Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK7x16 Death Knell (Lélekharang)

Írta:
Peter DeLuise 

Rendezte:
Peter DeLuise


Epizódismertető

Visszatekintés: Az Alfa-bázison vagyunk, ahol a Tok'ráknak nyújt menedéket a Föld, ám a Tok'ráknak nem tetszik, hogy a lázadó jaffákkal kell együtt élniük (6x09 Allegiance (Hűség)). Ez később egyre nagyobb konfliktussá alakul, mikor a két "faj" egymásnak szegezi a fegyvereiket. O'Neill nem érti a dolgot, de Jacob elmagyarázza neki, hogy eddig, mikor egy Tok'ra meghalt, egy jaffa volt az aki lőtt. Később (7x11 Evolution I. (Evolúció I.)) feltűnik egy teljesen új technológiájú harcos, aki, mint kiderül, Anubist szolgálja, és nem ő az egyetlen "példánya". Közben Danielék megtalálják azt az eszközt, mely talán segítségül szolgálhat a harcosok ellen.
A folytatás: Az új Alfa-bázison vagyunk, ugyanis az eredeti bázisról el kellett menekülni, miután Anubis megszondázta Jonas agyát és kitudódott a helye. Jacob kissé feszülten Carterrel éppen az új fegyveren dolgoznak a szuperkatonák ellen. Sam rákérdez, hogy apja megitta-e már a kávéját, mert zavarja az, hogy ilyen ingerült. A Tok'ra ekkor elmondja, hogy leszokott a kávéról ugyanis Selmak nem szereti. Erről Carter nem tudott, mint mondta, mire Jacob úgy reagált, hogy soha nem beszélgetnek egymással. Amint ezt kimondja, máris megszólal a riadó és Glen hadnagy fut be a laborba, hogy azonnal el kell hagyni a bázist, ugyanis egy Goa'uld anyahajó lépett be az atmoszférába...

FŐCÍM

Az SGC-n vagyunk, ahol Hammond éppen tájékoztatja a CSK-1-et, hogy az Alfa-bázist megtámadták, azt a helyet, ahol éppen fejlesztették a fegyvert a szuperkatonák ellen. O'Neill nem érti a dolgot, hisz elvileg titkos volt a hely, ám úgy tűnik mégis felfedezte a Goa'uld. Közben megnyílik a kapu és átküldik a szondát. Átér a szonda, de csak egy halom követ látunk a kamerán keresztül. Elforgatják a kamerát és látják az eseményhorizontot. A műszerek szerint a szonda az oldalán fekszik. Kiderült, hogy a kapu eldőlt és az eseményhorizont vágta a lyukat a földbe, ahová a szonda esett. Hammond nem nagyon akarja elengedni őket, hisz nem biztos, hogy megvan a tárcsázó és lehet, hogy ellenséges tűzbe keverednek. De megnyugtatja a CSK-1, hogy kézzel fognak majd akkor tárcsázni, és az ellenség se jelent nekik problémát. Végül a tábornok elengedi őket.
A kapu deaktiválódik, a CSK-1 pedig kimászik a lyukból. O'Neill körülnéz, de csak egy hatalmas, sivár, füstölgő területet lát. Az önmegsemmisítő. Átjön a CSK-3 is, majd szétválnak, túlélők után kutatva. Teal'c, a keresés közben, rábukkan Anubis egyik szuperkatonájának pajzsára, ezért Jack óvatosságra inti a CSK-3-at.
Az erdőben "túrázva" Reynolds hadnagy talál 12 túlélőt, akik nincsenek túl jó bőrben. O'Neill rákérdez, hogy Carter ott van-e, de a hadnagy a válasz negatív.
Jack segítséget kér a kapu helyreállításához Hammondtól, aki át is küldi a CSK-11 és 21-et. Tovább kutatva O'Neillék megtalálják Jacobot, akinek a lábára rádőlt egy fa. Teal'c azonnal megfeszíti izmait és leveszi a farönköt. Jacob egy fegyvert ad az ezredesnek, ami bár nem 100%-os, de több mint a semmi. Carternél van a teljesen feltöltött egység. O'Neill rákérdez, hogy hol van. Jacob azt mondja, azt se tudja, hogy él-e még.
Áthozzák a kapun a sérülteket, Hammond pedig odalép Jacobhoz és a történtekről érdeklődik. A Tok'ra nem tudja, hogy hogyan derült ki a pozíciójuk, ő Carterrel volt, mikor az önmegsemmisítő felrobbant, és, ha ő túlélte a robbanást, akkor a harcos is, de szerinte egy rakéta meg tudná semmisíteni a kull katonát. Egy légifelderítőt fognak átküldeni, rakétákkal ellátva.
A bázison vizsgálat indul, Hammond éppen Green őrnagyot kérdezi ki, mi is történt valójában. Ő elmeséli, hogy a csillagkaput egy bomba eltalálta, így nem tudtak merre menekülni. Mivel Riley ezredes, a bázis parancsnoka, tudta, hogy fontos anyagokkal dolgoznak ott, ezért bekapcsolta az önmegsemmisítőt, és ott maradt nehogy deaktiválják azt. Hammond bármilyen szokatlan eseményekről érdeklődik, de az őrnagy szerint nem történt semmi ilyesmi. A tábornok a személyzet teljes listáját kéri, ki érkezett és ment el az Alfa-bázisról az elmúlt 2 napban.
O'Neillék tovább kutatnak, s egy lábnyomra bukkannak, mely valószínű Carteré, de egy szuperkatona lábnyomát is megtalálják mellette.
Danielt látjuk a gyengélkedőben, mikor Jacob lábáról érdeklődik. A Tok'ra szerint lassan javulgat, de tudja, hogy Daniel nem ezért jött, hanem azért, hogy megtudja, mi törtért Sammel.
A (volt) laborban vagyunk, mikor Jacob és Sam letölti a fegyver terveit egy kristályba, valamint törli a számítógépeket. Mikor Sam befejezi, Glen hadnagyot éppen lemészárolja egy szuperkatona, majd belép a laborba, lövődözni kezdve mindenfele. Carterék lapulva az asztal mögött, hirtelen felugranak és rálőnek egyet a katonára az új fegyverrel. A katona lassan összeroskad. Működött. De a katona feláll. Vagy mégsem? Jacob rálő mégegyet, mely végre kifekteti a harcost, ők meg elmenekülnek a laborból.
Jacob tovább meséli, hogy mivel a Csillagkaput eltalálták, és nem tudtak másfelé menekülni, berohantak a dombok mögé. A katona követte őket. A Tok'ra szerint, Anubis valahogy megtudta, hogy náluk van az egyetlen fegyver, mely legyőzheti a katonáit. Ha Sam még él, mint mondja, akkor az a katona addig követi őt, míg meg nem találja.
A légifelderítő készen áll, és már tárcsázzák is a kaput. Közben folytatódik a vizsgálat a jaffa túlélők vezetőjével, aki nem érti miért van kérdőre vonva, de ha a tábornok tudni akarja mi is történt valójában, akkor a Tok'ra-t kérdezze. Hammond nem érti, hisz ők a szövetségeseik, de a jaffa folytatja, hogy akkor miért nem segítenek nekik. Elmondja, hogy ebben a pillanatban Anubis Olokun rendszerúr ellen vonul, szuperkatonái, pedig lemészárolják a jaffákat, akik ellenállnak neki. Hogy mi köze ehhez a Tok'rának? A jaffák szerint van egy kémük Olokun tisztjei között, aki akár meg is ölhetné őt. De a tábornok nem tud ilyesmiről, hisz mindig tájékoztatják őket a műveleteikről és kérdőre vonja őt, ugyanis egy nappal a támadás előtt egy csapat jaffa hagyta el a bolygót és ha Anubis elfogta őket, de a jaffa biztosítja afelől, hogy a jaffák a kínzások ellenére sem árulnak el semmit, de Hammond közbevág és kissé leordítja, hogy Anubisnak "agyolvasó" technológiával rendelkezik. A jaffa vezér csak annyit kér, hogy az Olokun alatt szolgáló jaffáknak is adassék meg a lehetőség, hogy harcoljanak a szabadságukért. Ha a tábornok megengedi, akkor elmegy és beszél a túlélőkkel a Béta-bázison, és talán fény derül, mi is történt.
Hammond, az erdőben kiránduló O'Neill-t hívja és jelentést kér. Jack elmondja, hogy találtak néhány lábnyomot mely keletre tart és valószínű Carteré. A tábornok tudatja vele, hogy átküldték a felderítőt, hátha találnak valamit.
Végre látjuk Cartert is, mikor éppen a lábán lévő sebbel törődik. Majd megjelenik a szuperkatona. Sam lelapul. A katona körül néz. Sam még mindig lapít. A katona Carter irányába fordítja fejét. Az őrnagy becsukja szemét, mintha imádkozna, nehogy megtalálja őt. Ekkor a katona továbbáll.
Jacob látogat Hammond irodájába, ahol Samről és a vizsgálatról érdeklődik. Carterről, mint tudjuk nincs hír, de a vizsgálatról beszélni akart vele, rákérdez az ügynökre Olokun tisztjei között. Jacob semmit sem tud erről. "Nem várt külső aktiválás." A jaffa vezér jött vissza. Anubis győzelmet aratott. Több ezer jaffát öltek meg és parancsnokot fogtak el, köztük a Tok'ra kémet. Ekkor vág közbe Jacob, hogy ő tudna arról, ha lenne ott kémük. Mire Hammond: "Biztos benne?"
Carter "fájós" lábával továbbra is menekül, majd leül egy fa tövében. A kull harcos közeledik. Meglátja a vérnyomokat, aztán pár lépés után a fánál ülő katonát. Fegyverét készenlétbe helyezve megközelíti. Carter pár pillanatra elájul. A kull közeledik. Odaér mellé, de már csak a halott SGC-s katona testét találja ott. Carter visszatér a jelenbe, felkel, és menekül tovább.
A következő kihallgatott Derek. Nem érti, hogy miért nincs még ennek vége, ha a jaffák elismerték a felelősségüket. Hammond szerint az, hogy átment néhány jaffa a kapun, hogy Olokun katonái között toborozzon, nem jelent semmit. Ám Derek állítása szerint ez elég nyilvánvaló, hogy Anubis elfogta őket. A tábornok rákérdez az ügynök dologra, mire aa Tok'ra úgy felel, hogy most nem mondhat erről semmit. De a szövetség szabályai értelmében őszintének kell lenniük egymással. Ekkor Derek elmondja, hogy a Tauri sem őszinte velük, hogy hajókat építenek, a Goa'uld technológiákra alapozva. A bizalmatlanság, a Tok'ra szerint, mind a két irányba egyforma. Hammond megígéri neki, hogy vele vagy nélküle a végére fog járni az ügynek.
Carter végre egy kis vizet talál. Odamegy és inni kezd. Hirtelen lőni kezd valaki rá. A harcos. Sam bevágódik, a víztől nem messze lévő, farönk mögé. A szuperkatona közeledik felé. Ekkor felugrik és befut megint az erdőbe.
Jacob érkezik Derekhez, és választ vár arra, hogy miért nem tudott a Tok'ra ügynökről. Derek szerint túl rég óta vezető és túl közel engedi magához a közelében lévő földi embereket - mondja Selmaknak. Kiderül, hogy egyre kevesebben állnal a vezető mellé, mert úgy érzik, megrendült a hűsége.
Jacob beszámol az eseményekről Hammondnak. Elmondja, hogy kikerült a belső körből, de szerinte nem fogja elismerni egyik fél sem a teljes felelősséget. Megkéri a tábornokot, hogy engedje el őt, hogy megkeresse a lányát, de Hammond kéri, hogy inkább menyjen a Béta-bázisra, mert több összetűzés volt a túlélők között és kell neki valaki, aki rendet tesz.
Carter, a felderítő repülő búgására, félig kimászik búvóhelyéről és az órája villogásával akar jelezni annak, de a harcos lelövi azt. Ekkor Sam gyorsan visszafekszik búvóhelyére, a katona pedig tovább áll. O'Neillt figyelmeztetik, hogy a körzetében lelőtték a felderítőt.
A jaffa vezérrel beszél Jacob, hogy segítsen neki megoldani a helyzetet a Béta-bázison. A jaffa nem érti miért segítene a Tok'ranak, de Selmak elmagyarázza neki, hogy együtt erősek, de szétválva meghalnak. Ezért nem szabad hagyni, hogy a szövetség felbomoljon. A jaffa bölcsnek találja szavait, de amíg nem érez így az összes Tok'ra addig a kibékülés nem lehetséges.
Carter megközelíti a lezuhant felderítő roncsát. Meglátja rajta a rakétát, mely ad neki egy ötletet. Irányba állítja, majd babrálni kezd az elektronikán.
Hammond egy "találkozót" hív össze a szövetség vezetőivel. A Tok'ra elmondja, hogy számuk nagyon gyorsan apad és a szövetség nem sok jót hozott nekik, hisz mikor megöltek egy Goa'uldot egy újabb került a helyére. Szerintük már nem szolgálja érdeküket a szövetség, ezért kiválnak belőle.
Sam babrál még egy kicsit a rakétán, mikor megjelenik a harcos. A katona közel áll a jó helyhez, Carter úgy dönt, mivel a katona felfedezte őt, kilövi a rakétát. Bumm. Jackék meghallják a robbanást és odasietnek. Carter felkel és odamegy, ahol a kull állt. Hűlt helye sincs. Leül a domb oldalára, és kifújja magát. Ekkor, tőle két méterre, a homok alól felbukkan a szuperkatona és fegyverét Carternek szegezi. Sam egy hatalmasat nyel. És ekkor... Teal'c gránátvetővel kezdi lőni a kull harcost. Felkeltve az érdeklődését, lőni kezdte a jaffát. Közben Carter fedezékbe vonul, nem sokkal később Jack is odarohan. Rálő a harcosra, de az a fegyver már nem használ. Cartertől kéri a másik, feltöltött, egységet, melyet máris odaad az ezredesnek. Azzal rálő kettőt és a kull összeesik. Teal'c még ellenőrzi, de valóban meghalt. Carter egy percet kér, hogy pihenjen. Jack leül mellé, és átöleli (nana!). Teal'c még mindig hősiesen rajtatartja a fegyvert a harcoson.
Visszatérve a Földre, a Tok'ra végül úgy dönt, elhagyja a Béta-bázist. Az ok az az, hogy a Tok'rák csak a rejtőzködéshez, a titoktartáshoz értenek, és mivel a Tauri azt kívánja, hogy osszanak meg velük minden titkukat, így kiválnak. Ahogy a jaffák is, de nem a Tok'ra miatt. Szerintük csak úgy lehetnek egyenlő szövetségesek, ha megvan a saját civilizációjuk. Daniel nem érti a dolgot, hogy pont most, mikor végre megvan a fegyver Anubis katonái ellen, pont ekkor kell felbontani a szövetséget? De a két faj hajthatatlan. Ezzel vége a szövetségnek.
Carter a gyengélkedőben pihen mikor apja lép oda hozzá. Az állapotáról kérdezi, majd elmondja neki, hogy a szövetség bajban van, és most egy ideig külön utakon fognak majd járni. Jacob elbúcsúzik lányától, majd elhagyja a Földet...

Írta: Andrew
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK