét. Újra támadnak a halálsiklók, futnak a jutnak el a csillagkaupig.

A Parancsnokságon teljes a készenlét, a kapu közül mindenhol sebesültek. Hammond tábornok teljes karantént rendel el, amíg mindenkit meg nem vizsgálnak. Miután Jack, Carter és Teal'c is átérnek bezárják az íriszt, de hallani amint az őket követő Jaffák nekivágódnak az írisznek. Jack megkérdezi Samet, hogy biztosan jól van-e. Hát persze, de közben mintha felmérné a környezetet.

Jelentéstétel a Nasyaról, Daniel elmondja, hogy már több évszázada nem jártak Goa'uldok a bolygón, a Nasyaiak békés nép, megengedték, hogy kutatóállomást telepítsünk, a támadás váratlanul jött, már csak a falut támadó siklókat vették észre.

Hammond: "Eddig úgy tudtam a Goa'uldok csak akkor rendeznek ilyen mészárlást, ha alapos okuk van rá."
Daniel: "Valóban eddig ez volt a helyzet. Olyan civilizációkat támadtak meg, melyeknek fejlettsége már potenciális veszélyt jelenthet.
O'Neill: "Talán rájöttek már, hogy ott vagyunk."
Daniel: "És mégis hogyan? Vagy ami még fontosabb, miért érdekelnénk mi őt?"
O'Neill: "Talán némiképp aggódnak, amiért szecskává aprítottuk Apophist."
Daniel: "Még mindig nagyon keveset tudunk a társadalmukról."
Teal'c: "Irtottak már ki egész társadalmakat minden ok nélkül, csak mert élvezték a dolgot."
Daniel: "Szóval Nasya csak a következő volt a listán. Bárcsak ilyen egyszerű lenne, de ne becsüljük alá őket."
Carter: "Talán csak te nem ismerted az okokat, Teal'c. Elvégre csak Jaffa vagy."
(Mindenki Sam felé fordul a szokatlan megjegyzés hallatán, Sam gyorsan finomít a mondottakon.) "Ezzel csak arra akartam célozni, hogy Apophis nem feltétlenül osztja meg minden titkát a testőreivel. Vagy igen?"
Teal'c: "Így igaz."
Daniel: "Egyetértek, szerintem a Goa'uldoké sokkal összetettebb társadalom, mint eddig gondoltuk."
Carter: "Ha megértjük az ellenséget, az már fél győzelem."
Daniel: "Pontosan."

Daniel még elmondja, hogy 237 embert mentettek meg a Nasyaról, a legsúlyosabb sebesülteket átszállították a Légierő Akadémia Kórházába. A többiek költözésre készek. Hammond tábornok segítségül még 3 SG csapatot rendel melléjük. Ezzel vége az eligazításnak, mindenki feláll és Hammond kimegy.

O'Neill Carterhez: "Oh Carter, nem szívesen macerálom, de Fraiser doki mondta, hogy még mindig nem járt nála."
Carter: "Máris megyek. Hisz a szabály az szabály, ugye ezredes!"

Sam már megy is és Jack arckifejezése pedig "hát ez meg mi volt?"

Samet dr. Janet Fraiser vizsgálja a gyengélkedőn. Megnézi a nyakát, a torkát, megkérdezi, hogy nem fájt-e mostanában, mert mintha lehorzsolta volna, mintát is vesz, közben megjegyzi, hogy Cassandra hiányolta Samet. Olyan mintha Sam először nem is tudná, hogy miről van szó, majd a sok elfoglaltságával menti ki magát. Janet végzett, azt mondja ha rosszabbul érezné magát, akkor jelentkezzen ismét. Sam tudni akarja mehet-e másnap a csapattal új otthont kereseni a Nasyaiaknak. Janet azt mondja, hogy persze, mehet és egyébként másnap Cassandra bent lesz vele a kórházban és Sam meglátogathatná indulás előtt.

A kórházban a megégett férfit látjuk bekötözve, akit Daniel segített át a kapun, harmadfokú égési sérülések a test 80 %-án, de nincs nyoma fertőzésnek. Sam lép be az ajtón, Janetnek még körbe kell vizitelnie, de Cassandra az irodában vár. Miután Janet kimegy, Sam gondterhelt pillantást vet a bekötözött emberre, miután Sam elhagyja a szobát a kötések alól a has tájékán fény szűrődik ki.

Cassie éppen szivárványt fest, amint Sam belép odafut hozzá és megöleli. De hirtelen észrevesz valamit, rémülten néz Samre, majd elbújik a kanapé mögé. Sam követi, de fénylik a szeme.

Hammond tábornok és Jack éppen a csillagtérkép előtt állnak és megbeszélik, hogy hová küldhetnék a Nasyaiakat. Jacknek telefonja van, Janet a kórházba hívja, ott elmondja neki, hogy Cassandra bezárkózott a z irodába és csak Jackkel hajlandó beszélni.

Cassandra az ablak alatt a földön ül, Jack odamegy hozzá és leül mellé.
O'Neill: "Janet azt mondja zaklatott vagy, mióta Sam itt járt. (A kislány közelebb húzódik Jackhez.) Mi történt?"
Cassandra: "Azt mondta, megöl, ha elmondom."
O'Neill: "Komolyan azt mondta, hogy megöl téged?
(Cassandra bólint) Nem úgy gondolta."
Cassandra: "De igen úgy!"
O'Neill: "Cass, Sam szeret téged, sose lenne képes bántani téged."
Cassandra: "De most igen."
O'Neill: "Miért?"
Cassandra: "Mert Goa'uld lett."

A következő képben Sam teljes menetfelszerelésben viharzik be az öltözőbe, már nagyon mehetnékje van. Türelmetlenül sürgeti Danielt és Teal'cet, akik elcsodálkoznak Sam szokatlan hangnemén és vielkedésén. Sam türelmét vesztve járkál a csillagkapu előtt. Belép Jack, de felszerelés nélkül. Még nem mennek sehová, valami computer hiba miatt. Közelebb megy és valamit Sam karjába fecskendez, de nem történik semmi. Jack némiképp tanácstalanul néz fel az irányító helyiségbe, ahol Hammond tábornok és dr. Fraiser követi figyelemmel az eseményeket.

Janet: "Ettől egy elefánt is kidőlt volna!"

Sam fog egy gépfegyvert és a társaira szegezi, Goa'uld hangon követeli, hogy nyissák meg a csillagkaput, közben pedig fénylik a szeme. Belép egy katona és nyugtató lövedéket lő Sam lábába. Amikor Sam le akarja lőni a katonát Jack megakadályozza ebben, de Sam egy ütéssel a földre küldi parancsnokát. Most már Teal'c is Samre szegezi fegyverét, aki elővesz egy kézigránátot és kibiztosítja, ha nem nyitják ki a kaput mindenki meghal. Újabb katonák jönnek és pisztolyt fognak Samre. De közben mintha már látszana nyugatató hatása.

O'Neill: "Ne lőjenek! ... (Samhez) És ha eldobja a gránátot mi lesz? Senki nem nyitja ki azt a kaput. Vagy mind élünk, vagy mind meghalunk, de itt."
Carter: "Engedjetek! El kell mennem innen!"
O'Neill: "Szó nem lehet róla!"

Sam elájul, Jack elkapja a gránátot és visszahelyezi a biztosítékot. A katonák Samet egy zárkába viszik.

Az SG-1, Hammond tábornok és Janet Fraiser megbeszélik a történteket. Janet szerint Cassandra azért érezhette meg a Goa'uldot Samben, mert még mindig van naquada a vérében, de azt nem tudja miként juthatott be Carterbe a Goa'uld. Nem volt rajta behatolási nyom, csak a garatján egy horzsolás, de az bármitől lehetett. A parazita célja rákapcsolódni az agytörzsreés a garat lágy szövetanyaga kiváló kiindulási pont lehet. Jacknek eszébe jut, hogy a Nasya bolygón Sam szájon át lélegeztetett egy férfit és vért is látott. Janet azt mondja, hogyha egy Goa'uld számottevő nyom nélkül be tud férkőzni az emberi testbe, akkor ezentúl mindenkit ultrahangos vagy MRI vizsgálatnak kell alávetni. Hammond szerint a legfontosabb mindenkit mielőbb megvizsgálni, hogy nem hoztak-e át még több Goa'uldot.

Daniel felveti, hogy vajon mit kereshetett egy Goa'uld egy nasyai férfiban, hisz nem viselkedett Goa'uld módra. Jack szerint talán csapda volt, Teal'c megjegyzi, hogy talán már el is helyezett valami fegyvert a bázison. Hammond azonnal kiadja a parancsot az SGC átvizsgálására. De mi legyen Sammel? A parazitát nem tudják kiszedni belőle, ha pedig Maybourne ezredesék megtudják a dolgot, akkor magukkal viszik Samet. Hammond azt mondja nem adják ki Carter századost, de addig is próbáljanak meg minél több információt kiszedni belőle.

A kórházban bemegy egy orvos a súlyosan megégett Nasyaihoz, hogy megvizsgálja, de a férfi megtámadja. Röviddel később leveszi magáról a kötést és egy teljesen egészséges embert látunk, aki a kezére húz egy gyűrűszerűséget a tenyere felé három kővel.

Daniel információt próbál gyűjteni arról a férfiról, akiből Carterbe költözött a Goa'uld. A felesége csak egyetlen sérülésre emlékszik a férje nyakán, de a viselkedése nem változott meg.

Jack elgondolkodva üldögél, amikor Teal'c belép.
Teal'c: "O'Neill ezredes."
O'Neill: "Azt hittem a bázist vizsgálod át."
Teal'c: "Most indulok.
(Leül a pad másik oldalára) Tudom nehéz ez."
O'Neill: "Igen. Igen az."
Teal'c: "Sértsd meg a büszkedégét. Csinálj bolondot belőle, akkor talán elárul titkokat, hogy fitogtassa a hatalmát."
O'Neill: "Ugyan már, Teal'c! Ennél okosabbak."
Teal'c: "Láttam már hadititkokat kiszivárogni és csatákat elveszteni az önteltségük miatt. Ez a Goa'uld legnagyobb gyengéje.
(Jack indulni készül.) És O'Neill, ha beszélsz vele ne a barátodat lásd."
O'Neill: "Hogy gondolod?"

Sam a zárka közepén áll mozdulatlanul, amikor Jack bejön.
O'Neill: "Na jó. Ideje kicsit elbeszélgetnünk. Tudod ezt jól elszúrtad. Nagy baklövést követtél el."
Carter: "Gyengék vagytok."
O'Neill: "Akkor mért te vagy rács mögött."
Carter: "A taktikád nem fog beválni."
O'Neill: "Nem ugrassz be neki?"
Carter: "El kell engednetek."
O'Neill: "Nem."
Carter: "Fogalmatok sincs mi folyik itt."
(Sam leül az ágyra, az arca árnyékban kerül.)
O'Neill: "És a fejemet teszem rá, te nem fogod elmondani."

Sam és Jack jó ideje ülnek csendben egymással szemben, végül Sam szólal meg elsőként.
Carter: "Engedjetek el. Engedjetek át a csillagkapun, keresek egy másik gazdatestet és visszaküldöm a barátodat."
O'Neill: "Képes vagy rá? És ő nem fog belehalni?"
(Mindketten a rácshoz mennek.)
Carter: "Nem. Lehetséges bár nem egyszerű. Én belehalhatok, de ígérem megpróbálom."
O'Neill: "A Nasyai meghalt, amikor elhagytad."
Carter: "Igen, a férfi halt meg először, ezért hagytam el. Már nem tudtam volna meggyógyítani."
O'Neill: "Egyáltalán mit kerestél a testében?"
Carter: "Carter tudata sértetlen. Ugyanolyan maradhat, mint amilyen azelőtt volt."
O'Neill: "Nem bízom meg benned."
Carter: "Megölhettelek volna titeket, amikor nem engedtetek át a csillagkapun."
O'Neill: "Csak nem akartál te is meghalni."
Carter: "Nem öltek volna meg. Túl értékes vagyok."
O'Neill: "Éppen ezért nem engedhetünk el."
(Jack indul az ajtó felé.)
Carter: "Én nem ártottam nektek. Mégsem engednétek el, mégha hinnél is nekem." (Sam arca hirtelen megváltozik, a korábbi érzelemmentes kifejezés eltűnik róla és már nem Goa'uld hangon beszél.) "Úristen, az igazat mondja. Kérem, Jack! Ne, Jack, kérem ne hagyjon itt! Adjon egy esélyt, ne hagyjon itt! Kérem!" (Jack szinte kirohan a szobából. Sam arca ismét kifejezéstelenné válik, újra Goa'uld hangon beszél.) "Hát ez sem győz meg."

A kórházban a férfi felvette az orvos ruháját és sorba ellenőrzi a Nasyaiakat, a gyűrűt az arcuk fölé tartva szinte belenéz a koponyájukba.

Teal'c megy be Samhez.
Teal'c: "Beszélni akartál velem."
Carter: "Jaffa, győzd meg az embereket, hogy engedjenek el."
Teal'c: "Nem fognak elengedni."
Carter: "Le vagyok nyűgözve. A Tauri sokat fejlődött, mióta utoljára jártunk itt. Előbb-utóbb a rendszerurak is észreveszik ezt. Én adhatnék tanácsot, hogyan védekezhettek a támadásuk ellen."
Teal'c: "Az emberek erősebbek, mint hinnéd. Az első Goa'uld támadást már visszaverték."
Carter: "Akkor hamarosan megjön a második hullám."
Teal'c: "Az emberek nem bolondok, azt hiszik felderítőnek jöttél előre."
Carter: "Nem mindegyik Goa'uld egyforma, vannak olyanok akik szembeszálltak Goa'uld hatalomra vágyik és a saját testvérét is elárulná érte."
Carter: "Van aki ennél magasabbra tör. Nem minden Goa'uld ellensége az embernek. A Tok'ra valóság bármit mondott is neked Apophis."
Teal'c: "Én egyet sem ismerek."
Carter: "Most már igen. Malk-Shuri Jolinar vagyok."

Teal'c láthatóan meglepődik és elindul, hogy beszámoljon a többieknek.

A kórházban Janet egy nővérnél Jacob doktor után érdeklődik, majd elkéri az egyik páciens vérvizsgálatának eredményét, miután belepillant futva megy az egyik betegszobába. Ott leveszi a kötést a beteg arcáról és Jacob doktort találja helyette.

Teal'c elmondja a többieknek, amit a Tok'raról tud, majd Jack kíséretében tér vissza Jolinarhoz. De vajon tényleg az-e akinek mondja magát.
Jolinar: "Sajnos mi nem hordunk magunknál igazolványt."
O'Niell: "Na jó, ideiglenesen próbáljunk meg bízni egymásban. Az egyik Nasyai akit áthoztunk súlyosan megégett, most mégis felkelt a kórházi ágyából és eltűnt. Ki ő?"
Jolinar: "Biztos az Ashrak."
Teal'c: "Az vadászt jelent."
O'Neill: "Egy Goa'uld?"
Jolinar: "Igen. Veszedelmes orgyilkos, a rendszerurak szolgálatában."
O'Niell: "Kit akar megölni?"
Jolinar: "Engem."

Hammond tábornokot is tájékoztatják a fejleményekről. Jolinar szembeszállt a rendszerurak egyikével, de csatát vesztett és a seregét lemészárolták. Hammond felveti, hogy talán Jolinar hazudik, hogy a bizalmukba férkőzzék. A bázis átvizsgálása során azonban nem találtak semmit. Daniel szerint talán azért nem fedte fel Jolinar Goa'uld mivoltát, mert bújkált a Nasyai férfiban. De az Ashrak már a nyomában volt, amikor áthoztuk a csillagkapun és ezért kezdett el rögtönözni. És most jár közöttük egy Goa'uld, aki meg akarja ölni Cartert és még azt sem tudják, hogyan néz ki.

A következő kép az Ashrakot mutatja, amint figyeli a Nasyaiak elszállítását. Megszólít egy katonát, majd követi, elveszi egyenruháját és átveszi a helyét a teherautóban is. A sofőr kérdezősködésének a gyűrűjével vet véget.

Daniel is meglátogatja Samet, hogy információt szerezzen az Ashrakról. Jolinar azt mondja, hogy csak akkor fogja megismerni ha eljön hozzá, hogy megölje és vele együtt Cartert is. Daniel azt veti ellen, hogy az Ashrak abban sem lehet biztos, hogy Jolinar ezen a bolygón van, nemhogy itt a bázison. De Jolinar szerint csak úgy menthetik meg Cartert, ha megbíznak benne és elengedik. Daniel menni készül és Jolinar kijátszik egy olyan érvet, amivel tudja, hogy maradásra bírja. Azt állítja, hogy tudja hol van Daniel felesége, Sha're.

Daniel elmondja a többieknek, amit megtudott Jolinartól. A Tok'rak máshogy élnek, mint a többi Goa'uld, nem költöznek erőszakkal gazdatestbe, Carternél nem volt választása, őt visszaadja. Haldokló emberekbe költöznek be, akik vállalják, hogy együtt élnek tovább egy Goa'ulddal, és ezzel mind a ketten nyernek.

O'Neill: "Daniel, sajnálom. Tudom mit jelent ez magának. De én soha nem fogok megbízni egy Goa'uldban!"

Megérkezik az első Nasyai csoport a kórházból. Az Ashrak a gyűrűje segítségével jut át az ellenőrzésen és megkeresi Jolinar zárkáját. Eközben az irányítóteremben jelentik Hammondnak, hogy az egyik teherautó sofőr most jelentkezett a gyengélkedőn, elvesztette az eszméletét és nem emlékszik hogy vezetett idáig. Jack azonnal kéri a technikustól a 16 delta biztonsági kamera képét. De nincs kép, Jack és Teal'c futva indulnak Sam zárkájához.

Azonban későn érnek oda, az Ashrak már járt ott és Sam a földön fekszik. Jack Samhez siet, majd hívják az orvost és gyorsan a gyengélkedőre viszik, mert még életben van.

Eközben Daniel a csillagkapuhoz kíséri a Nasyaiakat. Az utolsó menekült is átlép a kapun, amikor az Ashrak befut a terembe. Daniel lejön a rámpán, ránéz az egyenruhás Ashrakra és visszaemlékszik, hogy már látta orvosnak öltözve a kórházban. Az Ashrak elfogja Danielt, pisztolyt szegez rá, ha nem engedik át a kapun megöli.

Sam állapota válságos, a Goa'uld haldoklik és Samet is megölheti. Riadót - behatoló az indítócsarnokban. Teal'c odamegy, míg Jack inkább Sam mellett marad. Teal'c egy zat pisztollyal a kezében lép az indítócsarnokba, bocsánatot kér Danieltől majd lead egy lövést rájuk. Daniel a földre zuhan és Teal'c leadja a halálos második lövést az Ashrakra.

Teal'c Danielhez: "Megsebesültél?"
Daniel: "Hülye kérdés. De köszönöm, azt hiszem."
Teal'c: "Szívesen."
Daniel: "Azért, ha lehet többet ne tedd."A gyengélkedőn dr. Fraiser közli, hogy a parazita meghalt. Samnek még akarnak adni egy újabb elektrosokkot, de ekkor megindul a szíve és újra van pulzusa. Sam magához tér, kinyitja a szemét.

O'Neill: "Sikerült, Sam. Győzött."
Carter: "Nem én voltam."
O'Neill: "Oh, dehogynem. Szívósabb volt, mint a parazita."
Carter: "Föláldozta értem az életét. Megmentett."

Sam a gyengélkedőn fekszik, nagyon megviselt, Daniel egy nagy csokor virágot hoz neki és megkérdezi, hogy van, de Sam nem válaszol. Odakint Jack, Cassandra és Janet várakozik. A Goa'uld levált Sam agyáról miután meghalt és idővel Sam szervezete lebontja majd, de Sam már most is a régi - mondják Cassandrának. Jack hozzáteszi, hogy most még kicsit szomorú, de Cassandrának biztosan örülni fog és mind a négyen bemennek Samhez.

Cassandra: "Sam, én vagyok. Meg fogsz gyógyulni."

Az epizódok leírásait Kati készítette. Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK