Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK7x06 Lifeboat (Mentőcsónak)

Írta:
Brad Wright 

Rendezte:
Peter DeLuise


Epizódismertető

A CSK-1 egy lezuhant hajót derít fel. A belsejében rengeteg ember fekszik hibernáló kamrákban. Szétválnak, hogy megszámolják mindet. Hirtelen nagyon erős fény söpör végig a folyosókon és a csapat minden tagja elájul. Elsőként Teal’c ébred fel, megtalál mindenkit eszméletlenül. Danielre egy nyitott hibernáló kamra előtt bukkan rá. Hamar magához tér, de nagyon furán viselkedik.
A Parancsnokságra visszavitték a CSk-1-et kis segítséggel. Carter és O’Neill még mindig eszméletlen, míg Daniel mintha megőrült volna. Kénytelenek őt elkülöníteni.
Dr. Fraiser hosszas vizsgálódás után ki meri jelenteni, hogy dr. Jackson testben több tudat van, legalább egy tucat. Ez magyarázat a furcsa viselkedésre, emellett eloszlatja Hammond szokásos goa’uld paranoiáját is.
Idővel az ezredes és az őrnagy is magához tér.
Dr. Fraiser a Daniel testében lakozó új tudatoktól próbál meg segítséget kérni. A tudatok közt van Martice, az arrogáns uralkodó, Tryan egy segítőkész mérnök és egy félénk, de barátságos kisfiú is, Keenin. Felváltva irányítják Daniel testét, néha felbukkan maga Daniel is, de csak nagyon rövid időre.
Keenin mondja el, hogy népe bolygója, a Talthus elpusztult, mivel egy sötét csillag találkozott a napjukkal és az így felszabaduló energia elpusztította azt. Ezt a katasztrófát előre megjósolták, így fel tudtak készülni. Építettek 3 mentőhajót, melyek kb. 3000 embert tudtak szállítani az új otthonukba, az Ardenára. Vmiért azonban a Stromos lezuhant. Keenin utolsó emléke az, amikor apjától búcsúzik hibernálás előtt. Még elmeséli, hogy népéből a túlélőket sorsolás útján választották ki, kivéve az uralkodót, akinek alapból járt egy kamra. Keenin apja a legénység tagja, így választhatott egy embert a családjából, akit magával visz, így került a fiú is a hajóra.
A hibernációról Tryan adja a legtöbb felvilágosítást. A fagyasztás során az alanyok tudatát egy a kamrához kapcsolódó modulban tárolják, mert a testben sérül a memória és így az út végére szellemi nyomorékok lennének az emberek. Tryan elképzelhetetlennek tartja, hogy több tudat éljen egy testben, ám kénytelen elfogadni. Egy magyarázatot tud erre: a testük meghalt, ezért tudták átmenteni az egyes modulokból a tudatokat.
Összeül a bázison a kupaktanács. Minden jel arra utal, hogy vki van a hajón, hisz Danielt is egy nyitott kamra előtt találták. A kis akcióhős Daniel testét használja mentőcsónaknak. Valószínűleg Teal’c megzavarta, így a többiekkel már nem tudta ezt megcsinálni. Hammond engedélyt ad Carternek egy másik csapattal visszatérni és felkutatni a ’merénylőt’.
Fraiser doki tovább vívódik a személyiségekkel.
A Stromoson meglelik a vezérlőt. Carter észre veszi, hogy csökken az energia. Ez megmagyaráz mindent. Úgy véli, egy naquada-generátor megoldaná a gondokat. Teal’c rögvest lefüleli Daniel megrontóját, Pharrint.
A fickó az elsőtiszt. A hajó zuhanása után az automata ébresztés (csak) őt keltette fel. De az ébresztésével annyira leesett az energiaszint, hogy 12 másik embernek leállt a létfenntartása. Így nem lévén más választása, mentette a tudatukat a saját testébe. Jelenleg is 13-an vannak teljes demokráciában, elmondásuk szerint. A vészjelet folyamatosan sugározza a hajó, a másik kettőnek. A környék egy sivatag, így nem is találtak se élelmet, se vizet. A többiek felélesztése túl sok energiával jár, így nem is próbálkozott, de az energia amúgy is csökken, és az emberek így is meghalnak, csak lassabban. Többet Pharrin teste már nem bír el, így amikor jött 4 új mentőcsónak, élt a lehetőséggel. Mivel önként úgysem mentek volna bele, hát elkábította őket. Sam felajánlja a naquada generátort, amivel mindenkit biztonságosan feltudnak ébreszteni. Persze megemlíti a csillagkaput is, amivel akár az Ardenára is könnyedén eljuthatnak. Cserébe csak annyit ér, hogy Danielből távolítsa el az oda nem illő tudatokat. Pharrint nagyon kell győzködni, mert a fia (ez minden bizonnyal Keenin) is Danielben van.
A bázisra elhozták Pharrint, odavezetik Daniel testéhez. Épp Tryannal találkozik, nagy áldozatot kér tőle és többi honfitársától, akik ott raboskodnak Daniel agyában. Tryan feltétel nélkül vállalja ezt, nem így az uralkodó, ő maradni akar, s ezt maga Pharrin is elfogadná, ha nem lépne közbe Jack zseniális diplomáciai képességeivel. Végül Keenin jelenik meg neki, megígéri, nemsokára együtt lesznek majd. Ezt bizony szó szerint érti.
A Stromoson Danielből sikerrel eltávolították a többi tudatot Pharrinbe, aki egyfajta kómában várja, míg Samék felélesztik a többi utast, hogy majd ők segítsenek megoldani elsőtisztjük problémáját. Daniel magához tér, újra a régi. Már csak éleszteni kell vagy 1000 embert, aztán meg áttelepíteni, Jack szerint jobb feladat nem is várhat a CSK-4-re.

Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK