Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK7x07 Enemy Mine (Ellenséges terület)

Írta:
Peter DeLuise 

Rendezte:
Peter DeLuise


Epizódismertető

Edwards ezredes vezetésével egy bolygón naquada feltárás folyik, hogy kiderítsék, érdemes-e nagyban kitermelni az ércet. A naquada különösen fontos lett, mivel ez a hajtóanyaga a Föld védelmét ellátó új repcsiknek (X-302, X-303).
Bár már hónapok óta itt vannak a bolygón és kutatnak a rég elhagyott bányákban és a környéken, csak most tűnik el egy magányosan méréseket végző katona. Méghozzá vmi vagy vki elhurcolja.
Itt jön a CSK-1 a képbe, hogy felkutassa az eltűntet. Érkezés után Daniel egy rakás holmira lesz figyelmes, méghozzá régészeti leletekre. Mélységesen felháborodik, hogy neki erről eddig még nem szóltak. Edwards inkább a naquadát részesíti előnyben.
Feltűnhet, hogy Carter nem jött a CSK-1-gyel, ez majd később kerül megválaszolásra. A keresés Jack és Teal’c vezetésével zajlik, addig dr. Jackson a leleteket tanulmányozza. Nemsoká közli társaival a felfedezését: a leletek, amik rendeltetésük szerint bányászati eszközök, nem emberek számára készültek, hanem - minden bizonnyal – unasoknak. Nagyon valószínű, hogy az egykori unas rabszolgák utódai lakják még a bolygót. Edwards csodálkozik, hogy a felderítő kisrepülő nem észlelt életjeleket, de mivel az unasok a barlangokban, bányákban laknak, ez nem is csoda.
A keresés tovább folytatódik, s már rábukkannak az unasok totemféleségeire és az eltűnt katona holttestére is. Hamarosan az első összecsapás is bekövetkezik. Az unasokat nem tántorítják el a lőfegyverek, jól szétcsapnak a katonák közt, de jó páran meghalnak közülük. Az egésznek Daniel vet véget, mikor a nyelvükön szól hozzájuk és elkergeti őket, de lehet, maguktól mennek el.
A Parancsnokságra visszaviszik a sebesülteket. Itt megjelenik Sam egy jelenet erejéig, vmi kutatást végez, ezért nem vesz részt a küldetésen. A Pentagon elküldte képviselőjét a bázisra azzal az utasítással, hogy a naquada feltárásokat haladéktalanul folytassák. Szerencsére Danielnek sikerül meggyőznie, hogy tárgyaljanak az unasokkal. Van is egy ötlete, elhívja Chakat (lásd: 5x07 Beast Of Burden / Rabszolgaság c. rész), hogy segítsen közvetíteni.
Chaka eljön, de Edwards ezredessel eléggé szúrják egymás szemét. A bolygóra visszatérve a magára hagyott tábort szétverve és felgyújtva találják. Edwards egyre inkább azon az állásponton van, hogy kicsinálná az összes unast.
Daniel, Teal’c, Chaka és néhány katona elindul felkutatni a többi unast. Egy idő után csak Chaka és Daniel folytatja tovább a keresést előbbi javaslatára. Meglelik az unasok főtáborát vagy gyülekezőhelyét, de üresen. Leülnek, tüzet raknak és Chaka meditálni kezd. Este megjelennek az unasok. Megtörténik a bemutatkozás, de a tárgyalósdival nem sokra mennek. Az emberek behatoltak az unas területre, és gyilkolták is őket, ezért távozniuk kell. Különben elűzik őket.
Daniel és Chaka visszatér, és elújságolják cseppet sem sikeres megbeszélésüket. Úgy vélik max egy tucat példányról lehet szó, tehát meg lehetne oldani a költöztetésüket, a kérdés csak az, hogy belemennének-e. Hammond ad még 24 órát Danielnek, így tud még egyet tárgyalni.
Másnap visszatérnek és folytatják a megbeszélést. Daniel igyekszik az unas vezér tudtára adni, hogy a goa’uldok elleni harchoz kell nekik naquada a bányából. A főnök ezt felfogja, de az emberek akkor sem maradhatnak itt. Készek őket elűzni, de Daniel óvatosságra inti tárgyalópartnerét. Amikor viszont a főnök elárulja, hogy milyen sokan is vannak, akkor nagyon meglepődik, és már rohan is, hogy figyelmeztesse társait.
De már késő. Egy őrjárat tévedésből lelő egy unast, aki csak az elhagyott nyakláncát akarta felvenni.
Az egész környék az unasok üvöltésétől hangos. Edwards nagyon pipa, és a dühét csak tetézi, hogy Daniel szerint azonnal távozniuk kell. De megint csak késő. Az unasok (több száz v ezer) bekerítették az embereket. Előlép a főunas, hogy megbeszéljék a dolgot. Úgy hiszi, hogy a goa’uldok bérencei, ezért halniuk kell, ha csak nem fejezik ki tiszteletüket azzal, hogy letérdelnek. Daniel megteszi az első lépést, ugyanígy Edwards is, bár eléggé vonakodva. Hosszas megbeszélés után sikerül megegyezniük. Az embereknek el kell hagyniuk a bolygót, és az unasok majd bányásszák nekik a naquadát, hogy így segítsék a harcot a goa’uld ellen. Erről ennyit, a probléma megoldódott és még Edwards is megenyhült a végére.

Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK