Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK8x12 Prometheus Unbound (A megszabadított Prométheusz)

Írta:
Damian Kindler 

Rendezte:
Andy Mikita


Epizódismertető

A Prométheusz mentőakcióra indul, hogy kiderítse mi történt az Atlantisz-expedícióval (lásd: Stargate: Atlantis c. sorozat). Daniel igyekszik meggyőzni O'Neillt, hogy engedje el őt is, de hiába, aztán ahogy belépnek Jack irodájába, ott találják Hammondot. Mint kiderül, ő a küldetés parancsnoka és azért jött, hogy magával vigye Danielt és Waltert is.
A Prométheusz eligazítójában dr. Jackson beszél küldetésük fontosságáról, ám dr. Novak csuklása állandóan félbeszakítja.
Az eligazítás után Daniel összefut Novakkal, aki elmeséli, hogy mindig csuklik, amikor megijed, és a küldetés elég ijesztő számára. Beszélgetésüket a riadó zavarja meg.
A vezérlőben segélykérést fognak, amely nem jelent nagy kitérőt, így megnézik.
A helyszínre érve egy alkesht és egy goa'uld szállítóhajót találnak. Persze mindkettő sérült, az üdvözlésre nem felel senki. Az alkesh az érzékelők alapján javítható állapotban van, így Reynolds ezredes pár emberrel átruccan körbenézni.
A hajón halott Jaffákon kívül semmit nem találnak, aztán bóklászás közben gyűrűtranszportot észlelnek, vki feljutott a Prométheuszra.
Ez pedig nem más, mint egy szuperharcos.
Hammond küldi a biztonságiakat a szintre. Daniel is csatlakozik hozzájuk, ám szembesülniük kell a kőkemény valósággal. A harcos egy zattel kábítja el szép sorban az útjába akadókat, egyedül Jacksonnak sikerül meghúznia magát. A szuperkatona eljut a vezérlőig...
...Reynoldsék az alkeshen fogadják az elkábított személyzetet, az utolsó csoportban érkezik Hammond. Visszamenni nem tudnak, mert itt bedöglött a gyűrűk irányítópanelje.
Daniel eközben a fegyverraktárból beszervált egy szuperharcosaprítót. A vezérlőben meglepi a betolakodót, de láss csodát, a fegyver nem hat, így a támadó őt is elkábítja.
Hammond parancsot ad az alkesh megjavítására, s közben észre veszik, hogy Daniel még a Prométheuszon maradt. Még nincs veszve minden, ám a Prométheusz szép lassan távozik.
Daniel a parancsnoki székhez kötözve tér magához. Próbál verbális kapcsolatot teremteni fogvatartójával. Furcsállja, hogy nem ölt meg senkit és azt is, hogy nem halt meg, amikor rálőtt a spéci puskával. Hirtelen megered a harcos nyelve. Elárulja, hogy a többieket áttranszportálta az alkeshre. Daniel sajnálkozva közli, hogy nem ért a hajóhoz, de a harcost ez nem zavarja, ugyanis nagyon vonzónak találja. Igen, vonzónak. Jackson megijed, de a harcos leveszi a sisakját és minden világossá válik, ugyanis egy igen szép nő bújt meg a páncél alatt. Ő Vala MalDoran, leveszi a vérteket, majd megpróbálja kiszedni Danielből a kommunikációs rendszer kódjait, hiába, aztán a konzol csapkodása közben véletlenül bekapcsol a kommunikációs rendszer. Micsoda szerencse!
Az alkeshen dr. Novak nem tud mit kezdeni a hajtóművel, a kristályokat szándékosan szabotálták, de a szomszédos szállítóhajón még épek lehetnek. A gond, hogy ott nincs létfenntartás és ezért elég rossz lehet a levegő. Reynolds indulna is, de Hammond maga veszi kézbe ezt a feladatot.
Az alkeshen Novak navigálásával Hammond megtalálja a szükséges kristályokat, de a nagy mennyiségű szén-dioxid miatt, a gyűrűket éppen nem éri el. Reynolds átmegy és visszahozza. A tábornok nem lélegzik, szájon át kell hát lélegeztetni. Reynolds kész megtenni, de Hammond hirtelen magához tér.
Vala most a hiperhajtómű kódjait próbálja kiszedni Danielből. Nyomatékként belelő a vállába a szuperharcos kézifegyverrel, ami csúnya égési sérülést hagy. Szerencsére Valának van goa'uld kézi gyógyítója, amivel mindjárt helyrehozza az okozott kárt, de a kódokat nem kapja meg, ugyanis Daniel nem tudja azokat.
Vala bizalma jeléül elengedte foglyát, de Jackson egy zattel jelenik meg a gépházban és eltessékeli a hívatlan vendéget a konzoloktól. Jackson keserűen veszi tudomásul, hogy Vala sikeresen feltörte a rendszert és megváltoztatta a belépési kódokat. A nő próbálja rávenni, hogy ne csináljon hülyeséget, mert ő a népét akarja megmenteni (persze Danielnek ez csak ócska trükk). Mindenközben egy alkesh jelenik meg a radaron, Vala szerint valószínűleg goa'uldok, ám Daniel valószínűbbnek tartja, hogy a társai. Pillanatnyi figyelmetlenségét kihasználva Vala kirúgja a zatet Daniel kezéből és bunyózni kezdenek. Záporoznak a pofonok és Daniel igen komoly gondban van, mert a nő nem könnyű ellenfél, de végül sikerül lezatelnie. Az alkeshben tényleg Hammondék vannak, s mivel az üdvözlésre nem kaptak választ (a dulakodás miatt), ezért a tábornok utasítást ad, hogy célozzák be a hajtóműveket. Pechjükre a hiperhajtómű bekapcsol és a Prométheusz elszelel.
Vala egy cellában tér magához, ahonnan Daniel kamerán figyeli. Próbálja kiszedni belőle, mi az úti cél, de a csaj nem beszél, míg nem kapott enni.
Így Daniel kénytelen megteríteni. Vala mesélni kezd: bolygóján a Tok'ra lázadást szított és népe az ottani goa'uldot elfogta, megkövezték, megverte... stb. A goa'uld gazdateste pedig Vala volt (ez megmagyarázza hogy tudja használni a gyógyító kütyüt és miért boldogul oly könnyen a hajóval). Lényeg, hogy a Tok'ra eltávolította belőle a szimbontát és meggyógyították, így visszatérhetett népéhez. De ugye ha egy rendszerúr kiiktatódik, akkor jön egy másik, aki maga Camulus volt (lásd: 8x01 és 02 Az új világrend I-II. / New Order I-II.). Nem volt más választásuk ami hajójuk volt, azokkal az embereket menekítették el egy biztonságos bolygóra, de a hajókat szépen leszedték, aztán az egyik utolsó alkesht is elkapták, de Vala győzött és kiküldte a segélykérőt. Aztán jött a Prométheusz, ami méreteiben ideális a menekültek szállítására. A hajó a népéhez tart, Vala meg is mondja, hogy nem fognak bízni Danielben, de feleslegesen próbálkozik. Végül Daniel visszatuszkolja Valát a cellába.
Hamarosan célhoz érnek és hívás érkezik Vala "barátaitól". A leszállás rögvest megkezdődik. Vala az utolsó pillanatban próbálja Jacksonnak elmagyarázni, hogy ne menjen ki, mert hazudott és csapdába fog esni, de Daniel már elindult a találkozóra.
A hajóból a szuperharcos vértben lép ki (jobb a biztonság), ám menekültek helyett két csáposfejű űrlény üdvözli. Valát hiányolják, de ez annyira nem izgatja őket, sokkal inkább a hajót akarják egy nagy ládányi finomított naquadáért cserébe. A tárgyalást halálsiklók zavarják meg, az űrlények fegyvert rántanak, de a páncél miatt ugye nem érnek el semmit, ellenben Daniel zattel ártalmatlanítja őket, majd visszasiet a Prométheuszra és kiengedi Valát, hogy meglógjanak. Rosszul áll a szénájuk, a pajzsot sikerül bekapcsolni, de az űrbe érve hamarosan az is megszűnik. Ekkor érkezik egy nem várt segítség, az egyik alkesh kilövi a másikat. Megérkeztek Hammondék, és végre Walter is kipróbálhatja magát élesben. A maradék ellenség elmenekül, de gyorsan le kell lécelniük, mielőtt jön az újabb támadás.
A Prométheusz legényésge újra elfoglalja helyét, Vala visszakerül a cellába, és dr. Novak csuklása is elmúlt. Korai az öröm, a riadó megszólal: szökik a fogoly. Erről ennyit, elérte a gyűrűket és meglépett az alkesh-sel. Követni már nem tudják, mert az érzékelőket zavarják...
Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK