Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK

Viszlát, CSK-1! - 1. rész


 Szerző: Mascot Kategória: Érdekesség Dátum: 2007.08.06


A Csillagkapu sorozat véget ért és azóta rengeteg rajongó írt arról, hogy mit jelentett számukra a sorozat. A GateWorld készített egy összeállítást, amivel meg kívánja mutatni, hogy mit is jelentett és jelent ma is a sorozat a rajongók számára...

Tíz év. 214 epizód. Négy főszereplő és ezzel együtt megszámolhatatlan „valóban”, „igen, uram” és „az isten szerelmére” szövegrészletek.

A Csillagkaput 1997. július 27-én mutatták be az Egyesült Államokban. Bill Clinton ilyenkor még a Fehér Házban ült, a Green Bay Packers volt a Super Bowl bajnoka és a Star Trek uralta a science fiction televíziózást.

Az ezzel útjára indult sikertörténet azonban nemrégiben, a sorozat befejezésével véget ért.

Miután az Egyesült Államokban bemutatták a Csillagkapu utolsó epizódját, a GateWorld egy összeállítást készített, átfogván a sorozat mind a 10 évadját. Amikor az utolsó forgatási napon a rendező szájából elhangozott az utolsó ’vége’ lezárás (körülbelül hajnali 1 óra körül), a színészek és a stáb megünnepelte a sorozat 10 évét, ahonnan a könnyek, az ölelések és a szomorú búcsúzkodások sem hiányoztak…

A GateWorld ezzel az összeállítással kívánja megmutatni, hogy mit is jelentett és jelent ma is a sorozat a rajongók számára. A következőkben rajongóktól származó gondolatokat és emlékeket mutatunk be, melyek közé az írókkal, rendezőkkel, színészekkel készült interjúrészleteket, valamint érdekességeket is illesztettünk. Az összeállításkor a készítők rájöttek, hogy nem lehet elég mélységű és mennyiségű gondolatot és érzést összegyűjteni ahhoz, hogy pontosan tükrözze a sorozat és a karakterek iránti érzéseket. A főbb pontokat nem egyes történeti elemek és epizódok jelentik, hanem mindazon emberek különböző véleménye, akik olyan különlegessé tették a rajongók számára ezt a sorozatot.

„A Csillagkapból az „In the Line of Duty” epizódot láttam először, amire lényegében véletlenül kapcsoltam át, amikor egyik este műsort kerestem, de semmi érdekes nem ment a TV-ben. Engem, aki kellőképp tartózkodott minden science fiction-tól, ami nem Star Trek volt, teljesen lenyűgözött, hogy milyen jó részt láthattam. A karakterekben volt valami magukkal ragadó és nagyon tetszett az, ami a csapattagokat egymáshoz kötötte.

Természetesen foglalkoztatott a dolog, hogy ki ez az alak azzal a fura arany színű emblémával a homlokán és hogy ki ez a szőke hajú nő – hiszen nem emlékeztem, hogy benne lettek volna a filmben. Hamar rájöttem, hogy a csapat fontos tagjai és hogy nélkülük a csapat nem lenne az, amivé az idők folyamán vált.

Ezután minden lehetőséget megragadtam, hogy megnézhessem a Csillagkapu epizódjait, így előfizettem a Showtime-ra, hogy az új részeket én is elsőként láthassam. Így a negyedik évadnál kapcsolódtam be az újabb epizódokba. Az „Upgrades” volt az első bemutatásakor látott epizód és azóta teljesen a rabjává váltam.

Számomra az egész a csapatdinamkáról szólt legfőképp, annak természetes módjáról, ahogy a csapat tagjai egymáshoz viszonyltak, ahogy törődtek egymással. Mindez újra és újra leültetett a TV képernyő elé.”
Mary Beth House - GateWorld Forum

„Szerintem én már akkor a sorozat rajongója voltam, amikor még be sem mutatták. Emlékszem a sorozat előzeteseire és reklám spot-jaira. Nagyon tetszett a film és RDA-t is nagyon kedveltem, így nagyon vártam már, hogy a sorozat végre útjára induljon. Azt kell mondanom, egyáltalán nem okozott csalódást. A sorozatban a csapathangulatot szerettem a leginkább. Nem egy emberről szóló sorozat volt, hanem négy emberre fókuszált egyszerre, ahogy külön-külön jellemző jegyeikkel ezek a karakterek egy… egy megállíthatatlan csapatot alkotnak.

A CSK-1 több mint egy egyszerű csapat, egyben egy család is. A „Jolinar’s Memories”-ben és a „The Devil You Know”-ban, amikor Sam apját elfogják, az SGC teljes mértékben Sam mögött állt, hogy édesapját kiszabadítsák. Hammond biztosította őt arról, hogy apját ki fogják szabadítani és ezzel Jack is egyet értett. Ez jó példája annak, hogy mindenki mennyire fontos a másik számára és hogy mennyire tudnak egymásra támaszkodni. Ez a két epziód megmutatta, hogy hajlandóak a pokolba is elmenni, csak hogy kiszabadítsák bajba jutott társukat.”
Mandysg1 - GateWorld Forum

„Alig vártam, hogy végre bemutassák a sorozatot. Korábban már láttam a filmet a moziban és teljesen magával ragadott. Az ötlet, hogy az egyiptomi mitológiát az idegenek látogatásaival kombinálják, nagyon eltérő és eredeti koncepció volt minden ezelőtti sci-fi-hez képest. Aztán megtudtam, hogy Richard Dean Anderson is aláírt a sorozathoz és hogy a Showtime két évre szóló megrendelést tett le előre. Ekkor már tudtam, hogy mit fogok csinálni péntek esténként.

A bevezető rész nem okozott csalódást. Ha mondhatom, még jobb is volt, mint a mozifilm és teljesen a rabja lettem. Tulajdonképpen a Csillagkapu volt az egyetlen ok, amiért előfizettem a Showtime-ra… amikor a Csillagkapu lekerült csatorna kínálatából, vissza is mondtam az előfizetést.

A csapat. A történetek. A vendégszínészek. A visszatérő karakterek. Mindez olyan ügyesen kombinálva, hogy végül egy szokatlan, átlagon felüli sci-fi élményt nyújtott a nézőnek. Még azok az emberek is, akik nem nagyon rajonganak a sci-fi-ért, leültek a Csillagkapu elé és ha adtak neki lehetőséget, meg is szerették azt. Mindez a nagyszerű történet-elmesélés eredménye.”
KatG - GateWorld Forum

„Nagyon nehéz és fura érzés volt az utolsó napon odamenni Christopher és Michael lakókocsijához. Mindketten szomorúak voltak, de nekem a filmről kellett velük beszélnem, így én már eleve a következő lépésben gondolkodtam. Igen, keserédes pillanat volt.”
Brad Wright

„Robert Cooper volt az utolsó forgatási napon a rendező és eléggé elhúzódtak a munkálatok. Előre eltervezte, hogy az utolsó képkockák azt mutatják majd, ahogy a csapat áthalad a csillagkapun. Már hajnali 1 körül járt az idő, de mégis sokan bejöttek a stúdióba a stábtagok és munkatársak közül, hogy ott legyenek az utolsó képkockák felvételénél. Kétségtelenül nagyon érzelmes, nagyon könnyfakasztó pillanatok voltak ezek. Robert úgy gondolta, hogy ez megfelelő bejezése lehet annak, amivé a Csillagkapu az évek során vált, egy igazi családdá.”
Alex Levine, szövegkönyv koordinátor - SciFi.com blog

„Emlékszem, hogy Michael Shanks-szel együtt bemegyünk a terembe és első alkalommal pillantjuk meg a csillagkaput. Bementünk, megláttuk és mindketten egyszerre azt mondtuk, hogy „Wow! Ez hatalmas!”. Tényleg, egyszerűen szóhoz sem jutottunk.”
Amanda Tapping, "Timeline to the Future: Legacy of the Gate"

„Bennem volt a félelem, hogy ha azt próbáljuk folytatni, amit Kurt Russell és James Spader a mozifilmben elkezdtek, akkor nem leszünk sokáig a képernyőkön. Amikor John Symes az MGM-től megkeresett, akkor már tudtam, hogy ez különböző lesz attól, saját megvalósítás, saját ötletekkel.

John munkájának eredményeképp a Showtime-tól két éves megrendelést kaptunk előre. Aztán az első évad közepén érkezett egy újabb 2 évre szóló megrendelés. Azaz mielőtt befejeztük volna az első évad forgatását, már egy 88 epizódra szóló biztos megrendelésünk volt.”
Richard Dean Anderson, Multichannel News

„Amikor a Sci Fi Channel átvette a Csillagkaput, rögtön megszerettem, amint az első epizódot megnéztem. Minden este hat órakor adták a korábbi részek ismétléseit, hétfőként a minimarathont és péntekenként az új epizódokat. Azt vettem észre magamon, hogy az időbeosztásomat már aszerintem szervezem meg, hogy minden héten meg tudjam nézni mind a 10 epizódot.

Olyan sok időt töltöttem az elmúlt pár évben ezekkel a karakterekkel, hogy most úgy érzem, hogy jóbarátoktól kell megválnom. Istenem, hiányozni fognak! Remélem, hogy a Sci Fi Channel továbbra is adja majd az ismétléseket, így minden napra meglesz a Csillagkapum!
beanie bear - GateWorld Forum

„Tényleg nem tudom, hogy mi fog történni Sam és Jack között, de biztosan jól fogják magukat érezni egymással, ha egyszer végre összejönnek! Szerintem leszerelnek, amint ennek az egésznek vége van, kivesznek és szobát és mással sem fognak foglalkozni, csak a gyerekcsinálással és a horgászattal!”
Amanda Tapping - Lycos chat, 2002

„Daniel karaktere folyamatosan lenyűgözött! Az évadokon keresztüli karakterfejlődése még jobban kíváncsivá tett, hogy mi fog történni a következőkben. A karaktere megmutatta, hogy nem kell adott típusú embernek lenned ahhoz, hogy bátor legyél. Teljesen rendben van az, hogy az vagy aki vagy, kiállsz azért, amiben hiszel és akkor bármilyen nehézségen át tudod magad verekedni, ami az utadba kerül.

Köszönöm Michael Shanks-nek, hogy annyi szenvedélyt vitt a karakterbe.”
Sprinkles - GateWorld Forum

„Az egész Richard Dean Anderson-nal kezdődött és az általa sorozatba vitt humorral, így nem csak egy újabb hősies science fiction-t kaptunk. A karakterek a földön járnak, mindennapi emberek, akik esendőek, így a humor is elengedehetetlen kellék volt. Szerintem nagy szerencse, hogy a stábban mindenkinek jó humora van… mindannyiunkban van egy közös komédiázós jellemvonás.
Amanda Tapping, TV Guide Canada

Érdekesség: Martin Wood

Martin Wood rendező több epizódban is feltűnik valahol a háttérben az általa rendezett Csillagkapu epizódokban. Felismerhetjük őt Fraiser doktornő egyik betegében, de több alkalommal is láthatjuk, amint a háttérben Siler őrmesterrel (akit Dan Shea, a mozgás-koordinátor alakít), általában valami óriási szerszámmal a kezében valamin fontoskodik.

Martin Wood társrendezőként kezdte az első évadban és ő rendezte a legtöbb epizódot a sorozat számára. Az Internet Movie Database (www.imdb.org) szerint ezeddig 46 Csillagkapu és 27 Csillagkapu: Atlantisz epizódott készített. Ő a rendezője a 2008 tavaszán debütáló Csillagkapu DVD filmnek, a Stargate: Continuum-nak is.

Érdekesség: Ne nézzék folyton a melleimet!

Amikor a vizuális effektekért felelősek eldöntötték, hogy az ötödik évad záróepizódjához, a „Revelations”-höz az Asgard Heimdall-t motion-capture technológiával varázsolják a jelenetekbe, akkor Teryl Rothery-t (Dr. Janet Fraiser) kérték fel, hogy segédkezzen nekik. Teryl a forgatásban való segédkezés mellett a karakter hangját is adta. A forgatás alatt Teryl egy egész testes ruhát viselt, rajta egy életnagyságú Asgard-dal, hogy így a színészek tudhassák, hogy pontosan hogyan is játszanak egy olyan karakterrel együtt, akit csak később fognak digitálisan a filmre vinni.

„Mindenki tudja, Teryl olyan számomra, mint egy testvér. Az én édesanyámra is „anyu”-ként szokott hivatkozni. Egy nagyon különleges, sokoldalú személyiség. Nagyszerű tehetség!”
Don S. Davis - GateWorld.net

Viszlát barátom!

Öt sikeres évad után a Showtime úgy döntött, hogy megváltik a Csillagkaputól. De a stáb és színészek még nem voltak készek a befejezésre. Az MGM-nél dolgozó Hank Cohen végül megállapodott a Sci Fi Channel-lel, hogy átveszik a sorozatot.

De egy színész már nem tartott velük az újabb, hatodik évadba. Michael Shanks, a sokak által kedvelt Dr. Daniel Jackson-t alakító színész az utóbbi években elégedetlen volt karakterének kihasználatlanságával, így más munkákra koncetrálta idejét. Aztán a hatodik évadban tett pár mellékszereplős feltűnése után a hetedik évadtól újra a gárda egyik főszereplőjeként folytatta.

Az egyik legjobb jelenet a „Meridian”-ban van. Daniel fel akart emelkedni. Tudta, hogy ez az egyetlen módja annak, hogy továbbra is segíteni tudja a többieket. Az egyetlen ember, akit ismert és akiben a leginkább bízott, az Jack volt, őt választotta ki, hogy segítsen neki a felemelkedésben. Jack azonban nem akarta őt segíteni ebben, annál inkább próbálta őt meggyőzni arról, hogy a Földön való maradás a helyes döntés. Végül azonban elengedte.

A búcsúzó jelenet számomra nem csak azt jelentette, hogy Jack búcsút mond Daniel-nek, hanem, hogy Richard Dean Anderson búcsút mond Michael Shanks-nek.”
ChevronSeven - GateWorld Forum

„Teljesen lenyűgözött a Sam, Jack, Teal’c és Daniel közötti összhang és játék. Miattuk néztem a sorozatot minden egyes héten. Nehéz megmondani, hogy ki számomra az igazi kedvenc. Minden egyes színész, aki valaha része volt a sorozatnak, mind nagyszerű és néhány a legtehetségesebb színészeknek, akiket valaha TV-ben vagy filmekben láttam.

Tetszett, ahogy Cameron, Vala, Landry által behozott új vonulat bekerült a sorozatba. Ugyanakkor nagyon hiányzott néhány régi kedvencem, mint például Janet és Martouf. Ők mind hozzájárultak az írók, rendezők, stábtagok és szervezők munkájához, hogy végül egy csodálatos sorozat került a képernyőkre.

Az összes karakter közül azonban Samantha volt számomra a legnagyobb meglepetés. Adott volt egy erős, szőke, gyönyörű nő, akinek az esze is a helyén volt, nem nyafogott és nem volt jellemtelen karakter. Harcolnia kellett a pozíciójáért, ráadásul mindenki másnál okosabb, anélkül tud szexis lenni, hogy mély dekoltázsú ruhában kelljen mutatkoznia és sikerült úgy beilleszkednie egy férfiakból álló csapatba, hogy nem vesztette el nőiességét.”
Rosehawk – GateWorld Forum

„Nagyon jó érzés volt újra összejönni. Már jó ideje nem láttuk egymást, a sorozat záró epizódjának forgatása óta. Nagyon jó volt újra megpillantani az ismerős arcokat, újra Ben Browder-rel dolgozni, aki egyébként Californiában szomszédom. Sok időt töltöttünk együtt. Nagyszerű volt őt újra látni. Elég sok gyerkőc van most a forgatásokon is, hiszen elég sok gyerek született mostanság. A gyerekeknek mindig nagyon örülünk a Csillagkapu forgatásán. Mindenütt ott vannak. Ami nagyszerű, hiszen egy másfajta szemszöget láttatnak meg az emberrel, hogy végülis mi az, amit mi valójában csinálunk: játszunk, színészkedünk, láttatunk. Ugyanaz, mint a gyermeki játék.”
Beau Bridges, The Scifi World

„Nagyon visszafogott és méltatlan lenne csupán azt állítanom, hogy mindig magamban őrzöm majd az itt szerzett tapasztalatot. Én személy szerint a felnőtt korom nagy részét ezen emberekkel való közös munkával töltöttem és csak az idő lehet megmondhatója annak, hogy milyen lesz az élet anélkül, hogy minden nap láthatnám őket. Chris Judge tréfái, Amanda Tapping mosolya, Ben Browder optimizmusa, Beau Bridges „Hollywood történetei”, Claudia Black odaadó barátsága, Don Davies tanulságos történetei, Teryl Rothery másokra átragadó nevetése és természetesen, Richard Dean Anderson humora, szarkazmusa nélkül.

Kutyák a forgatáson, a gyermekek egyre növekvő hada a stúdióban, a golfozások, a rengeteg kávé, a forgatókönyv-olvasás, Ivan Bartok állandóan készenlétben álló kamerája, a Csillagkapus hockey meccsek, a Mallozzi-konyha ékkövei, a csokik, a bábok, a több ezernyi P-90 töltény, a tárcsázó használata – mind hiányozni fog.

Tovább lehetne lépni mindezen, de lehet hogy ez az egész… egy soha véget nem érő történet.”
Michael Shanks, TV Guide celebrity blog

A Te véleményedre, élményeidre, kedvenc pillanataidra is kíváncsiak vagyunk, várjuk a hozzászólásokat a fórumban!


Fordítás: Sokaris




Ezt a hírt már 4921 alkalommal olvasták.

Kapcsolódó linkek:

GateWorld - Farewell SG-1
Itt szólhatsz hozzá!


 Küldd el ezt a hírt ismerősödnek!
 Itt olvasgathatod a hírarchívumot

Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK