Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK8x16 Reckoning I. (Leszámolás I.)

Írta:
Damian Kindler 

Rendezte:
Peter DeLuise


Epizódismertető

Az 5x15 A csúcstalálkozó / Summit c. részben megismert űrállomáson találkoznak a megmaradt rendszerurak, és fogadják Baal képviselőjét, aki felajánlja goa'uld társainak, hogy mindent megtarthatnak és tovább gyakorolhatják hatalmukat, ha cserébe behódolnak Baalnak, mint főrendszerúrnak. Persze Yu nagyúr az ellenállók vezetője ezt szó nélkül elutasítja. Aztán Baal híve előhozatja újdonsült foglyát, Samantha Cartert. Nem rég fogták el a közelben és jelenlétét arra alapozzák, hogy a tauri megint összejátszik Yuval, mint az a múltban már megtették. Yu kérdőre akarja vonni a foglyot, ám az egy hirtelen mozdulattal leszúrja, akár a Terminátor 2-ben az új csúcsmodell. Ő nem az igazi Carter, hanem a replikátor. S a replikátor vezérhajó már közeledik az állomáshoz...
Daniel és (az igazi) Sam elkíséri megfigyelőként Teal'cet és Bra'tacot egy küldetésre, melyben Materasu Jaffáit akarják a saját oldalukra állítani. Egy ha'takkal várnak társukra, akinél az ellenség biztonsági kódjai vannak. Beszélgetésüket egy érkező ha'tak zavarja meg, de nem tudni ki is ez most. Hamar kibújik a szög a zsákból, ugyanis tüzet nyit rájuk. Pechjükre két lövéssel kiiktatja a pajzsukat és ők még megkarcolni sem tudják. Ez felettébb furcsa, de nincs idejük ezen rágódni, nyomás a gyűrűkhöz, amikkel lemehetnek a közeli bolygóra, ahonnan hazamehetnek a csillagkapuval. A folyosókon nem várt problémába ütköznek: replikátorokkal van dolguk, átjutottak a hajójukra. Más utat választanak, s közben Carter és Jackson fedezi a menekülést a géppityukkal. Az egyik replikátor azonosítja Danielt, akit mindjárt eltranszportálnak Sam mellől.
A CSKP-ra Jacob érkezik látogatóba, de rossz híreke hoz Jacknek: A replikátorok megtámadták a goa'uldot és ezzel nekiláttak leigázni a galaxist. Jacob hozott egy szubtéri jeladót, amivel nyomon követhetik a goa'uld hajók mozgását a galaxisban. Megmutatja, hogyan tűnnek el Baal hajói szép sorra, mivel azokat a replikátorok elfoglalják. Váratlan külső aktiválás érkezik, Teal'c, Sam és Bra'tac az. Most hogy mindenki együtt van, összeáll a kép: Daniel azért kell a replikátoroknak, mert rendelkezik a tudatalattijában az Ősök tudásával, ami a disztruptor technológia alapja.
A megbeszélést a tanácsteremben folytatják. Bra'tac aggódik, mivel a Jaffa nép a replikátorokat úgy éli meg, mint egy pestist, ami azért zúdult rájuk, mert sokan szembeszegültek a rendszeruraikkal. Sok lázadó immár újra visszatér a goa'uldokhoz, s ha ez így folytatódik, a Jaffa szabadságharc végleg elveszik. Ezek után Teal'c és Bra'tac kettesben nagy lépésre szánja el magát. Megtámadják Dakarát, szent templomukat, ahol a goa'uldok hosszú életet és erőt adtak nekik, hogy szolgálják őket. Normális esetben a bolygót tucatnyi ha'tak őrzi, de most, hogy jöttek a replikátorok, Baal minden mozgósítható hajóját ellenük küldte. A replikátorok ellen a Jaffáknak esélyük sincs, azt a csatát kell megvívniuk, amit meg tudnak nyerni. Ha Dakarát elfoglalják, akkor még a leglojálisabb Jaffák is kételkedni fognak a goa'uldok isten voltában. Felvázolják tervüket O'Neill tábornoknak, aki áldását adj az akcióra.
Mindez alatt Thor is befutott hajójával és sebtében a maga sajátos módján minden egyes tizedmsáodpercet megspórolva a hajójára transzportált minden szükséges dolgot, így magát Samet is. Azonnal megkezdik a korábban szerzett 'emberformájú' replikátorsejtek újraaktivizálását (lásd: 8x11 Ikrek / Gemini), hogy a szubtéri kapcsolatból információkat nyerjenek és sikeresen módosítsák a disztruptor technológiát.
Daniel egy szobában találja magát a replikátorhajón. Megjelenik a repli Sam is és megkezdi Daniel tudatalattijának feltárását.
Teal'c és Bra'tac találkozik a többi lázadóval és meggyőzik őket a Dakara elleni támadásról. Indulhat hát a buli!
Jacob a CSKP-n egyre jobban aggódik. Baal rengeteg hajót veszít, mert frontálisan támad, úgy harcol, mintha egy másik rendszerúr ellen harcolna, de ezzel nem ér el semmit. Az idős Carter azt akarja, hogy lássák el taktikai tanácsokkal, vagyis, hogy vonuljon vissza és ne bocsátkozzon harcba. A replikátorok amúgy is lassacskán, de biztosan szoktak előre haladni, ezzel is időt nyerhetnének, míg Sam és Thor módosítja a disztruptort. De ha Baal visszavonul, akkor Teal'cék összetalálkoznak a flottájával és elbuknak. Nagy meglepetésre ekkor érkezik Baal vagyis csak a hologramja, hogy segítséget kérjen a Tauritól. Jack kihasználja az alkalmat és gúnyolódik rajta jó hosszan, Jacob közbeszólna, de O'Neill nem enged és végül közli, hogy inkább megvárják, hogy elpusztuljon az összes goa'uld.
A lázadó Jaffák flottája eléri a Dakarát, amit alig őriz pár hajó...
Daniel egy sátorban találja magát, méghozzá ahol kitaszítása után lakott egy darabig (lásd: 7x01 A bukott angyal / Fallen). Oma Desala jelenik meg neki, hogy segítse a nehéz órákban.
Baal egy csuklyás fazon elé járul, aki maga Anúbisz. Régen láttuk, jelenlegi gazdateste eléggé megviselt állapotú. Baal tájékoztatja urát a harcok állásáról és azt javasolja, amit Jacob is kigondolt, de Anúbisz tojik a fejére.
Sam felhívja a Parancsnokságot és elújságolja, hogy sikerült megtalálni a kódot, amellyel a replik immunissá váltak a disztruptorra és ezzel sikerült módosítani a fegyvert is. Nemsokára keresnek néhány elszigetelt replihajót és kipróbálják a fegyvert.
Oma szokásos bölcseleteivel 'segít' Danielnek, de az semmire nem megy velük. Kéri, hogy segítsen újra felemelkedni, de Oma nem teheti, mert még nem halt meg.
Dakara elesett, nagy az öröm, de a háborúnak még nincs vége.
Sam és Thor megtámad néhány repli hajót. Az első támadás sikerrel jár, a fegyver működik, de a második hajó már alkalmazkodik és a fegyver immár csődöt mond. Tüzelnek rájuk, ezért lelépnek.
Baal újra Anúbisz elé járul, épp akkor amikor a nagyúr gazdatestet cserél (ráfért már). Baal tájékoztatja urát, hogy a lázadó Jaffák elfoglalták Dakarát. Anúbisz ezt kitűnő alkalomnak látja arra, hogy elfojtsák a lázadást. Parancsot ad, hogy a flotta hagyja ott a repliket és foglalja vissza Dakarát.
Daniel még mindig Oma társaságát élvezi, aztán próbaképp elereszt ő is egy bölcseletet, amivel csőbe húzza Omát vagyis a replikátor Samet. Végig vele beszélt és ennyi elég volt ahhoz, hogy a tudatalattijába férkőzzön és megszerezze a szükséges információt.
Thorék épp visszaértek a Földhöz, ám gondok támadtak a hajón. A replikátorok beférkőztek, valószínűleg, amikor találatot kaptak. Sam már siet, hogy elbánjon velük, de Thor nem engedi, letranszportálja őt és a teljes kutatási anyagot, ő maga pedig igyekszik minél távolabbra vinni a veszedelmet a Földtől.
A Dakarát elfoglaló Jaffákhoz megérkezik a hír, hogy Baal flottája úton van. A templomot könnyű volt elfoglalni, de megtartani annál nehezebb lesz.
A repli Sam tovább beszélget Daniellel. Elmondja neki, hogy amit talált, az az egyetlen fegyver, ami elpusztíthatja a galaxisban. Ez a fegyver pedig az ősi emlékműben, Dakarán található (hoppá). Hála Danielnek, ez hamarosan nem létezik többé.
Baal újra megjelenik a CSKP-n, hogy beszéljen Jackkel. Most azonban merőben máshoz kési a segítségét. Elárulja, hogy a fegyver, ami képes elpusztítani a replikátorokat, Dakarán van. És Jacknek el kell pusztítania, mielőtt Baal flottája odaérne. De Jack ezt nem érti. A fegyver azonban nem csak arra képes, hogy a replikátorokat pusztítsa el, hanem arra is, hogy az összes életet a galaxisban, beleértve magát Baalt is. Ezért ő maga nem is használná, de valaki igen. Valaki, aki egy ilyen pusztítást is túlélhet: Anúbisz.
Folytatása következik.
Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK