Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK6x07 Shadow Play (Árnyjáték)

Írta:
Joseph Mallozzi 
Paul Mullie 

Rendezte:
Peter DeLuise


Epizódismertető

Jonas szülobolygójáról hívják a Csk-t az éjszaka közepén. Folytatni akarják a tárgyalásokat a földdel. O'Neill dühös, és nem akar velük tárgyalni, de Sam Carter azzal érvel, hogy bár a másik faj technológiailag nem túl fejlett, van Naquadriájuk, ami a legjobb fegyver alapja a Goa'uld ellen.
SG1 fogadja a colonaiak három követét, köztük Jonas régi professzorát és mentorát - aki úgy tunik nem örül a talákozásnak. A megbeszélésen kiderül, hogy a colonaiak külöféle harcászati vívmányokat várnak a Naquadriáért cserébe. Az az elképzelésük, hogy ha kello fölénnyel kezdik a háborút, akkor hamar és kevés áldozattal véget is vethetnek neki.
Az SG1 tagjai nem lelkesednek az ötletért, egy két évvel korábbi küldetést hoznak fel példaként, amikor közbeavatkoztak egy háborúban - mint késobb kiderült, a rossz fél oldalán.
SG1 nem jut dulore a coloniaiakkal, ok nem akarnak katonai segítséget adni, a colnaiak pedig inkább felrobbantják a Naquadria bombájukat, és azzal vetnek véget a háborúnak.
Hammond úgy hiszi, Jack részrehajló amiatt, ami Daneiellel történt és végül átküldi SG1-et a kapun, hogy folytassák a tárgyalásokat - nagy szükség van a Naquadriára.

Ezalatt Jonas újfent találkozik mentorával, akivel elvitatkoznak motivációjukról... Mire jó az SG1 ereje, ha csak saját embereiken segítenek? Dr Kierans beszámol Jonasnak az Ellenállásról, és arról, hogy hogyan próbálják meg összefogni világuk népeit, hogyan akarják elkerülni a háborút. Nagy szavak, ígéretek arról, hogy mi lesz, ha az Ellenállás kerül hatalomra.
Megtudjuk, hogy Kierans szép adag Naquadriát halmozott fel, és SG1 segítségéért cserébe átadja ezt a földieknek. Elmondja nekik, hogy valaki valószínuleg az életére tör, kollégái közül néhányan el is tuntek az elmúlt napokban.
Ekkorra lehet kitalálni, hogy a Jonas, akivel Kierans az epizód során beszél, nem mindig a valós Jonas. Ezt a Dr Kierans képzeletében élőő Jonast látjuk férfi oldalán, amikor az az Ellenállás bázisa felé vezeti Jonast. A helyi katonák üldözni kezdik, ő leesik egy állványról - Jonas, a katonák mind csak a képzeletében éltek. Dr Fraiser ápolja, a földön sokkal több esélye van a túlélésre, mint saját bolygóján. A Dr Kieransról készített felvételek alapján Janet megállapítja, a férfi skizofrén. Minden történet az Ellenállásról csak kitaláció volt. Időközben Jonas megpróbál beszélni miniszterével, elbeszélgetnek arról, hogy ki milyen döntéseket hozott a múltban. Ezalatt Sam Carter a Naquadria után nyomoz, egy régi raktárban találnak rá az anyagra.
Jonas megpróbál még utoljára érvelni a miniszter elott, figyelmezteti arra őket, hogy Naquadria használata csak arra vezet, hogy a Goa'uld, megtalálja és leigázza oket, de senki nem hallgat rá.
Ekkor érkezik Jack, rábírja Jonast, hogy menjenek haza. A megbeszélésen megtudjuk, hogy Dr Kierans betegsége a Naquadriával való munka eredménye, mivel nem védekeztek a sugárzás ellen, az megfertőzte oket és agykárosodást okozott. A zárójelenetben Jonas megnyugtatja idős barátját, hogy segítségével megmenekült bolygójuk, az Ellenállás nyerni fog.

Megjegyzések:

* Dean Stockwellt többek között a Quantum Leap c. scifisorozatból, vagy a Dune filmbol ismerhetjük. * Egy teljes mértékben Jonas epizód. Szép jelent az elején Teal'c-kel, megbeszélik a sorsuk közös vonásait, mindkettejüket árulónak nyilvánították, amikor elhagyták bolygójukat. * A zene melodramatikussá teszi a részt. Ez nem jó, mivel az egész történet eleve érzelgős Dean Stockwell karakterének esete miatt. * Ali látjuk Samet vagy Janetet, alapfeladataikat látják el, okosan érvelnek ill. gyógyítanak. * A történetre 1 pontot adnék 5-ből, de Corin Nemec nézhetővé teszi azt, és másik "énjét" is remekül adja. Szép munka, Corin, reméljük legközelebb jobb sztorit kapsz.
Írta: Mesh
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK