Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK8x08 Covenant (Egyezség)

Írta:
Ron Wilkerson 
Robert C. Cooper 

Rendezte:
Martin Wood


Epizódismertető

Alec Colson titkárával, Brian Voglerrel vitatkozik. Brian próbálja visszatartani főnökét, egyben barátját attól, amit tenni készül. Hiába, Alec a kamerák elé áll és ultimátumot intéz a Föld kormányainak, hogy ismerjék be, van élet a földön kívül, különben 24 óra múlva ő maga fogja nyilvánosságra hozni bizonyítékait. Utal arra, hogy az 5 hónappal ezelőtti tragédia, mely során egy meteorzápor elpusztította az USA egy hadihajóját csak kamu, mert akkor nem észleltek semmiféle meteorzáport (lásd: 7x22 Lost City II. / Az elveszett város II. c. rész). A sajtótájékoztatót Daniel és Carter is figyeli a bázison eléggé meglepve.
A CSK-1 megvitatja az esetet. Colson kapcsolatban állt az X-302-es programmal, nagyvállalata alkatrészeket szállított, de nem tudták, hogy mihez. A probléma nagy, mivel Colson tekintélyes üzletember és ebből fakadóan a szavának hitele van. Sam valószínűnek tartja, hogy műholdjai képet készítettek Anúbisz hajóiról, talán még az antarktiszi ütközetről is. Beavatni nem lehet az igazságba (és így meggyőzni), mert személyiségéből fakadóan korábban már biztonsági kockázatnak minősítették. Jack Cartert és Danielt küldi Colsonhoz, hogy megpróbálják lebeszélni tervéről úgy, hogy nem mondják meg neki miért.
Brian újfent próbálja meggyőzni Alecet, hogy őrültséget csinál és tönkre teszi a vállalatot. Ekkor érkezik Jackson és Carter. Alec örömmel üdvözli őket és biztosítja őket arról, hogy esze ágába sincs leállni, s mutat is pár szép műholdfelvételt: Anúbisz flottája, az antarktiszi csata, a Prométheusz, Anúbisz flottájának maradéka. A két küldönc csalódva távozik. Kifelé menet Samet Julia Donovan (lásd: 6x11 Prometheus / Prométheusz c. epizód) hívja telefonon. A Colson-ügy felől érdeklődik. Aggódik, mivel megállapodtak, hogy riporterként ő közvetítheti majd a Csillagkapu-program nyilvánosságra hozatalát a megfelelő időben. Sam megnyugtatja, majd gyorsan lenyomja a mobilját.
Brian az utolsó pillanatban is próbálja visszatartani Alecet, továbbra is feleslegesen... Colson kiáll a pódiumra a riporterek és újságírók hada elé. Letelt a 24 óra, a kormányok hallgatással feleltek. A Parancsnokságon O'Neill tábornok és a CSK-1 szélesvásznú plazma tv-n követik figyelemmel az eseményt. Colson nem teketóriázik, bemutatja a földön kívüli élet bizonyítékát: nyílik az ajtó és egy asgard lép az emberek elé... No, ez már a CSK-1-nek is elég sok. Nem hiszik el, hogy egy asgard itt lehet a Földön.
Colson kollégáival beszéli meg a továbbiakat. Kiderül, hogy az idegen egy klón, amit egy a Védelmi Minisztériumtól kapott DNS mintából hoztak létre. Alec szerint ki kell várniuk Washington reakcióját, erre ugyanis felelniük kell majd vmit, addig nem vetnek fel újabb kérdéseket.
Összeül a CSK-1. Thor megerősítette, hogy nem közülük való az asgard. Kiderül számukra, a Védelmi Minisztérium asgard DNS mintákat adott Colson vállalatának klónozási kísérletekre, így próbáltak segíteni az asgardoknak (mivel nekik gondjaik vannak a szaporodással, klónozzák önmagukat), de azt nem közölték a vállalattal, hogy miféle minták is azok. Persze az asgard DNS úgy van kódolva, hogy egy klón 3 hónap alatt kifejlődjön. Colson asgardja egy tudattalan test, járni is alig tud, nem hogy beszélni.
Alec rossz hírt kap: eltűnt a földön kívülije egy villanás kíséretében... (úgy tűnik a jó öreg Thor megérkezett). Alec szedi a cumóját, irány a limuzin, magángépével azonnal Washingtonba megy.
Julia Donovan épp Sammel készít exkluzív interjút. Most kezdődik Colson lejáratása. A tv-ben Sam bemutatja, hogy Colson idegenje valójában egy hologram, ami a hadsereg hosszú kutatásának eredménye. Ezt igazolván megjelenik mellette Thor hologramja, ami beszélni is tud. Alec és Brian a limóból követi nyomon a műsort és a szájuk is tátva marad.
Julia nem épp erre számított, de egyelőre ez is megteszi neki. Ekkor érkezik a hír: Alec Colson magángépe lezuhant. S már csörög Carter őrnagy telefonja. Személyesen Colson az, tudja, hogy gépét megbuherálták. Sam esküszik rá, hogy nem a kormány a felelős, hisz akkor miért akarnák lejáratni a tv-ben. Alecet nem tántorítja el a balesete
Carter beront Jack irodájába, ahol épp Thor vendégeskedik. Sam megkéri a tábornokot, hogy mutassák meg Colsonnak a programot, értelmes fickó, és jól jöhet még egy ilyen szövetséges. Jack bólint majd Thorral eltelportál az elnökhöz látogatóba.
Alec kész, hogy nyilvánosságra hozza minden további bizonyítékát. Hirtelen azonban egy villanás közepette köddé válik...
...és a Parancsnokságon eszmél fel Sam, Daniel és Thor társaságában. Thor sebtében búcsúzik, mennie kell. Sam pedig megmutatja Alecnek a Csillagkaput, nemsokára már az Alfa-bázison vannak. Ez az új bázis már a föld alatt van a legutóbbi támadás óta (lásd: 7x16 Death Knell / Lélekharang c. rész). Alec kicsit többre számított, de nem kell sokat várnia, rögvest megpillant egy X-302-est, amin elmennek egy kis sétarepülésre.
A vállalatnál Brian egy furcsa telefont kap. Szemfüles csk rajongók már tudják, itt bizony bűzlik vmi.
A sétarepülés során Sam egy időre átadja Alecnek a kormányt, de a férfi visszaél az őrnagy bizalmával és veszélyes manőverekbe kezd. Nem lesz gond, mert Sam visszaveszi az irányítást és leteszi a gépet. Hazatérés előtt még elbeszélgetnek egyet. Sam mesél neki a Trösztről, ami a törvény felett áll és nem riadnak meg Colson félreállításától, valószínűleg ők okozták a repülőbalesetét is. Alecnek azonban rendíthetetlen a hite, úgy véli az igazság takargatása nem lehet az egyetlen megoldás. Ha a kapu titkának nyilvánosságra kerülése oda vezetne, hogy elpusztítsuk magunkat (mint az egy másik civilizációval megesett, lásd: 8x05 Icon / Ikon c. rész), akkor meg is érdemeljük azt.
Hazatérvén megdöbbentő hírekkel szembesülnek: Alec vállalata a csőd szélére került, vállalati csalással vádolják.
Alec az összetört Brianre bukkan irodájában. Vogler beismeri, hogy ő hamisította a könyvelést, ugyanis a Tröszt megzsarolta. Alec nem ijed meg, csapdát akar állítani nekik.
Sam tájékoztatja O'Neillt a fejleményekről, Brian családja védőőrizetben van, és Brian épp felkészítik, hogy találkozzon a Tröszt egyik emberével. Ám hirtelen rossz hír érkezik: Brian Voglerre holtan akadtak rá a fürdőszobájában. Felkötötte magát.
Sam Colsonhoz siet. A férfi kezében már ott van a pisztoly, önmagát hibáztatja barátja haláláért. Nem lát más kiutat, de az őrnagy kínál neki egy másik lehetőséget egy másik bolygón, s némi rábeszéléssel újra felcsillan az élni akarás Alec Colson szemében...

Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK