Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK4x13 The Curse (Az átok)

Írta:
Joseph Mallozzi 
Paul Mullie 

Rendezte:
Andy Mikita


Epizódtartalom

A rész elején Daniel egykori archeológia-professzorát láthatjuk, amit asszisztensével dolgozik és egy egyiptomi leletekkel teli asztal mellett ül. Épp egy edényt vizsgálnak és arról van szó, hogy mit tartalmazhat a zárt edény.

A következő vágásban már a bázison vagyunk, O'Neill-t látjuk, amint épp Teal'c újságját olvasgatja. Daniel megérkezik, majd egy hírre felfigyelve kiveszi az ezredes kezéből a lapot. Észreveszi, hogy Dr. David Jordan (Daniel archeológia-professzora) meghalt. A rendőrség szerint gázrobbanás történt.

Elutazik a temetésre, ahol két korábbi munkatársával is találkozik. Egyikük ellenszenvesen viselkedik bizonyos múltbéli történések miatt. Danielt ugyanis mindig többre tartotta a professzor, mint őt.

Közben az SGC bázison az SG1 küldetéseit elhalasztják, mert nem teljes a csapat. Ennek mindenki örül. O'Neill maghívja Sam-et horgászni, de megint kosarat kap. Így Teal'c-el megy.

Ez alatt Daniel Chicagóban kutat, és mint arra később majd rájön, 2 tárolóedény található a Földön, melyekben Goa'uld szimbionták vannak, Ozirisz és Írisz. Az egyiket megtalálják, a másikról pedig azt hiszik, hogy a robbanásban elpusztult.

Az egyik szimbionta meghal, mivel feltörik a zárópecsétet, ezt már a bázison állapítják meg. Ugyanúgy, mint ahogy azt is, hogy a tárolóedény külső fala közönséges agyag, de belül rendkívül jól záró anyagon van, beleépítve egy kis naquadah reaktorral, ami a stázisállapothoz szükséges energiát szolgáltatja akár több ezer évig is.

Megindul a hajsza a második edény után is, és először Dr. Jordan egyik asszisztensét vádolják a lopással illetve azzal, hogy a felnyitott edényből belé került a Goa'uld.

  Az események közben Teal'c-nek elmagyarázza O'Neill, mi a lényege a horgászatnak: nem a halfogás, hanem a folyamat. Teal'c ezt láthatóan nem érti. Telefont kapnak, Daniel kér segítséget egy fordításhoz. Innentől azonban ők ketten nem vesznek részt az események folyásában (az ezredes szétszedi a mobilját).

Lenyomozzák, merre tarthat a gazdatest, és a Dr. Fraizer-rel kiegészült SG1 Egyiptomba utazik.

Azonban az üldözött előbb ér oda, és egy több, mint 10000 éves Goa'uld aranyamulettel kinyit egy titkos rekeszt a templomon belül. Itt egy Goa'uld kézifegyvert talál. Ekkor őt leütik. Ezek után érkezik meg a 3 üldöző, akik azonban nagy meglepetésre látják, hogy nem jó embert akartak elkapni. Ekkor tűnik fel Daniel szemrevaló hölgyismerőse (a másik asszisztens, aki azonban az események alatt senkinek sem szúrt szemet), és kiderül, hogy ő lett gazdatest. Könnyedén lefegyverzi 3 támadóját, és a csillagkapu holléte iránt érdeklődik Danielnél, aki azonban nem árulja azt el. Sikerül egy Dr. Fraizer által az egyik edény tartalmából előállított nyugtatóval töltött fecskendőt beleszúrni a hölgybe. Ennek ellenére menekülni tud, és egy hatalmas piramishajókra emlékeztető űrjármű emelkedik ki a homok alól. Erre gyűrűk segítségével jut fel. Sam még próbál rá lőni, de ez felesleges. Sikerül elszöknie és bosszút esküszik halott társa miatt.

A rész kiválóan rámutat arra, amit már egy korábbi epizódban is láthattunk. A 3. évad 2. részében (Seth (Szeth)) is egy Földön maradt Goa'uld-ról van szó, akinek azonban van gazdaestje. Itt a helyzet némiképp más abból a szempontból, hogy a két lény be volt zárva több ezer évre egy nagyon fejlett technológiának köszönhetően. A veszély továbbra sem zárható ki, de a rész végén erről nincsen szó. Ki tudja, hány idegen mászkál még közöttünk. Az első ránézésre alacsonyrendű Goa'uld, mint faj, lopott technológiájának köszönhetően sokra vitte.

 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK