Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK5x08 The Tomb (A sír)

Írta:
Joseph Mallozzi 
Paul Mullie 

Rendezte:
Peter DeLuise


Epizódismertető

Daniel egy több ezer éves épületet vizsgál, Jack türelmetlenül várja, mikor juthat be a piramisba, ami nem is piramis, hanem zikkurat, méghozzá a Goa’uld Marduk sírja. Sam talál vmit: egy cigis dobozt, méghozzá egy orosz cigis dobozt.
A CSK bázison Hammonddal megbeszélik a történteket. Valószínűnek tartják, hogy az NID-hez hasonlóan egy orosz csapat ment a bolygóra (vmit elcsenni), de mivel leállították az orosz csillagkapu programot ők ott rekedtek és nagyon valószínű, hogy bejutottak a zikkuratba. Hammond tájékoztatja a CSK-1-et, hogy társakat kapnak a küldetéshez, egy orosz csapat hamarosan megérkezik. O’Neill erősen tiltakozik, de Hammond nem enged.
A ruszkik gyorsan megérkeztek, megtörténik a megismerkedés, majd leülnek, hogy megbeszéljék a küldetést. Kiderül, hogy az eltűnt orosz csapat 4 tagú volt. Valentine Kirensky őrnagy vezetésével két katona és egy a sumérológiában jártas régész, Alexander Britski dolga volt felderíteni a zikkuratot és megszerezni egy drágakövet, Tiámat szemét, mely a legenda szerint mágikus erővel bír. Daniel ismerteti, hogy Britski Dél-Irakban folytatott ásatásokat, ahol is talált egy leletet, amin számára ismeretlen jelek is voltak, ezt minden bizonnyal észrevette vki, aki tudott az oroszoknál levő tárcsázóról, ugyanis az ismeretlen jelek koordináták voltak.
A 2 csapat indulásra kész az indítócsarnokban. Utolsónak a 2 ezredes megy át, O’Neill tisztázni akarja, hogy ő a parancsnok, de Zhukov (ejtsd: Zsukov) ezt nem akarja tudomásul venni.
A bejáratnál Daniel szép lassan halad a fordítással. De végül is sikerül. A kőajtó kinyílik, mind bemennek. Sam észreveszi, hogy az építmény nem valami stabil. Rögvest egy elágazáshoz érnek. Egyik irányba 3 orosz megy Teal’c-kel, a CSK-1-et pedig Marchenko főhadnagy kíséri. Jackék hamar belebotlanak az egyik orosz holttestébe vagyis csontvázába, amiről lerágták a húst. Az oroszok megtalálják Marduk szarkofágját, Jack utasítja Zhukovot, hogy várják, meg míg odamennek, de az nem törődik vele és odalép a szarkofághoz, beindítva ezzel egy csapdát. Az építmény megremeg, mindenki a kijárat felé rohan, Marchenko főhadnagyot összepréseli a bejárat 2 eleme, a többiek bent rekednek.
Eközben vhol kikel egy gubó.
A szarkofágot felfeszítik, benne Marduk csontvázát találják. Úgy döntenek, párokban indulnak felderíteni egy másik bejáratot. Zhukov amellett van, hogy C4-gyel robbantsanak egyet, csakhogy így rájuk omolhat az egész kóceráj. Teal’c Zhukovval, Sam Tolinev főhadnaggyal, Jack pedig Vallarin őrnaggyal megy, Daniel ott marad a szarkofágnál fordítani. Samék rábukkannak egy gubóra, amiből már kikelt vmi, közben egy pókszerű lény mászkál a falon, amit Tolinev meghall. Zhukov és Teal’c megtalálja Britski lerágott csontvázát és a holmiját, közte a naplójával. Amikor Teal’c nem figyel, Zhukov kivesz vmit a régész táskájából, Tiámat szemét, amit gyorsan el is tesz. Tolinevet megtámadja a lény és meg is sebzi, szerencsére Sam eltalálja az idegent. Mind visszamennek a szarkofághoz. Britski naplójából kiderül, hogy csapata 2 tagja egy omlásban halt meg. Amikor kinyitották a szarkofágot, a lény kiugrott és megsebezte a megmaradt katonát, aki 2 óra múlva meghalt, miután egyedül maradt úgy döntött nem várja meg, hogy a lény végezzen vele. Erre mondja Vallarin, hogy bevett egy ciánkapszulát, amit minden orosz katonának odaadnak. Daniel fordításából kiderül, hogy a zsarnok Mardukot papjai egy szarkofágba zárták és tettek mellé egy lényt, ami a húsán élt, ezzel is fokozva szenvedését. Csakhogy Sam felfedezte (megérezte), hogy a lényben egy Goa’uld van, vagyis Marduk gazdatesté tette azt.
A keresést tovább folytatják. Vallarin ott marad Daniellel és vigyáz Tolinevre. Hall vmit és elindul, hogy megnézze, de nem veszi észre, hogy vmi figyeli őt.
Egyszer csak Sam lába elé pottyan vmi, a lény megdöglött, sem ő, sem Teal’c nem érzi a lárvát, tehát az új gazdatestet talált. Szólnak is Jacknek, aki éppen Zhukovval keresgél. Amint meghallják a hírt, egymásra fogják fegyvereiket és egy jó darabig így is maradnak.
Samék visszamennek Danielhez, nem érzik benne a lárva jelenlétét, tehát nem ő a gazdatest. Dr. Jackson végzett a falon található szöveg fordításával, amiben szó esik egy fehér fényről, amivel Marduk a templom előtt szokott megjelenni. Szóval van vhol a teremben van egy gyűrű, amivel ki tudnak jutni. El is kezdik keresni. Daniel Hamar megtalálja és Teal’c is rábukkan a vezérlő kristályokra.
Közben Jack és Zhukov még mindig egymásra szegezi a fegyvert, amikor is megjelenik Vallarin, aki rögtön fel is fedi magát, ő Marduk. Lelőni nem tudják, mert van pajzsa. Követeli Zhukovtól, Tiámat szemét, mivel a gazdatest révén megtudta, hogy küldetésük fő célja ennek megszerzése volt. Persze az orosz mindent tagad, amíg Marduk Jackre nem fogja fegyvert. Ekkor Zhukov elővesz egy gránátot és odadobja a Goa’uldnak, aki mit sem sejtve elkapja és felrobban. Ezzel sajnos elkezd omlani az épület, ami maga alá temeti Zhukovot, Jack visszafut a többiekhez, akik már indulásra készülnek.
Betoppan a még élő Marduk és megfenyegeti őket, ekkor Sam aktiválja azt a robbanóanyagot, amit hátrahagytak és eltűnnek a gyűrűk segítségével. A zikkurat felrobban.
A CSK bázison Hammond, O’Neill és Chekov ezredes megbeszéli a történteket. O’Neill nyíltan kifejezi nemtetszését a ruszkinak, aki hasonlóképpen tesz. Chekov gyanúsnak találja, hogy csak egy orosz katona élte túl a küldetést, míg a CSK-1 épségben megúszta, ezért is vonja kétségbe, hogy minden úgy történt, ahogy azt O’Neill a jelentésében írta.
Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK