Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK

Stargate Universe összefoglaló


 Szerző: Mascot Kategória: Universe Dátum: 2009.04.04


Elkészült egy korai útmutató az õsszel érkezõ Stargate Universe történetéhez, karaktereihez, készítõihez és eddig ismert epizódjaihoz. Enyhe spoilerek jönnek!

 

 

Premier: 2009. õsz, talán október 2. (SyFy Channel)


Alkotók: Brad Wright, Robert C. Cooper


Történet: Az idegen bolygón lévõ Icarus Kutatóbázison Dr. Nicholas Rush csapata a Csillagkapuk 9. ékzárán dolgozik, méghozzá Everett Young ezredes ideiglenes parancsoksága alatt. Mikor a Csillagkapu Program Nemzetközi Felügyelete (rövidítve IOA) Armstrong szenátor vezetésével vizsgálóbizottságot küld a bázisra, a bolygót megtámadja egy idegen faj, és az egyetlen menekülési útvonal a Csillagkapun keresztül vezet, amely azonban nem a Földre viszi vissza õket, hanem a 9. ékzárral a Destiny-re, a Kapuépítõk õsi csillaghajójára. A Destiny automatikusan elindul és folytatja soha véget nem érõ küldetését az univerzum legmélyének felderítésére.



Az új, retro-futurisztikus Csillagkapu a Stargate Universe-ben.


A Stargate Universe gyakorlatilag a franchise újraformálása lesz, amely az eddigi mitológiára építi a történetét, de fiatalosabb, friss felhanggal, ráadásul ez lesz az eddigi legdrágább Csillagkapu produktum. Míg az Atlantisz sorozat az SG-1 egyik mellékágának volt tekinthetõ (történet szempontjából mindenképpen), addig a Universe a saját lábain fog állni. A régi csillagkapus elemekbõl megmarad a jelenkorban játszódó történet, a felderítés a Csillagkapukon keresztül, illetve az elamaradhatatlan humor, de Stargate Universe-ben több lesz az ûrhajós elem, mint elõdeiben és a sorozat maga is karakterközpontúbb lesz.


Fõszereplõk

 



Dr. Nicholas Rush (Robert Carlyle)


Õ vezeti az idegen bolygó tudósait, akik a Csillagkapuk 9. ékzárának titkán dolgoznak. A Destiny-n késõbb azon dolgozik, hogy felfedje a hajó rejtett titkait és hazatérhessen a csapatával, akik azonban már nem bíznak benne és azt hiszik, hogy a stressz miatt megõrült. Rush azonban nem õrült meg, hanem csupán általuk nem ismert szándékok vezérlik.









Everett Young ezredes (Justin Louis)


Young tapasztalt CSK-csapat vezetõ, de néhány évvel ezelõtt két csapattagjának halála megtanította arra, hogy semmit ne vegyen biztosra és készüljön fel mindenre. Két éve kérvényezte a feletteseinél, hogy házassága miatt a Földön szolgálhassa le maradék idejét. A támadás alatt így õ csupán az ideiglenes parancsnoka az Icarus-bázisnak, az események sodrása miatt azonban õ marad a rangidõs tiszt a Destiny-n is.








Tamara Johansen törzsõrmester (Alaina Huffman)


Johansen a Csillagkapu Parancsokság egyik harctéri orvosa, így már többször is járt idegen bolygókon, azonban csak félorvosi képzettséggel rendelkezik. Régen arról álmodozott, hogy orvos lesz, azonban nem tudta kifizetni az egyetemet, így a Légierõ maradt a legjobb esélye. Végül õ lesz az orvosilag legképzettebb ember a Destiny-n, ám viszonylagos képzetlensége miatt nehezen tud szembenézni a súlyosan sérült és súlyosan beteg páciensek kezelésével.








Eli Wallace (David Blue)


Totális munkakerülõ, géniusz mindenben, matematikában, számítógépekben, amibe csak belefog. Társadalmilag kitaszított, széttört otthonból jön és nincs kellõ magabiztossága sem, mivel intelligenciáját sosem ismerték el igazán és ez fanyar humorral ruházta fel. Nagyon hamar összetûzésbe Dr. Rush-sal a Destiny fedélzetén.







 
Matthew Scott hadnagy (Brian J. Smith)


Tiszt-alapanyag, jól képzett, de zöldfülû és lelkileg nincs felkészülve a vészhelyzetekre. A Destiny-n úgy kerül vezetõi pozícióba, hogy még nem kész a felelõsséget magára vállalni. Meg kell tanulnia, hogy átvegye az irányítást, elnyerje mások tiszteletét, kezelje az ûrhajón rekedt, sokszínû csapatot és emellett mindenkit életben tartson közülük.









Chloe Armstrong (Elyse Levesque)


Õ Armstrong szenátor lánya és egyben segédje. Gazdag környezetbõl jött, egy kissé elkényeztetett, de nem ostoba. Arról álmodik, hogy követi apját a szenátori székben, azonban egyelõre egy magánegyetem féktelen tanulója. A csapdábaesés a Destiny-n komolyan próbára teszi a karakterét.









Ronald Greer õrmester (Jamil Walker Smith)


Greer egy heves természetû tengerészgyalogos, aki nem tudja kontrollálni haragját, ha nincs csatatéren. A múltja titokzatos, de az tény, hogy valami rossz dolog formálta az õt körülvevõ érzelmi burkot. Azonban rendelkezik morális központtal, különben alighanem mindenkit lelõne maga körül.









Mellékszereplõk:

Telford ezeredes (Lou Diamond Philips)


Született katona, aki rendkívüli módon bízik saját magában, valamint a parancsaiban és cserébe a parancsnokai is nagy becsben tartják õt. Õ az, akit eredetileg a 9. ékzárt kutató expedíció vezetõjének szemeltek ki, és bármit megtenne, hogy visszaszerezze pozícióját Young ezredestõl.









Camille Wray (Ming-Na)


Armstrong szenátor bizottságának egyik számvevõje. Miután a bázisról a támadás miatt mindenkit a Destiny-re menekítenek, Wray vezetõi pozíciót szeretne Young ezredes és Dr. Rush mellett. Wray jelenléte az IOA-nek is jól jön, mivel a szervezet mindenképpen befolyást akar szerezni az Õs csillaghajó fedélzetén.








Jack O`Neill tábornok (Richard Dean Anderson)


A CSK-1, majd a Csillagkapu Parancsokság legendás vezetõje, jelenleg a Bolygóvédelmi Részleg feje Washingtonban. Egy õsi kommunikációs berendezés segítségével tartja a kapcsolatot a Destiny sodródó legénységével, köztük kiemelten Young ezredessel.







 


 
Vanessa James (Julia Anderson)



Az IMDb alapján meglehetõsen sok epizódban szerepel. Joseph Mallozzi producer-író szerint egy méregzsák, odamondogató hölgy, akit nagyszerû élmény írni.

 

 

 

 

 


Dale Volker (Patrick Gilmore)

 

A sorozat elején a Destiny-re hozott készleteket ellenõrzi. Mallozzi szerint komoly esélye van rá, hogy a rajongók egyik kedvenc karakterévé váljon.

 

 

 

 

 


Epizódok:

U1x01 - Air I.
Írta: Brad Wright és Robert C. Cooper
Rendezte: Andy Mikita
A sorozatnyitó triplaepizód első része: az Icarus-bázis lakói Young ezredes vezetésével kénytelenek elhagyni a bolygót, azonban Dr. Rush kísérleteinek köszönhetõen nem a Földön kötnek ki, hanem a 9. ékzár miatt csapdába esnek a Destiny nevû Õs csillaghajón, amely önmagától elindul végeláthatatlan útjára: az univerzum mélyére.

U1x02 - Air II.
Írta: Brad Wright és Robert C. Cooper
Rendezte: Andy Mikita
A triplaepizód második része.

U1x03 - Air III.
Írta: Brad Wright és Robert C. Cooper
Rendezte: Andy Mikita
A triplaepizód harmadik része. (Megjegyzés: az Air I-II. alkotják majd az évadnyitót, míg az Air III. egy héttel később lesz leadva.)

U1x04 - Darkness (1. rész)
Írta: Brad Wright
Rendezte: Peter DeLuise
Jellemzően Brad Wright-történet: van benne akció, humor, szorongás. Eredetileg csupán egy szimpla epizód lett volna, azonban annyi minden történik benne, hogy Wright és DeLuise úgy döntöttek inkább, hogy duplarésszé bővítik. Szerepet kap benne a Destiny űrsiklója, amelyről a koncepciós rajzot az oldal alján találjátok meg.

U1x05 - Light (2. rész)
Írta: Brad Wright
Rendezte: Peter DeLuise
A duplarész második fele.

U1x06 - Water
Írta: Carl Binder
Rendezte: Will Waring
Ebben az epizódban Scott (és valószínűleg Young) egy jéggel borított bolygóra mennek.

U1x07 - Earth
Írta: Martin Gero
Rendezte: Ernest R. Dickerson
A Földön az IOA elkezd szervezkedni Young ezredes és Dr. Rush háta mögött: fel akarja használni Camille Wray-t és egy nagyon kockázatos hazatérési lehetõséget, hogy nagyobb hatalmat szerezzen a Destiny felett. Mindeközben O`Neill tábornok Washingtonban biztosítja Young-ot személyes támogatásáról az expedíció élén.

U1x08 - Time
Írta: Robert C. Cooper
Rendezte: Robert C. Cooper
Egy meglepetésekkel teli rész, az epizód folyamán a csapat egy sűrű esőerdőbe látogat.


U1x09 - Life
Írta: Carl Binder
Rendezte: Alex Chapple
Míg Scott és Wray az Ős kommunikációs szerkezettel meglátogatják Földön hagyott, viharos életeiket, Dr. Rush egy hiperűr-összeköttetést fedez fel a Destiny és az előtte járó másik űrhajó között, amely a Csillagkapukat rakja le különböző bolygókra.

U1x10 - Justice
Írta: Alan McCullough és Paul Mullie
Az epizód valószínűleg a Destiny-n lévõ igazságszolgáltatás problémájával (nemlétével?) fog foglalkozni.

U1x11 - Space (1. rész)
Írta: Joseph Mallozzi
Duplarész elsõ fele. Sok akció lesz benne, szerepet kapnak benne a Destiny bizonyos helyszínei és a hajó fegyverzete, valamint  a köpönyegforgató Camille Wray.

U1x12 - Divided (2. rész)
Írta: Paul Mullie
Duplarész második fele: szorít az idõ, szövetségek, árulás és egy meglepetésszerû vendégszereplõ.

U1x13 - Faith

Írta: Carl Binder

U1x14 - Human

Írta: "külsős forgatókönyvíró"
Dr. Rush arra használja fel a Destiny számítógépes rendszerét, hogy újraélje élete kulcsfontosságú időszakát: amikor felvették a Csillagkapu Programba és szörnyű veszteség érte.

U1x15 - Sabotage
Írta: Martin Gero

U1x16 - Lost
Írta: "másik külsős forgatókönyvíró"

U1x17 - ?????????
Írta: ??????

U1x18 -?????????
Írta: ??????

U1x19 - ????????
Írta: Paul Mullie vagy Joseph Mallozzi

U1x20 - ????????? (évadzáró)
Írta: Paul Mullie vagy Joseph Mallozzi

 

Az első fénykép a Destiny folyosójáról:

 

 

Elõzetesek:

Teaser

 

 

Elsõ trailer ('Frantic'):

 

 

Második trailer ('Philosophical'):

 

 

SyFy Channel 2009/2010-es szezonjának beharangozója (1-2 rövid vágás a Universe-ből):

 

Rövid videó a színfalak mögül, néhány jelenetrészlettel fűszerezve:

 

 

 

Produkció:
A Stargate Universe ötlete elõször mozfilmként született meg Brad Wright és Robert C. Cooper fejében, majd kiterjesztették egy egész sorozattá. Az elõkészületek sokáig folytak, de 2009. tavaszán végre elkezdõdött a forgatás a vancouver-i The Bridge stúdióban, ahol az eddigi Csillagkapu sorozatokat is készítették. Joseph Mallozzi szerint a Destiny díszletei hatalmasak és az alább látható koncepciós rajzok alapján a belterek jelentõsen különböznek Atlantisz stílusától. Nem csupán a fõdíszlet lett másmilyen, hanem maga a Csillagkapu is (Martin Gero író szerint az új Kapu nem csupán máshogy néz ki, hanem másképpen is lehet tárcsázni), valamint a régi Csillagkapu Parancsokság díszletét is áttervezték valamelyest az új sorozatra tekintettel. A stáb nagyrésze maradt a régi, köztük az írók, a VFX-csapat, valamint az Emmy-jelölt Joel Goldsmith zeneszerzõ is.

A Stargate Universe stílusa különbözik az eddigiektől, azonban nem a Battlestar Galactica-t utánozzák, a céljuk inkább az, hogy az új sorozat olyan legyen, mintha egy dokumentumfilm stábja dolgozna a Destiny fedélzetén. A kamera nem a standard helyeken áll majd, a díszleteket természetes módon világítják meg, tehát a színészek úgy mozoghatnak, mintha színpadon lennének, nem kell egy helyen rostokolniuk a világítás miatt. Ennek következtében már most realisztikusabb a színészek játéka. A nézők is úgy érezhetik, mintha valóban a hajón lennének, a díszlet kevésbé megrendezett, mint eddig és így valósághűbb is lett egyben. A készítők reményei szerint így a nézők nagyon közel kerülhetnek a karakterekhez. Ha a Universe készítői valahonnan példát merítettek, az a Firefly sorozat, amit kézikamerával és nem hagyományos kamerállásokkal filmeztek. Tehát a Firefly és más drámai sorozatok valamelyest inspirációt adnak a Universe-hez.

A Universe stábja két hétig Új-Mexikó sivatagjában forgatott, mégpedig jeleneteket a sorozatnyitó Air harmadik harmadából, amely során hőseink meglátogatják az első, felderítendő bolygót. Ezen kívül elkészült egy díszlet is, amit a készítők csak "Hoth"-nak becéznek, szóval alighanem lesz egy jéggel borított világ is, emellett láthatunk majd egy sűrű esőerdőt. Látható, hogy a készítők komoly erőfeszítéseket tesznek arra, hogy ezúttal ne nagyon legyenek földi jellegű erdők idegen bolygókon. [Joseph Mallozzi író/producer szerint az első tíz epizódból 0 db-ban szerepel az SG-1-ból és Atlantiszból megszokott fenyőerdő.]

Az 1. évad forgatása 2009. õszén fejezõdik be, tehát valamikor a premier körül. Mallozzi állítása szerint már tudják milyen irányba fog haladni az évadzáró epizód, valamint a lehetséges 2. évad története is (néhány rajongói pletyka szerint is a SyFy Channel már az 1. évaddal együtt megrendelte a 2. évadot, de ez az információ természetesen messze nem megbízható, sőt...).

 

Koncepciós rajzok:


A Destiny ûrsiklójának hídja.



Folyosóelágazás a Destiny fedélzetén.



Õsi konzol.




Az eddigi elõzeteseket, híreket, valamint a Universe-fórumot a hír legalján lévõ linkekrõl érhetitek el.

 


Köszönet a fordítóknak és a szemfülés informátoroknak.

 





Ezt a hírt már 11753 alkalommal olvasták.

Kapcsolódó linkek:

Az összes SG:U hír
SyFy Channel SG:U oldala
AG-fórum: Stargate Universe
A mellékszereplők teljes listája


 Küldd el ezt a hírt ismerősödnek!
 Itt olvasgathatod a hírarchívumot

Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK