Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK1x19 There But For The Grace Of God (Isteni kegyelem)

Írta:
David Kemper 
Robert C. Cooper 

Rendezte:
David Warry-Smith


Kilépve a kapun egy sötét, elhagyatott helyen találja magát az SG-1. Daniel videóra rögzíti a Csillagkapu környékét. A tárgyakon és az épületen sérülések vannak, mégpedig Goa'uld fegyverektől. De mindez régen történhetett, nincsenek holttestek.

Daniel elindul, hogy megnézze mi van más helyiségekben. Eközben találnak egy furcsa jelet. Teal'c azt mondja, hogy ilyen jeleket az ideérkező Goa'uldoknak és Jaffáknak hagynak hátra és azt jelenti, hogy forduljanak vissza. Olyan világokon helyezik el ezeket, amelyek sugárfertőzöttek és senki sem maradt életben.

Sam és Daniel egy teremben mindenféle felcímkézett tárgyakat találnak (tukánai maszk, sumér agyagkúp ékírással, ...). Jack és Teal'c utoléri őket.

Carter: "Ez itt a szuvenírbolt."

Jack közli, hogy azonnal indulnak vissza. Daniel nem túl boldog, hiszen a legkülönbözőbb emberi kultúrák valóságos kincsestárára bukkantak. De ez nem érdekli Jacket. Daniel meglehetősen csalódottan a hátizsákjába rak néhány dolgot. A kezébe akad egy ovális tárgy, erre a háttérben aktiviálódik egy tükör. Daniel közelebb megy, hogy megnézze mi is az, de nem látja magát benne, noha minden egyéb látható. Megérinti a tükröt és erre, mintha elektromosság futna rajta keresztül. Ezután futva a többiek után indul.

De senkit sem talál.

Daniel: "Oh, utálom mikor ez történik."


Tárcsáz és átlép a kapun. Mikor átér a kapun egy szakasz katona fegyvert szegez rá. Felszólítsják, hogy azonosítsa magát. Megjelenik Hammond EZREDES terepszínű ruhában és kérdőre vonja Danielt, honnan van a kód, ami deaktiválta az íriszt és egyébként is ki az ördög ő.


Danielt a gyengélkedőbe viszik, hiába követeli, hogy beszélni akar Jack O'Neillel vagy Sam Carterrel. Megmondják neki, hogy O'Neill nem ezredes, hanem tábornok és beadnak neki egy injekciót.

Amikor magához tér, zárt ajtók mögött találja magát. Catherine Langford jön be hozzá, hogy beszéljen vele. Daniel örül, hogy láthatja, de Catherine azt akarja tudni, hogy került át Daniel a Csillagkapun, honnan van a kód, a távirányító és egyébként is szólítsa Dr. Langfornak.

Daniel semmit sem ért, de elmondja röviden, hogy innen a Parancsnokságról indult el néhány órája a P3R233-ra és a CSK-1 tagja. Ő fejtette meg a kapu titkát és elkísérte az első csapatot az Abydosra.

Catherine hitetlenkedve hallgatja és elmondja, hogy ő maga fejtette meg a jeleket, Daniel cikkei ugyan segítettek, de amikor a segítségét kérte, akkor Daniel meglehetősen durván nemet mondott.

Daniel látni akarja Sam Cartert. Kiderül, hogy Sam nem is katona, hanem tudós. Catherine magyarázatot kér Danieltől, aki persze nem tud ilyennel szolgálni. Azt tudja csak elmondani, hogy ő idetartozik, Catherine pedig nem. Otthon kellene lennie Ernesttel, akihez hozzá akart menni 45-ben. Ez olyan információ, ami teljesen megdöbbenti Catherine-t és magával viszi Danielt Jackhez.


Jack itt tábornok, nagyon rövid a haja és a bal szeme fölött egy forradás van, ő is terepszínű egyenruhában van. Hammond ezredes éppen jelentést tesz. A háttérben SGA felirat látható (a szokásos SGC helyett.) Catherine elmondja, hogy itt van egy fiatalember, aki tud dolgokat és talán segíthetne. Daniel próbálja elmagyarázni a helyzetet.

Daniel: "Ez egyre kísértetiesebb. Alig néhány órája itt még minden egészen más volt. Úgy értem nem egészen más. Maga még mindig maga ... nagyjából."

Jack nem nagyon érti, mit is hord össze Daniel és megkérdezi, hogy mit tud a Goa'uldokról. Daniel válasza, hogy de hisz mindent tud, amit Jack tud. Hirtelen eszébe jut valami.

Daniel: "Hol van Teal'c? Ilyen magas, aranyembléma a homlokán, Goa'uld a hasában."
O'Neill: "Egy Jaffa?"
Daniel: "Igen, de ő a barátunk."
O'Neill: "Vigyék ezt az embert innen most." (Itt döntötte el magában, hogy valami nem stimmel Daniellel.)

Catherine újra felteszi a kérdést, hogy jött át akkor a kapun. Daniel megemlíti a bombát, amit Abydosra szántak és, hogy Jack öngyilkosságot akart elkövetni, mert a fia akkor halt meg és Jack fegyverével lőtte le magát. A tábornok ekkor kezd hinni neki.

Daniel megkérdi, hogy a Chulakon jártak-e. Nem. Mikor Jack megtudja, hogy ez a Jaffák bolygója, leíratja a kódot Daniellel, akinek eközben jár az agya. Nem jártak Chulakon, ezért nem találkozhattak Teal'ckel.

Ekkor megérkezik Sam, civilben és hosszú hajjal. Jelentést tesz, hogy elveszett Washington és Philadelphia is. Daniel nem érti. Mutatnak neki egy térképet, a piros foltok elpusztult városokat jelentenek és Európa fele pirossal van jelölve. (Magyarországi vonatkozás: ÉK Mo-nak vége, abban a valóságban sajnos már nem írhatnám meg ezt a beszámolót :)

Eközben újabb jelentés érkezik, az idegen űrhajókkal szemben minden ellenállás erdménytelen. A Goa'uldok 4 napja érkeztek és azóta szisztematikusan pusztítják az emberiséget. Minden kommunikációs kísérlet hiábavaló volt és sehol sem hagynak túlélőket.

Daniel próbálja feldolgozni a hallottakat, de úgy érzi mintha gonosz tréfát űznének vele. Catherine eközben azokat a tárgyakat nézegeti, amiket Daniel hozott. Daniel elmondja, hogy mi történt a meglátogatott bolygón mielőtt ide került volna. Mikor kinéz a vezérlő ablakán látja, hogy egy bombát készülnek átküldeni a Csillagkapun. Amikor lepillant az irányítópultra meglátja azt a papírt, amelyre a Chulak kódját írta le.

Daniel: "Maga egy bombát küld a Chulakra?"
O'Neill: "Van valami gondja?"
Daniel: "Nem a Jaffa az ellenség. Ők csak szolgák."
O'Neill: "Próbálja végre fölfogni mi folyik itt! A Földön a halottak számát már 1,5 milliárdra becsülik. Mit gondol kik ülnek azokban az idegen űrhajókban? ... Mondjon egy jó okot, amiért nem kéne ezt megtennem."
Technikus: "Hetes ékzár kódolva."
Daniel (hallgat egy ideig): "Nincs semmi esélyük."
O'Neill: "Mehet a bomba."

Daniel próbálja kitalálni mi történhetett. Talán a csillagkapu hibásodott meg, Sam szerint ez nem valószínű, mivel a csillagkapu féregjáratokat hoz létre, amivel nagy távolságok tehetők meg a térben, de nem lehet velük párhuzamos világokba utazni. Elmondja, hogy a tudósok elméletileg bizonyították, hogy a dimenziók száma végtelen és mindegyikben ott a valóság egy változata. Daniel azt mondja, hogy ő gyakorlatban is bebizonyította és ez tökéletesen megmagyarázná, hogy miért hasonló minden de mégis más.

Sam elmondja, hogy a párhuzamos világok száma végtelen, egyesek nagyon hasonlítanak, míg mások teljesen különbözőek. De ezt a csillagkapu nem okozhatta. Talán a tükör? Kiderül, hogy ők is jártak a P3R233-as bolygón.

Eközben a kaput kívülről aktiválták, de utazó nem érkezik. Daniel leül egy számítógéphez és megpróbálja megkeresni mi lehet vele ebben a valóságban. Címe, telefonszáma ismeretlen - legutóbbi tartózkodási helye Egyiptom. A térképhez lép és

Daniel: "Oh-oh."
Carter: "Mi van?"
Daniel: "Azt hiszem meghaltam."
Carter: "Micsoda?"
Daniel: "Mármint ebben a valóságban."

Kódolt üzenet érkezik az elnök gépéről, ellenséges jármű közeledik és lövik őket. A jel eltűnik. A űrhajó egyenesen a bázis felé közeledik, érkezés 1 perc múlva. Valószínűleg bemérték a kaput. Nincs hová menekülni, amíg a kaput be nem zárják.

Leszáll az űrhajó, a külső kamerák szerint valamiféle fegyvert szerelnek össze. A bázis megpróbál felkészülni a támadásra. Katonák az átjárókba, az egyik liftaknát felrobbantani. Minden nélkülözhető személynek el kell hagynia a bázist.

A Goa'uldok tartják nyitva a féregjáratot a Chulakra küldött bomba miatt. Amíg nem képesek visszavenni a kapu irányítását csapdában vannak. De mivel innen csak kb. fél óráig tudják nyitvatartani a kaput, ezért talán a Goa'uldoknál is van ilyen határ. Várni kell.

A következő jelenetben Jack egy bombát helyez a liftre, felküldik és felrobbantják.

Eközben Daniel egy magnószalagot hallgat.

Daniel: "Az első rész, mintha ősi egyiptomi lenne."
Catherine: "Mi nem ismertük föl."
Daniel: "Oh. Csakhogy én hallottam, ahogy beszélték az Abydoson."

Az üzenet kb. 3 hónappal korábban érkezett az űrből, abból a szektorból, ahol az a bolygó is van, ahonnan Daniel jött. Elmentek ugyan a P3R233-ra de már mindent elpusztítottak a Goa'uldok. Semmiféle tükröt nem találtak.

"Óvakodj a pusztítóktól." szól az üzenet eleje. Lehet, hogy a bolygó lakói küldték még mielőtt elpusztították volna őket. "Innen jöttek" majd számok 3, 32, 16, 8, 10, 12. Ez egy csillagkapu kód a kiindulási pont nélkül. Lehet, hogy ez a Goa'uldok bolygója vagy legalábbis egy bázisuk. Már csak ezt kellene tudni, hogy melyik az 1-es, a kiindulási pont.

Az egyetlen egyedi jel a kiindulási hely, de lehet, hogy az nincs is rajta a földi kapun. De szerencsére Daniel felvette videóra a tárcsázót a P3R233-on. Hirtelen szétesik a féregjárat, lehet kezdeni a tárcsázást. Ha gyorsabban nyitják meg a kaput elmenekülhetnek. De csak akkor az övék, ha mind a 7 ékzárat aktiválják.

Eközben Jack és a katonák elhelyezkednek és felkészülnek a védekezésre. A Goa'uldok berobbantják a kaput és tűzpárbajba kezdenek.

Az irányítóterem. Nem sikerült. A Goa'uldok nyitották meg elsőként, újabb 38 percet kell várni, míg újra próbálkozhatnak.

A folyosón a katonák visszavonulnak. Látunk egy Kígyóőrt, aki a támadást vezeti és ő nem más, mint Teal'c.

Az irányítóteremben nézik a videót és meg is találják, mi lehet a kiindulási pont. Miután megérkezik Jack elmondják neki, hogy talán megvan a bolygó ahonnan a támadást indították. Akkor küldjenek egy bombát. Daniel megkérdezi, mit remélnek ettől, hiszen ha van írisz, akkor semmit sem érnek el vele. Sam egyetért, ha csak ez az egy esélyük lesz a tárcsázásra, akkor így nem menekülhetnek el. Ekkor feltűnik a videón a mi Carterünk.

Daniel (büszkén): "Az én valóságom."
Carter: "Hát, ez bármilyen hihetelen, saját magunkat nézzük egy párhuzamos világban, életünk egy másik változatát, ami éppúgy létezik. Hihetetlen."
O'Neill: "Én úgy tudom ez csak elmélet."
Carter: "Többé nem."

Feltűnik Teal'c a képen. Catherine elmondja a többieknek, hogy épp az előbb látta őt a bázis kameráin - ő vezeti a támadást. Daniel elmondja, hogy ő volt Apophis első embere, rá bízta a legfontosabb feladatokat.

Daniel: "Talán önzőnek hangzik, de ahonnan én jöttem ott mindez még ne történt meg. Az én valóságomban a Földnek még mindig van esélye."
O'Neill: "Megmagyarázná ezt?"
Daniel: "Ha ez a cím tényleg azé a világé, ahonnan a támadás indult, és vissza tudom juttatni az információt az enyéimnek, akkor talán megmenthetem vele az otthonomat."
Carter: "Miből gondolja, hogy a Goa'uldok magukat is meg akarják támadni?"
Daniel: "Feldühítettük őket annyira, mint maguk ha nem jobban."
O'Neill: "Egy pillanat, pillanat! Jól értettem? Azt akarja, hogy föladjuk az utolsó esélyünket a visszavágásra, hogy megmentsük magunkat egy ... egy micsodában?" (Samhez fordul)
Carter: "Párhuzamos világban."
Daniel: "Nem csak saját magunkat, az egész Földet."
O'Neill: "A maga Földjét."
Daniel: "Az a Jack O'Neill, akit ismerek megtenné."
O'Neill: "Csakhogy mi még sohasem talákoztunk."
Daniel: "Valóban nem ... Azzal, hogy idejöttem tanúja lettem egy lehetséges jövőnek. Most van egy esélyem, hogy megmentsem ettől a sorstól a saját Földemet, ha segítenek."
Csönd. Mindenki elgondolkozik.
O'Neill: "Mennyi még, doktor?"
Carter: "22 perc."
O'Neill: "Akkor a vitánk értelmetlen. Annyi ideig nem tarthatunk ki."
Daniel: "Talán nyerhetnénk egy kis időt:"
O'Neill: "Hogyan?"
Daniel: "Nem hogyan, kivel."

A Goa'uldok éppen valami fegyvert állítanak össze. (Itt látjuk meg először Teal'c haját!!) Danielék egy megfigyelő kamerán keresztül szemlélik az eseményeket, amikor Teal'c rálő a kamerára. Jack meglehetősen hitetlen, hogy időt lehetne nyerni így. Daniel elmondja, hogy egyszer már sikerült meggyőznie, hogy hátat fordítson Apophisnak. Jack felhívja a figyelmet arra, hogy itt nem sok segítséget adhatnának népe felszabadításához és lehet, hogy már nincs is kit felszabadítani ebben az univerzumban, hisz bombát küldtek a Chulakra.

Jack még mindig habozik. Lehet, hogy itt Teal'c nem is ugyanaz a Jaffa, mert nem minden ugyanolyan, noha közel áll hozzá. Daniel azt mondja, megérti ha nem segítenek. Jack elhatározásra jut - szóval csak egy kis időt kell nyerni?

Catherine: "Az a videoszalag a másik világból felkeltheti az érdeklődését."
Hammond: "Párhuzamos világokról akar beszélni azzal a vademberrel?"
Jack csak vállat von és az arckifejezése mond el mindent.

Daniel hozza a videót és Jack kész indulni, de előtte még elbúcsúzik Samtől. Daniel kérdőn néz Catherine-re.

Catherine: "A maga világában talán nem jegyesek?"
Daniel: "Nem."

Hammond ezredes felkészül a vezérlőterem és az indítócsarnok védelmére. Újabb 5 másodperccel sikerült meggyorsítaniuk a tárcsázást, már csak az kell, hogy szétessen a féregjárat. Az önmegsemmisítést 2 perccel a kapu megnyitása utánra állították be. A Goa'uldok nem kaphatják meg egészben a helyet.

Jack pedig megadja magát. Sikerül felkeltenie Teal'c érdeklődését a mondaivalója iránt azzal, hogy tudja a nevét. Teal'c hajlandó megnézni a videót.

Teal'c: "Ez biztos valami trükk."
O'Neill: "Tudom, hogy elég nehéz elhinni. De ti elég fejlettek vagytok. Biztos tudtok erről a párhuzamos világ elméletről."
Teal'c: "Nem tudunk."
O'Neill: "Honnan tudhatja ez a Daniel a nevedet? Az a fickó a videón, aki te vagy az ő világában gyűlöl a Goa'uldok rabszolgája lenni."
Teal'c: "Hazugság."
O'Neill: "Nézd, tudom, hogy ez őrültségnek hangzik, de megváltoztathatod a történelmet az ő világában. Csak egy kis idő kell ennyi az egész. Ez a Daniel azt mondja, hogy az ő világuk Teal'cje nagyon jó ember. Elárulta a Goa'uldokat, hogy felszabadítsa a népét, a családját, a feleséged, a fiad Ryac.
Teal'c: "Üzenetet kaptunk a bolygómról. Pusztító fegyvert küldtetek oda a csillagkapun át. (Jack innentől már tudja, hogy nincs esélye) A népem és a családom is halott."

Teal'c odalép a Goa'uld fegyverhez és megöli Jacket.

Eközben a vezérlőteremben még mindig arra várnak, hogy szétessen a féregjárat. Sam elmegy a tükörhöz tartozó távirányítóért. Daniel lemegy az indítócsarnokba és ott vár. A katonák Hammond vezetésével próbálják feltartóztatni a Goa'uldokat, de sikertelenül.

Samet is elfogják. Úgy tesz, mintha megadná magát.

Carter: "Megadom magam, olyan technikai információim vannak, amiket maga Apophis is hasznosnak találhat. Ez egy interdimenzionális kapu távirányítója. Elvezetlek titeket oda."

 
Egyik kezével nyújtja a távirányítót, míg a másikkal előveszi a kézigránátot.
Carter: "Köszönöm. Ja igen. Előbb látogassunk el a pokolba."

És felrobbantja a gránátot.


Itt az idő, indul a tárcsázás, de a Goa'uldok is jönnek, az irányítótermet elfoglalták, elindul a visszaszámlálás az önmegsemmisítésig. Belép Teal'c az indítócsarnokba. Kész a féregjárat Daniel bekifut, átugrik a csillagkapun, Teal'c lövése a vállát éri. Véget ér a visszaszámlálás és ennek az alternatív valóságnak vége.

Daniel átesik a túlsó oldalon, a jobb válla csúnyán megsérült. Futás a tükörhöz és megérinti, rögtön látjuk, amint a mi SG-1-ünk keresi Danielt. Amikor megtalálják és látják a sérülést Teal'c megjegyzi, hogy Goa'uld fegyvertől van.

Daniel alig van magánál, a kezében egy papírlapot szorongat rajta egy csillagkapu kóddal.

Daniel: "Nagyon nagy bajban vagyunk... Jönnek!...Jönnek!"

Az epizódok leírásait Kati készítette. Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK