Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK7x03 Fragile Balance (Törékeny egyensúly)

Írta:
Damian Kindler 
Michael Greenburg 
Peter DeLuise 

Rendezte:
Peter DeLuise


Epizódismertető

Hammond meglepő eseményről tájékoztatja Carter őrnagyot. Vki O’Neill ezredes belépőkártyájával próbált bejutni a bázisra, de jelenleg lakat alatt csücsül a fogdában és Sammel akar beszélni.
A fogdaajtó kinyílik és Sam megpillant egy fiatal srácot, aki magabiztosan állítja, hogy ő maga Jack O’Neill ezredes. Hamarosan ideér Daniel és Teal’c is, s a srác szigorúan titkos közös kalandjaikat említi, hogy bebizonyítsa, igazat mond. Eleinte mindenki viccnek véli az egészet, aztán Fraiser doki DNS tesztje kimutatja, hogy nagyon kis eltéréssel (ezt nem árt megjegyezni) megegyezik a DNS mintája az ezredesével. Mondhatni, tényleg ő O’Neill.
A fiú elmondja, hogy tegnap megvacsizott, ivott egy sört, lefeküdt aludni, aztán reggelre így ébredt. A nyomozást Jack otthonában kezdik. Itt O’Neillnak bevillan egy látomás 4 zöld fényről és egy Asgardról.
Daniel és Teal’c utánanéznek hasonló UFO-s emberrablásoknak. Addig is Sam tart egy kis előadást az X-302-esről a leendő pilótáknak O’Neill helyett – annak erős ellenérzései mellett -, hisz egy gyerek mégsem állhat a katonák elé.
Daniel és Teal’c talál hasonló dokumentált feljegyzéseket. Felkeresik az elraboltakat. Mindannyiuk esetében közös a 4 zöld fény, egy szürke kis idegen megnyugtató szavai és, hogy nem emlékeznek az eltelt 1 hétre. Ám egyiküknél sem volt fizikai elváltozás (megfiatalodás vagy egyéb), és minden eset kb. 20 éve vagy régebben történt.
Sam előadását először a pilóták kétkedései, majd maga O’Neill zavarja meg. A pilóták mind meglepődnek, hogy az ezredes egy gyerek, de persze kénytelenek elfogadni ezt a helyzetet, s O’Neill minden tapasztalatát átadhatja végre.
Dr. Fraiser további kutatások nyomán megállapítja, hogy a fiatal Jack haldoklik, az a kis eltérés az oka mindennek. A halála sejtszinten megy végbe, a szervei szép sorban le fognak állni.
Jacob Carter jön segíteni a Tok’ráktól (az Asgardokat nem tudták elérni). A hibernálást tudja felajánlani, mivel Jack más szimbiontát már nem fog elfogadni. Amíg Jack elvonul gondolkodni, Jacob megtekinti a DNS mintáját, s rájön, hogy ő nem az igazi Jack, hanem egy klón. A hírt már nem tudják közölni a kölyökkel, mert megszökött.
A városban Jack sikertelenül próbál sört venni, s közben összefut egy régi bajtársával, Beck alezredessel, még az Öböl-háborúban harcoltak együtt. Persze azt mondja, hogy O’Neill a nagybátyja…
Daniel már látja az összefüggést a klónozás és az Asgardok közt. Az Asgardok így szaporodnak. Az emberek, akiket korábban elvittek azért nem emlékeztek, mert a klónjuk helyettesítette őket, míg az eredeti egyedet tanulmányozták, aztán visszacserélték őket. Az 1 hét hamarosan letelik és a csere jó lehetőség volna lefülelni a klónozó Asgardot, s megtudni, mi az oka ennek az egésznek. Jön egy hívás bizonyos Beck alezredestől…
A CSK-1 egy kis pataknál bukkan a horgászó Jackre. Elmondják neki az új híreket. Igaz, Jack csak egy klón, de ha lebuktatják az Asgardot, akkor talán az életét is megmentik majd.
A fiatal O’Neill bebújik az ágyába egy zattel. Sam, Teal’c és Daniel a ház körül vár, aztán egyszer csak eltranszportálják a kölyköt erős fények közepette.
Jack a hajón a zattel elkábítja ’létrehozóját’. Lenn a házban a CSK-1 tagjai ébresztgetik megkerült vezetőjüket, aki abszolút nincs képben. Az ifjú Jacknek sikerül a többieket is feltranszportálni a hajóra. A 2 O’Neill találkozik, az eredetit pedig felvilágosítják a történtekről. Már ébredezik az Asgard fickó is, ő Loki. Előadja történetét: annak idején az Asgard kutatótanács vezetője volt, de kizárták, mert tiltott emberkísérleteket végzett. A célja az volt, hogy megtalálja a módját az Asgard tudat emberi testbe való juttatásának, mivel az emberek nagyban hasonlítanak az Asgardok őseire. Így az Asgard fajt sújtó genetikai rendellenességnek búcsút mondhatnának (erről bővebben: 5x22 Revelations / Felismerések c. epizód). A kutatásai nem sok sikert értek el, de állítása szerint jól haladt velük, míg ki nem zárták a tanácsból. Eztán jött a replikátorok elleni háború és a kitelepítés, így csak most tudott időt szakítani, hogy folytassa kísérleteit. Azt remélte, hogy O’Neil lesz a kulcs, hisz ő képes volt egyszer befogadni az Ősök teljes tudását (lásd: 2x16 The Fifth Race / Az ötödik faj c. rész), míg a kísérlet többi alanya nem. Csakhogy a dolog nem működött, már a klónozás is rosszul sült el, nem tudja, miért nem lett elég idős a klón. Amúgy az ifjú Jack haldoklása törvényszerű, a klónokat Loki csak rövid távra hozza létre, a későbbiekben nincs rájuk szüksége. A CSK-1 értesíti Thort, aki rögvest meg is jelenik a hajón. Megígéri, hogy Loki büntetése nem marad el, és bár kevés esély van rá a 2 Jack teljes egyetértésével megpróbálja megmenteni a klónt…
Jack elhozta egy középiskolába fiatal énjét (ezek szerint Thor sikerrel járt), hogy újraélje életét, míg az eredeti ott folytatja, ahol abbahagyta. Abban mindketten egyetértenek, hogy a jövőben nem fognak találkozni többet (nagy valószínűséggel).

Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK