Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK

Csillagkapus játék - Garry's Mod


 Szerző: radu Kategória: Érdekesség Dátum: 2010.07.05


Gabeee jóvoltából ismét egy csillagkapus játéklehetőségről olvashattok.

Ez a kis cikk a Garry's Mod (GMod) sandboxban elérhető Csillagkapus kiegészítőkről szól. 
 
Mi ez a játék és mit jelent a Sandbox kifejezés?
 
Egy kis kitérő után mindjárt szó lesz a játékról, azonban az elején tisztázzuk, hogy mit jelent a "sandbox" kifejezés: "A Garry's Mod (röviden GMod) egy modifikáció a Source játékmotorhoz. A játék sandbox stílusú, aminek lényege, hogy a játékosok szabadon mozoghatnak az elérhető terepen és kedvük szerint manipulálhatják a környezetükben lévő dolgokat." További információkat magyarul a Wikipedia bejegyzésben olvashattok, de a lényeg körülbelül az hogy tetszőleges módon helyezhetőek el tárgyak, objektumok különböző környezetekben.
 
Habár a cikk specifikusan egy adott modról szól, de a GMod weboldalán rengeteg további kiegészítőt találhattok - Atlantisztól a tárcsázón és a gyűrűkön át a sorozatban előforduló hajókig rengeteg mindent. Úgy néz ki, hogy a játéknak nem kevés csillagkapu rajongó felhasználója lehet. A kiegészítőket ezen címen listázhatjátok ki a legegyszerűbben.
 
A Stargate Addons  önmagában is izgalmas, de a többi lehetséges kiegészítővel hihetetlenül izgalmassá tehetjük. Jelenlegi verziója a v44 (revision 44, azaz 44. fejlesztési verzió). Mindenki arra vár lassan már egy éve, hogy megjelenjen a 45. verzió - azonban többen attól tartanak, hogy ez nem fog bekövetkezni. Azonban ezt a modot mára rengeteg kisebb kiegészítő váltotta fel. Egyedül 2 modulja nem jelent meg a 45. verziónak, azonban sajnálatos módon pont ezek a legizgalmasabb részei. Konkrétan a M.A.L.P. (szonda) valamint a model clipping.
 
Mi is ez a model clipping? Nyers megfogalmazásban: csak azokat a részeket rendereli le a program, amik látszódnak - ez pl. objektumok ütközésekor, találkozásakor fontos. Nos kicsit nehéz elmagyarázni szóban, úgyhogy a béta verzióról fogok nektek egy videót mutatni:
 
 
 
Azonban ne arról beszéljünk, amit egyelőre még nem tud a mod, hanem arról amit nagyon is kihasználhatunk :) Íme egy kis bemutató videó amit saját kezűleg állítottam össze. Remélem tetszeni fog:
 
 
 
Szerintem ez maga a csillagkapu rajongók mennyországa. :)
 
Azonban mi az a Gmod? A cikk elején lévő definíción kívül több ezer sort lehetne erről írni - és az is csak a töredéke lenne.
 
A Gmod tehát egy olyan játék, melyben nincs olyan dolog ami nem megvalósítható.
 
Legyen az:
  • Csillagkapu
  • Halo
  • Atombomba
  • Űrbázis
  • Létfenntartó rendszer
  • Szerepjáték
  • Túlélés egy szigeten
  • Call of Duty
És ez még csak a 0.1%-a...
 
A Gmod építésre alapul, vagyis egy építkezős játék. Építs bázist, lakást, hajókat, szigeteket, várost, stb. Azonban a számos kiegészítő miatt ma már szinte bármit kezdhetünk vele - akár egy egyszerű FPS játékot is csinálhatunk belőle.
 
Ami még izgalmasabb hogy hála a Lua programozási nyelvnek a moddingolása hihetetlenül egyszerű. Természetesen egy ilyen csillagkapus kiegészítőt nem 5 perc összedobni, de például egy fegyvert vagy egy járművet meglehetősen egyszerűen szerkeszthetünk.
 
Hogyan szerezhető be a játék?
 
Hogyan lehet megszerezni a játékot? Először is a játékot kell megvenned: ami sajnálatos, hogy csak Steam-en keresztül lehet megszerezni kb. 3-4 ezer forintért. Miután rendelkezel a játékkal, ingyenesen telepíthetőek hozzá a különböző kiegészítők.
 
Hogyan szerezhető(ek) be a kiegészítő(k) játékhoz?

A Stargate Addont egy SVN nevű verziókövető rendszer segítségével tudod letölteni. 
 
Mi is az az SVN? Az SVN egy ún. verziókövető rendszer. Rengeteg funkciója van, de számunkra a legfontosabb az, hogy egyszerűen le lehet vele tölteni a mod mindig aktuálisan legfrissebb verzióját.
 
Az SVN-t ezen a linkeken tudjátok letölteni:
 
 
Ha megvan a program, akkor a telepítés után a következő lépések szükségesek: 
 
1) steamapps/felhasználónév/garrysmod/addons -  ide csinálsz egy mappát; bármi lehet a neve de ajánlatos úgy csinálni, hogy megismerd mindig, hogy mi van benne. 
2) Ha kész a mappa jobb egérgomb, azon belül SVN Checkout és fölülre beírod a megfelelő linket
 
Néhol jelszót kér, ezt az alábbiakban fel fogom tüntetni.
 
A kiegészítők linkjei
 
Alap Stargate Addon 
url: http://svn.daggeringcats.com/stargate
login: anonsvn
password: anonsvn
 
A leghasznosabb holmik ebben a kiegészítőben vannak, mindenféleképpen érdemes letölteni. Fontos, hogy minden benne lévő mappát ki kell rakni az addons mappába! (Ez a lépés nem minden addon esetében szükséges).
 
 
Stargate Addon 2
url: http://stargate-addon-pack.googlecode.com/svn/trunk
login: -
password: -
5 kapuból 3 ebben van, továbbá az egyik írisz is. Szintén nélkülözhetetlen :) Fontos, hogy minden benne lévő mappát ki kell rakni az addons mappába! (Ez a lépés nem minden addon esetében szükséges).
 
 
Stargate Weapons
url: http://stargate-weapons.googlecode.com/svn/trunk
login: -
password: -
Néhány fegyver mint pl a sínágyú, botfegyver állvány, Asgard lézer.
 
 
Pocsolyaugró V3
url: http://jumperv3.googlecode.com/svn/trunk
login: -
password: -
A pocsolyaugró, ami a fenti videóban látható.
 
 
F302
link: http://www.garrysmod.org/downloads/?a=view&id=96018

Az F302-es mod letöltéséhez nem szükséges az SVN program használata.
 
Hogyan szerezhetek további kiegészítőket, illetve hogyan tudok letölteni az SVN használata nélkül?
 
Aki esetleg idegenkedik az SVN program használatától, és/vagy szeretne még több kiegészítőhöz hozzájutni, az a cikk elején már említett oldalon tudja őket letölteni.
 
 
 
Mindenkinek jó szórakozást kívánok!
 

 





Ezt a hírt már 8975 alkalommal olvasták.

Kapcsolódó linkek:

Garry's Mod


 Küldd el ezt a hírt ismerősödnek!
 Itt olvasgathatod a hírarchívumot

Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK