Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK1x03 Emancipation (Emancipáció)

Írta:
Katharyn Powers 

Rendezte:
Jeff Woolnough


A CSK1 egy olyan bolygóra érkezik, ahol a megérkezésük után egyből egy fiatalemberrel találkoznak, akit kutyák üldöznek. Jack lead néhány lövést, aminek következtében a kutyák elmenekülnek. A fiú elmondja, hogy ő Abu, egy Savadaj; a sztyeppe népéhez tartozik. A csapat bemutakozása után Abu igencsak meglepődik Carteren, mondván, hogy ő egy nő, nem nézhet rá.

Néhány pillanat múlva lovasok érkeznek, akik ugyanannyira meglepődnek Carter ottlétén, mint Abu; sőt, meg akarják ölni a századost. Csak Abu erőszakosságának köszönhető, hogy a lovasok vezetője (Abu apja, Mugal) megkegyelmez neki.
Daniel úgy gondolja, hogy a népcsoport amivel találkoztak valószínűleg mongolok, akik szokásaik szerint alacsonyabbrendűeknek tartják a nőket, mint a férfiakat. Amellett kardoskodik, hogy tanulmányozniuk kell ezt az ősi, a Földön 900 éve nem létező életformát folytató emberek kúltúráját.

A törzsfő sátrába érve a CSK1 megtudja, hogy ezen a földön halál vár arra a nőre, aki nyílvánosan felfedi az arcát vagy férfiruhát visel. Miközben Daniel a helyi orvosságokat tanulmányozza, Carternek a tábor elkülönített részében kell tartózkodnia, a többi nő között. A százados ezt elég nehezen viseli, de az ezredes kérésére [parancsára] nem tiltakozik.

A csapat éppen visszaindulna a Földre, de a századost nem találják: eltűnt, ugyanis Abu elrabolta, hogy a szomszédos törzsfővel elcserélje egy másik nőre, akibe szerelmes. A másik törzsfő, Turghan [igazi rosszfiú alkat :] láthatóan érdeklődik a szokatlan kinézetű, csinos Carter iránt, ugyanakkor nem annyira elnéző, mint a korábbiak és nem tolerálja a százados szokásoktól eltérő, szokatlan viselkedését.

Abu Carterért a törzsfő lányát Nia-t kéri cserébe, de Turghan ezt nem engedi, mondván hogy Nia férje törzsfő kell hogy legyen; így Abunak meg kell elégednie 300 arannyal, Carter pedig "gazdát cserél" és egy balul sikerült szökési kísérlet után rájön, hogy alkalmazkodnia kell a törzs szokásaihoz, hogy életben maradjon.
Abu Turghan tiltása ellenére megpróbálja megkapni Nia-t, titokban megbeszéli vele hogy aznap este megszökteti; ezután Carter is összebarátkozik a fiatal lánnyal.

A CSK1 többi tagja eközben Mugal segitségével Abu nyomait követve eljutnak Turghanhoz. Abu apja elmondja, hogy Turghan egy vérengző hadúr, aki élvezetből öl. Amennyiben erőszakkal megpróbálnák visszaszerezni Cartert, abból háború lenne, ami valószínűleg a jóval erősebb Turghan győzelmével és a Savadajok lemészárlásával érne véget. Ennek ellenére mégis megpróbálkoznak valamit elérni, mivel nem akarják, hogy Turghan - felbőszülve Carter ellenállása miatt - megölje a századost.

Carter eközben egy kis felfordulást okoz, ami lehetőséget ad Nia-nak, hogy elmeneküljön a táborból. Az ezredes, Thurgan és Abu apja mindent megpróbálnak, hogy visszavásárolják a századost, de Turghan nem hajlandó megválni a különleges nőtől. Az ezredes pisztolya viszont felkelti az érdeklődését, és a századosért cserébe boldogan elfogadja a lőfegyvert, benne öt tölténnyel.

A CSK1 ismét a visszatérést tervezi, amikor megérkezik Abu és a segítségüket kéri: Nia-t elfogta Turghan és halálra akarja kövezni. A CSK1 és a Savadaj törzsfő végülis nagy nehezen találnak egy megoldást, hogy háború nélkül mentsék meg a fiatal lányt: a régi törvényeket kell felhasználniuk, ugyanis akkor a hagyományőrző Turghan nem támadhat. Az egyik régi törvény kimondja, hogy egy másik törzsfő leállíthatja a kivégzést, amennyiben párbajozik a kövezést elrendelővel, jelen esetben Thurgannal.
Mivel Mugal öreg ahhoz, hogy harcoljon, így Carter, a "Földi vezér" lesz ez a törzsfő.

A párbajban Carter nyer, így Turghan kénytelen engedélyezni a fiatalok házasságát, valamint nem szabad megtámadnia a Savadaj népet. A végén happy end, házasság, lakodalom; a nőket pedig egyenjogúsítják.

Készítette: _AnoN_ [anonymusftc at yahoo.com]


 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK