Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK8x14 Full Alert (Teljes készültség)

Írta:
Joseph Mallozzi 
Paul Mullie 

Rendezte:
Andy Mikita


Epizódismertető

O'Neill tóparti házikójában váratlan vendéget fedez fel Robert Kinsey, egykori alelnök személyében (lásd: 7x20 Beiktatás / Inauguration). Jack azonnal a telefonhoz nyúl, hogy hívja a seriffet, de végül nagy nehezen Kinsey meggyőzi, hogy hallgassa meg. Azért jött, mert tart a Tröszttől. Mióta megszűnt alelnöknek lenni, kiesett a kegyeikből. Most viszont újra találkozni akarnak vele, hogy segítsen nekik kapcsolatba lépni az orosz vezérkar főnökével, Kiselev tábornokkal. Valószínűleg a Tröszt rá akarja ugrasztani az oroszokat a Csillagkapu Programra, viszonzásképp, amiért a CSK-1 legutóbb keresztbe tett nekik (lásd: 8x10 Végjáték / Endgame).
O'Neill tábornok megvitatja a helyzetet a CSK-1-gyel. Aggasztó lenne, ha az oroszok kihátrálnának az egyezségből és visszakérnék a kaput (ugyanis csak kölcsönben van, lásd: 6x02 Redemption II. / Megváltás II.). Sam szerint ez azonban kiváló lehetőség arra, hogy beépüljenek a Trösztbe.
Jack megbeszéli a dolgot Bobbal, aki nem akar kémesdit játszani, de nem lévén más választása elfogadja az alkut.
Carter bedrótozza Kinsey-t, távolról fogják követni, hogy ne keltsenek gyanút. Lesz velük egy kommandó is gáz esetére.
Robert magával Jennings-szel találkozik, aki beköti a szemeit és elviszi a kocsijával.
Megérkeznek egy házhoz, odabent még 3 férfi fogadja Kinsey-t. Nem húzzák az időt, megmutatják az okát, amiért szükségük van rá - ekkor a beépített kameráján elmegy a kép. Jennings behoz egy nagy táskát, kinyitja, Kinsey nagyon meglepődik, de nagyon nagyon nagyon. Ekkor elmegy a hang is, Sam parancsot ad a behatolásra. Teal'c vezetésével a csapat pár pillanat alatt ott terem, de az embereknek csak hűlt helyét találják. Elsugároztak, tehát Ozírisz alkeshe itt van a Föld körül.
Jack kiadja a parancsokat: Teal'c a Prométheusszal tart, ami hamarosan felszáll megkeresni az alkesht, Carter ír egy programot, ami segítségével a Prométheusz könnyebben megtalálhatja az álcázott hajót, Daniel pedig Moszkvába megy kideríteni mi folyik ott.
Jackson már oroszföldön van, találkozik a kísérőjével, Daria Varonkova századossal, aki mellesleg felettébb jó nő. Daniel rögtön megkéri, hogy intézzen el neki egy találkozót Kiselev tábornokkal. Ez gyorsan megy, Daria dzsippel viszi Danielt a tábornokhoz, ám útközben katonák állítják meg őket és elviszik Jacksont.
A Parancsnokságon Chekov meglátogatja O'Neillt. Sajnálatos tényként közli, hogy az orosz kormány szerint az USA vezetése kompromittálódott.
Danielt nem egyszerűen kihallgatják, de még vért is vesznek tőle. Elmondják, hogy azért van szükség erre, mert Kiselev ellen merényletet kíséreltek meg. Mutatnak egy felvételt a merénylőről: nem más mint Kinsey, rabruhában bilincsbe verve csücsül egy cellában. A kamerába tekint és jellegzetes dörmögő hangon megszólal, majd megvillogtatja szemeit... Daniel megdöbben, akárcsak a Parancsnokságon a hír hallatára a többiek. Persze Carternek már van is egy elmélete: a Tok'ra hírszerzés szerint miután visszalopták a kaput a Tröszttől és ők elmenekültek, még 2 goa'uld világot sikerült elpusztítaniuk. Ezek szerint kimerészkedtek az űrbe jó messzire, ahol ki lettek téve annak, hogy megölik vagy elfogják őket. Valószínűleg utóbbi esett meg velük. A goa'uldoknak pedig nem lehetett vmi nehéz kiszedni belőlük minden infot. Szimbiontákat ültettek beléjük és visszaküldték őket, hogy goa'uldokat építsenek be az egész szervezetbe és galibát kavarjanak itt a Földön. Kinsey nem merényletet akart elkövetni, hanem sokkal inkább egy szimbiontát ültetni Kiselevbe. Jelen esetben olybá tűnik, hogy össze akarják ugrasztani Oroszországot és az Egyesült Államokat, hisz előbbi már harmadfokú katonai készültséget rendelt el, s őt az USA is követte. Chekov elmondja, hogy az oroszok azt hiszik (épp Kinsey miatt), hogy az amerikai vezetést a goa'uldok irányítják, épp ezért nem is hajlandók tárgyalni velük, egy feltétellel csak: a kormány, beleértve az elnököt vérvizsgálatnak veti alá magát és ezzel cáfolják a gyanút. Jack erre válaszul csak megszeppenve tud nézni. Az orosz ezredes javasolja Jacknek, hogy beszél néhány barátjával a vezérkarban, hogy próbálják meggyőzni Kiselevet, ne emelje a készültséget. Ez kockázatos, ha fény derül rá, akkor fordítva sül el minden, de nincs jobb választás.
Dariának sikerült kihoznia Jacksont, sőt kedvenc tudósunk nyaggatásának engedve még azt is elintézi, hogy Daniel találkozzon a goa'ulddal. Bemennek a cellába, Daniel cselesen megpróbálja kicsalni belőle a tervét. Valószínűnek tartja, hogy a rendszeruraknak dolgozik, hisz Baal túlságosan elfoglalt, hogy meghódítsa a galaxist. A vereségre álló rendszerurak pedig minden bizonnyal az antarktiszi ős fegyverre pályáznak.
Jack bosszankodik, mivel a kínaiak is harci készültségben vannak már és a készültség immár tovább nő a 2-es szintre.
Daniel tovább beszélget a goa'ulddal, aki nem nagyon aggódik. Számára már tény, hogy hamarosan kitör az atomháború, de a saját élete miatt nem aggódik. Varonkova szerint kell hogy legyen vki, aki segít neki. Katonák közelednek Danielért. Nyílik a cella ajtó, Jackson közben ügyesen Kinsey mögé húzódik, és egy jeladóval eltranszportálnak.
Üdv a Prométheuszon. Kinsey vagyis a goa'uld nagyon meglepett. Nem örül, ettől függetlenül gratulál ellenségeinek, ugyanis ezzel a szöktetéssel már tuti azt hiszik a ruszkik, hogy az USA-t goa'uldok irányítják.
Jack a Parancsnokságon közli a hírt az emberekkel: teljes készültség állt be.
Kinsey vissza akar menni a Földre, ezt furcsállják, de így már biztos, hogy tényleg van ott valaki, aki segít neki. Nem árulja el, ezért elvezetik a fogdába.
Jack épp azt újságolja Chekovnak, hogy a kínaiak és az oroszok készenlétbe helyezték a rakétaezredeiket és persze az amerikai hadsereg is elfoglalja pozícióit. Chekov egy kiutat tud: kapcsolatba kell lépniük Mikhailov elnökkel, aki Kiselev fölött áll.
Az álcázott alkesh szép csöndben követi a Prométheuszt. Jennings vezeti, utasítást kap, hogy pusztítsa el az ellenséget. Bár az sokkal nagyobb és erősebb, nem kockáztathatják meg, hogy Kinsey mindent eláruljon. Az alkesh nekilódul. A rázkódások közepette Kinsey kihasználja a lehetőséget és lefegyverezi az őt kísérő őröket. A hídra hamar érkezik a hír, hogy megszökött. Daniel és Teal'c a nyomába ered.
Sam átnézte Kiselev anyagait. 2 érdekességet talált: az egyik embere korábban már kapcsolatban állt a Tröszttel, így Kinsey teljesen fölösleges volt, hogy kapcsolatba lépjenek vele. Mutat még egy képet, ami 3 éve készült Kiselevről és egy másikat, ami pár hete. A különbség: a friss képen nem visel szemüveget. A goa'uld szimbionta köztudottan gyógyító hatással bír, így a rossz látásra is. Jack kétkedik, de Cartert megerősíti Chekov is. Tehát Kiselev a goa'uld és végig ő akart a háttérben háborút kavarni.
A Prométheuszon nem sikerül elkapni a szökevényt. Sikerül meglógnia a gyűrűkkel.
Jacknek és Chekovnak sikerül rádió kapcsolatot teremteni az orosz elnökkel. Megkezdődik hát a beszélgetés, amely során igyekeznek őt meggyőzni az igazságról.
Jennings-et az alkeshen váratlanul Kinsey lepi meg. Lelövi társát, amiért meg akarták ölni, majd gyorsan leveszi kezéről a kézi transzporter vezérlőt.
Jackék tovább fecsegnek az elnökkel, de közben rossz hírek érkeznek: orosz rakétasilók nyílnak ki, a felszínen tűzharcokat észlelnek. Eszerint Kiselev engedély nélküli kilövést akar indítani. Kérik az elnököt lépjen, amíg még teheti, de a kapcsolat megszakad. Nincs más hátra, mint várni.
Az alkesh leállt. Pendergast ezredes kivár. A többi 3 trösztös fickó megjelenik az alkesh vezérlőjében. Meglepetésként éri őket halott társuk. Élesítik a fegyvereket. A Prométheuszon ezt észlelik és Pendergast parancsot ad a hajó lelövésére. A művelet sikerrel jár, a Tröszt ezután nem kódorog majd az űrben.
A Parancsnokságon O'Neill már kiadná a parancsot a válaszlépésre, de megjön a jó hír: az oroszok becsukják a silók fedeleit és bombázóikat visszafordítják. Mindenki megkönnyebbül.
Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK