Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK8x10 Endgame (Végjáték)

Írta:
Joseph Mallozzi 
Paul Mullie 

Rendezte:
Peter DeLuise


Epizódismertető

A vezérlőben Mackenzie őrmester és Davis őrmester teljesít éjszakai szolgálatot. Beszélgetéssel ütik el az időt, majd felállnak, hogy kávét öntsenek maguknak. Ekkor egy nagy villanásra lesznek figyelmesek a hátuk mögül. Megfordulnak, és észre veszik, hogy a csillagkapu eltűnt az indítócsarnokból...
Ekkora problémával régen néztek már szembe a Parancsnokságon. Sam előkaparta a biztonsági kamera felvételét, amelyen jól kivehető, hogy egy asgard teleport tüntette el a kaput. De vajon ki lehetett? Az asgardok biztos nem, de a gonoszok közül egyedül Anúbisznak volt meg a technológia, az ő helyét azonban Baal vette át. Másik gond, hogy Teal'c kiküldetésen van a Jaffa ellenállás ügyében, és így nem tud visszajönni, de ilyenkor életbe lép a biztonsági protokoll, mely szerint az Alfa-bázisra kell mennie.
Az emlegetett szamár, vagyis Teal'c immár az Alfa-bázison Pierce ezredessel vitatja meg azt a nagy helyzetet, hogy nem mehet a Földre, ugyanis a féregjárat bár megnyílik, de csak egy átjönni tilos válasz érkezik. Úgy dönt, visszatér a szabad Jaffákhoz és kér tőlük egy szállítóhajót, amivel elmegy a Földre.
Sam mindez alatt nyomot talál: pár napja a kapu furcsa jeleket kezdett el kisugározni, de nem tulajdonítottak neki jelentőséget, mert vmi visszacsatolásnak fogták fel. De a biztonsági kamerák felvételeit visszanézve a legutóbbi kapudiagnosztika során azt látni, hogy az egyik kutató hátramaradt és mintha vmit elhelyezett volna a csillagkapun. Érdekes módon az ismeretlen jelek ekkor kezdtek el sugározni. Valószínűleg a sugárzó eszköz egy jeladó volt, ami segít bemérni a teleportálandó célpontot.
A kutató neve dr. Kevin Hartkins. Tegnap óta nem jelentkezett be szolgálatra, a lakását pedig kiürítve találták. Egyre úgy fest, hogy a Tröszt áll a háttérben, az utóbbi időben figyelték Teal'c-et, zsarolták Danielt (lásd: 8x07 Affinity / Jóindulat) és megpróbálták megölni Alec Colsont (lásd: 8x08 Covenant / Egyezség). Carter szerint ha használják a teleportot, akkor használniuk kell a jeladókat is, amiket műholddal be tudnak mérni.
Teal'c visszatér a Jaffa bolygóra, ahova eredetileg ment, de mindenkit holtan talál. Nemsoká összefut M'Zellel, aki szintén nemrégiben tért vissza. Elvezeti barátját a táborhoz ahol minden egyes férfi, nő és gyermek holtan fekszik, de harcnak vagy sebesüléseknek nyoma sincs.
A műholdas bemérés sikerrel járt. Sam és Daniel egy kommandós csapat élén behatol egy raktárhelyiségbe. Odabenn hatalmas ideggázkészletre bukkannak, ami milliókat ölhet meg. Hirtelen előugrik egy fegyveres férfi és lövöldözés kezdődik. Sam zattel elkábítja, de a fickó szétlőtte az egyik méreggel teli palackot, azonban mégsem történt semmi, mind életben maradtak...
...aminek az az oka, hogy nem emberekre veszélyes idegméreg, hanem szimbiótákra (lásd: 5x15 Summit / A csúcstalálkozó). Ez azonban sokkal stabilabb és könnyebben előállíthatóbb, mint amit korábban megismerhettünk. Nagyon valószínű, hogy a Tröszt vegyi csapást készül mérni a goa'uld világokra, ehhez kellett a kapu is. A férfi, akit a raktárban elfogtak, nem beszél, de egy 51-es körzethez tartozó belépőkártyát találtak nála.
Irány hát az 51-es körzet. Carter és Jackson dr. Bricksdale-t látogatja meg. Ő vizsgálta Ozírisz kézifegyverét, melynek segítségével fel lehet teleportálni a hajójára (ez az egyetlen jármű, ami asgard teleporttal van felszerelve és a Tröszt kezében lehet), ami valószínűleg még mindig itt kering a Föld körül álcázva (lásd: 7x15 Chimera / Kiméra). Bricksdale azonban sajnos nem jutott eredményre a vizsgálódásai folyamán. Ettől függetlenül Carterék szeretnék látni a fegyvert, a korábbi tapasztalatokon okulva, amikor el-eltűntek dolgok a körzetből (lásd: 2x14 Touchstone / Próbakő és 6x14 Smoke And Mirrors / Hatalmi harc).
Az Alfa-bázison végzett boncolások kiderítették, hogy a szimbiótaméreg okozta a Jaffák halálát. Közben újabb Jaffák által lakott bolygók megtámadásáról érkeznek hírek... milliók haltak meg. Teal'c és M'Zel a Tok'rákra gyanakszik. Lehetségesnek tartják, hogy a szövetség felbomlása és a kissé elmérgesült viszony következtében (lásd: 7x16 Death Knell / Lélekharang) támadják a goa'uld világokat. A bizonyossághoz kapcsolatba kell lépniük a Tok'rával, ez pedig csak úgy lehetséges, ha felkeresik Zarint, aki Baal egyik helyőrségének vezetője. Elfogatják magukat, hogy beszélni tudjanak, vele. Így viszont kockára teszik életüket és Zarin álcáját is, de nincs más út.
Az 51-esben Sam megvizsgálja Ozírisz kesztyűjét, eredetinek is találja. Bricksdale újfent megerősíti, hogy nem jutott vele semmire.
Az utcán Bricksdale találkozik az általunk rég nem látott Hoskinks-szal (lásd: 8x07 Affinity / Jóindulat). Hoskins kissé ideges lesz, amint megtudja, hogy egyből azután szervezett vele találkát miután felkeresték a Parancsnokságról. És bizony jól teszi, mivel már érkeznek a fekete dzsippek. Hoskins meglép, s hosszas kóbászolás után elővesz vmit zsebéből és nyomkodja, míg le nem lövik egy zattel. Sam volt az, odamegy hozzá és felveszi a kis izét, amit a fickó leejtett. Ekkor egy villanás jön és volt Sam nincs Sam...
...felteleportálták Ozírisz hajójára. De Jennings egyből ártalmatlanítja, majd utasítja kolléganőjét, hogy menjen le Hoskinsért.
Zarint tájékoztatja Jaffája, hogy elfogták a Teal'c nevű sholvát és egy társát. Rögvest hozzák őket kihallgatni.
A Parancsnokságon Daniel igyekszik minél több infót kihámozni Bricksdale-ből. Nem nagyon megy, ezért felajánlja, hogy megtarthatja a 2 milliós Kajmán-szigeteki bankszámláját. Több sem kell a kis tudósnak, mindjárt megered a nyelve: a kesztyű tanulmányozása során egyszer működésbe lépett az és a hajón találta magát. Persze nem mondta el senkinek, csak annak a pár embernek, akik korábban felkeresték és hálájuk jeléül utaltak neki némi pénzt. A többieket a jelzők segítségével sugározta fel, innentől ők 24 órás ügyeletet tartottak a hajón a hét minden napján. Itt jött Daniel a képbe, ugyanis a teleport volt az egyetlen, ami nem parancskódok nélkül működött, amik viszont ősül voltak, de ez már ismerős... Szóval lényeg, hogy a végén a kesztyű visszakerült a helyére az 51-esben és Bricksdale még egy picit megbütykölte, hogy ne működjön. De természetesen meg tudja javítani. Ja, és persze Sam ott kell legyen a hajón, mert ez idáig nem tudták hova tűnt.
Teal'c és M'Zel kérdőre vonja Zarint, aki mit sem tud a goa'uld világok elleni vegyi támadásokról.
Carter magához tér. Sajnálatára elég valószínűtlen, hogy kiszabadítják. A Prométheuszt bár ráállították az álcázott hajó felkutatására, sajnos így is hatalmas területet kell átkutatniuk. A Tröszt legfőbb feladatának tekinti, hogy ártalmatlanítson minden a Földet veszélyeztető fenyegetést, melyek közül a legnagyobb a goa'uld, közülük is Baal. A szabad Jaffákra pedig mint szükséges áldozatokra tekintenek. A 3 ügynök tovább folytatja a támadásokat. A következő bolygó nem más, mint ahol Teal'c jelenleg is tartózkodik.
A rakéták a bolygón a felhők közé repülnek, hogy minél nagyobb területet tudjanak "megfertőzni".
Zarin és a 2 Jaffa nem jut előbbre a beszélgetésben. Hirtelen megjelenik Zarin első Jaffája - Teal'c-ék még időben letérdelnek, nehogy lebuktassák a Tok'rát - a hírrel, hogy megtámadták őket. Rövidesen Zarin holtan rogy össze, pár másodperc és Jaffái is követik, és sajnos M'Zel is. Egyedül Teal'c marad életben a tretoninnak hála.
Daniel meghozta a kézifegyvert Bricksdale-nek, már csak ki kell várni, míg megjavítja.
Carter egy picit elszólja magát a hajón és ad egy tippet az ügynököknek. Hoskins ekkor világosodik meg: az alezredes hasznos információkkal szolgálhat, hogy mégis melyik bolygót érdemes célba venni, hisz sokkal napra készebb infókat tud és így a támadásokkal jobb hatásfokot érnének el. Jennings épp az ellenkezőjét véli, mi van, ha szándékosan félrevezeti őket, hogy minél több töltetet pazaroljanak el, de persze Hoskins a főnök.
Daniel felölti a harci díszt, ugyanis a kesztyű működik. Amint felér majd a hajóra, kikapcsolja a pajzsokat, majd ártalmatlanítja a hiperhajtóműveket, nehogy meglógjanak. Jack nehezményezi, hogy Jacksonnak kell mennie, de nincs más megoldás, ha megváltoztatták a parancskódokat, akkor egyedül ő tudja csak megfejteni. És már indul is a buli.
Daniel a vezérlőfülkében találja magát. Pár perc alatt sikerül kiiktatnia az álcát, ami miatt a Prométheusz észre veszi az alkesht.
Brooks szól kollégáinak, hogy az álca kikapcsolt, majd Hoskins-szal elindulnak, hogy megleljék a rejtélyes szabotőrt.
Daniel a folyosókon oson, aztán Hoskins elkapja. Az álcát nem tudják visszaállítani, a Prométheusz is közeleg.
Pendergast ezredes még nem kapott jelet Jacksontól, de az alkesh tiszta célpont, ha most lövik le, nem tud meglógni. O'Neill azonban türelemre inti.
Daniel Carter mellett ébred. Hoskins úgy dönt lelépnek, mivel felfedték helyzetüket. És nyílik a féregjárat, majd ezt kihasználva Jackson felugrik és dulakodásba kezdenek. Jennings eltaknyol és elveszti eszméletét. Hoskins elejtett adóvevőjén Teal'c hangja hallatszik, amint engedélyt kér, hogy átjöhessen. A bunyó egy szabad pillanatában Daniel felkapja a rádiót és szól Teal'cnek, hogy jól jönne a segítsége, aki rögvest átlép a kapun és időben lelövi Hoskinst mielőtt bárkire is rálőhetne.
Brooks hívja társait, de azok nem válaszolnak. Teal'c csak meglepetten forgolódik, aztán Sam a kapuba tereli 2 társát, majd felkap vmit és ő is megy.
Pendergastnak jelentik, hogy egy jeladót aktiváltak. Azonnal kiadja a parancsot a teleportálásra. Ezután egyből a hipertérbe lép az alkesh és eltűnik. A raktérből Daniel hangja üdvözli és tájékoztatja, hogy mind a hárman megérkeztek.
A Parancsnokságon a kapu körül épp elhelyezték a zavarókat, hogy megakadályozzák a hasonló esetek előfordulását. A Tröszt viszont még gondot okozhat, ugyanis még egy fél tucat goa'uld világ kiirtására való vegyi fegyverük maradt.

Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK