Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK7x13 Grace (Grace)

Írta:
Damian Kindler 

Rendezte:
Peter F. Woeste


Epizódismertető

Carter a Prométheusz fedélzetén a hajó kapitányával, Ronson ezredessel beszélget. Sikerült rávennie, hogy a következő megállónál tegyenek egy kis kitérőt és vizsgáljanak meg egy nebulát (csillagködöt). A csevegést tovább folytatják a hídon. Meg tudhatjuk, hogy a hajót most viszik haza (valószínűleg az előzmény a 6x20 Memento / Mementó c. epizód), méghozzá egy alkesh-ből kioperált hiperhajtóművel. Ez az oka annak, hogy az utat egy adag pihenővel tudják csak megtenni, hisz a hajtómű nem bírja a folyamatos terhelést (mégis csak egy tized akkora gépre tervezték). A diskurzust a kormányos szakítja félbe: közelgő objektum jelent meg a radaron. Nem tudják azonosítani és piszok gyorsan közelít.
Az űrből láthatjuk, hogy a Prométheusznál egy jóval nagyobb idegen hajó közelít, és csak közeledik és csak közeledik... Mindez alatt szkennelik a Prométheuszt, Ronson küld nekik "üdvözlégy" üzenetet is, végül az idegen hajó élesíti fegyvereit. A Prométheusz elkerülő manőverekbe kezd, a hiperhajtómű még használhatatlan, a rakéták mit sem érnek az idegenek sugárfegyverei ellen. A pajzs egyre gyengül. Sam javaslatára a csillagköd felé veszik az irányt, ott elbújhatnának. Carter elrohan, hogy egy pillanatra működésre bírja a hiperhajtóművet, így egy ugrással a ködben találhatják magukat. A nagy sietség közben a hajó megrázkódik és Carter beveri a fejét, eszméletét veszti.
Samantha felébred, de a hajó üres, sehol senki. A hiányzó mentőkabinokból arra következtet, hogy a legénység evakuált. A hajtómű bedöglött, a hiperhajtómű sem tökéletes. Ekkor kezdődnek a hallucinációk. Elsőként Teal'c jelenik meg, próbálja kitartásra buzdítani a fáradt őrnagyot. Hiába, Sam elszundít...
...majd a "Hull a pelyhes..."-re ébred, furcsa, nem talál senkit, de mintha egy kislány énekelne. Aztán az ének abbamarad...
...bekapcsolja a vészjelzőt, majd leltárolja a kaját. Több hónapra elegendő tartalékai vannak, szerencsére. A kislány megjelenik előtte, kéri, hogy játsszon vele, de Sam ügyet se vet rá.
Carter tovább vizsgálódik, rájön, hogy ez nem is igazán köd, sokkal sűrűbb annál és a hipertérablakkal az a baj, hogy nem nyílik meg elég hosszú ideig ahhoz, hogy a hajó belépjen rajta. Aztán megjelenik Daniel és felajánlja a segítségét, amit Sam nagy nehezen elfogad, De ez a segítség annyi, hogy buzdítja Samet, hogy tanulmányozza a ködöt, hisz eredetileg is ezt akarta.
A hajón bandukolva Sam furcsa hangokra lesz figyelmes, ezek nem hallucinációk. Aztán észre veszi, hogy a hajótest elég ramaty állapotban van és idővel ki fog lyukadni.
Daniel a Parancsnokságon épp Jacknek újságolja, hogy Hammond a Prométheusz nyomvonalába eső bolygókra indít csapatokat, hogy felderítsék mi történhetett az immár 18 órája késő hajóval.
A hajótestet a köd tette tönkre, egyszerűen szétmarja. Sam energiát nyom a pajzsba, de még semmi javulás. A kislány újra megjelenik, ezúttal Sam a nyomába ered, de rögvest Teal'c-be botlik. Jaffa pajtás újabb tanáccsal szolgál: lehetséges, hogy Sam az idegen hajón van és az idegenek az elméjében kutatnak és amint Sam megtalálja a hiperhajtómű megjavításának módját, azonnal kiadja az idegeneknek a Földre vezető utat. De Carter ezt nem akarja elfogadni.
Úgy dönt, néhány szintet lezár és kiengedi a levegőt róluk, a kiáramló levegő pedig előrébb mozdítaná a hajót és végre megmoccanna. A műveletet megkezdi, aztán az egyik belső kamera képernyőjén megpillantja a kislányt amint kapaszkodik, nehogy kisodródjon az űrbe. Sam azonnal lezárja az űrbe nyíló ajtókat.
Megjelenik Daniel: úgy véli, ez nem is felhő vagy köd, hanem egy élőlény. És kommunikálni próbál, talán maga a kislány testesíti őt meg. Sam újfent nem veszi túl komolyan. De az eztán megjelenő kislánnyal már szóba elegyedik. Megtudja, hogy Grace-nek hívják, elég "tipikus" kislány, kedves, aranyos... stb.
Aztán hirtelen jön Jacob. Kérdőre vonja lányát, miért nem szeret senkit, miért adta fel a szerelmet. Bíztatja, hogy itt az ideje, hogy feladja az eddigi elképzeléseit és próbálja megtalálni az igazit. Olybá tűnik, hogy ő az első, akit Sam komolyan vesz.
A CSK-1 sikertelenül érkezik vissza a következő bolygóról. A Tok'ra végigjárta a Prométheusz útvonalát, de nem találtak semmit ők sem.
A búskomor Jacket Teal'c lepi meg az öltözőben. Látja, hogy O'Neill olyan zaklatott, mint Sam amikor Jack tűnt el (lásd: 6x15 Paradise Lost / Elveszett Paradicsom).
Sam a kislánnyal játszik kikapcsolódásképp: szappanbuborékokat fújogatnak. És jön Jack, már ideje volt. Elbeszélgetnek kettejük kapcsolatáról. Sam csak azért gondol Jackre (mármint azért szerelmes belé), mert így nem kell másban csalódnia. Jack úgy véli Jacobnak van igaza és Carter jobbat érdemelne. A beszélgetést csókkal zárják, majd Sam elindul, hogy megmentse magát.
Megpróbálja a hiperhajtóművel kivinni a hajót nem épp a szokványos módon. Közben a kislány lepi meg, de rá kell jönnie, nem a kislány akar vmit, hanem Sam. Carternek ekkor sikerül létrehoznia a hajó körül egy hipertérbuborékot, és a Prométheusz, ha száguldani nem is kezd, de megindul. Útközben belefut az idegen hajóba, ők is a köd fogságában vannak. Hívja őket és felajánlja segítségét, de cserébe kéri vissza a társait (valószínűleg ott raboskodnak az idegeneknél) és szabad eltávozást is.
Ez bejött, a legénység újra a Prométheuszon. Sam kiterjeszti a hipertérbubit az idegenekre is majd megindul kifelé. A ködből kiérve lélegzetvisszafojtva várnak, majd az idegen hajó elszelel.
Carter a Parancsnokság gyengélkedőjén ébred. Jack van mellette. 4 napig volt egyedül. Most már minden ok, Sam köszönetet mond Jacknek, aki bár nem tudja miért, mégis rábólint.
Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK